ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ
Η μόνη ιστορία που μπορεί να ωφελήσει τις μελλοντικές γενιές είναι η αληθινή, καθ’ όσον μόνον απ’ αυτήν μπορούν να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
1. Οι ερασιτέχνες, με ακατάλληλη ηγεσία, απειρία και ελλιπή εκπαίδευση Νεοζηλανδοί (A.Wavell).
2. Οι φυγομαχήσαντες επίγονοι του δικτάτορα Ι. Μεταξά.
3. Μερικώς, ο αφοπλισμός του Κρητικού λαού από το δικτάτορα Ι. Μεταξά.
Η πολιτική κατάσταση τον Μάιο του 1941, στην Ευρώπη είχε ως εξής: όλα τα κράτη ήταν υπό Γερμανική κατοχή ή σύμμαχοι τους, και μόνο η Αγγλία αντιστεκόταν χάνοντας σ’ όλα τα μέτωπα. Η ΗΠΑ και η Σοβ. Ένωση δεν είχαν μπει στον πόλεμο. Ήτοι στον κοντινό ορίζοντα φαινόταν η σίγουρη νίκη των Γερμανών.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ 20/5/1941 (υπό τον Freyberg) : αντιστράτηγος Τζανακάκης Εμμανουήλ από το Έλος Κισάμου, Βενιζελικός καταδικασμένος σε θάνατο για το Κίνημα του 1935. Υποστράτηγος Αχιλλέας Σκουλάς από τους Λάκκους Κυδ. Βενιζελικός αποστρατευμένος για το κίνημα του 1935. Υποστράτηγος Μιχαήλ Λιναρδάκης εξ Ηρακλείου, Βενιζελικός καταδικασμένος σε θάνατο δια το κίνημα του 1935.
ΟΙ 337 ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» παλαιότερα : Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΟΙ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ «….. 300 ευέλπιδες, 17 αξιωματικοί, 20 στρατιώτες, υπό τις διαταγές του αντ/ρχη Λουκά Κίτσου. Το τάγμα των ευελπίδων μετά την έναρξη της Γερμανικής εισβολής αναπτύχθηκε στους λόφους νοτιοδυτικά της Μονής. ( όπως δηλώνουν και σήμερα στο μνημείο τους, με όπλα του ιδίου διαμετρήματος με τους Γερμανούς, οπλοπολυβόλα Saint Etien και βαριά πολυβόλα, 30-50 σφαίρες έκαστος, 200 χειροβομβίδες mills κλπ.) Στη συνέχεια συμπτύχθηκαν (υποχώρησαν) 500 μέτρα από τις αρχικές τους θέσεις. Ο αντ/ρχης ΚΙΤΣΟΣ ΕΚΡΙΝΕ!!!! (ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ) ότι λόγω… έλλειψης πυρομαχικών έπρεπε να … εγκαταλείψουν τις θέσεις τους!!!!…. νύχτα!!! και με οδηγούς ντόπιους αποχώρησαν και πήγαν στα Δελιανά, 20 χλμ ΝΔ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, δύο ώρες πριν ο Leslie Andrew εγκαταλείψει το λόφο 107 (αεροδρόμιο). Γράφουν ακόμη, ότι μέσω Λευκών Ορέων κατέληξαν στον δρόμο του Εμπρόσνερου όπου ο Κίτσος τους είπε «τους ζυγούς λύσατε».
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι στόχος των Γερμανών στις 20/5/41 ήταν τα 3 αεροδρόμια της Κρήτης : Μάλεμε, Πηγής (Ρεθύμνου) και Ηρακλείου. Εκείνο το πρωινό οι 337 έβλεπαν 8 χλμετρα ανατολικά απ’ αυτούς, γύρω από το Μάλεμε την ίδια την κόλαση. Άγριοι βομβαρδισμοί και στη συνέχεια γύρω από το αεροδρόμιο προσγειώθηκαν 38 ανεμοπλάνα και έπεφταν συνεχώς αλεξιπτωτιστές και όλοι οι Γερμανοί χτυπούσαν για να καταλάβουν το αεροδρόμιο και το λόφο 107 που το έλεγχε. Γιατί δεν επιτέθηκαν 337 άνδρες στους αλεξιπτωτιστές παρά έκαναν αψιμαχίες με γερμανικές περιπόλους (εκεί εφονεύθει επί τόπου ο Ιατρούλης, ο δε Κουβελίδης τραυματίσθει θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα, υποφέροντας επί ώρες και τους οποίους εγκατέλειψαν !!!! αβοήθητους και άταφους !!!!) και στο τέλος έφυγαν για Δελιανά;; Δεν έβλεπαν αλεξιπτωτιστές και ανεμοπλάνα;;; αν είναι δυνατόν!!! τι έγινε;;; ΈΦΥΓΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, ΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΣΚΟΤΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο LESLIE ANDREW ΚΑΛΟΥΣΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό πολεμικό ανταποκριτή Weixler που συνόδευε τους αλεξιπτωτιστές : « Οι απώλειες που είχαν υποστεί ήταν τόσο μεγάλες ώστε μόνον πενήντα επτά άνδρες ήταν σε αξιόμαχη κατάσταση στην περιοχή της γέφυρας του Ταυρωνίτη και του αεροδρομίου. Το πλέον καταστροφικό ήταν η απώλεια των διμοιριτών και των διοικητών λόχων. Ο ταγματάρχης Stentzler και ο λοχαγός Gericke , ήταν οι μόνοι διοικητές Τάγματος του Συντάγματος Εφόδου, που στέκονταν στα πόδια τους».
Αν το βράδυ της 20ης Μάιου 1941, Αντ/ρχης Λουκάς Κίτσος, του Ελληνικού στρατού, χτυπούσε το Μάλεμε, η νίκη σίγουρα θα ήταν δική του. Το νησί δεν θα έπεφτε, δεν θα θρηνούσαμε 2884 αθώους εκτελεσθέντες, καταστροφές, πείνα και δυστυχία και Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΙΤΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΟΣ ΛΕΟΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΈΧΑΣΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.
Στα Δελιανά, γνωστό είναι ότι οι άνθρωποι εκεί ζητούσαν από τους Ευέλπιδες, τα όπλα τους να πάνε να πολεμήσουν και δεν τα έδιναν. Σήμερα ακόμη το επιβεβαιώνει ο κ. Δασκαλάκης Δημήτριος από την Πανέθυμο, όπως το διηγούταν οι παλιοί : «στα καφενεία στα Δελιανά οι κάτοικοι αντάμωσαν τους Ευέλπιδες που έφευγαν νότια και οι πλιά «ζωντανοί» της περιοχής, όπως ο Θεόδωρος Παπουτσάκης από τα Δελιανά, ο Γιάννης Φρονιμάκης από την Πανέθυμο και άλλοι, τους παρακαλούσαν να τους δώσουν τα όπλα τους να παν να πολεμήσουν, αλλά δεν τα έδωσαν».
Στο τέλος οι ευέλπιδες παρακάμπτοντας όλη την εμπόλεμη ζώνη κατέληξαν στη Ραμνή Αποκορώνου, όπου ο αντ/ρχης σε πολεμική διαθεσιμότητα Δημ. Μιχελογιάννης, αγόρασε ένα μοσχάρι και τους έκανε τραπέζι σαν συνάδελφος, αφού επέπληξε τους αξιωματικούς διότι δεν είχαν πολεμήσει.
Ποιο είναι το μυστικό;;; Ο Αντ/ρχης του Ελλ. Στρατού πίστευε στην επικράτηση των ΝΑΖΙ;;; Είχε πάρει άνωθεν εντολές;; καθ’ όσον δεν μπορώ να πιστέψω ότι Συντ/ρχης της σχ. Ευελπ. του Ελληνικού στρατού δείλιασε. Δεν θα το μάθομε ποτέ και ο καθείς μπορεί να συμπεράνει ότι θέλει. Σαφώς και οι μαθητές ουδεμία φέρουν ευθύνη, αλλά οι αξιωματικοί.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στο 8ο ΕΛΛ. Σ. Π., στους «ΑΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ή «ΑΤΑΚΤΟΥΣ» ή «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» καθ’ όσον μόνον αυτοί δόξασαν και τίμησαν την ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΛΙΔΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΛΗ, η τιμή είναι δική τους καθώς αυτοί οι δύο άφησαν ένα ένδοξο όνομα στις οικογένειές τους.(Ο Κουβελίδης εκ Μυτιλήνης, ήταν μοναχοπαίδι, η δύστυχη η μάνα του μέχρι που πέθανε, είχε την εντύπωση ότι ο γιός της ζούσε στη Κρήτη και έλεγε: -άραγε το περιποιούνται το παιδί μου εκεί;)
Για όσους δυσανασχετούν με τα γραφόμενα μου, θα έπρεπε να προβληματίζονται, για τους 1423 Χανιώτες εκτελεσθέντες, τους 330 Ρεθεμιώτες, τους 918 Ηρακλειώτες και τους 213 Λασιθιώτες, και τους συνολικά 8600 Κρήτες, αθώα θύματα των επικρατησάντων ΝΑΖΙ. Όλοι αυτοί δεν θα έχαναν τη ζωή τους και σήμερα θα είχαν απογόνους, αν οι υπεύθυνοι εκτελούσαν το καθήκον τους. ΜΚΤΣ 5/2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.