Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Τι σημαίνει, πώς ετυμολογείται η λέξη Ελευθερία;

Η λέξη “ἐλευθερία” προκύπτει από το "ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς”, δηλαδή “να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί”.
(ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)

“Ελευθερία” λοιπόν δεν είναι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξεως, το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι σου γεννά έρωτα στην ψυχή σου…
Δεν αρκεί επομένως να μην είσαι υπόδουλος για να είσαι ελεύθερος. Πρέπει να βαδίζεις σύμφωνα με ό,τι έρωτα σου προκαλεί, δηλαδή σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στην δημιουργία και την υπέρβαση, σε συγκλονίζει… Ζώντας μία ζωή ρουτίνας και ημιμέτρων, ελεύθερος δεν είσαι.
 "Νοηματική" ή ορθότερα "Εννοιολογική" γλώσσα, θεωρείται η γλώσσα στην οποία 
το “σημαίνον” δηλαδή η λέξη και το "σημαινόμενο” δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση
Ενώ “σημειολογική” είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α “πράγμα” (σημαινόμενο) εννοείται με το α (σημαίνον). 
Με άλλα λόγια, η ελληνική  είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουνπρωτογένεια”, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. 
Π.χ στην ελληνική, η λέξη άγαλμα (από το ρ. αγάλλομαι) φιλο-σοφία, λογο-τεχνία, γεωμετρία=γη+μετρώ, προφητεία=προ+φημί(λέγω) άνθρωπος=ο αναθρών οπωπάς (ο αρθρώνων λόγο).
 Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: