Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ο Ριζοσπάστης για Σόρος, Μπίλντεμπεργκ, Ρεπούση ΕΛΙΑΜΕΠ

Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Aπό μέρα σε μέρα
Ο Σόρος και το κίνημα για την ΕΕ
Σε άρθρο του, που δημοσιεύουν και τα χτεσινά ΝΕΑ, ο μεγαλοτζογαδόρος και γνωστός άνθρωπος των μονοπωλίων Αμερικανός Τζορτζ Σόρος σημειώνει: «Οπως ακριβώς το Brexit προκάλεσε σοκ, έτσι και η αυθόρμητη αντίδραση μέρους της κοινωνίας μετά το αποτέλεσμα δημιουργεί ελπίδες ότι δεν πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός». Εκτιμά ότι η «αναταραχή» που προκάλεσε το δημοψήφισμα «έκανε πολλούς Βρετανούς να συνειδητοποιήσουν τι θα χάσουν» και ότι αν το ίδιο «συναίσθημα εξαπλωθεί και στη λοιπή Ευρώπη» μπορεί να δημιουργηθεί «ένα κίνημα για να τη σώσει (σ.σ. την ΕΕ) μέσα από μια ριζική αναδιάρθρωση».
Τέτοιες παρεμβάσεις αναδεικνύουν πόσο «ρευστοί» είναι οι σχεδιασμοί για τον επανακαθορισμό των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών, γενικά για τη λειτουργία της ΕΕ. Ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ, έχουν μια πολύτιμη ευκαιρία να «σπρώξουν» προσαρμογές που θα ωφελήσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Το να βγαίνουν άνθρωποι σαν τον Σόρος και να εκφράζουν προσδοκίες για την ανάπτυξη «κινήματος» που θα βοηθήσει να έρθουν ριζικές αλλαγές στη λυκοσυμμαχία μόνο ανησυχία μπορεί να γεννά. Τα διάφορα αστικά επιτελεία εξετάζουν πολλές εναλλακτικές για την επικράτησή τους και η «κινητοποίηση» εργατικών - λαϊκών μαζών στο πλευρό του ενός ή του άλλου μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο. Το ζήτημα είναι βέβαια πως για τους λαούς, τέτοια «συστράτευση» θα είναι μόνο καταστροφική, όπως αποδεικνύει η ίδια τους η ιστορική πείρα.



Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Από μέρα σε μέρα
Μπετόν αρμέ
Ολη αυτή η αντιπαράθεση με αφορμή τις καταγγελίες Καμμένου ότι ο Σόρος «σπρώχνει χρήμα» στην κυβέρνηση και την αντίδραση Κοτζιά, που λέει ότι θίχτηκε, μας θύμισε κάτι που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων μόλις τον περασμένο Ιούνη. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό άρθρο των Τζορτζ και Αλεξ Σόρος (πατέρας και γιος) στην εφημερίδα «New York Times», στο οποίο υπερασπίζονταν με πάθος τη συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα πρότειναν τη δημιουργία μιας «βαλκανικής οικονομικής ένωσης που θα βασίζεται στους νόμους της ΕΕ» ή ακόμα και «μια ανεπίσημη ένωση», προκειμένου - όπως έγραφαν - να ανακοπεί η ρωσική και κινεζική επιρροή στη Βαλκανική. Από τις ίδιες τις εξελίξεις προκύπτει ότι η μεν συμφωνία των Πρεσπών προχωράει, το δε σχέδιο «ενοποίησης» των Βαλκανίων, που παρουσίασε ο Καμμένος στις ΗΠΑ ως «Plan B», με το επιχείρημα μάλιστα ότι θα δράσει ανασταλτικά στην επιρροή της Ρωσίας, είναι στην πραγματικότητα παραλλαγή ή συμπλήρωμα των όσων πρότειναν οι Σόρος. Επομένως, όποια σχέση κι αν έχει ή δεν έχει ο Σόρος με την κυβέρνηση, το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, είναι αυτό που κατευθύνει την εξωτερική της πολιτική στα Βαλκάνια, είτε με «Plan A» είτε με «Plan B». Και πάνω σ' αυτόν το στόχο, που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σύσσωμη η κυβέρνηση, πρώην και νυν υπουργοί, είναι «μπετόν αρμέ», όπως και τα άλλα αστικά κόμματα - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. - που «σχίζουν τα ιμάτιά τους» για τα όσα είπε ο Κοτζιάς ότι ελέχθησαν στο υπουργικό συμβούλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: