Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.
Χημική Σύσταση
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.[2]
Βιολογικές Ιδιότητες
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων.
Σκευάσματα πρόπολης
Την πρόπολη τη μαζεύουν εξειδικευμένες εργάτριες, τις πιο ζεστές μέρες της ημέρας επισκεπτόμενες φυτά πλούσια σε ρητινώδεις, γομώδεις και βαλσαμικές ουσίες. Χρησιμοποιώντας τις σιαγόνες τους την αποκολλούν σε μικρά κομμάτια από τους οφθαλμούς των φυτών. Αφού επεξεργαστούν τις ουσίες αυτές με τη χρήση διαφόρων εκκριμάτων των αδένων τους, την τοποθετούν στα καλαθάκια γύρης στα πίσω πόδια τους. Τη μεταφέρουν στην κυψέλη και την χρησιμοποιούν απ’ ευθείας σε διάφορες εργασίες μέσα στην κυψέλη.
Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της ενδείκνυται (15 περίπου σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό ή ακόμα καλύτερα σε φρέσκο χυμό φρούτων για 30-40 ημέρες 4-5 φορές το χρόνο) για:
Αναπνευστικό σύστημα,ενίσχυση ανοσοποιητικού,πρόληψη κάθε είδους ιώσεων, βρογχικό άσθμα, ιγμορίτιδα, υπέρταση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, κακοήθεις όγκους, ηπατίτιδα Β, προστατίτιδα, τερηδόνα, μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο θρόμβωσης, προλαμβάνει κατά το δυνατό την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο, μειώνει την κακή χοληστερόλη καταπολεμά την ουλίτιδα και γαστρικές διαταραχές.
Σε εξωτερική εφαρμογή θεραπεύει τις βαθιές πυοδερμίτιδες, τις δερματικές μυκητιάσεις,τον έρπητα, τις δοθιηνώσεις, καθώς και τις εσχάρες, που αναπτύσσονται στα άτομα που παραμένουν κλινήρη για μεγάλα διαστήματα.
Επίσης με τοπική εφαρμογή, ευνοεί μια σύντομη επούλωση των πληγών, σταματά τον πονόδοντο, σταματά άμεσα την φαρυγγίτιδα και θεραπεύει αμυγδαλίτιδα με γαργάρες (ένα κουταλάκι γλυκού βάμμα πρόπολης σε ένα κουτάλι σούπας νερό)
Η πρόπολη επίσης δρα βακτηριοκτόνα στο σύνολο των παθογόνων σταφυλόκοκκων, ακόμα και σ’ αυτούς που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Βάμμα πρόπολης ιδιότητες:
- Βακτηριοστατικό,
- Βακτηριοκτόνο,
- Αντιμυκητιακό,
- Αντιφλεγμονώδες,
- Αναλγητικό,
- Αντιϊκό,
- Αντιοξειδωτικό,
- Αναισθητικό.
ΧΡΗΣΕΙΣ: Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους :
Για την από στόματος θεραπεία συνιστάται να ξεκινήσει για δυο τρεις μέρες με μικρές δόσεις (σταγόνες) διαλυμένο σε υγρά, αναμειγνύεται με νερό ή χυμό φρούτων.
ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ όσον αφορά ισχυρό βάμμα άνω του 30% πρόπολης σε οινόπνευμα-όχι σε τσικουδιά ή άλλα οινοπνευματώδη, δεν διαλύεται αρκετά σε αυτά:
Παιδιά:
-2 σταγόνες κάθε πρωί ή πριν τον ύπνο την 1η ημέρα, πριν από κάθε γεύμα.
-4 σταγόνες την 2η μέρα.
-5 ως 7 σταγόνες την ημέρα από την 3η ημέρα και μετά, για 30-40 ημέρες. Μετά παύση και επανάληψη μετά από 40 περίπου ημέρες ή ανά 3μηνο.
Ενήλικες:
-5 σταγόνες την 1η ημέρα,
-10 σταγόνες τη 2η ημέρα,
-15ως 20 σταγόνες (εξαρτάται και από το σωματικό βάρος) από την 3η ημέρα και μετά, όπως για τα παιδιά παραπάνω.
2. Εξωτερική χρήση.
-Τα φιαλίδια βάμματος πρόπολης πρέπει να διατηρούνται κλειστά, σε σχετικά δροσερό μέρος, μακριά από φως.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις:
Το βάμμα πρόπολης όπου πέσει λεκιάζει. Όταν χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, αφήστε να στεγνώσει πριν ακουμπήσετε κάπου. Από το δέρμα φεύγει με οινόπνευμα. Από τα λευκά ρούχα και το νεροχύτη φεύγει με οινόπνευμα ή χλωρίνη, ενώ από τα χρωματιστά ρούχα δεν φεύγει.
Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε βάμμα πρόπολης:
https://melissokomianet.gr/eukoli-sintagi-vamma-propolis/
· 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.
Δείτε: ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΕΝΑΣ.. ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ- ΣΩΤΗΡΑΣ;
Αντιφλεγμονώδεις τροφές και βότανα!
Δείτε: 10 + 4 βότανα ανακουφίζουν από τις ρευματοπάθειες!
Δείτε: Ανοσοποιητικό σύστημα…ας το θωρακίσουμε!
Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και ξένα κυρίως Ρώσικα και Ρουμάνικα Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, σελοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση.
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π.3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη, ζωστήρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.λ.π. χωρίς παρενέργειες.
Δείτε περισσότερα: Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό!
Δείτε ακόμη: Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.
Στις επόμενες 8 μέρες ανακινούμε το δοχείο 1-2- φόρες. Έπειτα το αφήνουμε σε ηρεμία για μερικές βδομάδες .σε αυτό το διάστημα η πρόπολη διαλύεται στην αλκοόλη και καταβυθιζονται οι ξένες ουσίες (κατακάθι). Το διάλυμα λαμβάνεται προσεκτικά από την επιφάνεια του δοχείου και τοποθετείται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια (καλό είναι να γίνει με σταγονόμετρο). από το διάλυμα λαμβάνουμε καθημερινά 15-20 σταγόνες για την αποφυγή των κρυωμάτων.
- 150 gr του παραπάνω κεριού.
- 240 gr λανολινη λιωμενη σε μπεν μαρι.
- 520 gr φυτικό λάδι.
Όπως φυματίωση του δέρματος, αλωπεκίαση κ.λ.π. Για τη θεραπεία της τριχοφυτίας της κεφαλής σαν αλοιφή με πρόπολη 50% σε φυτικό λάδι, μετά από αργή βράση ή σκέτη πρόπολη σε διάλυμα με αλκοόλ 96%. Το διάλυμα αφήνεται να εξατμιστεί τόσο, ώστε να γίνει αλοιφή, για εναπόθεση σε παχύ στρώμα στις πληγές κάτω από κερόχαρτο. Τις πρώτες μέρες αυξάνει τη φλόγωση, αλλά μετά 3-5 ημέρες ελαττώνεται η φαγούρα και οι πόνοι μειώνονται ή εξαφανίζονται. Με το αλκοολούχο διάλυμα με πρόπολη (1:1) σαν βάση για την αλοιφή και τη χρήση της, σε αποκόλληση της επιδερμίδας σε περίπτωση υπερκερατίνωσης και επιδερμοφυτεία. Η θεραπεία έδωσε θετικά αποτελέσματα σε 15 ημέρες, σε όλους τους ασθενείς.
Το εκχύλισμα της πρόπολης 50% σε αλοιφή και σκέτη πρόπολη διαλυμένη σε αλκοόλ, σε βούτυρο αγελάδας χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος (veruco inriltrat). Η επάλειψη γίνεται με παχύ στρώμα κάτω από λευκοπλάστη ή κερόχαρτο. Στις περιπτώσεις veruco για 2-3 μέρες, αλλά για τις περιπτώσεις inriltrat καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε θεραπεία 1-2 μήνες.
Η θεραπεία με πρόπολη ενδείκνυται για τη φυματίωση του δέρματος, όταν δεν μπορεί να γίνει χρήση σύνθετων αντιφυματικών προϊόντων.
Η θεραπεία με πρόπολη που έγινε σε πάνω από 500 ασθενείς κράτησε το πολύ 1 χρόνο στους 37%, 2 χρόνια στους 15% και πάνω από 5 χρόνια στο 12% και θετικά αποτελέσματα της θεραπείας παρατηρήθηκαν στο 82% των ασθενών.
Η απλότητα της παρασκευής και εφαρμογής των αλοιφών και των διαλυμάτων με πρόπολη, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες επιτρέπει τη χρήση στη δερματολογία.
Η πρόπολη διαπιστωμένα καταστρέφει τους διάφορους μικροοργανισμούς σε 15-20 λεπτά και άλλοτε σε 5 ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία τους και με την πυκνότητά της. Θεραπεύεται ο κατάρρους των αναπνευστικών οδών, οι διάφορες φλεγμονές του μετωπιαίου κόλπου, η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονία. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες: έκζεμα και ψωρίαση.
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις χρησιμοποιείται διάλυμα αλκοολούχο από πρόπολη 20-30% διαλυμένο σε ζεστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα 1ώρα πριν το γεύμα, μεσημέρι και βράδυ.
(«Τροφή»: Επιφυλάσσομαι για την χρήση της βαζελίνης)
Τοποθετούμε 30 γραμ. πρόπολη στην κατάψυξη του ψυγείου, για να σκληρύνει και την άλλη ημέρα την τρίβουμε (σε ηλεκτρικό τρίφτη) και τα τρίμματα τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, ανακατεύουμε να μουσκευτούν καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει και να κατακαθίσει η πρόπολη, ενώ το κερί και άλλα στοιχεία ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα αφαιρούμε σαν άχρηστα. Αδειάζουμε το πολύ νερό από το ποτήρι συγκρατώντας την πρόπολη. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί, από το χαρτί της κουζίνας, που το τυλίγουμε στριφτά σαν φυτίλι και βυθίζουμε τη μια άκρη του στην πρόπολη και την άλλη τη γυρίζουμε προς τα κάτω έξω από το χείλος του ποτηριού, αφήνοντας χρόνο, όσο χρειάζεται να απορροφηθεί η υγρασία και χρόνο ακόμη μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη. Μετά προσθέτουμε στην πρόπολη 100 γραμ. αλκοόλ με 96 βαθμούς και ανακινώντας το συχνά για μερικές μέρες, όταν διαλυθεί η πρόπολη το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό παίρνουμε ένα μέρος που το αναμειγνύουμε με δυο μέρη γλυκερίνης ή ροδακινέλαιο, για επαλείψεις, μία καθημερινά και για 10-15 μέρες, χρησιμοποιώντας κάθε φορά 2,5 περίπου γραμ. από το παρασκεύασμα.
Χρησιμοποιούμε σωστό διαιτολόγιο αποφεύγοντας τελείως το μαγειρικό αλάτι, τη ζάχαρη, αλλαντικά και παστά και παίρνουμε εσωτερικά από το στόμα σε ποσότητα ενός φιστικιού πρόπολη, που τη μασάμε σαν τσίχλα, προ ή μετά το φαγητό. Το πρωί που είμαστε νηστικοί γίνεται καλύτερη αφομοίωση και η ποσότητα αυτή πρέπει να διαλύεται τελείως στο στόμα για το στομάχι.
Χρησιμοποιούμε πρόπολη με τη μορφή αλκοολούχου εκχυλίσματος διαλυμένη σε νερό 30%. Το εκχύλισμα παρασκευάζεται με τρίψιμο της πρόπολης σε αιθυλικό αλκοόλ (alcohol etilk) 95% και σε αναλογία 1:5, σε κανονική θερμοκρασία (δωματίου) και σε διάστημα 48 ωρών. Αρχικά παίρνουμε 30 σταγόνες αλκοολούχου διαλύματος πρόπολης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή σε ωμό γάλα, μια ώρα πριν το γεύμα για τον έλεγχο της αντίδρασης του οργανισμού και στη συνέχεια 40 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
Η Πρόπολη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που δημιουργείται από τις μέλισσες από ρητινώδη ουσίες που συλλέγονται από τα φυτά και τα δέντρα που είναι σε συνδυασμό με τα ένζυμα των μελισσών. Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής και ευεργετική. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία. Στην επιδερμίδα φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων οι οποίες εξαφανίζονται σε μερικές μέρες.Όταν η χρήση της γίνεται εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι ποιο σπάνια και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα.
melissologia.great-forum.com
tomelissi.wordpress.com
el.265health.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.