Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Το 1821 στην Κρήτη, η εξέλιξη της Επανάστασης, Αγώνες γενεών Κρητών για την Ένωση και ο άθλιος ρόλος της Αγγλίας

Τέλη Μαΐου του 1821, στην Θυμιανή Παναγιά Σφακίων λήφθηκε από οπλαρχηγούς όλης της Κρήτης η μεγάλη απόφαση επανάστασης κατά της τουρκοκρατίας


Δεν άργησε  να υπάρξει αντίδραση από τους Τούρκους και να φτάσουμε στην πρώτη μάχη του «Λούλου». Τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην σημαντική, ιδιαίτερα για ψυχολογικούς λόγους, μάχη του Λούλου, ήταν αρκετά κατά την προηγούμενη περίοδο πριν την 14η Ιουνίου 1821. 
Οι Οθωμανοί με την έναρξη της επανάστασης και την απελευθέρωση των πρώτων πόλεων από τους αγωνιστές στην Πελοπόννησο, αμέσως προέβησαν σε αντίποινα θανατώνοντας με μένος εκατοντάδες Έλληνες κυρίως στις μεγάλες πόλεις που έλεγχαν απόλυτα.

The massacre in Canea as imagined by Le Petite Parisien, 1897. 
Η μάχη και σφαγή στα Χανιά το 1897, όπως την φαντάστηκε ο  Petite Parisien

Η σκληρή αντίδραση των Οθωμανών ξέσπασε σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. 

Τα θύματα που «πλήρωσαν» τα νέα του ξεσηκωμού τους πρώτους μήνες του 1821 έφτασαν τις 2.000 και η αγριότητα των εγκλημάτων δεν είχε προηγούμενο!

Έπειτα από τον άμαχο πληθυσμό των πόλεων που δέχθηκε το πρώτο πλήγμα από τα άσχημα «μαντάτα» για τους Οθωμανούς, τα βλέμματα στράφηκαν προς το Θέρισο

Εκεί όπου ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί Έλληνες οπλαρχηγοί της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Οι Οθωμανοί αποφασίζουν λοιπόν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στον Θέρισο στέλνοντας βοήθεια από την φρουρά των Χανίων.

Ωστόσο, οι Κρητικοί αγωνιστές έλαβαν την κρίσιμη απόφαση να δράσουν εκείνοι πρώτοι και να ξαφνιάσουν τους Οθωμανούς. 
Ο Ιωάννης Παπαδογιωργάκης ή «Γερανιώτης»  με 25 νέους «ορκισμένους» στην επανάσταση επιτέθηκε στον πύργο της Χαρβάτας και τον κατέλαβε σκοτώνοντας τους 10 τούρκους της εκεί φρουράς. Αμέσως μετά και έχοντας πάρει τον οπλισμό τους, κινήθηκε προς το τουρκοχώρι Κυρτομάδου και επιτέθηκαν στο καφενείο του χωριού όπου βρίσκονταν να γλεντάνε 15 Οθωμανοί στρατιώτες. Άμεσα έπειτα από την δράση τους κατέφυγαν προς τον Θέρισο όπου και θα αμύνονταν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γενίτσαροι που είχαν έδρα τα Χανιά έμαθαν για τις ελληνικές επιθέσεις και αντέδρασαν αμέσως με οργή. 

Χωρίς καθυστέρηση συγκέντρωσαν δυνάμεις και κατευθύνθηκαν προς την Θέρισο όπου στόχευαν να εξολοθρεύσουν κάθε εστία αναταραχών. Από τις 11 Ιουνίου 1821 που έγιναν γνωστά τα νέα στα Χανιά και μέχρι τις 14 Ιουνίου που έγινε η πρώτη σύγκρουση, οι Οθωμανοί έσφαζαν αδιακρίτως άμαχο πληθυσμό και προκαλούσαν τον τρόμο σε όλη την διαδρομή τους!

Το πρωί της 14ης Ιουνίου 1821 οι Κρητικοί αγωνιστές δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από 60 γενίτσαρους του Ιμπραήμ Ταμπουρατζή με πρόφαση την άρνηση καταβολής φόρων έτσι ώστε να μην προκαλέσουν περισσότερες αντιδράσεις από τους Έλληνες που θα συνδέονταν με την σε εξέλιξη επανάσταση.

Η αντεπίθεση των Κρητικών  επαναστατών

Την «εκστρατεία» του Ιμπραήμ Ταμπουρατζή πληροφορήθηκε άμεσα ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Παναγιώτου που κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να «τραβηχτεί» στα βουνά και τους υπόλοιπους αγωνιστές να συγκεντρωθούν στα περίχωρα του Θερίσου για να οργανωθούν. Το επόμενο βήμα ήταν να καταλάβουν τους Λάκκους μαζί με τους Δασκαλάκη, Τσελεπή,  Ιωάννη Χάλη, Ιωάννη Παπαδογεωργάκη,  Παπανδρέα, Μουτσογιάννη και Σήφακα.

Οι εξελίξεις «έτρεχαν» μέσα στην ημέρα και οι Οθωμανοί γρήγορα πλησίασαν τις περιοχές που ήλεγχαν οι Έλληνες αγωνιστές. 

Δεν περίμεναν ωστόσο την σθεναρή αντίσταση των οπλαρχηγών που με θάρρος τους επιτέθηκαν και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν προς το χωριό Λούλο Κεραμειών. Εκεί οι οχυρωμένοι στα σπίτια Οθωμανοί έκαναν τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το μένος και την παλικαριά των Κρητικών για ώρες.

Έπειτα από μάχες ωρών στον οικισμό του Λούλου, λίγο πριν την δύση του Ηλίου έφτασε προς ενίσχυση ο οπλαρχηγός Βαρδουλομανούσος  με δύναμη 20 ανδρών και επιτέθηκε στους Οθωμανούς από τα νώτα τους. Το αποτέλεσμα ήταν να συμβάλει στην κρίσιμη αυτή στιγμή και να ολοκληρώσει μαζί με τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς την πρώτη σημαντική νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821. Οι γενναίοι αυτοί Κρητικοί με την μάχη του Λούλου κατάφεραν να καταδιώξουν τους Οθωμανούς γενίτσαρους έως το χωριό Νεροκούρου λίγο έξω από τα Χανιά.

Η Επανάσταση στην Κρήτη είχε ξεκινήσει και το ημερολόγιο έγραφε εκείνη την νύχτα 14 Ιουνίου 1821…


Η εξέλιξη της επανάστασης, οι αγώνες γενεών Κρητών για την Ένωση και ο ρόλος της Αγγλίας

Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, με πλήθος μαχών, ολοκαυτωμάτων, αμέτρητων θυσιών. Το 1829-30 οι Τούρκοι είχαν περικυκλωθεί πολιορκούμενοι στα τρία μεγάλα κάστρα, των Χανιών, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Όλη η ύπαιθρος με την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, είχε ελευθερωθεί και ήταν ζήτημα χρόνου η παράδοση των τριών πόλεων.
Εν τούτοις οι Κρητικοί είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830.
Γεγονός που περιγράφτηκε τότε με σπαραγμό ψυχής και σε δημοτικά κρητικά τραγούδια.
Έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία, κυρίως η Αγγλία.
Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν θα ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας.
Παράλληλα επιδίωκε την έναντι διπλωματικής της στήριξης, εκχώρηση της Κρήτης σ΄αυτήν* από τον Σουλτάνο, όπως έπραξε αργότερα με την Κύπρο το 1878.
*Οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τουρκικές ουδέποτε έπαψαν ως και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο να εξυφαίνουν σχέδια "αυτονομίας" της Κρήτης υπό την κηδεμονία της Αγγλίας (βλ και μεταπολεμικές γραφτές αποκαλύψεις του αγγλόφιλου καπετάν Μπαντουβά για την, ευτυχώς μάταιη, ανοιχτή προσπάθεια του αγγλικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής να τον χρησιμοποιήσει για μια μεταπολεμική "αυτόνομη Κρήτη" προτείνοντάς του να είναι ο επικεφαλής της...). Ύπουλα νεοαποικιοκρατικά σχέδια, τα οποία όμως ακύρωνε πάντα ο λαός της Κρήτης.
Μεταπολεμικά ως τώρα, προσπαθούν, με παταγώδη αποτυχία, αλλά πάντα λίαν επικίνδυνες σε απευκταία περίπτωση (στην οποία ποντάρουν...) μεγάλης εθνικής κρίσης ή συμφοράς, η CIA των ΗΠΑ, η εβραϊκή MOSAD και η τουρκική MIT με πράκτορές τους για "αυτονομία" προς όφελός σχεδίων του "βαθέος κράτους" μιας εκάστης και με συμμάχους 5-6 πουλημένα τομάρια μεγαλοεπιχειρηματίες και 2-3 δεκάδες ανεγκέφαλα άτομα του υποκόσμου, που αν και καραδοκούν, λούφαξαν για τα καλά μετά το 2013 ως τώρα, με την τεράστια αυτογελοιοποίησή τους λόγω των πανηλίθιων γκαιμπελικών διαδόσεών τους για δήθεν ...μυστικά προβλεπόμενο από τη Συμφωνία Λονδίνου του 1913 "δημοψήφισμα στην Κρήτη" έναν αιώνα μετά, το 2013...
Ο στόχος αυτός των Άγγλων αποικιοκρατών συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα τους, αυτό της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, για διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κάθοδο έτσι της Ρωσίας στο Αιγαίο.
Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τουρκικής κυριαρχίας για τον ίδιο σκοπό, με σύνθημα πάντα το " Ένωσις ή Θάνατος "
Έτσι έγινε και το 1841, το 1858, στην μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1868, στις εξεγέρσεις του 1878, του 1889, του 1895...
Παράλληλα η προπαγάνδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων-κυρίως της Αγγλίας πάντα- προσπάθησε να καλλιεργήσει στους Κρήτες, κυρίως στην οικονομική ελίτ, μιαν αντίληψη αυτονομίας και ανεξαρτησίας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίληψη που βρήκε μερικά ευήκοα ώτα ασυνείδητων καιροσκόπων και δημιούργησε πολλά προβλήματα κατά την επανάσταση του 1866. Στην τεράστια πλειονότητά τους όμως οι Κρήτες απέκρουσαν μια τέτοια λύση.
Την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα το κρητικό ζήτημα αποκτά οξύτητα εξαιτίας του «Ανατολικού Ζητήματος». Η Αγγλία θεωρεί την Κρήτη εκ των ων ουκ άνευ για την θαλάσσια οδό προς τις Ινδίες.
Το 1895 ξεκινά μία νέα επανάσταση, η λεγόμενη μεταπολιτευτική με επικεφαλής τον Μανούσο Κούνδουρο. Ο Κούνδουρος γνωρίζοντας τις διπλωματικές επιδιώξεις των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων θεωρούσε την αυτονομία της Κρήτης ως πρώτο βήμα για την ένωση της με την Ελλάδα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν αντίθετη σε κάθε αυτονομιστική κίνηση, γιατί πίστευε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να περιέλθει η Κρήτη σε κάποια ξένη δύναμη, οπότε θα χανόταν οριστικά για την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι προέβησαν σε σφαγές και βιαιότητες που προκάλεσαν την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Τελικά επεβλήθη νέος Οργανισμός που έγινε αποδεκτός από την επαναστατική επιτροπή.
Η Τουρκική διοίκηση όμως αμέσως άρχισε να υπονομεύει το νέον Οργανισμό με φόνους και βιοπραγίες.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις από την άλλη μεριά προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση των ταραχών και η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη στέλνει πολεμικά πλοία υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Γεωργίου για να εμποδίσουν τη μεταφορά του τουρκικού στρατού στο νησί. Την 1η Φεβρουαρίου 1897 φτάνει στην Κρήτη ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, ο οποίος στο όνομα του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α’ καταλαμβάνει την Κρήτη και κηρύσσει την Ένωσή της με την Ελλάδα.
Σκληρές μάχες διεξάγονται. Η Κρήτη και πάλι στα όπλα για την ελευθερία της.
Τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων χωρίς οίκτο κανονιοβολούν ανελέητα στις 7 Φεβρουαρίου 1897 το επαναστατικό στρατόπεδο στο Ακρωτήρι Χανίων.

Το κοντάρι της σημαίας που έγραφε "Ένωσις ή Θάνατος" σπάει. Ο ηρωικός επαναστάτης Σπύρος Καγιαλεδάκης αρπάζει την σημαία και κάνει κοντάρι το κορμί του! Πράξη αυτοθυσίας που ξεσήκωσε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ των Κρητών...
Το Μάρτιο του 1897 οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις αποβιβάζουν στη μεγαλόνησο στρατό και την καταλαμβάνουν. Στα Χανιά οι Ιταλοί στο Ρέθυμνο οι Ρώσοι στο Ηράκλειο οι Άγγλοι και στο Λασίθι οι Γάλλοι. Προτείνουν δε ως λύση την αυτονομία της Κρήτης υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
Πρόταση που οι Κρήτες δεν αποδέχτηκαν καταρχήν όπως και η ελληνική κυβέρνηση.Ο ατυχής όμως για την Ελλάδα ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 (8 Απριλίου – 8 Μαΐου) αναγκάζει την Ελλάδα να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Κρήτη.
(Μερικοί ανιστόρητοι τις τελευταίες δεκαετίες, ηλίθια θύματα προπαγάνδας ξένων μυστικών υπηρεσιών, προβάλλουν εκείνη την επιβληθείσα από τους βομβαρδιστές του Καγιαλέ και των Κρητικών σημαία της "αυτονομίας" με το τούρκικο άστρο!...


Επικεφαλής τους, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα από "καλά κατέχοντες" τα σχετικά τεκταινόμενα, 5-6 μεγαλοεπιχειρηματίες, συνειδητά όργανα ξένων κέντρων, προκλητικά ανενόχλητοι ως τώρα από το επίσημο "ελληνικό" κράτος...)
Οι Κρήτες βλέπουν και πάλι το όνειρό τους για την Ένωση να σβήνει.
Μετά από τρεις συνελεύσεις – Αρμένοι Αποκορώνου, Αρχάνες και Μελιδόνι Μυλοποτάμου 16 Οκτωβρίου 1897 – αποδέχονται τη λύση της αυτονομίας που προτείνουν οι Ευρωπαίοι.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1898 αποβιβάζεται στο νησί ο ύπατος αρμοστής των Δυνάμεων, πρίγκιπας Γεώργιος, δευτερότοκος υιός του βασιλιά Γεωργίου.Οι Κρήτες τον υποδέχονται με άκρατο ενθουσιασμό και εκλαμβάνουν την παρουσία του στο νησί ως έναν αρραβώνα για την Ένωση. Πολύ γρήγορα όμως οι ελπίδες τους διαψεύδονται. Οι Δυνάμεις ούτε για μια στιγμή δεν αφήνουν περιθώρια για μία τέτοια λύση και στην επίσημη διακοίνωσή τους στο αίτημα του πρίγκιπα για Ένωση δηλώνουν ότι αυτό είναι αδύνατο (Φεβρουάριος 1901).

      Το «Κρητικόν Πάνθεον», λαϊκή λιθογραφία που απεικονίζει τους ήρωες των κρητικών επαναστάσεων από το 1770 έως το 1897.  
Πηγή εικόνας: archive.patris.gr

Ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος διαφώνησε με την πολιτική που ακολουθούσε ο πρίγκιπας για να επιτευχθεί η ένωση. Ο πρίγκιπας στήριζε τις ελπίδες του στους συγγενικούς δεσμούς που είχε με τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Αντίθετα ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος είχε την άποψη ότι η πορεία προς την Ένωση έπρεπε να είναι σταδιακή. Είχε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η άμεση επίτευξη της ένωσης ήταν αδύνατη, διότι γνώριζε ποιες ήταν οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις των δυνάμεων. Πίστευε και υποστήριζε ότι έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η αυτονομία. Να αποκτήσει η Κρήτη δικιά της πολιτοφυλακή. Να απαλλαγεί από τα ξένα στρατεύματα και να εκλέγει ο κρητικός λαός τον κυβερνήτη του.
Ο Βενιζέλος απολύθηκε από την Κρητική Κυβέρνηση (Μάρτιος 1901) και συκοφαντήθηκε στην Κρήτη και στην Ελλάδα ότι είναι ανθενωτικός και ότι επιθυμεί η Κρήτη να ανακηρυχθεί σε ηγεμονία.Η οξύτατη αυτή πολιτική κρίση οδήγησε τελικά σε ένοπλο αγώνα, στο κίνημα του Θερίσου, 10 Μαρτίου 1905.
Ο ένοπλος αγώνας κράτησε ως το Νοέμβριο του 1905. Οι Δυνάμεις χορήγησαν αμνηστία και δέχτηκαν να κατέλθει στην Κρήτη μία επιτροπή να ερευνήσει επιτόπου την κατάσταση και να προτείνει λύσεις. Η επιτροπή στις 30 Μαρτίου 1906 υποβάλλει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την έκθεσή της στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει … το μόνο φάρμακο στην επικίνδυνη σημερινή κατάσταση είναι η ένωση της Κρήτης με το βασίλειο της Ελλάδος …
Παράλληλα αναγνωρίστηκε στο βασιλιά της Ελλάδας το δικαίωμα να προτείνει αυτός στις Δυνάμεις τον ύπατο αρμοστή.
Ύπατος αρμοστής διορίστηκε ο έμπειρος και μετριοπαθής πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το Σεπτέμβριο του 1906.
Προηγουμένως η Συντακτική Συνέλευση που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου 1906 είχε κηρύξεις και αυτή την Ένωση της Κρήτης.
Τον Ιούλιο του 1908 άρχισε η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών αγημάτων με προοπτική να ολοκληρωθεί μετά από ένα έτος. Παράλληλα είχε οργανωθεί η κρητική πολιτοφυλακή. Έτσι σιγά – σιγά το αυτόνομο καθεστώς της Κρήτης αποδεσμευόταν από τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων, πράγμα που προοιωνιζόταν ότι ο κρητικός λαός, όταν η συγκυρία θα ήταν ευνοϊκή θα μπορούσε να επιβάλει τη θέλησή του.
Τον Ιούνιο του 1908 ξεσπά στην Μακεδονία το κίνημα των Νεοτούρκων. Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει το Τουρκικό Σύνταγμα. Οι υπόδουλοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία λαοί πανηγύρισαν διότι πίστεψαν ότι αρχίζει γι’ αυτούς μια νέα ελπιδοφόρα περίοδος.Η Βουλγαρία έσπευσε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την τουρκική επικυριαρχία και η Αυστρία να προσαρτήσει τις επαρχίες Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Οι Κρήτες απογοητευμένοι από την παρελκυστική πολιτική των Δυνάμεων θεώρησαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το κίνημα των Νεοτούρκων ως μία κατάλληλη ευκαιρία να κηρύξουν την Ένωση.Έτσι στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 η Κυβέρνηση της Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κήρυξε την ένωση της Κρήτης.Παράλληλα την ίδια ημέρα έγιναν συλλαλητήρια στα Χανιά και στις άλλες κρητικές πόλεις καθώς και σε όλους τους Δήμους της Κρήτης κατά τα οποία ο λαός κηρύσσει την ανεξαρτησία της Κρήτης και την ένωσή της με την Ελλάδα.Παράλληλα την ίδια ημέρα έγιναν συλλαλητήρια στα Χανιά και στις άλλες κρητικές πόλεις καθώς και σε όλους τους Δήμους της Κρήτης κατά τα οποία ο λαός κηρύσσει την ανεξαρτησία της Κρήτης και την ένωσή της με την Ελλάδα.
Οι Νεότουρκοι όμως αντέδρασαν δυναμικά, επιθυμώντας την πρώτη διπλωματική επιτυχία τους, εκτιμώντας ότι ούτε οι Δυνάμεις επιθυμούσαν διακαώς την Ένωση. Έτσι οι Δυνάμεις στη διακοίνωσή τους προς την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1909 υπογράμμιζαν ότι για να πραγματοποιηθεί η Ένωση απαιτείται πάντοτε η σύμφωνη γνώμη της Πύλης.
Τον Ιούλιο του 1909 φεύγει από την Κρήτη και ο τελευταίος ευρωπαίος στρατιώτης. Η ευρωπαϊκή αυτή χειρονομία, στην ουσία της συμβολική, αναπτέρωσε το ηθικό των Κρητών.
Δυστυχώς η διεθνής συγκυρία και η πλήρης αδυναμία της Ελλάδας να επιβάλει τη θέλησή της δεν ευνοούσαν την ενωτική λύση. Τον επόμενο μήνα, 4 Αυγούστου 1909, οι Δυνάμεις ζητούν από την Εκτελεστική Επιτροπή να κατεβάσει από όλα τα δημόσια κτίρια την ελληνική σημαία και η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί από την ελληνική να αποδοκιμάσει την Ένωση, απειλώντας διακοπή διπλωματικών σχέσεων, πράγμα που υποχρέωσε την Αθήνα να ζητήσει την παρέμβαση των Δυνάμεων, οι οποίες στις 18 Αυγούστου 1909 κατέβασαν βιαίως την ελληνική σημαία από το φρούριο του Φιρκά Χανίων. Δυστυχώς πέρα από τη θέληση του κρητικού λαού υπήρχαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν επέτρεπαν τη δικαίωση των εθνικών πόθων των Κρητών.
Στις 15 Αυγούστου 1909 ξεσπά στην Ελλάδα τι κίνημα στο Γουδί. Το κρητικό ζήτημα πλεγμένο στη δίνη των ευρωπαϊκών συμφερόντων έθετε στην κρητική πολιτική ηγεσία το ερώτημα: εμμονή στην πραξικοπηματική επιβολή της Ένωσης ή συνεννόηση με τις Δυνάμεις. Ο Βενιζέλος έκλινε με τη δεύτερη άποψη.
Τον Αύγουστο του 1910 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αφήνει το νησί και αρχίζει την ενεργό πολιτική δράση του στην Ελλάδα. Είχε πια εδραία πεποίθηση, ότι το κρητικό ζήτημα θα λυθεί και οι πόθοι του κρητικού λαού θα εκπληρωθούν μόνο τότε όταν η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να επιβάλει την Ένωση με στρατιωτικά μέσα. Έτσι από τη στιγμή που ανέλαβε την ελληνική κυβέρνηση αμέσως ξεκίνησε τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Το Μάρτιο του 1912 διεξήχθησαν εκλογές στην ελεύθερη Ελλάδα και την αυτόνομη Κρήτη. Μία αντιπροσωπεία από Κρήτες βουλευτές αποφασίζουν να έλθει στην ελληνική πρωτεύουσα και να συμμετάσχουν στις εργασιές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ματαιώσει μία τέτοια απόφαση. Γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ποιες συνέπειες για το εθνικό θέμα μπορούσε να έχει μια τέτοια πράξη. Θα έδινε αφορμή στην Τουρκία να απειλήσει πόλεμο κατά της Ελλάδας ή ακόμη ανακατοχή της Κρήτης, ενώ η Ελλάδα δε είχε ολοκληρώσει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της.
Όταν το πράγμα έφτασε στα άκρα ο Βενιζέλος δεν δίστασε να λάβει βίαια μέτρα για να εμποδίσει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στην Ελληνική Βουλή. Για να εκτονωθεί η κατάσταση διέκοψε τις εργασίες της Βουλής για τον Οκτώβριο 1912.
Στις 5 Οκτωβρίου 1912 ξεκινά ο Α’ βαλκανικός πόλεμος. Τα βαλκανικά κράτη Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία, παρά τις συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της ευρωπαϊκής διπλωματίας να τον αποτρέψει .
Με την έναρξη του πολέμου και τις πρώτες νίκες των ελληνικών όπλων οι πόρτες του ελληνικού κοινοβουλίου άνοιξαν και υποδέχθηκαν τους Κρήτες Βουλευτές. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 υπογράφεται Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο ο Στέφανος Δραγούμης διορίστηκε Γενικός Διοικητής της Κρήτης.
Με την πράξη αυτή de facto η Κρήτη έγινε τμήμα του Ελληνικού Κράτους δηλ. de facto συντελέστηκε η Ένωση. H de june ένωση, από άποψη διεθνούς δικαίου, συντελέστηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913 μεταξύ της Τουρκίας και των εμπόλεμων βαλκανικών κρατών. Με το άρθρο 4 της συνθήκης… Η Αυτού μεγαλειότης, ο αυτοκράτωρ των Οθωμανών δηλοί ότι εκχωρεί εις τας Αυτών μεγαλειότητας τους συμμάχους ηγεμόνας την νήσον Κρήτην και ότι παραιτείται υπέρ αυτών πάντων των ων εκέκτητο επί της νήσου ταύτης κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων…
Αργότερα με την κύρωση της Ελληνοτουρκικής συνθήκης ειρήνης του Νοεμβρίου του 1913 ( νόμος 4213 της 11/14 Νοεμβρίου 1913) η Κρήτη περιήλθε οριστικά στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη βουλή … η ελληνική Κυβέρνησις ανέμενε δια την προσάρτησιν την επικύρωσιν της συνθήκης των Αθηνών, ήτις προεπιβεβαιούσα την συνθήκην του Λονδίνου, αποτελεί και την τελευταίαν λέξην επι του ζητήματος τούτου … και συνεχίζει μόνον με την συνθήκην των Αθηνών, κυρούσαν τα πρωκαταρτικώς συνομολογηθέντα εν Λονδίνω, εκλείπει κάθε ίχνος τουρκικής επικυριαρχίας επί της νήσου ( Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Η Ένωση της Κρήτης, Χανιά, 2003 ).
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 1913 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατήλθαν στα Χανιά και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο λιμάνι των Χανίων. Με την συμβολική αυτή πράξη επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Επεξεργασία κειμένων, ιστορικών στοιχείων και επιλογή φωτογραφιών:
Κώστας Σ. Ντουντουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.