Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940: Ολη η αλήθεια

(Από τα "Χαν.Νέα" της 19ης Οκτ. 2017)

Κύριε διευθυντά,
τον Μάρτιο του 2005 αποχαρακτηρίσθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από τη βρεταννική κυβέρνηση τα άκρως απόρρητα αρχεία του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών της περιόδου 1873 – 1939, εκ των οποίων προκύπτει ότι:
Οι βρεταννικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν βαθιά στο φασιστικό καθεστώς που επέβαλε ο Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία την περίοδο 1922 – 1943.
Το 1917, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος τότε εργαζόταν ως δημοσιογράφος, στρατολογήθηκε από τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜI5, όπως απεκάλυψε σχετική ιστορική έρευνα του δρα Peter Martland, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (τα πορίσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The Guardian, στις 13.10.2009).
Επιπλέον, σύμφωνα με τον φάκελο του Τσιάνο (The Ciano Papers) που υπάρχει στο ιστορικό αρχείο της CIA, ο Γκαλεάτσο Τσιάνο (Galeazzo Ciano) είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας την περίοδο κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία είχε δώσει την συγκατάθεση της στην κατάκτηση της Αιθιοποίας από την Ιταλία, στην επέμβαση της Ιταλίας στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και στην πολιτική προσέγγιση μεταξύ της Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, και κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπήρχε ισχυρός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της βρεταννικής κυβέρνησης και του Τσιάνο.
Σχετικές πληροφορίες περιέχονται στα ημερολόγια του Τσιάνο της περιόδου 1939-1943, που εκδόθηκαν στην αγγλική γλώσσα, το 1946, στην Νέα Υόρκη, από τον εκδοτικό οίκο Doubleday & Co.
– Η Μεγάλη Βρετανία, χειραγωγώντας μυστικώς πτυχές της πολιτικής της Ιταλίας και της Ελλάδος, οδήγησε σε τετελεσμένα γεγονότα που κατέστησαν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο αναπόφευκτο, ανοίγοντας έτσι, ένα νέο πολεμικό μέτωπο στις δυνάμεις του Αξονα, με τελικό σκοπό την αποδυνάμωση της ναζιστικής Γερμανίας. Πράγματι, η Ελλάδα αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε πόλεμο με την Ιταλία το 1940, γεγονός που, με την σειρά του, οδήγησε στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας το 1941.

Κωνσταντίνος Κ. Κνιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: