Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Το Avocado στην Κρήτη, βασικές ποικιλίες, επισημάνσεις, προοπτικές



Πηγές:
1.
Avocado Hellas: varieties in Chania and in the region of Crete, 

2.Χαν. Νέα Πέμπτη, 4/4/ 202: Μοναδική Ελπίδα το αβοκάντο

3.Η καλλιέργεια του αβοκάντο | e-mesara.gr, 

4.Printerest, 

5.Pomology.gr


Είναι εντυπωσιακός ο οργασμός της εγκατάστασης νέων φυτειών Αvocado σε όλες τις επαρχίες του Νομού μας που διαθέτουν αρδευόμενα χωράφια, ιδιαίτερα στα πορτοκαλοχώρια που οι παραγωγοί ξεριζώνουν τα εσπεριδοειδή τους για να εγκαταστήσουν Avocado. O οργασμός αυτός πηγάζει από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια  οι τιμές του αβοκάντο στην αγορά είναι πολύ δελεαστικές.

H εγκατάσταση φυτειών Avocado στα Χανιά ξεκίνησε την περίοδο 1960 – 65  από ένα ΕλληνοΑμερικανό που είχε πολλές γνώσεις στην καλλιέργεια του Αvocado .
Ο ομογενής αυτός ήταν σπουδαίος γνώστης της οικολογίας αυτού του δένδρου. Οι πρώτες φυτείες που εγκατέστησε ήταν σε εκτάσεις γύρω στις Μουρνιές και σε κάποια άλλα χωριά. Την σκυτάλη  πήρε κατόπιν το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων
που εγκατάστησε τις πρώτες πειραματικές φυτείες ποικιλιών και Υποκειμένων στα κτήματα του.
Το άρθρο αυτό  είναι για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς που έχουν εγκαταστήσει αβοκάντο και έχουν προβλήματα ξηράνσεων , να μάθουν τις αιτίες των ξηράνσεων των νέων δένδρων που συμβαίνει στα πρώτα στάδια εγκατάστασης τους στο χωράφι. Από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι μη ορθολογικές αρδεύσεις που επηρεάζουν την αλατότητα του εδάφους και την ασφυξία :

A. Zημιές από αλατότητα. Οι ζημιές αυτές διαπιστώνονται από το “κάψιμο κορυφής” των φύλλων. Ο φλοιός των δενδρυλλίων συχνά παρουσιάζει ηλιοεγκαύματα.
Όλα τα εδάφη και τα νερά περιέχουν άλατα και που μετρώνται από τις εδαφικές αναλύσεις με την ηλεκτρική αγωγιμότητα . Η αλατότητα αυξάνεται ,όταν τα εδάφη δεν διαβρέχονται σωστά και όταν στεγνώνει  το έδαφος γύρω από την ριζόσφαιρα εξαιτίας της εξάτμισης της υγρασίας του εδάφους, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άλατα να συμπυκνώνονται περισσότερο γύρω από το ριζικό σύστημα. Τότε που το φυτό   διψά , ρουφά την συμπυκνωμένη διάλυση του νερού που φθάνει στα φύλλα και τα άλατα συγκεντρώνονται στις άκρες των φύλλων και επειδή δε μπορούν να απομακρυνθούν από τα φύλλα δημιουργούν τοξικότητα στους πέριξ ιστούς των φύλλων που καταλήγουν σε καψίματα στις άκρες των φύλλων .Επίσης η αλατότητα αυξάνει όταν δεν γίνονται σωστά οι λιπάνσεις ή είναι υπερβολικές.

Β. Ασφυξία. Το πολύ νερό στα νεαρά δενδρύλλια του αβοκάντο προξενούν ασφυξία στις ρίζες ,Επειδή στα βαριά εδάφη η ασφυξία είναι εντονότερη συνιστάται σε αυτά τα χωράφια η φύτευση των δενδρυλλίων να γίνεται σε αναχώματα κοινώς <<σαμάρια >>.Όμως, στα Χανιά που ο κλήρος είναι μικρός και έτσι λίγοι παραγωγοί χρησιμοποιούν το σύστημα των <<σαμαριών >>,ενώ στην Θεσπρωτία που άρχισε η εγκατάσταση του αβοκάντο σε προστατευμένες περιοχές από το κρύο και που εκεί ο κλήρος είναι πολύ μεγάλος, η εγκατάσταση των δενδρυλλίων γίνεται πάνω στα “σαμάρια”.
Τα δενδρύλλια που υποφέρουν από ασφυξία ,ρίχνουν τα φύλλα τους και στους νεαρούς βλαστούς μένουν λίγα μικρά φύλλα, στην συνέχεια οι εξασθενημένοι βλ αστοί παρουσιάζουν ηλιοεγκαύματα , και πολλές φορές αναπτύσσονται δευτερογενώς ξυλοσηπτικοί μύκητες οι οποίοι δεν παρουσιάζονται στα ζωηρά δενδρύλλια που έχουν εγκατασταθεί σε σωστό εδαφικό περιβάλλον.

ΧΛΩΡΩΣΗ
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα σε πολλά νεαρά δενδρύλλια είναι η “χλώρωση” που όταν είναι ήπιας μορφής ίσως οφείλεται σε έλλειψη αζώτου ,όμως σε αλκαλικά περιβάλλοντα η “χλώρωση” οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου διότι ο σίδηρος που υπάρχει στο έδαφος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω της αλκαλικότητας του εδάφους . Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνουμε επεμβάσεις με σκευάσματα οργανικού σιδήρου (iron chelate ).Στην Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσουν την αλκαλικότητα χρησιμοποιούν την γύψο
Οσοι κάνουν αναλύσεις του εδάφους, θα πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα ,στην παράμετρο του ποσοστού της οργανικής ουσίας, η οποί σε ένα καλό χωράφι θα πρεπει να κυμαίνεται γύρω στο 5%.

TO ANΘΟΣ ΤΟΥ ΑVOCADO
To άνθος του αβοκάντο λειτουργεί άλλοτε σαν όργανο αρσενικό και άλλοτε σαν θηλυκό. Στην αρσενική του φάση που παράγει την γύρη αποτελείται από τους ανθήρες και τους στήμονες. Το θηλυκό όργανο περιλαμβάνει το στίγμα (το οποίο υποδέχεται την γύρη ), τον στύλο και το ωάριο .Το αβοκάντο παρουσιάζει ένα τύπο ανθικής συμπεριφοράς γνωστής σαν “synchronous dichogamy” . Eνα ατομικό άνθος αβοκάντο ανοίγει δυο φορές σε διάστημα 2 ημερών με ευδιάκριτο χρονοδιάγραμμα μεταξύ της αρσενικής και θηλυκής φάσης υπό κανονικές θερμοκρασίες. Όταν το άνθος καταρχάς ανοίγει με την θηλυκή φάση και το στίγμα υποδέχεται την γύρη, η φάση αυτή κρατάει περίπου τέσσερεις ώρες , και στην συνέχεια το άνθος θα κλείσει . Την δεύτερη μέρα το ίδιο άνθος ξανανοίγει και σκορπά την γύρη.
Υπάρχουν δυο τύποι άνθησης που αναφέρονται σαν “Α”  κα “Β”. Οι ποικιλίες που ανοίγουν στον τύπο ‘’ Α’’ ανοίγουν σαν θηλυκά το πρωί της πρώτης μέρας και κλείνουν όταν τελειώνει αυτή η φάση που κρατάει 4 ώρες περίπου , παραμένουν κλειστά μέχρι το απόγευμα της επομένης μέρας, οπότε ανοίγουν σαν αρσενικά άνθη. Οι ποικιλίες με τα άνθη του τύπου ΄΄ Β’’ ανοίγουν σαν θηλυκά το απόγευμα της πρώτης μέρας κλείνουν αργά το απόγευμα και ξανανοίγουν σαν αρσενικά το επόμενο πρωί.
Ποικιλίες τύπου “Α” : Hass, Lamb Hass, Pinkerton, Reed
Ποικιλίες τύπου “Β”: Bacon, Fuerte, Zutano, Ettinger
Το ποσοστό της αυτογονιμοποίησης σε σχέση με την σταυρογονιμοποίηση διαφέρει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από τις κρύες θερμοκρασίες του έτους.
Η αυτογονιμοποίηση είναι γενικά δεσπόζουσα στην κομπόδεση του αβοκάντου. Η σταυρογονιμοποίηση μόνο στην Hass είναι πάνω από 50 %, όταν στους οπωρώνες που καλλιεργείται χρησιμοποιούνται σαν επικονιαστές ή η ποικιλία Fuerte ή η Ettinger. Γενικά τα δέντρα της Ηass που είναι δίπλα στα δέντρα της Fuerte έχουν μεγαλύτερη παραγωγή. Η ποικιλία Bacon όταν χρησιμοποιείται σαν επικοντιστής ευνοεί την παραγωγή βαρύτερων καρπών της επικονιαζόμενης ποικιλίας.

SAP FLOW
Sap Flow είναι ένας όρος ιδιαίτερης σημασίας για το αβοκάντο. Για αυτούς που θέλουν να μάθουν σωστά την καλλιέργεια του αβοκάντου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο Sap Flow σαν λέξεις κλειδιά στο INTERNET , για να μάθουν σε βάθος την φυσιολογία του δένδρου , για τα κλαδέματα και την χρήση των υποκειμένων .
Το ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι σημαντικό εργαλείο για την απόκτηση γνώσεων. Όταν λέμε τον όρο Sap Flow εννοούμε την η κυκλοφορία του νερού στον κορμό και τους κύριους βραχίωνες του δένδρου από τα αγγεία του ξύλου και μετριέται με ειδικά όργανα που πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι γεωπόνοι που είναι υπεύθυνοι για την καλλιέργεια του αβοκαντο.
Η καλλιέργεια του αβοκάντου έχει πολλά μυστικά και χρειάζεται μακροχρόνια έρευνα. Ευτυχώς το Ινστιτούτο Υποτροπικών φυτών Χανίων επανδρώθηκε με νέους αξιόλογους συναδέλφους ορεξάτους, όπως είναι Η Τερέζα Τζατζάνη ,υπεύθυνη για το αβοκάντο ,ο Βασίλης Ζιώγας υπεύθυνος για τα εσπεριδοειδή ,ο Ματθαίος Μαθιουδάκης υπεύθυνος του εργαστηρίου της Φυτοπαθολογίας αλλά και οι άλλοι νέοι συνάδελφοι στα άλλα τμήματα .Οι ερευνητές αυτοί είναι ικανοί στην ερευνα. Λαμβανομένου υπόψη ότι η έρευνα που κάνουν στο Ινστιτούτο είναι συνέχεια των διδακτορικών διατριβών τους .

Ποικιλίες του αβοκάντο
Υπάρχουν περισσότερες από 500 ποικιλίες Αβοκάντο που καλλιεργούνται στις διάφορες χώρες του κόσμου .Στα Χανιά καλλιεργούνται οκτώ που είναι πιο εμπορικές και είναι οι ακόλουθες :


1. Hass

 Είναι ίσως η πιο δημοφιλής ποικιλία αβοκάντο στον κόσμο. Έχει τραχιά επιδερμίδα που αλλάζει από σκούρο πράσινο σε μαύρο όταν ωριμάζει. Χαρακτηρίζεται από ήπια γεύση και βουτυράτη υφή, ιδανική για γουακαμόλε.

Έχει συνήθως μεσαίο ή μικρό μέγεθος, περίπου 10 εκατοστά. Όσον αφορά την καλλιέργειά του, είναι ένα ευέλικτο δέντρο που προσαρμόζεται καλά σε διαφορετικές περιοχές, παρόλο που αναπτύχθηκε στην Καλιφόρνια. Έχει μεγάλη περίοδο συγκομιδής και επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή.



2. Lamb Hass


 

Πολλές φορές την ονομάζουν και "Καλοκαιρινή Hass"  διότι η ωρίμανση κορυφώνεται από αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι είναι ένα αβοκάντο ωοειδούς σχήματος με μια χοντρή τραχεία επιδερμίδα το χρώμα σκουραίνει με την περίοδο ωρίμανσης. Η Lamb Hass δίδει την γεύση βουτύρου ‘όπως την Hass . Οι καρποί της διατίθενται σε μεγάλα μεγέθη.

 

 

3. Zutano



To αβοκάντο Zutano είναι μεγαλόκαρπη ποικιλία και μοιάζει με αχλάδι, μπορεί να διατεθεί από αργά το φθινόπωρο και όλο τον χειμώνα. Η επιδερμίδα των καρπών έχει φωτεινό πράσινο χρώμα που διατηρείται μέχρι την συγκομιδή. Ορισμένοι φυτωριούχοι χρησιμοποιούν του σπόρους της Zutano σαν υποκείμενο

 



4. Bacon.


To Bacon, είναι ένα χειμωνιάτικο αβοκάντο μεσαίου μεγέθους και ωοειδούς σχήματος και διατίθεται στην αγορά από αργά το φθινόπωρο μέχρι νωρίς την άνοιξη .Η επιδερμίδα των καρπών είναι λεία και το χρώμα της φωτεινό πράσινο που διατηρείται μέχρι την συγκομιδή.

 



5. Fuerte

 Δένδρο ζωηρό, πλαγιόκλαδο και σχετικά ανθεκτικό στο ψύχος, όπως τα δένδρα του τύπου Μεξικού. Έχει τάση για ακανόνιστη παραγωγή. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ψυχρό ή πολύ θερμό καιρό κατά τη διάρκεια της άνθησης. Ωριμάζει τους καρπούς του Δεκέμβριο – Μάρτιο. Ο καρπός είναι μικρού μέχρι μεσαίου μεγέθους (170-400 gr), αχλαδοειδής, με φλοιό μεσαίου πάχους, εξωτερικά λείο, δερματώδη, ελκυστικού πράσινου χρωματισμού, που αποχωρίζεται σχετικά εύκολα από τη σάρκα. Το σπέρμα είναι συνήθως μικρό. Η σάρκα δε μαυρίζει πολύ γρήγορα μετά τον τεμαχισμό και η ποιότητά της, είναι εξαιρετική.Ο καρπός αντέχει εξαιρετικά στους χειρισμούς συσκευασίας, αποθήκευσης σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταφορές. Γενικά, είναι μέχρι σήμερα μια από τις σπουδαιότερες εμπορικές ποικιλίες του κόσμου, αποτελεί δε και το πρότυπο, με το οποίο συγκρίνονται οι άλλες.





.



6. Pinkerton

 

To Pinkerton είναι ένα αβοκάντο με μεγάλους καρπούς με μια επιμήκη μύτη, οι σπόροι των καρπών είναι μικρότεροι σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Το Pinkerton διατίθεται στην αγορά ,νωρίς τον χειμώνα μέχρι τα μέσα της άνοιξης



 

7Reed

Το  αβοκάντο Reed είναι μια καλοκαιρινή ποικιλία, που το κάνει περιζήτητο στις βιομηχανίες τροφίμων, οι καρποί του είναι σφαιρικοί με πρασινωπό χρώμα που το διατηρούν μέχρι την συγκομιδή.

 

8. Benik

Το αβοκάντο Benik έχει τραχύ δέρμα, μεσαίου πάχους. Οι πελάτες μπορεί αρχικά να μην το αναγνωρίζουν ως αβοκάντο, ωστόσο, καθώς το δέρμα γίνεται καστανόχρωμο-βυσινί προς το μωβ χρώμα καθώς ωριμάζει ο καρπός. Ο καρπός, που είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο για τα αβοκάντο, έχει σχήμα αχλαδιού με μεσαίου μεγέθους κουκούτσι και κίτρινη σάρκα στο εσωτερικό του, με πλήρη, πλούσια γεύση.

 








9. Ettinger

  Μια μεξικάνικη ποικιλία που καλλιεργείται στο Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια εμπίπτουν στην ομάδα “Γουατεμάλα” ή “Μεξικάνικη” (ή ένα υβρίδιο των δύο) ενώ η Φλόριντα αναπτύσσεται ως επί το πλείστον “Δυτικής Ινδίας”. Αυτό γίνεται κατά βάρος καθώς λαμβάνεται δείγμα του ώριμου καρπού. 



 


10. Coctail

Τα κοκτέιλ σε σύγκριση μεγάθους με κανονικό αβοκάντο και δεξιά, κομμένο.


Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες αβοκάντο που υπάρχουν. Κατ’ αρχάς, έχει μέγεθος που κυμαίνεται από 4 έως 7 εκατοστά σε μήκος και επίμηκες σχήμα. Tα αβοκάντο χωρίς κουκούτσι δεν είναι κάτι καινούργιο. Συνήθως, τα δέντρα αβοκάντο παράγουν ένα ορισμένο ποσοστό φρούτων χωρίς σπόρους, ιδιαίτερα δημοφιλείς ποικιλίες όπως «Fuerte», «Arad» και «Mexicola». Ο αριθμός των καρπών χωρίς κουκούτσι αυξάνεται όταν ο ασυνήθιστος καιρός σημαίνει ότι οι συνθήκες καλλιέργειας δεν ευνοούν την τέλεια ωρίμανση. Οι αγρότες αβοκάντο τα αποκαλούν cukes, αγγούρι αβοκάντο ή αβοκάντο και μέχρι πρόσφατα απλώς τα απέρριπταν.

Αλλά γιατί να κομποστοποιήσετε κάτι που μπορείτε να πουλήσετε; Έτσι, τα αβοκάντο χωρίς κουκούτσι έχουν αφαιρεθεί από τη ναφθαλίνη και έχουν πάρει το πολύ πιο εξελιγμένο όνομα «αβοκάντο κοκτέιλ». Αν τα αποτελέσματα στην Αγγλία δείχνουν κάποιο μελλοντικό ενδιαφέρον, φαίνονται υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον




Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας


Ερευνητική εργασία

Καβρουλάκης Ν., Παπαδάκης Ι., Δούπης Γ., Ψαρράς Γ., Χαρτζουλάκης Κ., 2015, Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας, Πρακτικά 26ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 15-18 Οκτωβρίου 2013, Καλαμάτα, Τόμος Α, σελ. 272-275.

Συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο Hass και Fuerte σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας Behavior of Hass and Fuerte avocado varieties in conditions of increased soil moisture (flooding)

 



Περίληψη

Χρησιμοποιήθηκαν εξήντα εμβολιασμένα φυτά, ηλικίας 1,5 έτους, των ποικιλιών αβοκάντο Fuerte και Hass που αναπτύχθηκαν σε γλάστρες 35 L με αμμοπηλώδες έδαφος. Τα μισά φυτά κάθε  ποικιλίας εκτέθηκαν σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας, συνεχώς για 275 ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα (μάρτυρες) αρδεύονταν κανονικά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιούνταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μετρήσεις διαφόρων φωτοσυνθετικών παραμέτρων (ρυθμός φωτοσύνθεσης, στοματική αγωγιμότητα, διαπνοή). Στο τέλος του πειράματος, αφού μετρήθηκε το υδατικό δυναμικό (Wp) και ο φθορισμός της χλωροφύλλης (Fv/Fm) των φύλλων, τα φυτά συγκομίστηκαν και καταγράφηκε η φυλλική επιφάνεια, το βάρος των φύλλων, το βάρος και το μήκος των βλαστών του εμβολίου καθώς και η διάμετρος των βλαστών του εμβολίου και του υποκειμένου. Από το σύνολο σχεδόν των παραμέτρων που μελετήθηκαν,
προκύπτει ότι η ποικιλία Fuerte είναι πιο ευαίσθητη από τη Hass υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας. Πιο συγκεκριμένα, στην επέμβαση της αυξημένης εδαφικής υγρασίας και στην ποικιλία Fuerte καταγράφηκαν μειωμένες τιμές όλων των φωτοσυνθετικών παραμέτρων από την 72η ημέρα, ενώ στη Hass από την 155η ημέρα. 

Επίσης, η μείωση των περισσότερων παραμέτρων φυτικής αύξησης, λόγω αυξημένης εδαφικής υγρασίας, ήταν μεγαλύτερη στη Fuerte απ’ ότι στη Hass

Τέλος, τη 274η ημέρα παρατηρήθηκαν σημαντικά μειωμένες και αυξημένες (λιγότερο αρνητικές) τιμές των παραμέτρων Fv/Fm και Wp, αντίστοιχα, μόνο στα φυτά της ποικιλίας Fuerte που αναπτύσσονταν υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας.




Προετοιμασία του εδάφους για εγκατάσταση νέας καλλιέργειας αβοκάντο.

αβοκάντο

  • Όργωμα του εδάφους σε βάθος 30-40 cm
  • Βάθος λάκκων 50 cm και διάμετρο 30-40 cm
  • Αποστάσεις φύτευσης 4-5 μέτρα, στη γραμμή και στη σειρά. Καλλιεργούνται και σε πυκνή φύτευση.
  • Η μεταξύ τους σκίαση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.


Βασικές καλλιεργητικές γνώσεις για το αβοκάντο.

  • Η φύτευση των νέων δενδρυλλίων αβοκάντο γίνεται από τέλος Φεβρουαρίου και μετά.
  • Το αβοκάντο διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με 3-4 βραχύωνες.
  • Το αβοκάντο έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό. Η συνιστώμενη μέθοδος είναι η στάγδην άρδευση.
  • Υπερβολική λίπανση με άζωτο ενισχύει τη βλάστηση και όχι την καρποφορία. Γενικά δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση
  • Δεν γίνεται αραίωμα καρπών στο αβοκάντο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.