Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Λιόκουρνο: ΤΟ ΣΠΑΝΙΌΤΑΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΦΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΎΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ!

ΛΙΟΚΟΥΡΝΟ: ΤΟ  ΚΕΡΑΤΟ ΦΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΎΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Η οικογένεια του πατέρα μου είχε τραγική επιβεβαίωση της δραστικότητας του λιόκουρνου: 
Ο παππούς μου, ο Ντουντουλοκωστής από τα Νέα Ρούματα της ορεινής Κυδωνίας, ήταν 33 ετών το 1919 ή 1920, όταν έφαγαν, παρέα συγγενών και φίλων, στα Φλώρια Σελίνου μανιτάρια που δυστυχώς ήταν δηλητηριώδη. Έφυγε μετά να πάει πεζός στα Νέα Ρούματα, απόσταση από το ορεινό μονοπάτι πάνω περίπου 3 ώρες δρόμο, τον έκοψαν οι πόνοι καθ΄οδόν και την άλλη μέρα τον βρήκαν νεκρό...
Τους άλλους της παρέας, που έμεναν στα Φλώρια, όταν άρχισαν οι πόνοι από την επίδραση του δηλητηρίου, τους έδωσαν και ήπιαν νερό από εμβαπτισμένο σ΄αυτό  λιόκουρνο που είχε κάποιος στο χωριό, σώθηκαν και σε δυο τρεις μέρες συνήλθαν απολύτως!

-Επιτέλους, μετά από πολύχρονες αναζητήσεις, βρήκα να το φωτογραφίσω στο Καστέλι Κισσάμου, στο σπίτι μιας συμπαθέστατης ηλικιωμένης κυρίας, καταγόμενης από την Κεραμωτή Κισσάμου, που το έχει και το φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, από τον Κεραμωτιανό προπάππο της!
Είχα ακούσει παιδί ακόμα, από γέρους στο χωριό της μητέρας μου, το Αμυγδαλοκεφάλι, πως είχε προπολεμικά το λιόκουρνο η συγκεκριμένη οικογένεια Στρατάκη στο διπλανό χωριό, την Κεραμωτή.
Το φίδι αυτό, σκουρόχρωμο, μικρότερο από ένα μέτρο, με ένα οστέινο κέρατο (καμιά σχέση με τα δυο μικρά δερμάτινα που έχουν κάποια άλλα φίδια) πάνω στο κεφάλι (ο Φουράκης μόνο λέει όμως πως είδε δυο κέρατα σε αυτό το φίδι...) τριών εκατοστών περίπου, το οποίο μάλλον μετά την χειμερία νάρκη του έπεφτε με το σύρσιμο στα κλαδιά, όπως περιγράφει σε σχόλιο που παραθέτω ο κ. Ανδρέας Φουράκης που είχε επίσης δει μικρός το μάλλον εξαφανισθέν από δεκαετίες κερασφόρο φίδι.
Το είχε δει και η γιαγιά μου πριν παντρευτεί, σε πολύ νεαρή ηλικία, όπως μου είπε, αλλά δεν πρόλαβε, δεν είχε πρόχειρο να πετάξει κάποιο ασπρόρουχο, όπως λέγαν οι παλιοί πως έπρεπε, για να αφήσει το φίδι το κέρατο...
Για σύγκριση μεγέθους έβαλα δίπλα του ένα κέρμα είκοσι λεπτών. Το λιόκουρνο είναι δεμένο με σπαγκάκι για να μπαίνει σε ποτήρι με νερό λίγα λεπτά. Το νερό αυτό μετά το έπινε ο δηλητηριασμένος και θεραπευόταν!
Οι φυσιοδίφες επιμένουν να αγνοούν την ύπαρξη αυτού του φιδιού.
Υπάρχουν όμως εγκυρότατες μαρτυρίες στο διαδίκτυο στο λήμμα λιόκουρνο μα και το ίδιο το λιόκουρνο  (πχ στην παραπάνω οικογένεια που αναφέρω και μπορώ να τους πάω) αν θέλουν να πάρουν DNA και να ψάξουν σοβαρά

Φωτογραφίες του λιόκουρνου. Έβαλα δίπλα του, για σύγκριση μεγέθους ένα κέρμα των 20 λεπτών. Ο σπάγκος είναι για να το βουτάνε σε ποτήρι με νερό λίγα λεπτά και μετά να το βγάζουν και να πίνει ο δηλητηριασθείς το νερό.


Βλ. συμπληρωματικά εδώ: https://draft.blogger.com/blog/post/edit/4685231520522186216/9174008671169679549

Δεν υπάρχουν σχόλια: