Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Θυμαρίσιο μέλι, θρεπτική αξία και ιδιότητες


Φωτογραφία του Κώστας Ντουντουλάκης.
Κλείνω τα μάτια μου και σκέφτομαι ένα Ελληνικό νησί, τα γαλανά του νερά, τα άσπρά σπίτια και τι μυρίζω; Θυμάρι, θυμάρι μυρίζω! Και πώς θα μεταφέρω το θυμάρι στην καθημερινότητά μου; Μα με το θυμαρίσιο μέλι φυσικά, και θα πάρω εκτός από γλύκα, αρώματα και υφές, πλούσια διατροφική αξία και ευεργετική δράση για την υγεία μου. Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί το 10% της παραγωγής μελιού στην χώρα μας με το μεγαλύτερο ποσοστό του να παράγεται στα νησιά μας. Ένα μέλι με πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και ευχάριστο άρωμα που κερδίζει μικρούς και μεγάλους, έχει πολλά περισσότερα να μας δώσει εκτός από τέρψη των αισθήσεων, όπως υγεία και προστασία από καρκίνο και βακτηριακές λοιμώξεις.
Τι περιέχει το Θυμαρίσιο Μέλι
Το Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες στη μορφή της γλυκόζης σε ποσοστό περίπου 30% και φρουκτόζης σε ποσοστό περίπου 37%. Ακόμη, περιέχει γυρεόκοκκους σε ποσοστό πάνω από 25% φτάνοντας σε περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 85%! Η ποσότητα αυτή σε γυρεόκοκκους τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, βόριο, πυρίτιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή κερκετίνη, εσπεριδίνη, κατεχίνη, καμφερόλη η ναρινγενίνη κ.α, σε ποσότητες που ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση.
Πού μας ωφελεί
Το θυμαρίσιο μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην εποχή μας, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση εμποδίζοντας αποτελεσματικά την βιωσιμότητα ενός ευρέως φάσματος ανθεκτικών μικροβίων και παθογόνων μυκήτων όπως είναι οι S.aureus, S. Epidermidis, E. coli, C. albigans κ.α. Επίσης, διαθέτει αντιοιστρογονική δράση σε χαμηλή συγκέντρωση αλλά και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.
Η υψηλή θρεπτική αξία και οι ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού το καθιστούν ένα βιολειτουργικό τρόφιμο, που όταν βρίσκεται στην διατροφή μας, προσφέρει υγεία, τόνωση και προστασία από ασθένειες.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Πηγές:
  • Ciulu, M.; Spano, N.; Pilo, M.I.; Sanna, G. Recent Advances in the Analysis of Phenolic Compounds in Unifloral Honeys.( 2016) Molecules , 21, 451.
  • Γεραναστάση Παρασκευή. Μελέτη στο Θυμαρίσιο μέλι
  • Ταυτότητα του Ελληνικού μελιού (Α.Θρασυβούλου) . 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας 2002
  • Ioannis K. Karabagias, Artemis P. Louppis, Stavros Kontakos, Chara Papastephanou, Michael G. Kontominas. Characterization and geographical discrimination of Greek pine and thyme honeys based on their mineral content, using chemometrics. (2016). European Food Research and Technology
  • Δρ. Ιωάννα Β. Χήνου. Μελέτη χημικών συστατικών – Βιολογικές δράσεις Ελληνικών θημαρίσιων μελιών. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φαρμακευτικό Τμήμα. Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.
  • Anna V. Tsiapara, Mari Jaakkolab, Ioanna Chinouc, Konstadia Graikouc, Tiina Tolonenb, Vesa Virtanenb, Paraskevi Moutsatsoua. Bioactivity of Greek honey extracts on breast cancer (MCF‐7), prostate cancer (PC‐3) and endometrial cancer (Ishikawa) cells: Profile analysis of extracts. Department of Biological Chemistry. University of Athens.

Από:

Δεν υπάρχουν σχόλια: