Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το εν ενεργεία ρωσικό μαχητικό 5ης γενεάς Τ-50 κοστιζει γύρω στα 25 εκ.ευρώ ενώ το προβληματικό αναμενόμενο αντίπαλό του F35 των ΗΠΑ 100 εκατ. δολλάρια!!!

Καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος για το 2017 ανακηρύχθηκε το ρωσικό Τ-50 του προγράμματος PKA FA μετά από σχετική ψηφοφορία των κορυφαίων αμυντικών συντακτών από 17 χώρες.
Άξιο αναφοράς είναι πως για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δεν βγήκε πρώτο το αμερικανικό F-22 Raptor, ενώ το Τ-50 φέτος εισέρχεται για πρώτη φορά σε υπηρεσία.
Στην επιλογή μέτρησαν η ακτίνα δράσης, το οπλικό φορτίο, η πολλαπλότητα χρήσης (αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους), τα όπλα που χρησιμοποιεί, η ευελιξία κλπ.
Πηγή: Air News 6/2/2017
- Το Τ-50 κοστίζει  25 εκ.ευρώ καθένα (πηγή:Πτήση & Διάστημα) 



-Ενώ για το προβληματικό, αναμενόμενο αντίπαλό τουτων ΗΠΑ, το  "Κουτί της Πανδώρας" στις 2/11/2016 αποκαλύπτει:

 "Οι προβληματισμοί των ΗΠΑ σχετικά με το  στελθ F-35

Περί τα τέλη Μαρτίου Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι το μαχητικό στελθ πολλαπλών ρόλων F-35, έχει μετατρ
απεί σε εφιάλτη, αλλά είναι αργά για να σταματήσουν το πρόγραμμα κατασκευής του, που έχει ήδη κοστίσει 400 δις. δολάρια.
Τα προβλήματα με το πιο ακριβό αεροπορικό πρόγραμμα του αμερικανικού πενταγώνου, αναγκάζουν ακόμα και την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin να προβληματιστεί.
Στις αρχές του 2000, το αμερικανικό πεντάγωνο είχε ένα όνειρο. Να αναπτύξει ένα νέο «παγκόσμιο» μαχητικό που θα μπορούσε ότι μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι τύποι μαχητικών μαζί.
Αυτό το όνειρο όμως έχει γίνει πλέον εφιάλτης καθώς το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει 6 χρόνια και έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται ότι το μαχητικό έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα.
Αυτό που προβληματίζει τις ΗΠΑ είναι ότι εκτός του κόστους που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, η δυνατότητα ακύρωσής του είναι πλέον πολύ μικρή, καθώς από αυτό εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας.
Από αυτό εξαρτώνται 1300 εταιρίες προμηθειών, 133.000 θέσεις εργασίας σε 45 πολιτείες.

Εκτός αυτού, έχει ξεπεράσει πάρα πολλούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους που πλέον καθιστούν ανέφικτη σχεδόν την ακύρωσή του.
Αρκετά F-35 έχουν βγει ήδη από την γραμμή παραγωγής αλλά δεν έχουν παραδοθεί στους χρήστες τους λόγω διαφόρων προβλημάτων.
Μεταξύ των προβλημάτων οι ειδικοί εντοπίζουν δυσκολία στον χειρισμό και την ευκινησία του, ελλιπές software και αδυναμία επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.

Είναι δε ήδη τόσο ακριβό που για να το αγοράσει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ θα σήμαινε πως θα έπρεπε να μειώσει τις μοίρες της κατά το 1/5.
Στην παρούσα φάση το εν λόγω μαχητικό θα κοστίζει 100 εκατομμύρια το ένα "...



- Το Τ-50 κοστιζει γύρω στα 25 εκ.ευρώ (πηγή:Πτήση & Διάστημα) 

-Η Ελλάδα δηλαδή θα μπορούσε ως απάντηση στην αγορά-συμπαραγωγή από την Τουρκία 100 F-35, να αγοράσει 80 ρωσικά υπεραεροσκάφη στην τιμή 20 μόλις F-35 !!! Αλλά αυτό προϋποθέτει μιαν εντελώς άλλη κυβέρνηση, που δεν θα πρακτορεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του 4ου Ράιχ των Βρυξελλών...


Κ.Ντ. 19/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: