Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πώς δεν θα πήξει ποτέ το μέλι στα βάζα σας.





  • Φωτογραφία του Κώστας Ντουντουλάκης.
    Φωτογραφία του Κώστας Ντουντουλάκης.
    Πάνω αριστερά, μέλι από ρείκι-χαρουπιά, μόλις το έβγαλα από τον καταψύκτη,όπου το είχα βάλει σχετικά φρεσκοτρυγημένο. Φαίνεται καθαρά πως είναι παγοποιημένο αφού το κενό αέροςείναι πλάιόχι πάνω.
     Δεξιά το ίδιο μέλι μετά από  2-3 ώρες.


    Όλα τα γνήσια μέλια πήζουν, ανάλογα με το ποσοστό γυρεόκοκκων και της υγρασίας που περιέχουν σε συνδυασμό και με την την θερμοκρασία και υγρασία του χώρου αποθήκευσής τους.
    Άλλα όπως το αμιγές θυμαρίσιο, του ευκαλύπτου, της φασκομηλιάς κλπ σε 6 ως 18 μήνες και άλλα σε 2ως 3 μήνες,πχ της πορτοκαλιάς, το ρεικόμελο, της χαρουπιάς και της κουμαριάς.
    Του κισσού μάλιστα πήζει σε 15ως 20 μέρες! Όλα αυτά λέγονται ανθόμελα.

    -Τα μέλια που δεν πήζουν ποτέ ή μετά από χρόνια είναι τα μελιτώματα και οι προσμίξεις μελιτωμάτων με μικροποσότητες ανθόμελων.
    Μελιτώματα λέγονται αυτά που δεν προέρχονται από άνθη φυτών και δέντρων όπως τα παραπάνω αλλά από μελιτώδεις εκκρίσεις παρασίτων μερικών δέντρων όπως ο "εργάτης" του πεύκου. Τέτοια είναι το πευκόμελο και το μέλι ελάτης κλπ.
    Αν έχετε ένα εξαιρετικό ανθόμελο που δεν θα το καταναλώσετε στα παραπάνω χρονικά όρια του είδους του και που δεν θέλετε να σας πήξει τότε απλά βάλτε το στον καταψύκτη σας κι ένα ένα βάζο (σημειωτέο, δεν σπάει το γυάλινο βάζο μελιού στην καταψυξη) ή μεταλλικό δοχειάκι που θα καταναλώσετε το βγάζετε και μόλις ξεπαγώσει το χρησιμοποιείτε.
    Η κατάψυξη δεν καταστρέφει κανένα συστατικό του μελιού σε αντίθεση με την θέρμανση άνω των 50 βαθμών και φιλτράρισμα που υφίστανται τα τυποποιημένα μέλια των σουπερμάρκετς (γι'αυτό δεν πήζουν αυτά...) διεργασίες που καταστρέφουν όμως ορισμένα συστατικά τους...
    Άλλη μη επιζήμια μέθοδος είναι να θερμάνετε σε θερμοκρασία κάτω των 50 βαθμών σε μπεν μαρί το δοχείο, αναδεύοντας το μέλι πού και πού.
    Στην πάνω φωτογραφία ένα βάζο μέλι ερείκηςκαι χαρουπιάς που έβγαλα από τον καταψύκτη. Φαίνεται από το κενό του που είναι πλάι και όχι στο πάνω μέρος του, πως είναι παγωμένο σε στερεή κατάσταση.
    Κάτω το ίδιο μέλι μετά από λίγες ώρες ρευστό και έτοιμο για κατανάλωση.

  • "Ο μύθος με το μέλι που κρυσταλλώνει - Τοποθετήστε άφοβα όσο μέλι  πρόκειται να καταναλώσετε μετά από 4-5 μήνες και άνω*, στην κατάψυξη!

Το μέλι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από τους 15οC αρχίζει να κρυσταλλώνει, όταν προέρχεται από νέκταρ (π.χ. θυμάρι, διάφορα άνθη). Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αντίθετα, τα μέλια μελιτώματος όπως π.χ. πευκόμελο και μέλι ελάτης, συνήθως δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ πιο αργά. Αυτός ο μύθος ότι το μέλι είναι ‘ζαχαρωμένο’ και ότι έχει ‘πήξει’ και δεν είναι καλό, νομίζουμε ότι έχει ξεπεραστεί πια και οι περισσότεροι καταναλωτές το γνωρίζουν. Ωστόσο μπορεί να είναι κάτι που δεν βολεύει στη χρήση, γιατί προτιμούμε το μέλι ρευστό!

Ένας τρόπος να προλάβουν οι καταναλωτές την κρυστάλλωση του θυμαρίσιου μελιού τους είναι να φυλάνε το μέλι στην οικιακή κατάψυξη. Μπορούν να το χωρίσουν σε μικρές συσκευασίες και να βγάζει μια μικρή συσκευασία μέχρι να καταναλωθεί και έπειτα να βγάζει το επόμενο κτλ. Το μέλι που ήταν στην κατάψυξη ‘ξεπαγώνει’ εύκολα στη θερμοκρασία δωματίου χωρίς επιπλέον θέρμανση. Στην κατάψυξη παραμένουν ατόφια τα χαρακτηριστικά του μελιού, όπως ήταν την στιγμή που μπήκε.
* Το θυμαρόμελο κρυσταλώνει συνήθως μετά από 4-5 μήνες, τον χειμώνα, ή την επόμενη χρονιά ανάλογα με το ποσοστό γυρεόκοκκων και υγρασίας που περιέχει και  τις συνθήκες φύλαξής του. Τα μελιτώματα απεκκρίσεων εντόμων (πευκόμελο, ελατόμελο κλπ) ουσιαστικά δεν κρυσταλλώνουν ποτέ γιατί δεν περιέχουν γυρεόκοκκους. Τα μέλια ρεικιού, κουμαριάς, εσπεριδοειδών και κισσού κρυσταλώνουν πολύ γρήγορα, σε 1 ως 2 το πολύ μήνες γιαυτό αν τα βάλουμε σε κατάψυξη πρέπει να μπουν αμέσως."

    Ο μύθος με το μέλι που κρυσταλλώνει - Τοποθετήστε άφοβα όσο μέλι πρόκειται να καταναλώσετε μετά από 4-5 μήνες και άνω*, στην κατάψυξη!

    Το μέλι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από τους 15οC αρχίζει να κρυσταλλώνει, όταν προέρχεται από νέκταρ (π.χ. θυμάρι, διάφορα άνθη). Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αντίθετα, τα μέλια μελιτώματος όπως π.χ. πευκόμελο και μέλι ελάτης, συνήθως δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ πιο αργά. Αυτός ο μύθος ότι το μέλι είναι ‘ζαχαρωμένο’ και ότι έχει ‘πήξει’ και δεν είναι καλό, νομίζουμε ότι έχει ξεπεραστεί πια και οι περισσότεροι καταναλωτές το γνωρίζουν. Ωστόσο μπορεί να είναι κάτι που δεν βολεύει στη χρήση, γιατί προτιμούμε το μέλι ρευστό!

    Ένας τρόπος να προλάβουν οι καταναλωτές την κρυστάλλωση του θυμαρίσιου μελιού τους είναι να φυλάνε το μέλι στην οικιακή κατάψυξη. Μπορούν να το χωρίσουν σε μικρές συσκευασίες και να βγάζει μια μικρή συσκευασία μέχρι να καταναλωθεί και έπειτα να βγάζει το επόμενο κτλ. Το μέλι που ήταν στην κατάψυξη ‘ξεπαγώνει’ εύκολα στη θερμοκρασία δωματίου χωρίς επιπλέον θέρμανση. Στην κατάψυξη παραμένουν ατόφια τα χαρακτηριστικά του μελιού, όπως ήταν την στιγμή που μπήκε.
    * Το θυμαρόμελο κρυσταλώνει συνήθως μετά από 4-5 μήνες, τον χειμώνα, ή την επόμενη χρονιά ανάλογα με το ποσοστό γυρεόκοκκων και υγρασίας που περιέχει και τις συνθήκες φύλαξής του. Τα μελιτώματα απεκκρίσεων εντόμων (πευκόμελο, ελατόμελο κλπ) ουσιαστικά δεν κρυσταλλώνουν ποτέ γιατί δεν περιέχουν γυρεόκοκκους. Τα μέλια ρεικιού, κουμαριάς, εσπεριδοειδών και κισσού κρυσταλώνουν πολύ γρήγορα, σε 1 ως 2 το πολύ μήνες γιαυτό αν τα βάλουμε σε κατάψυξη πρέπει να μπουν αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.