Γράφει
Γιώργος Κώνστας
29 Οκτωβρίου 2019
“Το Ημερολόγιο ενός πολεμιστή του ΟΧΙ”
Ένα βιβλίο – ανεκτίμητη ιστορική μαρτυρία – ενός αφανή ήρωα του αλβανικού μετώπου “Το Ημερολόγιο ενός πολεμιστή του Όχι” του Σπύρου Ντουντουλάκη παρουσιάσθηκε χθες στα Χανιά.
Τα βιώματα και η κατάθεση ψυχής του συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στις 28η Οκτωβρίου του 1995 όπως αποτυπώθηκαν στο ημερολόγιό του, εκδόθηκαν σήμερα υπό την επιμέλεια του γιου του Κώστα Ντουντουλάκη και των εκδόσεων “Έρεισμα”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου.
«Το ημερολόγιο αυτό ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε ο πατέρας μου σε εμένα και την αδελφή μου. Ηταν το χειρόγραφο το διατηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια πάνω στα γεμάτα χιόνι και θάνατο βουνά της Αλβανίας. Σε ανάπαυλες μεταξύ νυκτερινών πορειών και μαχών κάθονταν και έγραφε τις καταθέσεις της ψυχής του. Το είχα υποσχεθεί στη μνήμη του, καθυστέρησα αλλά επιτέλους αξιώθηκα να το εκδώσω» σημείωσε ο Κώστας Ντουντουλάκης γιος του συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης.
Ανάμεσα στις πολλές “δυνατές” στιγμές που αποτυπώνει ο συγγραφέας στο βιβλίο του γιος του ξεχωρίζει « το χαμό του Γιώργου Χαλβατζή ενός ορφανού, παιδί Μικρασιατών, που ήταν βοσκός στον Ψηλορείτη. Ένας άνθρωπος ηράκλειας δύναμης και αντοχής που ήταν το στήριγμα όλης της ομάδας ν του πατέρα μου και που χάθηκε στην πρώτη μεγάλη μάχη . Είναι συνταρακτική η νεκρολογία του πατέρα μου. Μπορεί να μην είχε την πένα του Οδυσσέα Ελύτη που συγκλονισμένος από το θάνατο του φίλου του, έγραψε το γνωστό ποίημα για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, αλλά καταφέρνει να περιγράψει βιωματικά τον ψυχισμό των ανθρώπων της περιόδου αυτής, τις εξάρσεις τους… Αν πίστευα ότι το βιβλίο εκφράζει μόνο τον πατέρα μου δεν θα προχωρούσα στην έκδοση. Εκφράζει όλους όσους μαζί με τον πατέρα μου έζησαν τις τραγικές αλλά και μεγαλειώδεις στιγμές του ΄40».
Για τις εκδόσεις “Έρεισμα” ο κ. Χρήστος Μαχαιρίδης επισήμανε πως το βιβλίο αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τον ίδιο τον Σπύρο Ντουντουλάκη και τους συμπολεμιστές του που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.
«Στο έργο αυτό αποτυπώνονται αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές όπως η φιλοπατρία, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η αγάπη για την ειρήνη και τη ζωή.
Είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο με διαχρονική αξία που προορίζεται για να μιλήσει στους αναγνώστες» δήλωσε η κ. Πηνελόπη Ντουντουλάκη γιατρός, ποιήτρια και συγγραφέας που στάθηκε στη σεμνότητα του συγγραφέα και παρατήρησε πως το βιβλίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και μέσα από το θέατρο και τον κινηματογράφο .
Τέλος ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης στάθηκε σε δύο ζητήματα. Το συγκινησιακό φορτίο του βιβλίου και την παιδαγωγική του ωφέλεια.
«Το βιβλίο είναι συγκινησιακά φορτισμένο γιατί ο συγγραφέας του Σπύρος Ντουντουλάκης μπόρεσε και αποτύπωσε -παρότι απόφοιτος δημοτικού- με ένα εναργέστατο τρόπο και με μια γλώσσα καθαρή, ελληνική όλα όσα έγιναν σε αυτόν τον πόλεμο από την στιγμή που ξεκίνησε από τα Χανιά, τις περιπέτειες του στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, μέχρι την επιστροφή του στη γενέθλια γη. Είναι συγκινησιακά φορτισμένο γιατί το επιμελήθηκε με ξεχωριστό τρόπο ο γιος του και είναι ένα μνημόσυνο στη μνήμη του γιατί η παρουσίαση του έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 2019 και ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου του 1995». Παράλληλα επισήμανε πως ως “ελεύθερο ανάγνωσμα” το βιβλίο μπορεί να διδάσκεται στα σχολεία «για να δουν τα παιδιά πραγματικά πως ήταν ο πόλεμος του ’40 και πως οι απλοί άνθρωποι όπως ο συγγραφέας ένας ράφτης, ένα απλό παιδί του λαού έζησε τα γεγονότα».
Στο βιβλίο εμπεριέχεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του συγγραφέα αλλά και αναφορές στη δράση του μέσα στην κατοχή, στο αντάρτικο μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.