Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μίλων ο Κροτωνιάτης (Η άγνωστη πολιτική ζωή του μεγαλύτερου Ολυμπιονίκη)


του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

            Η αθλητική ζωή του παλαιστή Μίλωνα, είναι λίγο πολύ γνωστή.  Έξι φορές Ολυμπιονίκης (540 – παίδων, 532, 428, 524, 520, 516), επτά φορές στα Πύθια, δέκα στα Ίσθμια, εννέα στα Νέμεα, πέντε φορές Περιοδονίκης (5Χ30 περιοδεύουσες νίκες). Εκείνο όμως που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό είναι οι πολιτικές ενασχολήσεις του.
            Ο Μίλων ήταν εξέχον και σεβαστό μέλος της πολιτείας του Κρότωνα, την εποχή που έφτασε εκεί, σταλμένος από τον Κρωτονιάτη γιατρό του Δαρείου, τον Δημοκίδη, ο Πυθαγόρας. Ο Πυθαγόρας ανέπτυξε σχέσεις με τον Μίλωνα, διότι άμα τη εμφανίσει του στον Κρότωνα είναι γνωστό πως ασχολήθηκε με συμβουλές στην εκπαίδευση των νέων, μεγάλο μέρος των οποίων εκπροσώπευε ο αθλητισμός, οι οποίοι βέβαια ίνδαλμα είχαν τον Μίλωνα.
            Ο Πυθαγόρας, αυστηρά φυτοφάγος ο ίδιος, είναι επίσης γνωστό πως συμβούλευε τους αθλούμενους του Κρότωνα να τρώνε κρέας ανάλογο των αθλημάτων τους, όπως οι παλαιστές βοδιού, οι δρομείς ζαρκαδιού, κ.λπ., διότι «ο αθλητισμός δεν γίνεται με ξερά σύκα». Ο Μίλων απετέλεσε τον πρόδρομο της προπονητικής που λέγεται «προοδευτική επιβάρυνση» και ο Πυθαγόρας της «ειδικής πρωτεϊνούχου διατροφής» που έφτασε στα στάδια του ντόπα. (Υπήρξε και άλλος Πυθαγόρας, αθλητής, αλλά δεν πρέπει να συνδέεται).
            Οι σχέσεις Μίλωνα και Πυθαγόρα προχώρησαν σε σημείο που θεωρείται πιθανόν ο Πυθαγόρας να παντρεύτηκε την κόρη του Μίλωνα, παρά ο Μίλωνας του Πυθαγόρα, όπως κάπου γράφεται. Κατόπιν, ήλθε ο Δημοκίδης και πήρε την (άλλη) κόρη του Μίλωνα, δημιουργώντας, Πυθαγόρας – Δημοκίδης – Μίλωνας, μια τριανδρία. Η τριανδρία αυτή έμελε να είναι καθοριστική στα πολιτικά πράγματα της πόλης, αποτελώντας μια σκιώδη κυβέρνηση. ...

            Στην κυβέρνηση όμως έχει συχνά σχέση ποιος τρώει. Όταν κάποιοι Συβαρίτες, της πόλης που ήκμαζε κοντά στον Κρότωνα, ζήτησαν βοήθεια για κάποια εγκλήματα που είχαν γίνει, καθώς εδραιώνετο εκεί η αιμάτινη μικρή που λέγεται Δημοκρατία, η σκιώδης κυβέρνηση του Κρότωνα ανέλαβε να δράσει κατά της αμαρτωλής Σύβαρης.
            Αρχηγός της επίθεσης των Κροτωνιατών έναντι των Συβαριτών, ήταν στο στρατιωτικό σκέλος ο αυτοεξόριστος ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη, ο Δωριαίας, αδελφός του γνωστού Λεωνίδα και του λιγότερου γνωστού Κλεόμβροτου. Αρχηγός της γενικότερης εκστρατείας ήταν ο Μίλωνας, φορώντας μια λεοντή κρατώντας σαν τον Ηρακλή ένα ρόπαλο στο χέρι. Η Σύβαρη καταστράφηκε πλήρως, σε σημείο που οι επιτιθέμενοι άλλαξαν ακόμα και τα ποτάμια της για να μη ξανακατοικηθεί.
            Η επιστροφή όμως του Μίλωνα που έγινε με τιμές και δόξες, δεν κράτησε πολύ. Η διαχείριση των πόρων και λαφύρων από την τριανδρία επέφερε τη μήνι των αριστοκρατών του Κρότωνα, που ως φαίνεται διοικούσαν.  Το μοίρασμα των λαφύρων από τους Πυθαγόρα, Δημοκίδη, Μίλωνα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ήταν η αρχή του τέλους της σκιώδους τριανδρίας, όπου έδρα είχε το σπίτι του Μίλωνα.
            Ο Μίλων λένε ότι πέθανε βάζοντας το χέρι του να σκίσει ένα δέντρο το οποίο είχε χωριστεί με σφήνες, και όταν αυτές έφυγαν δεν μπόρεσε να απεγκλωβιστεί και τον βρήκαν το βράδυ και τον έφαγαν οι λύκοι. Εάν αυτό συνέβη, δεν πρόλαβε να δει το σπίτι του να καίγεται και τους οπαδούς της τριανδρίας να εκδιώκονται από τον αριστοκράτη Κύλωνα, ο οποίος όπως φαίνεται ηγείτο της εξέγερσης αριστοκρατών κατά της σκιώδους κυβέρνησης της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: