Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 340 ΕΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ 1645-1669 ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΥΣ ΤΟΤΕ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΣΣΑ "ΒΑΛΙΝΤΕ ΣΟΥΛΤΑΝ" ΕΥΓΕΝΊΑ ΒΕΡΓΊΤΣΗ!


Από το βραβευμένο από την Ακαδ.Αθηνών βιβλίο του λαογράφου/δάσκαλου Σταμάτη Αποστολάκη "Ριζίτικα τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης".

Βασιλιοπούλα κάθεντον(καθόταν) εισέ ψηλό πελάτι(παλάτι).
τση Κρήτης εθυμήθηκε, πως ήτον του κυρού τση.
Εννιά πασάδες έκραξε κι εκουσουλντάριζέν(υποκινούσε) τσι:
"Πασάδες κι αν την πάρετε την ξακουσμένη Κρήτη,
να σάσε ντύσ΄ ολόχρυσα κι ολομαλαματένια!
Τσι γούνες απού βάνετε, χρουσές να σας τσι κάνω!


-Το τραγούδι απηχεί τον θρύλο κατά τον οποίο η επιμονή μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες,μεγάλες απώλειες, τεράστιες χρονοτριβές από το 1645 ως το 1669 για την ολοκλήρωση της κατάληψης της Κρήτης από τον σουλτάνο Μεχμέτ Δ΄ οφείλεται στην επίμονη παρακίνηση της Κρητικοπούλας γυναίκας του Ευμενίας Βεργίτση, κόρης Ρεθυμνιώτη παπά, που είχε απαχθεί από κουρσάρους και είχε πωληθεί στον σουλτάνο ο οποίος έκθαμβος από την ομορφιά και την προσωπικότητά της, την πήρε στο χαρέμι του καιτης είχε ιδιαίτερη αγάπη, την έκανε "βαλιντέ σουλτάν"!..

-Τραγουδιέταιμε τον ίδιο σκοπό όπως τα: "Κάλεσμα κάνει ο Κωσταντής, το γάμο του να κάνει" και "Αρχόντους έχουν στην φλακή, ως χίλιους πεντακόσους, κι έχουν το ρούσιο τω΄ Σφακιώ΄και το Πωλογιωργάκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια: