Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η νίκη Τραμπ και τι αυτή σηματοδοτεί

 Δημοσιεύτηκε Χαν. Νέα 12/11/2016

του Κώστα Ντουντουλάκη

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον εκπροσωπούν ως γνωστό ηγετικές μερίδες της μεγαλοαστικής τάξης των Η.Π.Α. με συγκρουόμενες μεταξύ τους επιδιώξεις και συμφέροντα σε εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Οσα κέντρα διαμόρφωσης της αμερικάνικης και διεθνούς κοινής γνώμης μπήκαν στον χορό της προσωποποιημένης, έντονα, λασπολογικής συχνά, μεταξύ τους αντιπαράθεσης, αποπροσανατόλιζαν όμως την όποια και όση ουσία αντιπαράθεσης.
Η οποία ουσία ήταν αιτία της επί προσωπικών και με επιφανειακές ταμπέλες, ατάκες, απόπειρες γελοιοποίησης αλλήλων, ειδικά του Τραμπ, από όλα τα συστημικά Μ.Μ.Ε.
Οι σημερινές Η.Π.Α., ως κοινωνία, είναι ένα καζάνι που βράζει από προϊούσα φτωχοποίηση ή απειλή φτωχοποίησης όλο και πιο μεγάλου μέρους αφενός της πολυπληθούς παραδοσιακής βιομηχανικής εργατικής τάξης, αφετέρου των ακόμα πιο πολυπληθών, κοινωνικά πλειοψηφικών μεσοστρωμάτων και υπαλληλικής διαστρωμάτωσης. Εκατοντάδες μεγάλες βιομηχανίες και πολυεθνικές έχουν μετακομίσει σε χώρες με χαμηλό κόστος εργατικής δύναμης, πρώτων υλών και εξόδων διακίνησης. Οι αναδυόμενες νέες οικονομικές υπερδυνάμεις των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) με προεξάρχουσα την Κίνα που ήδη έγινε η ποσοτικά ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, μα και οι παλιές βιομηχανικές χώρες (Ιαπωνία, Γερμανία κυρίως) αφαιρούν ραγδαία όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας πίτας που ενέμετο η οικονομία των Η.Π.Α. παλιότερα.
Η ίδια η τωρινή νέα παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής εμπορίας και κατανάλωσης ξεκίνησε με τις φούσκες των ακινήτων στη Wall Street. Στις ίδιες τις Η.Π.Α. που με έντονη κρατική παρέμβαση (παρά τις αυτοαναιρούμενες έτσι νεοφιλελεύθερες αρχές τους), μα και με το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες όλου του υπό υφεσιακή κρίση διαφορετικών εντάσεων και μορφών, ευρισκόμενου ήδη από τότε υπόλοιπου κόσμου, απέφυγαν προσωρινά, βαριά τραυματισμένες όμως, ένα θανατηφόρο κραχ σαν του 1929.
Κύριος μοχλός ήταν και είναι η επιβολή του δολαρίου ως μέσου παγκόσμιων συναλλαγών, ως του μοναδικού παγκόσμιου συναλλαγματικού μέσου.
Ετσι οι Η.Π.Α. καταληστεύοντας όλο τον πλανήτη ξεπερνούν τα ελλείμματα του εμπορικού τους ισοζυγίου αν και έχουν πρωτοφανή πτώση της παραγωγής δικών τους προϊόντων και της μερίδας τους στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο με παράλληλη υπεραύξηση των εισαγωγών τους (βλ. Βαρουφάκη: “Ο παγκόσμιος Μινώταυρος”).
Η εκτύπωση δολαρίων χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό ή σε πραγματική υλική αξία από τη δεκαετία του ’70, είναι το ληστρικό μέσο προσωρινής σωτηρίας της, μιας και όλο και αυξάνονται οι σοβαρές προσπάθειες των BRICS, ειδικά Ρωσίας – Κίνας και “Ευρασιατικού Συμφώνου” για αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα, για αποδέσμευση από τον ζυγό του δολλαρίου.
Χώρες που μεμονωμένα κήρυξαν αποδέσμευση από τη μαφιόζικη συναλλαγή σε δολλάρια (Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα) είτε έγιναν απροκάλυπτα στόχος άμεσης ή υποκινούμενης από τις Η.Π.Α. και συμμάχους τους στρατιωτικής εισβολής είτε στοχοποιήθηκαν και υπονομεύονται για ανατροπή κυβερνήσεων και τοποθέτηση ανδρεικέλων.
Τα περί “ρατσισμού” “μισογυνισμού” κ.λπ. κατά του Τραμπ, όντως συντηρητικού, μα κάθε άλλο παρά φασίστα ή σκοταδιστή σαν αυτούς που υποστηρίζουν φανατικότατα οι “δημοκράτες” των Η.Π.Α.-Ε.Ε. και τα μαφιόζικα Μ.Μ.Ε. τους σε Ουκρανία, Λιθουανία, Εσθονία, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα κ.λπ. είναι αυτά τα ίδια φασιστικού τύπου κιτρινισμός…
Κιτρινισμός αποπροσανατολιστικός, εκπορευόμενος από τα πολιτικά και μιντιακά επιτελεία του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ, ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΟΦΑΣΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΟ – ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ! Το οποίο εκπροσωπούν οι Κλίντον φανατικότατα.
Ο σύζυγος ΚΛΙΝΤΟΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1932 ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΝΑ ΤΖΙΡΑΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Και τον ακολούθησαν όλες οι προσδεμένες χώρες όπως και η δική μας με τα πασίγνωστα τραγικά αποτελέσματα.
Οι ΚΛΙΝΤΟΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ “ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ “ΠΡΟΘΥΜΩΝ”…
Τώρα το αστέρι του διεθνοκαπιταλισμού που ακούει στο όνομα Χίλαρι, αφού έδωσε εξετάσεις πολεμοχαρούς εγκληματικής εξωτερικής πολιτικής στο Υπ.Εξ. των Η.Π.Α., αφού στήριξε όλα τα φασιστικά και ισλαμοφασιστικά καθεστώτα, …το παίζει “δημοκράτης” που… νοιάζεται για τους… ομοφυλόφιλους, τους… μετανάστες που ο ληστρικός λαών διεθνοκαπιταλισμός και οι πόλεμοί του δημιουργούν…
Δήλωσε ωμότατα πως θα επιμείνει στη σύγκρουση με Ρωσία, στην ωμή επέμβαση των Η.Π.Α. στη Συρία, στο Ιράν, παντού όπου τα συμφέροντα των πολυεθνικών το ζητούν!
Ο Τραμπ, πλούσιος φιλελεύθερος καπιταλιστής, άλλης όμως τακτικής, εκπρόσωπος συμφερόντων άλλης μερίδας της μεγαλοαστικής τάξης των Η.Π.Α., κατάφερε να αγκαλιάσει συναισθηματικά, εν πολλοίς δημαγωγικά, τα μεσοστρώματα και μεγάλο μέρος της εξαθλιούμενης βιομηχανικής εργατικής τάξης με πρόταγμα πολιτικό το σταμάτημα της αποβιομηχανοποίησης των Η.Π.Α., επαναφορά εκεί των επιχειρήσεων που πήγαν σε άλλες χώρες.
Ο ΤΡΑΜΠ δηλώνει πως ΕΠΙΘΥΜΕΙ (ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ…) ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΣΤΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ – ΚΑΖΙΝΟ!
Διακηρύσσει, “εθνικιστικά” κατά τους τζιχαντιστές της παγκοσμιοποίησης, ενασχόληση με το εσωτερικό των Η.Π.Α. και περιορισμό του ρόλου “διεθνούς χωροφύλακα”…
Ε, λοιπόν, αυτά που είναι πασίγνωστα για τους δυο αναμετρηθέντες για προεδρία της μιλιταριστικής υπερδύναμης, μόνο ανίδεους ή ηλίθιους αφήνουν αδιάφορους!
Αν ήμουν πολίτης των Η.Π.Α., δεν θα υποστήριζα κανέναν τους γιατί απλά δεν είμαι φιλελεύθερος λάτρης του καπιταλισμού, όπως και οι δυο τους.
Θα ένιωθα όμως μεγάλη ανακούφιση, σαν αυτή που νιώθω τώρα ως Έλληνας, με τη συντριβή της εκλεκτής των γερακιών και των πολυεθνικών της φασιστικής παγκοσμιοποίησης.
Χωρίς καμιά αυταπάτη για τήρηση φιλολαϊκής πολιτικής από τον Τραμπ φυσικά…


Κώστας Ντουντουλάκης, δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: