Έτοιμη για πόλεμο σε δεκαετίες: Η Γερμανία εξοπλίζεται πολύ αργά ενάντια στη ρωσική απειλή
«Η Ρωσία αναδεικνύεται σε αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημειώνουμε πολύ αργή πρόοδο με τον απαραίτητο επανεξοπλισμό για την αποτροπή», λέει ο Guntram Wolff , συνεργάτης στο IfW Kiel και κύριος συγγραφέας της έκθεσης του Kiel
«Έτοιμοι για πόλεμο μετά από δεκαετίες: Ο αργός επανεξοπλισμός της Ευρώπης και της Γερμανίας έναντι - έναντι της Ρωσίας».
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη, εκτός από το ειδικό ταμείο, είναι μια μόνιμη, σημαντική και άμεση αύξηση των τακτικών γερμανικών αμυντικών δαπανών τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ. Πρέπει να το πούμε τόσο ξεκάθαρα: Το να συνεχίσουμε ως συνήθως θα ήταν αμελές και ανεύθυνο ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας».
Κατά συνέπεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόλις καταφέρνει επί του παρόντος να αντικαταστήσει τα όπλα που ρέουν στην Ουκρανία. Ο αριθμός των συστημάτων αεράμυνας και των κινητών μονάδων βολής (οβίδες πυροβολικού) στην πραγματικότητα μειώνεται σημαντικά. Μόλις το 2023, μια καλή χρονιά μετά την επίθεση της Ρωσίας, η Γερμανία άρχισε να αυξάνει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και να υπερβαίνει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2%.
Έκτοτε, η κυβέρνηση των φαναριών έχει κάνει παραγγελίες αξίας περίπου 90 δισ. ευρώ. Το νέο σύνολο δεδομένων του Kiel Military Procurement Tracker τεκμηριώνει όλες τις δημοσιευμένες γερμανικές στρατιωτικές προμήθειες από το 2020.
Ωστόσο, οι συγγραφείς επικρίνουν τις αμυντικές προσπάθειες ως ακόμα υπερβολικά αφιλόδοξες.
Για να φτάσει ξανά στους αριθμούς της Bundeswehr του 2004, η Γερμανία θα χρειαζόταν σήμερα σχεδόν 100 χρόνια, γεγονός που οφείλεται αφενός στον δραστικό αφοπλισμό των τελευταίων δεκαετιών και, αφετέρου, στο γεγονός ότι ο επανεξοπλισμός εξακολουθεί να πολύ αργό και οικονομικό υπό την κυβέρνηση του φαναριού.
Με τον τρέχοντα ρυθμό προμηθειών, τα αποθέματα μαχητικών αεροσκαφών του 2004 θα φτάσουν τα ρωσικά σε περίπου 15 χρόνια, τα άρματα μάχης σε περίπου 40 χρόνια και οβιδοβόλα πυροβολικού σε σχεδόν 100 χρόνια.
Η μαχητική ισχύς της Ρωσίας αυξάνεται συνεχώς
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία είναι σε θέση να παρέχει τις ίδιες ποσότητες σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι παραγωγικές ικανότητες είναι τώρα τόσο μεγάλες που μπορεί να παράγει ολόκληρο το απόθεμα της Bundeswehr σε λίγο περισσότερο από έξι μήνες.
Μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα για σημαντικά οπλικά συστήματα, για παράδειγμα διπλασιάζοντας τις αντιαεροπορικές άμυνες μεγάλης εμβέλειας ή τριπλασιάζοντας άρματα μάχης.
Χάρη στην υποστήριξη της ...Βόρειας Κορέας (σημ. Αντίλογου: Εδώ γελάμε...) η Ρωσία μπορεί επί του παρόντος να εκτοξεύει την ημέρα συνεχώς, περίπου 10.000 βλήματα (βομβίδες και ρουκέτες).
Με αυτόν τον ρυθμό, ολόκληρη η ετήσια παραγωγή της Γερμανίας θα εξαντλείτο μετά από 70 ημέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία σημειώνει επίσης σημαντική πρόοδο στα σύγχρονα συστήματα μάχης.
Η χωρητικότητα των ρωσικών μη επανδρωμένων drones έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές.
Το οπλοστάσιο και η τεχνογνωσία της Ρωσίας με τους πολύ καταστροφικούς και σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους αποτελούν υψηλό κίνδυνο ασφάλειας για το ΝΑΤΟ.
Σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατιωτικά αποθέματα θα αυξάνονταν με άνευ προηγουμένου ρυθμό.
Έλλειψη κινήτρων για τη στρατιωτική βιομηχανία
Οι συγγραφείς επικρίνουν ιδιαίτερα ότι ο σχεδιασμός του γερμανικού προϋπολογισμού δεν παρέχει αρκετά κίνητρα στη στρατιωτική βιομηχανία να επεκτείνει τις παραγωγικές της ικανότητες, επειδή δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θέλει και μπορεί να ξοδέψει η Γερμανία για την άμυνα μετά τη λήξη του ειδικού ταμείου. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης και υψηλό κόστος. «Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ένα αποτελεσματικό σύστημα προμηθειών είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση βιομηχανικών ικανοτήτων», λέει ο Wolff.
Οι προμήθειες είναι επίσης αδικαιολόγητα ακριβές επειδή οι παραγγελίες γίνονται μόνο σε μικρές ποσότητες, πράγμα που σημαίνει υψηλότερες τιμές μονάδας από ό,τι για μεγάλες παραγγελίες. Ανεξάρτητα από το κόστος, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι εγχώριοι παραγωγοί..(σημ. Αντίλογου: Οι βιομηχανίες δηλαδή που έγιναν τεράστιοι οικονομικοί κολοσσοί σε Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ιαπωνίαμε τον Β Παγκ Πόλεμο ενώ σκοτώθηκαν 50 εκατομ άνθρωποι στην Ευρωπη μόνο, και πάνω από 40 εκατομ πολύ πριν από το 1939 ως το 1944, μόνο στην εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα...)
Η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν ένας ευρωπαϊκός όμιλος αγορών.
Ο Moritz Schularick , Πρόεδρος του IfW Kiel λέει:
«Το σημείο καμπής είναι μέχρι στιγμής απλώς μια κενή φράση. Υπάρχει ειρήνη όταν το καθεστώς στη Μόσχα κατανοεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά έναν επιθετικό πόλεμο στην Ευρώπη. Για αυτό, η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται αξιόπιστες στρατιωτικές δυνατότητες. Η Γερμανία πρέπει να έχει επαρκή αμυντικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως».
Η έκθεση διατυπώνει συνολικά έξι συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής και ζητά μια μακροπρόθεσμη, συντονισμένη από την Ευρώπη στρατηγική όπλων.