Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Η ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ για τον "σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά"

 

Ιδεολογία του Σι Τζιπίνγκ* 





Ο Σι Τζινπίνγκ με τον πατέρα, τη σύζυγο και την κόρη του






Ο Σι νεαρός, το 1972, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο
Πηγή: Protagon.gr



Η ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή, συντομογραφείται συχνά ως ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ ή σκέψη του Σι Τζινπίνγκ,[1] [2] είναι ένα σύνολο πολιτικών και ιδανικών που προέρχονται από τον Γενικό Γραμματέα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ

Αναφέρθηκε αρχικά στο 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Στην πρώτη σύνοδο του 13ου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου 2018, το προοίμιο του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τροποποιήθηκε για να αναφερθεί στην ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ.
*πχ "Άρθρο 32:  Στην έβδομη παράγραφος του Προοιμίου του Συντάγματος, «η καθοδήγηση του μαρξισμού-λενινισμού, της σκέψης του Μάο Τσε Τουνγκ, της θεωρίας του Ντενγκ Σιαοπίνγκ και της Θεωρίας των Τριών Αντιπροσώπων» τροποποιείται ως «η καθοδήγηση του μαρξισμού-λενινισμού, της σκέψης Μάο Τσε Τουνγκ. , Θεωρία Deng Xiaoping, Theory of Three Represents, The Scientific Outlook on Development και Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era”·


«Βελτίωση του σοσιαλιστικού νομικού συστήματος» τροποποιείται ως «βελτίωση του σοσιαλιστικού κράτους δικαίου». 

Πριν από το «δουλέψτε σκληρά με πνεύμα αυτοδυναμίας» παρεμβάλλονται οι λέξεις «εφαρμόστε τη νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία». και «προώθηση συντονισμένης υλικής, πολιτικής και πολιτιστικής-ηθικής προόδου, προκειμένου να οικοδομηθεί η Κίνα σε μια σοσιαλιστική χώρα που είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική και πολιτιστικά προηγμένη»...  
...Η παράγραφος αυτή τροποποιείται ως εξής: «Τόσο η νίκη στη Νέα Δημοκρατική Επανάσταση της Κίνας όσο και οι επιτυχίες στη σοσιαλιστική της υπόθεση έχουν επιτευχθεί από τον κινεζικό λαό όλων των εθνοτικών ομάδων υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την καθοδήγηση του μαρξισμού- Λενινισμός και Μάο Τσε Τουνγκ Σκέφτηκαν υποστηρίζοντας την αλήθεια, διορθώνοντας λάθη και ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Η χώρα μας θα παραμείνει για πολύ καιρό στο πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού. 

Το θεμελιώδες καθήκον για τη χώρα μας είναι να επικεντρωθεί στην επίτευξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού στον δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Εμείς οι Κινέζοι όλων των εθνοτικών ομάδων θα συνεχίσουμε, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και την καθοδήγηση του Μαρξισμού-Λενινισμού, της Σκέψης Μάο Τσε Τουνγκ, της Θεωρίας Ντενγκ Σιαοπίνγκ, της Θεωρίας των Τριών Αντιπροσώπων, της Επιστημονικής Προοπτικής για την Ανάπτυξη και του Σι Τζινπίνγκ Σκέψη για το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή, για να υποστηρίξει τη λαϊκή δημοκρατική δικτατορία, να παραμείνει στο σοσιαλιστικό δρόμο, να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει, να βελτιώσει σταθερά τους σοσιαλιστικούς θεσμούς, να αναπτύξει τη σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς και τη σοσιαλιστική δημοκρατία, να βελτιώσει τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση νόμος, εφαρμόστε τη νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία και εργαστείτε σκληρά με πνεύμα αυτοδυναμίας για να εκσυγχρονίσετε βήμα προς βήμα τη βιομηχανία, τη γεωργία, την εθνική άμυνα και την επιστήμη και τεχνολογία της χώρας και να προωθήσετε συντονισμένα υλικά, πολιτικές, πολιτιστικές-ηθικές, κοινωνικές και οικολογικές προόδου, προκειμένου να οικοδομηθεί η Κίνα σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη, και να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».

Η πρώτη επίσημη αναφορά του όρου έγινε στο 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος και αναπτύχθηκε σταδιακά από το 2012 αφότου ο Σι έγινε ο Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (υπέρτατος ηγέτης της Κίνας). [3] Ορισμένες ειδήσεις ανέφεραν ότι ο Σι βοήθησε στη δημιουργία αυτής της ιδεολογίας μαζί με τον στενό σύμβουλό του, τον Γουάνγκ Χουνίνγκ[4] [5]

Το 19ο Συνέδριο επιβεβαίωσε την (σημ Αντίλογου: μαρξιστική λενινιστική, κινεζικόύ δρόμου για το σοσιαλισμό, όπως σημειώνεται παραπάνω) ιδεολογία ως καθοδηγητική πολιτική και στρατιωτική ιδεολογία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και ενέκρινε την ενσωμάτωση της ιδεολογίας στο Σύνταγμα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος. Η επιβεβαίωση έλαβε ομόφωνη υποστήριξη καθώς κάθε εκπρόσωπος ψήφισε υπέρ, υψώνοντας τα χέρια όταν ο Σι ζήτησε τις απόψεις του για το Κογκρέσο. 

Η ένταξη αυτή έκανε τον Σι τον τρίτο ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τζεντόνγκ και τον Ντένγκ Σιαοπίνγκ, των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκαν στον κατάλογο των θεμελιωδών δογμάτων του Κ.Κ.Κ.

Στην έκθεσή του, ο Σι υποσχέθηκε να κάνει την Κίνα ισχυρή, ωθώντας τη χώρα σε μια «νέα εποχή».

Οι ιδέες πίσω από τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ περιγράφονται στη σειρά βιβλίων του Σι,
 The Governance of China (Η διακυβέρνηση της Κίνας), που εκδόθηκε από τη Foreign Languages Press για διεθνές κοινό
. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ακολουθούμενος από τον δεύτερο τόμο τον Νοέμβριο του 2017. [6]

Η αναπαραγωγή του μαρξισμού είναι βασικό στοιχείο στην ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ.
  
Με τα λόγια του Σι, «Τιμάμε τη μνήμη του Μαρξ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον μεγαλύτερο στοχαστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, και επίσης να δηλώσουμε τη σταθερή μας πίστη στην επιστημονική αλήθεια του μαρξισμού»
. [7]

Η ιδεολογία του Σι Τζινπίνγκ αποτελείται από μια βασική πολιτική 14 σημείων ως εξής: [8] [9]

  1. Διασφάλιση της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε όλες τις μορφές εργασίας στην Κίνα.
  2. Το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να ακολουθήσει μια λαϊκή-κεντρική προσέγγιση για το δημόσιο συμφέρον.
  3. Συνέχιση της «συνολικής εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων».
  4. Υιοθέτηση νέων επιστημονικών ιδεών για «καινοτόμες, συντονισμένες, ''πράσινες'', ανοιχτές και κοινές εξελίξεις».
  5. Ακολουθία του «σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά» με «τους ανθρώπους ως αφέντες της χώρας».
  6. Κυβέρνηση της Κίνας με Κανόνας Δικαίου.
  7. "Πρακτική των σοσιαλιστικών βασικών αξιών", συμπεριλαμβανόμενου του μαρξισμού, του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά.
  8. ''Η βελτίωση της διαβίωσης και της ευημερίας των ανθρώπων είναι ο πρωταρχικός στόχος της ανάπτυξης".
  9. Αρμονική συνύπαρξη με τη φύση με πολιτικές «εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος» και «συμβολή στην παγκόσμια οικολογική ασφάλεια».
  10. Ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της Κίνας.
  11. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να έχει "απόλυτη ηγεσία'' έναντι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
  12. Προώθηση μιας χώρας, δύο συστημάτων για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο με το μέλλον «πλήρους εθνικής επανένωσης» και να ακολουθία της πολιτικής της Ενιαίας Κίνας και τη συναίνεση του 1992 για την Ταϊβάν.
  13. Δημιουργία ενός κοινού πεπρωμένου μεταξύ των Κινέζων και των άλλων ανθρώπων στον κόσμο με ένα "ειρηνικό διεθνές περιβάλλον".
  14. Βελτίωση της κομματικής πειθαρχίας στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
  1.  Phillips, Tom (27 October 2017). «Xi Jinping Thought to be taught in China's universities»The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 November 2017. Ανακτήθηκε στις 23 November 2017.
  2.  Buckley, Chris (24 October 2017). «China Enshrines 'Xi Jinping Thought,' Elevating Leader to Mao-Like Status»The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 November 2017. Ανακτήθηκε στις 23 November 2017.
  3.  «China's 'Chairman of Everything': Behind Xi Jinping's Many Titles»The New York Times. 25 October 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 October 2017. «Mr. Xi's most important title is general secretary, the most powerful position in the Communist Party. In China's one-party system, this ranking gives him virtually unchecked authority over the government».
  4.  Perlez, Jane (2017-11-13). «Behind the Scenes, Communist Strategist Presses China's Rise» (στα αγγλικά). The New York TimesISSN 0362-4331. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 February 2020. Ανακτήθηκε στις 2020-01-09.
  5.  «The meaning of the man behind China's ideology, The meaning of the man behind China's ideology»The EconomistISSN 0013-0613. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 October 2019. Ανακτήθηκε στις 2020-01-09.
  6.  «Second volume of Xi's book on governance published»news.xinhuanet.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017.
  7.  «习近平给复旦大学青年师生党员回信-中新网»www.chinanews.com.
  8.  «19th Party Congress: Xi Jinping outlines new thought on socialism with Chinese traits»Straits Times. 18 Οκτωβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2017.
  9.  «His own words: The 14 principles of 'Xi Jinping Thought'». BBC Monitoring. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.