«Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες, ὅ,τι εἶστε μὴν ξεχνᾶτε, δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας μονάχα, ὄχι! Χρωστᾶτε καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν, θὰ ᾿ρθοῦνε, θὰ περάσουν! Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.» Κωστής Παλαμάς
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
ΕΠΑΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Συμμαχία και με το διάβολο μεν, αλλά...
Συμφωνώ με μερικές από τις επισημάνσεις του συναγ.Πατέλη,αλλά το επιχείρημα ότι περίπτωση συνεργασίας με την Κίνηση Καμμένου,ίσως και Δημαρά κλπ (περί αυτών είναι ο υπαινιγμός υποθέτω) "θα ακυρώσει εκ των πραγμάτων τον παλλαϊκό και μετωπικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, προσδίδοντάς του ιδεολογικοπολιτική μονομέρεια -κατά παράβαση των αρχών της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης", ισχύει απολύτως από την ...ανάποδη! Αν δεν υπάρξουν και κεντροδεξιογενείς συνεπέίς αντιμνημονιακές/εθνικοανεξαρτησιακές συνιστώσες στο ενιαίο παλλαϊκό(ή απλά,αριστερό;) μέτωπο όσο και σε ευρύτερες αντιμνημονιακές κοινωνικές ή εκλογικές συμπράξεις, η ακυρωτική των ιδρυτικών μας στόχων αριστερογενής (ή μάλλον εμφανώς αριστερή και μάλιστα κομμουνιστικής, όπως στο παρακάτω κείμενο,λενινιστικής αναφοράς) ιδεολογική και φρασεολογική "μονομέρεια" θα μας καταντήσει ένα ακόμα αυτάρεσκο γκρουπούσκουλο αριστεροφανούς φλυαρίας...
ΕΠΑΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Συμμαχία και με το διάβολο μεν, αλλά...: Στην πολιτική κάνεις συνεργασία «ακόμη και με το διάβολο» - είχε δηλώσειο Χαρίλαος Φλωράκης για να δικαιολογήσει τη συνερ...
ΕΠΑΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Συμμαχία και με το διάβολο μεν, αλλά...: Στην πολιτική κάνεις συνεργασία «ακόμη και με το διάβολο» - είχε δηλώσειο Χαρίλαος Φλωράκης για να δικαιολογήσει τη συνερ...
Κυριακή 18 Μαρτίου 2012
Γ.Δελαστίκ: Το μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φοβάται μην χάσει την αυτοδυναμία
Η στροφή του Α. Σαμαρά κατέστησε τη ΝΔ το κατεξοχήν κόμμα του Μνημονίου και αποδυνάμωσε τη θέση του αρχηγού της μέσα στην ίδια του την παράταξη.
Γράφει ο Γ. Δελαστίκ.
Βέβαιο θεωρείται από τους πάντες πλέον ότι το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είναι απίθανο να φτάσει το 50%. Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται δυσκολότερα για το «μνημονιακό μέτωπο» των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς απέτυχε παταγωδώς την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση προσέλκυσης των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκ μέρους των ηγεσιών τους. Μόλις ένας από τους είκοσι δύο διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ «μετανόησε» εμπράκτως, ενώ δεκαέξι βουλευτές της ΝΔ παρέμειναν αμετακίνητοι στην αντιμνημονιακή τους στάση. Μόνο πέντε «αλλαξοπίστησαν» και μετατράπηκαν σε ικέτες της επιστροφής τους.
Το γεγονός ότι τριάντα εφτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρέμειναν ανυποχώρητοι κατά του ολέθριου νέου Μνημονίου δίνει νέα ορμή στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν δύο νέα αντιμνημονιακά κόμματα στους αντίστοιχους χώρους της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, με απήχηση ικανή να βάλει τα νέα αυτά κόμματα στο Κοινοβούλιο.
Ευνόητο είναι ότι, αν όντως συμβεί αυτό, οι δυνατότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν από κοινού εκατόν πενήντα έναν βουλευτές καθίστανται πλέον αμφίβολες.
Μπαίνουν στη Βουλή
Η δυναμική αντιμνημονιακών πολιτικών σχημάτων τόσο στο χώρο της ΝΔ όσο και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαφιλονίκητη. Είναι άκρως χαρακτηριστικό ότι αποδείχτηκε αρκετή η απλή ανακοίνωση στο Διαδίκτυο της ίδρυσης τέτοιου κόμματος από τον Πάνο Καμμένο και χωρίς καν να έχει αναγγελθεί έστω και μία προσχώρηση στελέχους της ΝΔ στο κόμμα του στην πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή το κόμμα αυτό μπαίνει με άνεση στη Βουλή ξεπερνώντας το 4%!
Αν ο συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης και κάποιοι από τους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ προσχωρήσουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κόμμα αυτό θα μπει στο Κοινοβούλιο. Το αντιμνημονιακό ρεύμα είναι πανίσχυρο στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ και, όσο κι αν το εγκατέλειψε ο Αντώνης Σαμαράς με τη μεγαλοπρεπή πολιτική «κωλοτούμπα» του, οι οπαδοί του κόμματος δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν το ίδιο.
Εύκολα, λοιπόν, ένα τμήμα από αυτούς θα προτιμήσει να στείλει στη Βουλή δεξιούς βουλευτές –έτσι κι αλλιώς αυτούς ψήφιζε τόσα χρόνια–, οι οποίοι, όμως, θα έχουν το τεράστιο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα να παραμένουν συνεπείς στις αντιμνημονιακές τους θέσεις.
Κατσέλη – Καστανίδης
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης δεν είχαν επισήμως ανακοινώσει την ίδρυση ήπιου αντιμνημονιακού κόμματος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις τους, όμως, γνωστοποιούσαν ότι η αναγγελία δημιουργίας του ήταν θέμα ημερών.
Οι προϋποθέσεις εισόδου στη Βουλή ενός τέτοιου κόμματος δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο για το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ούτε οι ηγέτες του είναι άμοιροι ευθυνών, αφού έχουν κατ’ επανάληψη διατελέσει υπουργοί, ούτε ο κόσμος που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από τόσο έντονα αντιμνημονιακά αισθήματα.
Το υπό ίδρυση κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη, όμως, έχει δύο άλλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο και λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε άνετα να σχηματίσει αμέσως δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, για τη συγκρότηση της οποίας απαιτούνται δέκα βουλευτές.
Το δεύτερο και καθοριστικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν εύκολα να λεηλατήσουν τους «δημοσκοπικούς» ψηφοφόρους του Φώτη Κουβέλη, αν επιδείξουν σοβαρότητα πολιτικής γραμμής.
Το δημοσκοπικό ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς απαρτίζεται σχεδόν στο σύνολό του από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είναι αρκετά δυσαρεστημένοι ώστε να ντρέπονται να δηλώσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και τόσο ώστε να έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν αντιμνημονιακό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) ή να μετατοπιστούν προς τη ΝΔ.
Για πολλούς από τους πασοκτζήδες αυτούς θα ήταν μια πολιτική λύτρωση να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν ένα αμιγώς πασοκογενές κόμμα, με αντιμνημονιακή, όμως, κατεύθυνση, που θα τους απάλλασσε και από συνειδησιακά προβλήματα. Όλοι προτιμούν τους δικούς τους ανθρώπους.
Αυτή η μεγάλη δεξαμενή δήθεν «κουβελικών» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μπορεί άνετα να στείλει στη Βουλή το υπό ίδρυση κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη, δεδομένου ότι η πραγματική σχέση τους με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι από χαλαρή έως καιροσκοπική.
Αβραμόπουλος κατά Σαμαρά
Τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ βρίσκονται σε διαρκή διολίσθηση από τότε που ο Α. Σαμαράς έκανε τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» και συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ στις σφυγμομετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης επιταχύνθηκε μετά τη διαγραφή από τον αρχηγό της των πιο πιστών του βουλευτών επειδή… επιμένουν στη γραμμή που ο ίδιος τους υπέδειξε και την οποία ο ίδιος ακολούθησε επί ενάμιση χρόνο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούσαν πριν υποκύψει σε αυτές και παραδοθεί άνευ όρων, προκειμένου να χριστεί «πρωθυπουργήσιμος» από την Άνγκελα Μέρκελ και τους γηγενείς ισχυρούς οικονομικούς κύκλους.
Η κατά 180 μοίρες στροφή του Α. Σαμαρά κατέστησε μεν τη ΝΔ το κατεξοχήν κόμμα του Μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα αποδυνάμωσε τη θέση του αρχηγού της μέσα στην ίδια του την παράταξη.
Οι «μνημονιακοί» βουλευτές ήταν ανέκαθεν η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ. Μόνος του ο Α. Σαμαράς, με ένα στενό κύκλο εμπίστων του, σήκωσε όλο το βάρος του αντιμνημονιακού αγώνα της ΝΔ, όσο διήρκεσε αυτός, αγνοώντας όλα όσα του έλεγαν ψοφοδεείς και εθελόδουλοι μέσα στο κόμμα του. Με το που διέγραψε, όμως, ο Α. Σαμαράς ικανό μέρος των βουλευτών που τον στήριζαν τις δύσκολες ώρες περιέπεσε μόνος του σε πολιτική ομηρία στα νύχια των «μνημονιακών» της ΝΔ!
Δικαίως τώρα αυτοί απαιτούν ανακατανομή της εξουσίας μέσα στο κόμμα. Δεν άργησαν καθόλου να δράσουν. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέχων «μνημονιακός», διάλεξε την Κυριακή το Βήμα για να αμφισβητήσει ευθέως και δημοσίως την κορυφαία μετεκλογική επιλογή του Α. Σαμαρά. Αυτοδυναμία θέλει ο Σαμαράς, συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ο Αβραμόπουλος!
«Μην ακούω τώρα περί ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνησης… Συνενόχους ψάχνουν», είχε δηλώσει ο Α. Σαμαράς. «Και στην περίπτωση αυτοδυναμίας η συνεργασία θα επιδιωχθεί», δήλωσε στο Βήμα ο Δ. Αβραμόπουλος…
Φυσικά, ούτε που διανοείται να πάρει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Δ. Αβραμόπουλου ο Α. Σαμαράς. Οι συσχετισμοί μέσα στη ΝΔ πλέον δεν του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Μόνο «αντιμνημονιακοί» θα διαγράφονται από τη Δεξιά από δω και πέρα…
Θα του φέρουν και την… Ντόρα;
Η πολιτική αποδυνάμωση του Α. Σαμαρά δεν πρόκειται βεβαίως να σταματήσει σε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που αμφισβητούν δημοσίως τη γραμμή του. Ούτως ή άλλως, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι η φιλομνημονιακή γραμμή είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, παρά τα φληναφήματα του προέδρου της ΝΔ περί δήθεν αυτοδυναμίας, η οποία τώρα δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να επιτευχθεί.
Ένας προσωπικός πολιτικός ε- φιάλτης περιμένει συν τοις άλλοις τον Α. Σαμαρά. Ένα σοβαρό ζήτημα αναδύεται. Τώρα που ο ίδιος αποφάσισε να γίνει πρωταγωνιστής της εφαρμογής της ολέθριας γραμμής του νέου Μνημονίου, πόσο αντικειμενικά λογικό είναι να παραμένει εκτός ΝΔ η… Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι και αυτή υπέρ του νέου Μνημονίου και η οποία διεγράφη από το κόμμα επειδή υπερψήφισε και το πρώτο Μνημόνιο;
Όσο κι αν αυτό είναι επώδυνο για τον Α. Σαμαρά, η «μνημονιακή κωλοτούμπα» του μετατρέπει την Ντόρα από «αποστάτη» σε… πρωτοπόρο, που υπέδειξε έγκαιρα τη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ!
Θα το γράψουμε ωμά: Οι «μνημονιακοί» της ΝΔ κινούνται ήδη για να φέρουν την Ντόρα πάλι μέσα στη ΝΔ και φυσικά σε ηγετικό ρόλο!
«Πρέπει να γυρίσουν στη ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη και άλλα στελέχη;» ρώτησε –καθόλου τυχαία, φυσικά– το Βήμα τον Δ. Αβραμόπουλο. «Η ΝΔ έχει τις πόρτες της ανοιχτές να δεχτεί όλους όσοι αποδέχονται, ενστερνίζονται και συνυπογράφουν το αξιακό και προγραμματικό της πλαίσιο», απάντησε αυτός, μεταξύ άλλων. Τα πάντα ανοιχτά, δηλαδή.
Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε αυτή η αιφνιδίως εμφανισθείσα επιπλοκή με το εκατομμύριο του συζύγου της Ντόρας, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει ίσως τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται καθόλου να είχαν ήδη εκδηλωθεί και με πιο επίσημο τρόπο οι διαδικασίες επανένταξης της Ντόρας στη ΝΔ. Αυτή η ιστορία, πάντως, θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον.
Η άρνηση της δεξιάς(!!!) ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των "σοσιαλιστών" προκατόχων της...
Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».
Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.
«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!
Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον. τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση. αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την "εθνική συνοχή"».
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα. «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!
Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε. 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.
Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.
Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.
Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».
ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αμ' έπος αμ' έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!
Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.
Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια - να 'τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!
«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!
«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ "ΓΔΑΡΑΤΕ" ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»
Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι. δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».
Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από. ξένες τράπεζες - πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι. Ευρωπαίοι!Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο. πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά. 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει.
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
Η Πορεία προς το Συνέδριο του ΕΠΑΜ
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, μέλη και φίλοι του ΕΠΑΜ,
Έχουν περάσει οκτώ μήνες από κείνο το πρωϊνό της 16/7/2011, στην Αργυρούπολη, ημέρα που συγκροτήθηκε το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) για να οργανώσει τις αντιστάσεις και τον ενωτικό αγώνα του λαού, πέρα και πάνω από ιδεολογικούς διαχωρισμούς, ενάντια στο καθεστώς κατοχής.
Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής μας, όπως είχαμε δεσμευθεί και στην αρχή σαν Πρωτοβουλία Πολιτών ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, διακηρύξαμε ότι επιδιώκουμε τον πολιτικό χαρακτήρα ενός μεγάλου κοινωνικο-πολιτικού μετώπου που προσπαθεί να κινητοποιήσει την ίδια την κοινωνία από την βάση. Είχαμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι, μέχρι το Πρώτο Συνέδριό μας, τα καθοδηγητικά όργανα που εκλέχθηκαν στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα είναι προσωρινά και ότι οι κατά τόπους πυρήνες θα συγκροτούνται αυτόνομα στην βάση ανοικτών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών.
Ένα αυθεντικά παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της κατοχής, την κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας γεννιέται και προχωράει μόνο όταν εκφράζει αυθεντικά την κοινωνία. Και η κοινωνία την εποχή της Ιδρυτικής Διακήρυξης βρισκόταν στον απόηχο του Συντάγματος, της πολύχρωμης Βαβέλ των πλατειών, του υπαρξιακού σοκ της αφύπνισης μιας κοινωνίας μετά από πολλά χρόνια αφασίας και αδράνειας, του πολιτικού μπάχαλου των πολυποίκιλων κινημάτων και της δυσπιστίας απέναντι στον ρόλο των οργανωμένων συλλογικοτήτων.
Βήμα-βήμα, στην αρχική φάση του φθινοπώρου, το ΕΠΑΜ στήθηκε στα πόδια του μέσα από την δημιουργία τομέων και πυρήνων παναττικά και πανελλαδικά και προσπαθήσαμε όλοι να δημιουργήσουμε τάξη μέσα από το χάος, ένα χάος που αντανακλούσε την συνείδηση που υπήρχε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Τότε, με την δυναμική που μας έδινε η ζωντανή καθημερινή επικοινωνία του Δημήτρη Καζάκη με το κοινό μέσα από την εκπομπή του Ράδιο 9, και τις συχνές ομιλίες του στην επαρχία και την Αθήνα, αποκτήσαμε εύρος μέσα στην κοινωνία δυσανάλογο με τις οργανωτικές μας δυνατότητες.
Το κίνημά μας, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, σ’ εκείνη την φάσηκαθυστέρησε οργανωτικά λόγω των προχειροτήτων, της ασυνεννοησίας, της πολιτικής απειρίας και των προβλημάτων από την συνύπαρξη αγωνιστών από διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές και κομματικές αφετηρίες. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ήταν που χρειάστηκε να «δέσει» οργανωτικά το μέτωπο, ξεκαθαρίζοντας τις καταστάσεις εκείνες που υπονόμευαν το παλλαϊκό του εύρος και δυναμίτιζαν την πολιτική φυσιογνωμία του.
Με το που αρχίσαμε να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να ωριμάζουν οι πυρήνες και η ζύμωση των τοπικών ΕΠΑΜ με την κοινωνία, το Μέτωπό μας ανέπτυξε δυναμική. Συμμετείχαμε ενεργά σε απεργιακούς αγώνες, σε καταλήψεις, κινητοποιήσεις, δράσεις ενημέρωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, στον ξεσηκωμό των γειτονιών της Αττικής με τις πορείες αντίστασης, κάναμε επαφές με άλλα κινήματα για ένα Μέτωπο του ΟΧΙ, είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, με αποκορύφωμα την παρουσία μας την εβδομάδα των μεγάλων συγκρούσεων του Φεβρουαρίου, από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου μέχρι την δραματική Κυριακή της 12ης Φεβρουαρίου, που το ΕΠΑΜ πραγματοποίησε μαζική και δυναμική παρουσία στην Παλαιά Βουλή και το Σύνταγμα.
Το ΕΠΑΜ έτσι άρχισε να μετατρέπεται σε μάχιμη πολιτική οργάνωσηδείχνοντας ότι στις τάξεις του βρίσκονται αποφασισμένοι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που είναι έτοιμοι να παλέψουν πραγματικά για τον λαϊκό ξεσηκωμό. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκίνησε η στοχοποίηση του ΕΠΑΜ με ψευδεπίγραφες κατηγορίες και με αρκετά προβοκατόρικα και διαστρεβλωτικά των θέσεών του δημοσιεύματα.
Ήταν η ώρα να ολοκληρωθεί η οργανωτική μας συγκρότηση, να πάψουμε να είμαστε πολιτικά ασύντακτοι, καθώς τα σημάδια στον πολιτικό ορίζοντα δείχνουν κάτι περισσότερο από πιθανή την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και την νομιμοποίηση της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων. Η επιτάχυνση της διαδικασίας απόφασης μέσα από τους πυρήνες για την «νομική μορφή» του ΕΠΑΜ έγινε, αφ’ ενός μεν, για να μπορέσει αμεσοδημοκρατικά κάθε μέλος του ΕΠΑΜ να αποφασίσει και όχι δι’ αντιπροσώπων στο Συνέδριο και, αφ’ ετέρου γιατί εκτιμήσαμε ότι τις επόμενες εβδομάδες η καταστολή μπορεί να πάρει τόσο εκτεταμένες διαστάσεις, όπως δείχνουν και δηλώσεις πολλών καθεστωτικών παραγόντων εν όψει της 25ης Μαρτίου, ώστε να χρειάζεται επειγόντως η νομική θωράκιση του Μετώπου.
Η ολοκλήρωση της καθολικής ψηφοφορίας της Κυριακής, 11 Μαρτίου,μεταξύ όλων των ηλεκτρονικά εγγεγραμμένων μελών μας, ήταν ένας σταθμός στην οκτάμηνη παρουσία του ΕΠΑΜ, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η οργανωτική ραχοκοκαλιά του Μετώπου αντιμετώπισε και έφερε ικανοποιητικά σε πέρας μια τόσο ευρεία και απαιτητική διαδικασία. Η απόφαση, με την συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών μελών μας, να λάβει το ΕΠΑΜ την νομική μορφή του κόμματος, διατηρώντας την πολιτική μορφή του Μετώπου, είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της οργανωτικής και πολιτικής μας συγκρότησης που θα λάβει τα τελικά της χαρακτηριστικά στο Πρώτο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, στις αρχές Απριλίου (6-8 Απριλίου, στο ΣΕΦ, εκτός απροόπτου).
Στην πορεία προς το Συνέδριο ολοκληρώθηκε ο Διάλογος για την Οργανωτική Δομή του Μετώπου, που κράτησε πάνω από δύο μήνες με συζητήσεις μέσα στους πυρήνες και τις επιτροπές, υποβολή προτάσεων από πολλά μέλη μας και αναρτήσεις στο διαδικτυακό φόρουμ. Στην συνέχεια, από την επομένη της Παναττικής, θα συγκροτηθεί ειδικήΕπιτροπή Οργανωτικού-Καταστατικού αποτελούμενη από όσους έχουν ήδη κάνει προτάσεις επί του Οργανωτικού και 3-4 εκπροσώπους των προσωρινών επιτροπών η οποία θα προετοιμάσει την πρόταση για το Καταστατικό στο Συνέδριο.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της Παναττικής συλλέγονται υπογραφές για την κατάθεση της Αίτησης νομικής μορφής του Κόμματος και ενός τυπικού Καταστατικού στον Άρειο Πάγο (χρειάζονται 250 υπογραφές με πλήρη στοιχεία) και γίνονται οι διεργασίες του Συντονιστικού της Οργανωτικής Γραμματείας του Συνεδρίου για την επιλογή των μελών της.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκληθούν ξανά οι προσωρινές Επιτροπές του ΕΠΑΜ ώστε να βγει ο Κανονισμός Διαδικασίας του Συνεδρίου (πώς
θα γίνονται οι συζητήσεις, εκλογή προεδρείου, ορισμός συνεδριών κλπ). Το Πρώτο Συνέδριό μας πρέπει να είναι ένα μάχιμο και αποφασιστικό Συνέδριο που θα γίνει με βάση τις τελικές καταστάσεις εγγεγραμμένων μελών μας της ψηφοφορίας της 11ης Μαρτίου συν όσους συμπληρωματικά εγγράφηκαν
μέχρι σήμερα, στην Παναττική.
Για τον λόγο ότι στην ψηφοφορία της Κυριακής παρουσιάστηκε ένα υψηλό ποσοστό, λίγο πάνω από το 40% με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, μη προσελθόντων εγγεγραμμένων μελών, θα γίνει επίσης άμεσα σύγκλιση όλων των συντονιστών και των συντονιστικών των πυρήνων για την καλύτερη οργάνωση του Συνεδρίου. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ανάμεσα στα μέλη που δεν προσήλθαν υπάρχουν πολλοί νεο-εγγεγραμμένοι που θέλουν να μείνουν απλώς φίλοι του ΕΠΑΜ, ή φταίει το ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για την ανάγκη προσέλευσής τους, όπως επανειλημμένα είχε τονισθεί από τις ανακοινώσεις της Εφορευτικής.
Είναι γεγονός ότι, από την στιγμή που το Μέτωπο άρχισε να δουλεύει εντατικά, ο κόσμος μας ίσως δεν είχε τον χρόνο να αφομοιώσει τα προτάγματα που τέθηκαν. Όμως, αν μια λύση είναι να αυτομαστιγωθούμε για τις ελλείψεις μας, μια άλλη και καλύτερη είναι να εντείνουμε μαζικά την δουλειά μας. Χρειάζεται πλέον η προσωπική επαφή των συντονιστικών με όλα τα εγγεγραμμένα μέλη καθώς από εδώ και πέρα θα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε τα πάντα σε ένα Ίντερνετ, σε ένα e-mail, σε ένα τηλέφωνο. Όταν πλησιάσεις το κάθε μέλος προσωπικά αλλάζει η συμπεριφορά του κι αυτό φάνηκε από το πόσο ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση των ενεργών μελών μας όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν.
Η εκλογή των αντιπροσώπων απευθείας από τους πυρήνες πρέπει να γίνει με πολύ υψηλά ποσοστά απαρτίας. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία και ανέβασμα του μέσου όρου της δουλειάς των συντονιστικών οργάνων. Όσοι πυρήνες δεν επιτύχουν ικανοποιητικά ποσοστά παρουσίας των μελών στις συνελεύσεις τους ίσως να μην μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στο Συνέδριο. Τα πρακτικά των συνελεύσεων που θα εκλέξουν αντιπροσώπους θα δοθούν από τους πυρήνες στην Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου για να τηρηθεί η τάξη της σωστής προετοιμασίας του Συνεδρίου.
Ο κάθε πυρήνας δίνει δεσμευτική εντολή στους αντιπροσώπους του, γι’ αυτό πρέπει να επιλεγούν από κάθε πυρήνα πρώτης τάξεως μαχητές που έχουν δείξει ότι είναι μπροστάρηδες στην δουλειά του Μετώπου. Σκοπός είναι οι σύνεδροι να μπορούν να μεταφέρουν άρτια την εμπειρία τού κάθε πυρήνα και να είναι προσωπικότητες ικανές και άξιες να εκλεγούν στα Καθοδηγητικά Όργανα του ΕΠΑΜ.
Η λειτουργία των προσωρινών επιτροπών –Πολιτικής και Οργανωτικής- του ΕΠΑΜ σταματά με την έναρξη του Συνεδρίου. Η μόνη εισήγησή τους που θα υπάρξει στο Συνέδριο θα είναι ο Απολογισμός των προσωρινών Κεντρικών Οργάνων. Τα μέλη των απερχόμενων Επιτροπών, για να παρίστανται στο Συνέδριο ως σύνεδροι, πρέπει να προταθούν από τους πυρήνες τους, αλλιώς θα έλθουν ως παρατηρητές.
Τα θέματα του Συνεδρίου θα τα εισηγηθούν Ειδικές Επιτροπές που θα εκλεγούν στο Συνέδριο. Η Οργανωτική Γραμματεία του Συνεδρίου είναι όργανο που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία του Συνεδρίου, θα αποτελείται από συναγωνιστές και συναγωνίστριες των πυρήνων της Αττικής και ΔΕΝ επεξεργάζεται θέσεις. Το Συνέδριο είναι πολιτικό όργανο που θα αποφασίσει για ζητήματα τακτικής με βάση τις πέντε ιδρυτικές αρχές μας που παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες και την μετωπική φυσιογνωμία μας.
Με στόχο να μεταβληθούμε γρήγορα σε μια παλλαϊκή μάχιμη οργάνωση, που θα έχει την δυνατότητα να διεμβολίσει την κεντρική πολιτική σκηνή, στο Συνέδριο θα πρέπει να τεθούν οπωσδήποτε τα εξής θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
Α) Ολοκλήρωση της διεργασίας και απόφαση για το Καταστατικό
Β) Η πολιτική των συμμαχιών του Μετώπου με άλλες δυνάμεις και κινήματα
Γ) Η στάση του ΕΠΑΜ απέναντι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές
Βέβαια, θα μπορεί να προταθεί για την ημερήσια διάταξη οποιοδήποτε άλλο θέμα επικαιρότητας ή να βγει ψήφισμα-τοποθέτηση του ΕΠΑΜ δεσμευτικό στην πορεία του για κάποιο πολιτικό ζήτημα που θα κριθεί αναγκαίο. Στην τελική συνεδρία της Κυριακής θα γίνει η εκλογή των νέων Κεντρικών Οργάνων.
Στο Συνέδριο δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική φυσιογνωμία του ΕΠΑΜ αλλά θα επαναπροσδιορισθεί και θα επικαιροποιηθεί ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα, με τακτικές συμμαχιών και μετωπικών δράσεων, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το λαϊκό κίνημα.
Το Πρώτο Συνέδριο του ΕΠΑΜ πρέπει να είναι ένα ιστορικό Συνέδριο και οι πολιτικές προσδοκίες από αυτό είναι μεγάλες. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μια πρόκληση πρωτόγνωρη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά δεχόμαστε τέτοια επίθεση και απειλή. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την Ιδρυτική μας Συνδιάσκεψη, οι εξελίξεις τρέχουν. Το καθεστώς ημέρα με την ημέρα σκληραίνει την στάση του για να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης του Λαού μας από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ελάχιστος χρόνος για εφησυχασμό απέναντι στους τοκογλύφους και στο Μαύρο Μέτωπο των δωσιλογικών δυνάμεων. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ.
ΤΟ ΕΠΑΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Αθήνα, Σ.Ε.Φ.
14-3-2012
[Εισήγηση που έγινε στην Παναττική Συνδιάσκεψη]
Από το Λ.Αποσκίτη
Μέλος της προσ. Πολιτικής Επιτροπής.
Αναρτήθηκε από Δημήτρης Κυπριώτης