Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κορνήλιος Καστοριάδης: διαμετρική αντίθεση της αρχαίας ελληνικής με την βυζαντινή κοσμοθέαση...

Τον μεγάλο ‘Ελληνα διανοητή Κορνήλιο Καστοριάδη (μάλλον) τον γνωρίζετε. Από ομιλία του στον Τριπόταμο της Τήνου (Αύγουστος 1994), που βρήκα στο βιβλίο “Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας“, εκδόσεις “ΠΟΛΙΣ”, αντιγράφω απόσπασμα που χαρακτηρίζει τη σημερινή μας μίζερη και παράλογη Ελληνική πραγματικότητα:


"Η διπλή και ταυτόχρονη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο -αναφορά που αποτελεί το επίσημο πιστεύω του νεοελληνικού κράτους και του πολιτιστικού κατεστημένου της χώρας- οδήγησε και ο­δηγεί σε αδιέξοδο. Γιατί; Διότι οι δύο αυθεντίες, δηλαδή η Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός ελευθερίας και αυτονομίας. Στο πολιτικό πεδίο εκφρά­ζεσαι με την πολιτεία ελεύθερων πολιτών που αυτοκυβερνώνται συλλογικά. Στο πνευματικό πεδίο, από την άλλη,εκφράζεται με την ακατάπαυστη επαναστα­τική ανανέωση και αναζήτηση.
Ο βυζαντινός πολιτισμός είναι πολιτισμός θεοκρα­τικής ετερονομίας,αυτοκρατορικού αυταρχισμού και πνευματικού δογματισμού. 
Στο Βυζάντιο δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά υπήκοοι του αυτοκράτορα. Στο Βυζά­ντιο δεν καλλιεργείται ο στοχασμός, αλλά μόνον ο σχο­λιασμός ιερών κειμένων"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: