Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Μάχη της Κρήτης: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ 1938 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ, Η ΑΡΝΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΩΝ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ηΗ ΦΥΓΟΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Μίκης Θεοδωράκης: Ιδού η μάχη της Κρήτης!

Ο  Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη «Μάχη της Κρήτης» και τη σημασία της, το 2003 στα Χανιά. Σημειώνει μεταξύ των άλλων: «Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνει με τις παρακαταθήκες των προγόνων του. Οι ιστορικές παραδόσεις πλάθουν τους λαούς και τα ιστορικά σύμβολα δημιουργούν τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Η πίστη στις ηθικές αρχές και αξίες αποτελεί νομίζω το βασικό δίδαγμα που όλες οι γενιές των Ελλήνων από το 1821 έως χτες ακόμα κληρονομούν η μία στην άλλη με την ευχή η πίστη και η αφοσίωση σ’ αυτές τις ηθικές αξίες και αρχές να χαρακτηρίζει τόσο την προσωπική ζωή του καθενός όσο και την συλλογική μας συμπεριφορά και στάση σαν κοινωνία και σαν έθνος. Στη σύγχρονη εποχή μετά τους Βαλκανικούς αγώνες ξεχωρίζουν δύο μεγάλα σύμβολα: Το ΟΧΙ των Ελλήνων στον Μουσολίνι που οδήγησε στην πρώτη συμμαχική νίκη επί των δυνάμεων του φασισμού στα βουνά της Αλβανίας και η Μάχη της Κρήτης που αναπτέρωσε το ηθικό των σκλαβωμένων λαών της Ευρώπης ντρόπιασε τις αήττητες έως τότε δυνάμεις της Βέρμαχτ…» «…η Μάχη της Κρήτης δεν αποτελεί μόνο ένα στρατιωτικό ιστορικό γεγονός αλλά κυρίως μια ολόκληρη Φιλοσοφία, ένα ηθικό Σύμβολο, μια πράξη που επανατοποθετεί τον Άνθρωπο στο βάθρο του ημιθέου.»



 Μάχη Κρήτης 80 χρόνια ΤΟ «ΑΠΙΣΤΟ» ΝΗΣΙ ΤΟΥ «ΓΙΑΝΝΑΚΗ»
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ 1938 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αποκαλούσε το δημοκρατικό νησί της Κρήτης «το άπιστο Νησί», καθ’ όσον, όλοι σχεδόν οι Κρήτες, δεν ταυτίζονταν με τις φασιστικές-δικτατορικές απόψεις του. Η Βασίλισσα Σοφία, αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β΄, σύζυγος του βασιλιά Κων/νου Α΄, αποκαλούσε το γερμανοσπουδαγμένο και γερμανόφιλο Ιωάννη Μεταξά «Γιαννάκη».
Στις 18/3/1913 μετά το φόνο του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από το Σχινά (Γερμανοί πράκτορες), αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Α΄ με βασίλισσα τη Σοφία, αδελφή του Γερμανού Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ και η Ελλάδα περνά στο Γερμανικό στρατόπεδο - Εθνικός Διχασμός - Μικρασιατική Κατά-στροφή και αρχίζει να ανατέλλει το άστρο του «Γιαννάκη» και του στρατηγού Τσολάκογλου.
Κίνημα 1935: εκτέλεση Στ. Βολάνη-Κοιμήση–Παπούλα. Εδηλητηριάσθει και ο βενιζελικός ενωμοτάρχης από ιατρό του Λαϊκού Κόμματος, Κατσανεβάκης Νικόλαος του Γεωργίου, κλπ.
4η Αυγούστου 1936, Δικτατορία Μεταξά-Βασιλιά Γεωργίου Β.΄
7/11/1936 και Μάιο 1937 : επισκέψεις φιάσκο, με ισχυρές αντιδράσεις κατά Μεταξά και Γεωργίου Β΄ στα Χανιά. Του φώναξαν συνθήματα, κάψανε δαφνοστόλιστες αψίδες, τους κόψανε το ρεύμα σε βραδινή γιορτή του Γεν. Δκτη Κρήτης Μπότη Σφακιανάκη στο Χρυσόστομο….. κλπ (βέβαια το τότε κατεστημένο είχε την υπομονή και περίμενε ακριβώς 10 χρόνια για να εκτελέσει τον Διονύση Μάντακα, ανεψιό του στρατηγού, που τους είχε κόψει το ρεύμα).
Στη συνέχεια γίνεται το ΚΙΝΗΜΑ κατά του Μεταξά στα ΧΑΝΙΑ 29/7/1938, από Αρ. Μητσοτάκη, Μ. Μπακλατζή, Μ. Βολουδάκη, Μ. Μάντακα, Γ. Μουντάκη, Γ. Παϊζη, Χατζηαγγελή (ΚΚΕ) κλπ. με κακή οργάνωση. Ο περιβόητος στρατηγός Τσολάκογλου, με μέριμνα του Γεν. Δκτη Κρήτης, Μπότη Σφακιανάκη, (Βραχάσι Λασιθίου) και με στρατό από πάνω, κατέστειλαν το κίνημα, πήραν 434 όπλα (αφόπλισαν το νησί) και γέμισαν τα μεσαιωνικά φρούρια-φυλακές της Ελλάδος Χανιώτες, (όσους δεν είχαν ήδη εξορισθεί και φυλακισθεί).
Περί τους 500 Κρητικούς συλλάβανε σε Αθήνα και Πειραιά. Συλλήψεις Κρητικών γίνανε και στη Θεσσαλονίκη!!! Δεν μιλούμε για αριστερούς, δι’ αυτούς είχαν φροντίσει προ πολλού……. Οι πρωταίτιοι καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον!!!! και ορισμένοι σε ισόβια, επί πολύ χρόνο ακολούθησαν δίκες…. Οι πρωταγωνιστές κατέφυγαν στους Κάμπους της ορεινής Κυδωνίας, εν συνεχεία στο Μαδαρό, μετά στ’ Ασκύφου και τέλος στην Κύπρο.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΜΕΤΑΞΑ.
Μεταξύ του δημοκρατικού λαού των Χανίων, του μόνου στην Ελλάδα, που ξεσηκώθηκε κατά της δικτατορίας του Μεταξά, κυκλοφορούσε το εξής τετράστιχο της εποχής :
Μια μαντινάδα θα σας πω,
που ‘ναι μεγάλου γούστου,
να χέσω ‘γω το Μεταξά,
και τη 4η Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, όλη την Κρήτη αποκαλούσε «το άπιστο νησί»!!!!!, παρ’ όλο που κατά το κίνημα του 1938, οι άλλοι τρεις νομοί ουδόλως κινήθηκαν….
ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ «ΑΠΟΡΡΗΤΑ» και ΘΛΙΒΕΡΑ
Περιληπτικά
1. Με τη κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου, ο δικτάτορας Μεταξάς, αφαιρεί από τους Κρήτες 4000 όπλα, με απάτη, (έστειλε έγγραφο στις εκκλησίες, να τα πετάξουν νύχτα στον περίβολο) για να τα στείλει δήθεν στο μέτωπο……. ενώ έμειναν στις αποθήκες, και οι Γερμανοί βρήκαν το νησί γυμνό.

2. Έγινε κατάργηση της Κρητικής Πολιτοφυλακής από τον επίγονο στρατηγό του Μεταξά Κίτσου: «…διότι οι χωρικοί θα έστρεφον τα όπλα κατά της … κυβερνήσεως!!!».

3. Τις παραμονές της μάχης, δεν άφησαν να ξεφορτωθεί, το επί 37 μέρες στη Σούδα πλοίο «Θαμώνη», με πυρομαχικά, οι Βασιλιάς-Τσουδερός-Μανιαδάκης ( ο περιβόητος εκ Σοφικού Κορινθίας), για να μην οπλισθεί ο λαός, μέχρι που το βύθισαν τα στούκας.

4. Δεν έδωσαν στον λαό, τα 400 κλειδωμένα όπλα στο Φιρκά Lee Enfield 303, όπως και τα Ιταλικά όπλα λάφυρα.

5. Οι ευέλπιδες (337) που καθοδηγούμενοι από αξιωματικούς του Τσολάκογλου, (Γερμανόφιλους) παρέκαμψαν όλη την εμπόλεμη ζώνη και κατέληξαν στην Ραμνή Αποκρ. όπου τους ….. τραπέζωσε ο απόστρ. Συντ. Δημ. Μιχελογιάννης, αφού τους επέπληξε που δεν πολέμησαν…
6. Ο Freyberg στρ/γος Δκτης των Ελλ/βρετανικών δυνάμεων, ήταν κάθετος στο να οπλισθούν και να πολεμήσουν οι πολίτες και το είχε απαγορεύσει. Τον Μάιο του 1943 ερωτηθείς ο Freyberg, σχετικά στην Αλεξάνδρεια είπε : «είχαμε κακή πείρα από άλλες περιοχές και δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τους Κρήτας».

Όλα αυτά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, πέραν του ερασιτεχνισμού των Νεοζηλανδών, (A. Wavell) στην έκβαση του αποτελέσματος της Μάχης της Κρήτης.

Εγκληματικό-εκδικητικό υπήρξε το γεγονός ότι οι …. «αρμόδιοι»!!!! δεν μοίρασαν στους πολίτες που ήθελαν να πολεμήσουν περιβραχιόνια, ή κάποιο είδος καπέλου ή οτιδήποτε σχετικό, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δικαιολογία των Ναζί περί : «αστρατολόγητων πολιτών»-ανταρτών-ατάχτων, με επακόλουθο τις εκτελέσεις.
Δυστυχώς οι 4ο Αυγουστιανοί αξιωματικοί πήγαν στη Μέση Ανατολή όπου μαζί με άλλους ομοίους των, προετοίμαζαν την επιστροφή του Βασιλιά και της 4ης Αυγούστου στην Ελλάδα, θέτοντας έτσι τις βάσεις του Εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε.
Μεταξύ των άλλων γράφουν οι ιστορικοί: « … οι Άγγλοι όμως επιληφθέντες της υποθέσεως,(στην Αίγυπτο) ανεκάλυψαν πρωτόκολλον υπογεγραμμένον από 180 αξιωματικούς της 4ης Αυγούστου, οι οποίοι εκηρύσσοντο αλληλέγγυοι προς συνέχησιν του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου στην Ελλάδα». …
…. «Την 13ην -3-1943 καλεί εις σύσκεψιν τους αξιωματικούς της 4ης Αυγούστου ο Διάδοχος Παύλος. Κατ’ αυτήν ο είς επιρρίπτει τας ευθύνας εις τον άλλον και αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι εδημιούργησαν την κατάστασιν αυτήν»


Μιχάλης Κατσανεβάκης

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ 20/5/1941 80 ΧΡΟΝΙΑ
OI EIΣΒΟΛΕΙΣ
ΑΝΕΜΟΠΛΑΝΟ Ή ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΟ

1. ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΑ ή ΑΝΕΜΟΠΛΑΝΑ (DFS 230) ρυμουλκούταν από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Junkers 52, ένα από καθ’ ένα με καλώδιο 40 μέτρων και απελευθερωνόταν κοντά στο στόχο και μετέφερε 10 άνδρες και 2 πιλότους. Στις 20/5/41 και ώρα 08.00 , 9 απ’ αυτά μετέφεραν τον Braun (Γερμ. αξιωμ.) για να καταλάβει τη γέφυρα του Ταυρωνίτη. Άλλα 12 με τον Von Plessen να εξουδετερώσουν τα αντιαεροπορικά δυτ. του Ταυρωνίτη. 12 +5 με τους Sarrazin και Koch νότια της πίστας Μάλεμε και νότια του λόφου 107. Με τον Sussmann 5 στην Αγυιά, 9 με τον Genz στο Χαρακιά για να εξουδετερώσουν τη αντιαεροπορική πυροβολαρχία νότια του Αγ. Λουκά Χανίων (Λίμνη Τσόντου) και να καταλάβουν τον ασύρματο στις Μουρνιές. Με τον Altman 15 στην περιοχή Κουνουπιδιανών προς εξουδετέρωση επάκτιων και αντιαεροπορικών πυροβόλων της περιοχής. Φονεύθηκαν 24 πιλότοι, από το σύνολο, και οι αξιωματικοί, Braun, Plessen, Sarrazin, Sussmann, και Koch, ο Altman αιχμαλωτίστηκε.

2. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ: έφεραν κατά την πτώση ένα Luger 9mm, και μερικές χειροβομβίδες, κράνη περιμετρικά κομμένα. Τα υπόλοιπα όπλα πυρομαχικά κλπ τα παραλάμβαναν από κιβώτια που έπεφταν παράλληλα μ’ αυτούς. Έπεσαν στο Καστέλι, γύρω από το Μάλεμε, στην Αγυιά , το πρωί της 20/5/1941, και το απόγευμα 16.30, σε Ρέθυμνο, σε 4 σημεία ανατολικά και Ηράκλειο σε 2 σημεία δυτικά ΝΔ και δύο ανατολικά..
3. ΑΛΠΙΝΙΣΤΕΣ (ΟΡΕΙΝΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ) Julius Ringel: Αυστριακοί-Βαυαροί, με όπλα mauser K98k, αντιασφυξιογόνες μάσκες, βλέπε κάτω από το σακκίδιο του ήδη ανεβασμένου στο αεροπλάνο. Ατσάλινα κανονικά κράνη, παγούρι με κύπελλο, μικρό φτυάρι που εξέχει η λαβή, για να σκάψει όρυγμα, όπλο σε πάνινη θήκη προφανώς με διόπτρα, η θήκη της φωτογρ. μηχανής ξεκούμπωτη που προφανώς βγήκε η φωτο, καθ’ όσον πίστευαν πως πάνε εκδρομή, οι ταλαίπωροι. Ακόμη το λουλούδι εντελβάις στο μανίκι σύμβολο των αλπινιστών. Ο δεκανέας δεξιά μας επιβλέπει την επιβίβαση. Οι αλπινιστές μετεφέρθησαν από την ηπειρωτική Ελλάδα αεροπορικώς στο Μάλεμε. Επίσης από τα καΐκια που έφερναν Γερμανούς από την Πελοπόννησο κατάφερε και πέρασε μόνο ένα, τ’ άλλα τα βύθισαν νύχτα οι Άγγλοι.


Μιχάλης Κατσανεβάκης

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ
Η μόνη ιστορία που μπορεί να ωφελήσει τις μελλοντικές γενιές είναι η αληθινή, καθ’ όσον μόνον απ’ αυτήν μπορούν να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
1. Οι ερασιτέχνες, με ακατάλληλη ηγεσία, απειρία και ελλιπή εκπαίδευση Νεοζηλανδοί (A.Wavell).
2. Οι φυγομαχήσαντες επίγονοι του δικτάτορα Ι. Μεταξά.
3. Μερικώς, ο αφοπλισμός του Κρητικού λαού από το δικτάτορα Ι. Μεταξά.
Η πολιτική κατάσταση τον Μάιο του 1941, στην Ευρώπη είχε ως εξής: όλα τα κράτη ήταν υπό Γερμανική κατοχή ή σύμμαχοι τους, και μόνο η Αγγλία αντιστεκόταν χάνοντας σ’ όλα τα μέτωπα. Η ΗΠΑ και η Σοβ. Ένωση δεν είχαν μπει στον πόλεμο. Ήτοι στον κοντινό ορίζοντα φαινόταν η σίγουρη νίκη των Γερμανών.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ 20/5/1941 (υπό τον Freyberg) : αντιστράτηγος Τζανακάκης Εμμανουήλ από το Έλος Κισάμου, Βενιζελικός καταδικασμένος σε θάνατο για το Κίνημα του 1935. Υποστράτηγος Αχιλλέας Σκουλάς από τους Λάκκους Κυδ. Βενιζελικός αποστρατευμένος για το κίνημα του 1935. Υποστράτηγος Μιχαήλ Λιναρδάκης εξ Ηρακλείου, Βενιζελικός καταδικασμένος σε θάνατο δια το κίνημα του 1935.
ΟΙ 337 ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» παλαιότερα : Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΟΙ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ «….. 300 ευέλπιδες, 17 αξιωματικοί, 20 στρατιώτες, υπό τις διαταγές του αντ/ρχη Λουκά Κίτσου. Το τάγμα των ευελπίδων μετά την έναρξη της Γερμανικής εισβολής αναπτύχθηκε στους λόφους νοτιοδυτικά της Μονής. ( όπως δηλώνουν και σήμερα στο μνημείο τους, με όπλα του ιδίου διαμετρήματος με τους Γερμανούς, οπλοπολυβόλα Saint Etien και βαριά πολυβόλα, 30-50 σφαίρες έκαστος, 200 χειροβομβίδες mills κλπ.) Στη συνέχεια συμπτύχθηκαν (υποχώρησαν) 500 μέτρα από τις αρχικές τους θέσεις. Ο αντ/ρχης ΚΙΤΣΟΣ ΕΚΡΙΝΕ!!!! (ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ) ότι λόγω… έλλειψης πυρομαχικών έπρεπε να … εγκαταλείψουν τις θέσεις τους!!!!…. νύχτα!!! και με οδηγούς ντόπιους αποχώρησαν και πήγαν στα Δελιανά, 20 χλμ ΝΔ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, δύο ώρες πριν ο Leslie Andrew εγκαταλείψει το λόφο 107 (αεροδρόμιο). Γράφουν ακόμη, ότι μέσω Λευκών Ορέων κατέληξαν στον δρόμο του Εμπρόσνερου όπου ο Κίτσος τους είπε «τους ζυγούς λύσατε».
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι στόχος των Γερμανών στις 20/5/41 ήταν τα 3 αεροδρόμια της Κρήτης : Μάλεμε, Πηγής (Ρεθύμνου) και Ηρακλείου. Εκείνο το πρωινό οι 337 έβλεπαν 8 χλμετρα ανατολικά απ’ αυτούς, γύρω από το Μάλεμε την ίδια την κόλαση. Άγριοι βομβαρδισμοί και στη συνέχεια γύρω από το αεροδρόμιο προσγειώθηκαν 38 ανεμοπλάνα και έπεφταν συνεχώς αλεξιπτωτιστές και όλοι οι Γερμανοί χτυπούσαν για να καταλάβουν το αεροδρόμιο και το λόφο 107 που το έλεγχε. Γιατί δεν επιτέθηκαν 337 άνδρες στους αλεξιπτωτιστές παρά έκαναν αψιμαχίες με γερμανικές περιπόλους (εκεί εφονεύθει επί τόπου ο Ιατρούλης, ο δε Κουβελίδης τραυματίσθει θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα, υποφέροντας επί ώρες και τους οποίους εγκατέλειψαν !!!! αβοήθητους και άταφους !!!!) και στο τέλος έφυγαν για Δελιανά;; Δεν έβλεπαν αλεξιπτωτιστές και ανεμοπλάνα;;; αν είναι δυνατόν!!! τι έγινε;;; ΈΦΥΓΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, ΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΣΚΟΤΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο LESLIE ANDREW ΚΑΛΟΥΣΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό πολεμικό ανταποκριτή Weixler που συνόδευε τους αλεξιπτωτιστές : « Οι απώλειες που είχαν υποστεί ήταν τόσο μεγάλες ώστε μόνον πενήντα επτά άνδρες ήταν σε αξιόμαχη κατάσταση στην περιοχή της γέφυρας του Ταυρωνίτη και του αεροδρομίου. Το πλέον καταστροφικό ήταν η απώλεια των διμοιριτών και των διοικητών λόχων. Ο ταγματάρχης Stentzler και ο λοχαγός Gericke , ήταν οι μόνοι διοικητές Τάγματος του Συντάγματος Εφόδου, που στέκονταν στα πόδια τους».
Αν το βράδυ της 20ης Μάιου 1941, Αντ/ρχης Λουκάς Κίτσος, του Ελληνικού στρατού, χτυπούσε το Μάλεμε, η νίκη σίγουρα θα ήταν δική του. Το νησί δεν θα έπεφτε, δεν θα θρηνούσαμε 2884 αθώους εκτελεσθέντες, καταστροφές, πείνα και δυστυχία και Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΙΤΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΟΣ ΛΕΟΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΈΧΑΣΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.
Στα Δελιανά, γνωστό είναι ότι οι άνθρωποι εκεί ζητούσαν από τους Ευέλπιδες, τα όπλα τους να πάνε να πολεμήσουν και δεν τα έδιναν. Σήμερα ακόμη το επιβεβαιώνει ο κ. Δασκαλάκης Δημήτριος από την Πανέθυμο, όπως το διηγούταν οι παλιοί : «στα καφενεία στα Δελιανά οι κάτοικοι αντάμωσαν τους Ευέλπιδες που έφευγαν νότια και οι πλιά «ζωντανοί» της περιοχής, όπως ο Θεόδωρος Παπουτσάκης από τα Δελιανά, ο Γιάννης Φρονιμάκης από την Πανέθυμο και άλλοι, τους παρακαλούσαν να τους δώσουν τα όπλα τους να παν να πολεμήσουν, αλλά δεν τα έδωσαν».
Στο τέλος οι ευέλπιδες παρακάμπτοντας όλη την εμπόλεμη ζώνη κατέληξαν στη Ραμνή Αποκορώνου, όπου ο αντ/ρχης σε πολεμική διαθεσιμότητα Δημ. Μιχελογιάννης, αγόρασε ένα μοσχάρι και τους έκανε τραπέζι σαν συνάδελφος, αφού επέπληξε τους αξιωματικούς διότι δεν είχαν πολεμήσει.
Ποιο είναι το μυστικό;;; Ο Αντ/ρχης του Ελλ. Στρατού πίστευε στην επικράτηση των ΝΑΖΙ;;; Είχε πάρει άνωθεν εντολές;; καθ’ όσον δεν μπορώ να πιστέψω ότι Συντ/ρχης της σχ. Ευελπ. του Ελληνικού στρατού δείλιασε. Δεν θα το μάθομε ποτέ και ο καθείς μπορεί να συμπεράνει ότι θέλει. Σαφώς και οι μαθητές ουδεμία φέρουν ευθύνη, αλλά οι αξιωματικοί.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στο 8ο ΕΛΛ. Σ. Π., στους «ΑΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ή «ΑΤΑΚΤΟΥΣ» ή «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» καθ’ όσον μόνον αυτοί δόξασαν και τίμησαν την ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΛΙΔΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΛΗ, η τιμή είναι δική τους καθώς αυτοί οι δύο άφησαν ένα ένδοξο όνομα στις οικογένειές τους.(Ο Κουβελίδης εκ Μυτιλήνης, ήταν μοναχοπαίδι, η δύστυχη η μάνα του μέχρι που πέθανε, είχε την εντύπωση ότι ο γιός της ζούσε στη Κρήτη και έλεγε: -άραγε το περιποιούνται το παιδί μου εκεί;)
Για όσους δυσανασχετούν με τα γραφόμενα μου, θα έπρεπε να προβληματίζονται, για τους 1423 Χανιώτες εκτελεσθέντες, τους 330 Ρεθεμιώτες, τους 918 Ηρακλειώτες και τους 213 Λασιθιώτες, και τους συνολικά 8600 Κρήτες, αθώα θύματα των επικρατησάντων ΝΑΖΙ. Όλοι αυτοί δεν θα έχαναν τη ζωή τους και σήμερα θα είχαν απογόνους, αν οι υπεύθυνοι εκτελούσαν το καθήκον τους. ΜΚΤΣ 5/2021


Μιχάλης Κατσανεβάκης

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΟΥΑΛΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Την νύχτα της 26/5/1941 στη Σούδα οι Βρετανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους. Είναι όμως πολύ αργά. Αποβιβάζονται 700 Ουαλοί καταδρομείς υπό τον Αντ/ρχη Alan Duncan, εκεί με 400 καταδρομείς του Συντ/ρχη Robert Leycock , και 200 Ουσάρους του Northumberland και μέσα σε μια χαώδη κατάσταση , προωθούνται στην περιοχή του ποταμού Κλαδισού, δυτικά, στην άκρη της πόλης των Χανίων, για να σταματήσουν την προέλαση των Γερμανών.
Νότια απ’ αυτούς, για να κρατηθεί η γραμμή, υποτίθεται ότι θα ευρίσκοντο : η Ταξιαρχία της Σούδας (Royal Perivolians) και νοτιότερα το 2ο Ελληνικό Σύνταγμα, πάνω απ’ τα Περιβόλια. Όμως οι μεν πρώτοι είχαν αποσυρθεί, οι δε δεύτεροι είχαν διαλυθεί, με αποτέλεσμα να κυκλωθούν από τους Γερμανούς και από 1300 άνδρες διεσώθησαν περί τους 350.
Ο Αυστριακός στρατηγός των αλπινιστών, J. Ringel διέταξε τον Ramke να καταλάβει τα Χανιά, για να πάρει τη δόξα, τον είχε προλάβει όμως ο λοχαγός Von Der Haydte , στον οποίο παρεδόθει η πόλις περί ώρα 16.00 της 27/5/1941.
Ύψωσαν την σημαία τους στον μιναρέ της οδού ΧΜ Νταλιάνη (Μαλλινάκη).
Εν τω μεταξύ οι σύμμαχοι, ο B. Freyberg, o Puttick, o Weston, o Inglis, κλ ποι μάλωναν , δια το ποιος ήταν υπεύθυνος. Ήταν ερασιτέχνες, άπειροι, με ακατάλληλη ηγεσία και ελλιπή εκπαίδευση, όπως είπε ο αρχηστράτηγoς Wavell.



Μιχάλης Κατσανεβάκης

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ «ΑΣΤΡΑΤΕΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Ή ΑΝΤΑΡΤΕΣ Ή ΑΤΑΧΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΟΞΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ:
«… Η ιδέα να δοθούν όπλα τα οποία είχαν παρθεί από τον εχθρό φαίνεται ότι δεν πέρασε από το μυαλό πολλών αξιωματικών, μέχρις ότου συνειδητοποίησαν τι μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι με τα ΠΡΩΤΟΓΟΝΑ όπλα και την αυτοθυσία τους, η οποία έφθανε στα όρια της αυτοκτονίας».
«…. Οι Γερμανοί διαπίστωσαν έντρομοι το ρόλο που έπαιζαν οι «αστρατολόγητοι πολίτες».
«Στην Κρήτη η αντίσταση άρχισε μία ώρα μετά την εισβολή, στην Ευρώπη άρχισε ένα χρόνο μετά».
« Αγόρια, γέροι και γυναίκες έδειξαν μια άνευ προηγουμένου γενναιότητα στην άμυνα του νησιού τους….».
….σύμφωνα με την επίσημη Ιστορία της Νέας Ζηλανδίας οι αλεξιπτωτιστές « σκοτωνόταν από πολίτες με αξίνες και φτυάρια».
Σύμφωνα με γερμανική αναφορά : «… ο 16ος λόχος έπρεπε συνεχώς να πολεμά με τους ατάκτους….».
Στο Ρέθυμνο ο δκτης του τάγματος Ray Sandover είδε την 2η μέρα της μάχης καλόγερο οπλισμένο με τσεκούρι και όπλο κυνηγετικό, την επομένη τον είδε με schmeisser (γερμ. πολυβόλο).
Ο οδηγός του Kippenderger (ΝΖ δκτης) περιγράφει : Στο Γαλατά από το Λόφο του Νεκροταφείου μέχρι το Ροζ Λόφο : « ο λοχαγός Forrester βγήκε από ένα ελαιώνα …… επικεφαλής ενός πλήθους Ελλήνων και Ελληνίδων. Ένας απ’ αυτούς κρατούσε ένα κυνηγετικό όπλο που στην κάνη του είχε στερεώσει ένα μαχαίρι ψωμιού, εν είδη ξιφολόγχης». Και συνεχίζει ο Kippenderger : « Έλληνες στρατιώτες και χωρικοί, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, οδηγούμενοι από το Forrester …… βγήκαν στον ανοιχτό χώρο γεμάτοι πείσμα και βγάζοντας κραυγές όπως οι ερυθρόδερμοι. Αυτό δεν το άντεξαν οι Γερμανοί. Σηκώθηκαν και χωρίς δεύτερη σκέψη, άρχισαν να τρέχουν….».
Κατά τη Μάχη της Κρήτης ο 69 χρόνος Εμμανουήλ Μαρινάκης εκ Σκορδαλού Χανίων, στην θέση «Τρεις Ελιές» περιοχή Επισκοπή Κυδωνίας (Αγυιά), άοπλος από το καθεστώς Μεταξά, μόνο με τη κατσούνα του, προχωρούσαν με ένα ένοπλο Νεοζηλανδό και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη εκ Σκινέ. Ξαφνικά παρουσιάζεται ένας Γερμανός αλεξιπτωτιστής και με το luger του φονεύει τον νεοζηλανδό και στη συνέχεια τραυματίζει τον Παπαγιαννάκη. Το luger όμως, είναι ωραιότατο σαν εμφάνιση, ίσως το ωραιότερο μπιστόλι, αλλά ως συνήθως και γνωστόν, είναι αναξιόπιστο, καθ’ όσον παθαίνει εμπλοκές. Έτσι έγινε και τότε και γλύτωσε ο Παπαγιαννάκης καθ’ όσον ο Μαρινάκης πρόλαβε με τη κατσούνα του και έκαμε ότι δεν πρόλαβε ο καημένος ο νεοζηλανδός.
Φόνευσε το Γερμανό αλεξιπτωτιστή με την ΚΑΤΣΟΥΝΑ ΤΟΥ, όταν άλλοι κρυβόταν στα καταφύγια κι άλλοι γύριζαν την πλάτη στους Ναζί.
ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους «αστράτευτους πολίτες» ή «αντάρτες» ή «άταχτους» ΠΟΥ ΕΔΟΞΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
ΥΓ Η ένδοξη κατσούνα είναι στο ιστορικό Αρχείο Κρήτης:
Κρητική κατσούνα που άνηκε στον Εμμανουήλ Γ. Μαρινάκη από το χωριό Σκορδαλού Κυδωνίας, ο οποίος σε ηλικία 69 ετών σκότωσε με αυτήν ένα Γερμανό αλεξιπτωτιστή στην Επισκοπή Κυδωνίας κατά τη Μάχη της Κρήτης το 1941.






ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
ΤΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΤΗΣ 7ης ΜΑΪΟΥ 1944
ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ
Είχε προηγηθεί στο χωριό ο αφοπλισμός του Τάγματος Παπαγιαννάκη από τον ΕΛΑΣ στις 25 του Μάρτη 1944 και η μεγάλη γιορτή το Πάσχα, τον Απρίλη, πάλι με την συμμετοχή όλου του ΕΛΑΣ του Ν. Χανίων και Ρεθύμνης. Λίγες μέρες μετά :
Στσ' 7 του Μάη ήτανε που ’χαμε πανηγύρι,
γλέντι γερό στελιώσανε στ’ Αγίου το χατίρι……
Καλογερή το μαγαζί, γλέντι είχαμε μεγάλο,
και ένας νιός εχόρευε, απού δεν είχαμ’ άλλο….
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΜΜ. ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ
Εόρταζ’ ούλο το χωριό με ανοιχτές τσοι πόρτες,
μα φέρανε τσοι Γερμανούς, οι σκύλοι, οι προδότες…..
Ως άκουσε οι Γερμανοί, πετάτ’ από την πόρτα,
τα πολυβόλα του κεντούν, μα δεν τον εσκοτώσαν….
Μα ήτανε κι άλλοι Γερμανοί, κεντούν τα πολυβόλα
και παίρνει τσοι, στη κεφαλή, διάλε αυτή την ώρα….
Και είχε αρραβωνιαστεί με μια Παπαδοπούλα,
μα φάγανε ν το οι Γερμανοί, και έχασε τα ούλα….
(αποσπάσματα από δημοτικό άσμα)
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΕΜΜ. ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ, από τα αθώα θύματα του μοιραίου πλοίου «ΔΑΝΑΗΣ», μαζί με του Εβραίους των Χανίων, κλπους.
….διαταγή εδώθηκε από το στρατηγείο,
να πάνε ούλοι στην Αγυιά, εκεί ‘ναι το σφαγείο. ..
….τον Ποντικοθρασύβουλο φωνάξαν να πορίσει,
ένας προδότης φώναξε οπίσω να γυρίσει….
….. εις το παπόρι βάλα τσοι, εκλείσα τσοι στ’ αμπάρια,
στη θάλασσα τσοι πνίξανε, τσοι φάγανε τα ψάρια…..

(αποσπάσματα από δημοτικό άσμα)
ΓΕΩΡΓ. ΕΜΜ. ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ. Από τους πλέον καταζητούμενους στην Κρήτη κατά τη Γερμανική Κατοχή, μαζί με τους Κυανίδη, Χάλαρη, Γαβρ. Παπαδάκη, Πετράκη, Τσαμαντή, κλπους. Όταν κάποια στιγμή μπήκε στα Χανιά και τον είδε συνεργάτης των ΝΑΖΙ, όλος ο Γερμανικός στρατός ξεχύθηκε στην πόλη, αλλά κατάφερε και τους ξέφυγε.
Όταν στις 20/7/1944 εφονεύθεη ύπουλα σε βεντέτα, οι Γερμανοί για να βεβαιωθούν τον ξέθαψαν και τον φωτογράφισαν, ενώ περιπολούσε στην περιοχή Γερμανικό αεροπλάνο.

ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ ΜΙΧ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ κ.τ. 6972674306 Υ.Γ.
Το υλικό είναι από τα βιβλία μου και όστις επιθυμεί μπορεί να το αναπαραγάγει, με το ονοματεπώνυμο του διενεργήσαντος την ιστορικήν έρευνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.