Ο Κώστας Φαρσαλινός, δρ ιατρός- ερευνητής δημόσιας υγείας και συνεργάτης των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής , μιλάει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στον 98.4 για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid, που αφορούσε 99 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα σε οκτώ χώρες. Όπως σημειώνει , το επιχείρημα ότι η Covid, έχει περισσότερες παρενέργειες από τα εμβόλια είναι τουλάχιστον ατυχές . Είναι δεδομένο ότι το εμβόλιο προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Το αν αυτές είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω εξαρτάται από το ποιοι κάνουν την εκτίμηση των επιπλοκών και το τι σκοπό θέλουν να εξυπηρετήσουν. Το ότι η νόσος προκαλεί σοβαρές επιπλοκές ή και βλάβες είναι επίσης δεδομένο. Το αν αυτές οι βλάβες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι από το εμβόλιο, μένει να διευκρινισθεί.
Τα εμβόλια ως γνωστόν, χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους, για να προφυλάξουν από μια συγκεκριμένη λοίμωξη.
Το να νοσήσει κάποιος και στη συνέχεια να πάθει μια επιπλοκή είναι πιθανότητα. Δεν είναι σίγουρο.
Το να πάθει όμως κάτι και δη σοβαρό από ένα εμβόλιο που παίρνει για προφύλαξη είναι τελείως διαφορετικό πράγμα - ειδικά όταν του το επιβάλλουν το εμβόλιο.
Σημειώνει ακόμη και τα εξής : Η μελέτη είχε χρόνο παρακολούθησης 42 ημέρες. Δηλαδή κοιτούσαν ΜΟΝΟ αν συνέβη κάτι 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τίποτα πιο πέρα.
ΔΕΝ κοίταξαν για όλες τις παρενέργειες που θα μπορούσαν να συμβούν. Κοίταξαν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, με βάση την λίστα που οι ίδιοι οι συγγραφείς δημοσίευσαν στη μελέτη.
Από θρομβώσεις για παράδειγμα, πέρα από σπάνιες περιπτώσεις cerebral sinus thrombosis και splachnic vein thrombosis, μόνο η πνευμονική εμβολή είναι στη λίστα. Εξέτασαν ΜΟΝΟ ότι συνέβη ΜΕΧΡΙ 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Φυσικά δεν εξέτασαν ούτε θανάτους, ούτε εμφράγματα ούτε οποιαδήποτε άλλη θρόμβωση.
Απέρριψαν όποια παρενέργεια είχε στατιστική πιθανότητα να προκαλέσει το λιγότερο 50% ΑΥΞΗΣΗ στον κίνδυνο, διότι υποτίθεται θα μπορούσε να είναι ψευδές σήμα παρενεργειών. Δεν είναι όμως κατανοητός , ο λόγος που το έκαναν, στη μελέτη γράφουν ότι βασίστηκαν σε expert consensus .
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια δολάρια από το CDC των ΗΠΑ, αλλά δεν είχε καθόλου δεδομένα από τις ΗΠΑ. Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό, τονίζει ο κ. Φαρσαλινός ;
Είναι σαν ο ΕΟΦ να χρηματοδοτεί μελέτη που να αναζητά παρενέργειες σε φάρμακο που συνέβησαν στη Βουλγαρία και στη Σερβία αλλά όχι στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.