Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Η επικινδυνότητα άσκοπων πυροβολισμών: "Τα αβολίδωτα θα ήταν μια κάποια λύση στο έθιμο των μπαλωθιών αλλά..."


Πόσο επικίνδυνοι είναι οι άσκοποι πυροβολισμοί στον αέρα

Ένας οπλουργός και εμπειρογνώμων τεχνικός σύμβουλος εξηγεί


Πόσο επικίνδυνοι είναι οι άσκοποι πυροβολισμοί στον αέρα


«Δεν υπάρχει ακίνδυνος πυροβολισμός. Ακόμα και όταν αυτός γίνεται με το όπλο στραμμένο στον ουρανό, μακριά από σημείο όπου βρίσκονται άνθρωποι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ασφάλειας και αποτροπής τραυματισμού» λέει ο οπλουργός και εμπειρογνώμων τεχνικός σύμβουλος, κ. Αντώνης Κυριακάκης στα Χανιά.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
«Και αυτό γιατί η σφαίρα ταξιδεύει μακριά και μπορεί να είναι επικίνδυνη ή και μοιραία ακόμα και κατά την πτώση της προς το έδαφος.
Αδιάψευστοι μάρτυρες της επικινδυνότητας των άσκοπων πυροβολισμών είναι τα ίδια τα περιστατικά ανθρώπων που τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες, την ώρα μάλιστα που εκείνοι βρίσκονταν σε μακρινή απόσταση από το σημείο πυροβολισμού».

Τι αποστάσεις καλύπτει και τι ταχύτητες πιάνει μια αδέσποτη σφαίρα

Πώς γίνεται στην περίπτωση του άσκοπου πυροβολισμού στον αέρα, να τραυματιστεί κάποιος σε μακρινή απόσταση ακόμα και κατά την πτώση της σφαίρας;
Τους λόγους εξηγεί ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στα Χανιά, ο πτυχιούχος οπλουργός, τεχνικός σύμβουλος – εμπειρογνώμων και ε.α. σμηναγός Π.Α., Αντώνης Κυριακάκης, μέσα από την παρουσίαση των βαλλιστικών ιδιοτήτων της σφαίρας μετά την εκπυρσοκρότηση.
Όπως εξηγεί ο κ. Κυριακάκης: «Μια σφαίρα μπορεί να καλύψει απόσταση 200-300 μέτρων και να φτάσει ακόμα και τα 5 χλμ αν πρόκειται για πολεμικό όπλο με διαμέτρημα 7,62 mm. Η απόσταση που θα διανύσει η  βολίδα και η ταχύτητά της εξαρτάται από το όπλο, το βάρος της σφαίρας, το είδος του βλήματος και τη γωνία του πυροβολισμού.
Υπάρχει το δραστικό βεληνεκές της βολίδας, δηλαδή η απόσταση που διανύει πριν αρχίσει να χάνει την ταχύτητα της (σε αυτή την εμβέλεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά) και το μέγιστο βεληνές, δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση που μπορεί να καλύψει».
Ενδεικτικά αναφέροντας τις αποστάσεις και την ταχύτητα:
  • Ένα όπλο διαμετρήματος 0,22 έχει δραστικό βεληνεκές 411 μ., μέγιστο 1.828 μέτρα και ταχύτητα κρούσης 98 μ/δευτ ή αλλιώς 352 χλμ/ώρα
  • Ένα όπλο διαμετρήματος .223 ρέμινγκτον έχει δραστικό βεληνεκές 1.062 μ., μέγιστο 3.543 μ. και ταχύτητα κρούσης 178 μ/δευτ ή αλλιώς 640 χλμ/ώρα
  • Ένα όπλο διαμετρήματος 7,62 mm (πολεμικό τουφέκι) έχει δραστικό βεληνεκές 885 μ., μέγιστο 5.189 μ. και ταχύτητα κρούσης 262 μ/δευτ ή αλλιώς 943 χλμ/ώρα
  • Ένα όπλο διαμετρήματος 9 mm έχει δραστικό βεληνεκές 367 μ., μέγιστο 2.194 μ. και ταχύτητα κρούσης 114 μ/δευτ ή αλλιώς ή αλλιώς 410 χλμ/ώρα
  • Ένα όπλο 45αρι έχε δραστικό βεληνεκές 278 μ., μέγιστο 1.645 μ. και ταχύτητα κρούσης 108 μ/δευτ ή αλλιώς 388 χλμ/ώρα
  • Ένα όπλο 44αρι μάγκνουμ έχει δραστικό βεληνεκές 577 μ., μέγιστο 2.286 μ. και ταχύτητα κρούσης 114 μ/δευτ ή αλλιώς 410 χλμ/ώρα

Η ταχύτητα κατά την πτώση, η γωνία πυροβολισμού και το είδος της βολίδας

Όταν αρχίσει να πέφτει η σφαίρα σαφώς η ταχύτητά της ελαττώνεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αμελητέα και ακίνδυνη. Όπως διευκρινίζει ο κ. Κυριακάκης:
«Μπορεί να μην προκαλεί κατά την πτώση της διαμπερές τραύμα, έχει τη δυνατότητα όμως να εισέλθει στο σώμα και να προκαλέσει τραυματισμό η σοβαρότητα του οποίου εξαρτάται και από το σημείο του σώματος που θα βληθεί.
Συγκεκριμένα η ταχύτητα της βολίδας όταν αυτή πλέον πέφτει, υπολογίζεται βάσει του εξής τύπου: το τετράγωνο της ταχύτητας επί τη μάζα του βλήματος δια δυο.
Σημαντικό ρόλο παίζει η γωνία από την οποία θα κρατά κάποιος το όπλο την ώρα που θα πυροβολεί. Όταν κρατά το όπλο σε γωνία περίπου 45 μοιρών, η σφαίρα καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση, αλλά έχει μικρότερη ταχύτητα επιστροφής στο έδαφος. Αντίθετα, όταν το κρατά κάθετα, η απόσταση που διανύει η σφαίρα είναι μικρότερη αλλά η ταχύτητα με την οποία κατεβαίνει είναι μεγαλύτερη, σχεδόν η μισή της ταχύτητας με την οποία ανεβαίνει.
Επίσης έχει σημασία και το είδος της βολίδας. Στην καραμπίνα για παράδειγμα παίζει ρόλο τι θα χρησιμοποιήσεις, σκάγια, μονόβολα, τρίβολα... Υπάρχουν σκάγια πολύ ψιλά που έχουν μεγάλη διασπορά και σκάγια πολύ πιο χοντρά τα οποία πέφτοντας προς τα κάτω λόγω βάρους αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε κάποιον».

Τα αβολίδωτα θα ήταν μια κάποια λύση στο «έθιμο» των μπαλωθιών αλλά...

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να εξαλειφθεί από την Κρήτη το κακώς εννοούμενο ως "έθιμο" των μπαλωθιών σε χαρές, γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις που έχει σταθεί η αιτία για ατυχήματα και τραυματισμούς (ακόμα και θανάσιμους). Το "έθιμο" αυτό θα μπορούσε ίσως να αποκτήσει πιο ακίνδυνα χαρακτηριστικά αν σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρεπόταν η χρήση αβολίδωτων όπλων.
«Τα αβολίδωτα είναι τα όπλα που χρησιμοποιούν φυσίγγια χωρίς βλήματα, απλώς κάνουν θόρυβο. Τα χρησιμοποιούν σε εκκινήσεις αγώνων, σε εκπαιδεύσεις σκύλων κτλ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιοδήποτε και δεν προκαλούν κανένα τραυματισμό. Ο ήχος είναι σαν πραγματικός ήχος όπλου αλλά δεν έχει βλήμα. Θα μπορούσε να ήταν μια λύση εκτόνωσης όσων θέλουν να ρίξουν μπαλωθιές σε κοινωνικές εκδηλώσεις στην Κρήτη, δυστυχώς όμως, δεν επιτρέπεται η χρήση τους στην Ελλάδα ενώ επιτρέπεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» τονίζει ο κ. Κυριακάκης.

Το όπλο δεν είναι παιχνίδι

Επομένως, δεν χρειάζεται κάποιος να είναι σε κοντινή απόσταση από το άτομο που ρίχνει πυροβολισμό για να κινδυνεύσει, ούτε να βρίσκεται στο άμεσο πεδίο της πορείας της σφαίρας αφού αυτή μπορεί να τον τραυματίσει και κατά την πτώση της από ψηλά.
Ο κ. Κυριακάκης είναι κατηγορηματικός: «Μην χρησιμοποιεί κανείς το όπλο σε άσκοπους πυροβολισμούς. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται στον χώρο του σκοπευτηρίου ή στο κυνήγι σε ασφαλές μέρος. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όσοι κατέχουν νόμιμα όπλο, ειδικότερα οι νεότεροι, να απευθυνθούν πρώτα σε κάποιον σκοπευτικό σύλλογο ή εκπαιδευτήριο, όπου θα μάθουν να το χρησιμοποιούν σωστά και θα πάρουν τις πρώτες σωστές βάσεις, οδηγίες και συμβουλές. Το όπλο δεν είναι παιχνίδι...»
  • Ένας άσκοπος πυροβολισμός παραμένει πάντα επικίνδυνος ακόμα κι αν υπάρχει η ψευδής εντύπωση ότι εκτελείται με «ασφάλεια»...

  • (Από το newsbest17/01/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.