Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Η Γενοκτονία 270.000 Κρητών το 961 από τους Ρωμαιοβυζαντινούς κατακτητές

Η Γενοκτονία 270.000 Κρητών (Ελλήνων κυρίως) το 961 από τους Ρωμαιοβυζαντινούς κατακτητές

 "Γράφε ιστορία τα ψέματά σου αράδα και βλόγα το φονιά, το θύμα βρίζε!..." 
(Βάρναλης, "Ελεύθερος Κόσμος")

Καθ’ όλη την διάρκεια της χιλιετούς βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κρήτη ήταν το κόκκινο πανί για τους βυζαντινούς κατακτητές. Γι’ αυτό την αιματοκύλησαν πολλές φορές.  
-Το 727 οι Κρητικοί όχι μόνον συμμετέχουν μαζί με όλους τους Έλληνες στην Μεγάλη Επανάσταση κατά των Βυζαντινών, αλλά επιπλέον ετοιμάζουν πανστρατιά και επιτίθενται κατά της Κωνσταντινουπόλεως για να εκθρονίσουν(!!!) τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ τον Ίσαυρο.
Αρχηγό τους είχαν έναν Κρητικό ονόματι Κοσμά, ο οποίος ήταν μεγαλοπρεπής, ωραίος και γενναίος. Και παραλίγο να κατάφερναν να κυριαρχήσουν σε όλη την Μεσόγειο, όπως αναφέρει στην «Ιστορία των Σφακίων» ο ηγούμενος Γρηγόριος Παπαδοπετράκης.
Όμως οι λογαριασμοί Βυζαντινών και Κρητικών παρέμεναν από αιώνες ανοικτοί και δεν έκλεισαν ποτέ. Ο Αλέξιος Κομνηνός, δια του υιού του Ισαακίου, το 1192, στέλνει απειλητική επιστολή προς το νησί της Κρήτης. Απειλούσε ότι αν δεν υποταχθούν στο Βυζάντιο οι Κρητικοί, θα εξολοθρεύσει όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως έπραξαν στο παρελθόν, έγραφε η επιστολή, ο Βελισσάριος, ο Ιουστινιανός, ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Βάρδας ο Θαλασσινός.
Οι Βυζαντινοί είχαν υποστεί αναρίθμητες ήττες από τους Κρητικούς, που ήταν πολύ γενναίοι μαχητές και θεοσεβείς. Οι Κρητικοί ουδέποτε πρόδωσαν τους πατρώους θεούς και τα πάτρια ειωθότα. Το παράδειγμά τους έδινε θάρρος στους άλλους Έλληνες να διατηρήσουν τον ελληνισμό τους και την πατρώα ελληνική θρησκεία. Γι’ αυτό ήθελαν να τους αφανίσουν οι Ρωμαίοι-"Βυζαντινοί" κατακτητές.
Οι μνήμες από την τελευταία ήττα, ήταν ακόμη νωπές.
-Το 949 ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ζ’ υπέστη πανωλεθρία από τους γενναίους Κρητικούς καθώς όλο το βυζαντινό στράτευμα που έστειλε για να κατακτήσει το ηρωικό Νησί κατεσφάγη, όπως μας πληροφορεί ο Λέων Διάκονος.
Τα Κρητικά πλοία περήφανα έπλεαν στην Μεσόγειο αψηφώντας τον βυζαντινό στόλο. Και όποτε είχαν ευκαιρία έκαναν τολμηρές επιδρομές και κατέστρεφαν ολοσχερώς τον βυζαντινό στόλο. Ο Λέων Διάκονος γράφει για την «των Κρητών δυναστείαν, τραχηλιώσαν και κατά Ρωμαίων φονικόν πνέουσαν». Δηλαδή έσπερναν τον θάνατο στους βυζαντινούς οι σκληροτράχηλοι Κρητικοί, γράφει ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του.
Οι Κρητικοί ήταν ακατάβλητοι κυρίως για δύο λόγους, γράφει ο Συνεχιστής του Θεοφάνους: Πρώτον διότι είχαν διατηρήσει αλώβητο το Ελληνικό Ιερατείο τους, το οποίο προΐστατο στους Απελευθερωτικούς Αγώνες, και δεύτερον διότι ήταν φοβεροί έμποροι, κάτι που τους προσπόριζε τα αναγκαία χρήματα για τους πολέμους κατά των Βυζαντινών.
Το μίσος των Ρωμαίων "Βυζαντινών" κατά των Ελλήνων της Κρήτης αποτυπώνεται ανάγλυφα από τον παρακοιμώμενο Ιωσήφ Βρίγγα ο οποίος προσπαθεί να διεγείρει το Βυζαντινό συμβούλιο κατά των Κρητικών. Ο Συνεχιστής του Θεοφάνους καταγράφει τα λόγια του Ιωσήφ: «Είναι τόσα τα δεινά που υπέστησαν οι Ρωμαίοι από τους αρνητές του Χριστού, σφαγές και καταστροφές εκκλησιών και αρπαγές περιουσιών και αιχμαλωσίες. Πρέπει να αγωνισθούμε υπέρ των Χριστιανών και να μην δειλιάσουμε από την απόσταση της θαλάσσης ούτε από τις φήμες».
Πράγματι οι γενναίοι Κρητικοί απελευθέρωναν τα παράλια της Ιωνίας από τους Ρωμαίους "Βυζαντινούς" κατακτητές και κατέστρεφαν χριστιανικές εκκλησίες και έπιαναν χριστιανούς αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουν με Έλληνες.
-Το 960 ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Ρωμανός Β’ και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ Βρίγγας ανέθεσαν στον Αρμένιο στρατηγό Νικηφόρο Φωκά τον αφανισμό της Κρήτης και των Κρητικών. Ο τεράστιος βυζαντινός στόλος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 960. Αποτελείτο από 3300 πλοία που μετέφεραν στρατό και εφόδια.
Οι Ρωμαιοβυζαντινοί είχαν στρατολογήσει βάρβαρα στίφη Βαράγγων, Σλαύων, Αρμενίων και Ρώσων, για να κατασφάξουν τους Έλληνες της Κρήτης.
Ο M. Canard, στο Byzance et les Arabes μας πληροφορεί ότι οι Έλληνες της Κρήτης διέθεταν μόλις 240 πλοία και ζήτησαν από τους Άραβες πολεμοφόδια και στρατό. Εκείνο τον καιρό οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαμβδά πολεμούσαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας τους βυζαντινούς κατακτητές, και έτσι δεν μπόρεσαν να τους στείλουν παρά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων, αλλά καθόλου στρατό. Έτσι οι γενναίοι Κρητικοί μαχητές (μαζί με ελάχιστους Άραβες κατοίκους του νησιού) αντιμετώπισαν μόνοι τους τον τεράστιο ρωμαιοβυζαντινό στόλο των 3.000!!! πολεμικών πλοίων που μετέφερε έναν πρωτοφανούς μεγέθους στρατό, 500.000 Βαράγγων, Σλαύων, Αρμενίων και Ρώσων μισθοφόρων!...
Οι Έλληνες γρήγορα έμαθαν τα νέα και άρχισαν να οχυρώνωνται. Η ιστορία έχει καταγράψει ως επικεφαλή της ηρωικής αντιστάσεως την Κρητικοπούλα ιέρεια της Αρτέμιδος Κλεαγέτη.
Ο Πρίσκος στην χρονογραφία του μας πληροφορεί ότι ήταν μόλις 25 ετών το 960, και αμέσως άρχισε να εμψυχώνει τους Κρητικούς περιδιαβαίνουσα όλα τα οχυρά. Η Κλεαγέτη ήταν πολύ μορφωμένη και γόνος ιερατικής οικογενείας. Η μητέρα της λεγόταν Ζηνόκλεια, ήταν Ιέρεια της Ήρας, και είχε πάρει μέρος στην μάχη της Κρήτης κατά των Βυζαντινών το 949. Με το τόξο της είχε σκοτώσει 50 βυζαντινούς κατακτητές. Η Ζηνόκλεια τελούσε τα ελληνικά Μυστήρια και είχε διδάξει από μικρή την θυγατέρα της Κλεαγέτη το πώς να πολεμά τους κατακτητές.
Ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του αναφέρει την Κλεαγέτη με υβριστικούς όρους. Την αποκαλεί «γύναιον εταιρικόν», «αναιδές», και ότι τάχα έκανε μαγγανείες. Όμως της αναγνωρίζει, αν και με υβριστικό τόνο, ότι ήταν μάντισσα και ότι ήταν ατρόμητη, καθώς πλησίαζε μόνη της μέχρι τα φυλάκια των Ρωμαιοβυζαντινών και τους προκαλούσε σε πόλεμο.
Οι Κρητικοί ιερείς και ιέρειες μόλις αντίκρισαν του πρώτους Ρωμαίους στρατιώτες έκαναν "καθαρμό σε όλο το Νησί για να φύγει το χριστιανικό μίασμα".
Ο Νικηφόρος Φωκάς αμέσως μετά την απόβαση αρχίζει γενική επίθεση. Σφάζει αρκετούς Κρητικούς τις πρώτες ημέρες. Νοιώθοντας ότι η νίκη του θα είναι εύκολη εξ αιτίας του τεραστίου όγκου του στρατεύματός του, δίνει 10.000 βυζαντινούς στρατιώτες στον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά και τον διατάσσει να εισβάλει στην ενδοχώρα του Νησιού και να κατασκοπεύσει τους Κρητικούς.
Η ατρόμητη Ιέρεια Κλεαγέτη απαντά με ανταρτοπόλεμο. Βάζει τις Κρητικοπούλες να δίνουν κρασί στους βυζαντινούς στρατιώτες, να τους μεθούν και να αποσπούν πληροφορίες. Αφού τους διέλυσαν την πειθαρχία η Κλεαγέτη διέταξε τους 400 Κρητικούς που είχε υπό τις διαταγές της να λάβουν θέσεις μάχης στα βουνά.
Μόλις οι Κρητικοί είδαν τους βυζαντινούς αποδιοργανωμένους ξεκίνησαν επίθεση με επικεφαλής την ηρωική Ιέρεια της Αρτέμιδος. Οι Ρωμαιοβυζαντινοί αντιστάθηκαν με σθένος. Η Κλεαγέτη σημάδεψε με το τόξο της τον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά, κτύπησε το άλογό του και τον ανάγκασε να ξεκαβαλικέψει. Αμέσως χύμηξε πάνω του με το τσεκούρι της και τον σκότωσε.
Οι Ρωμαιοβυζαντινοί σε αυτή την δεύτερη φάση του αγώνος τράπηκαν σε φυγή αλλά οι Κρητικοί τους πήραν στο κυνήγι. Ελάχιστοι από τους στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί στο στρατόπεδο του Νικηφόρου Φωκά.
Ο Φωκάς, ωσάν να χτυπήθηκε από κεραυνό, μόλις άκουσε τα νέα άρχισε να ετοιμάζει ενέδρες. Άρχισε να πολιορκεί τον Χάνδακα (Ηράκλειο).
Ο Πρίσκος, έχει καταγράψει το πώς απευθύνθηκε στους στρατιώτες του λέγων: «Δεν νομίζω να αγνοεί κανείς σας την επιθετικότητα και το θράσος των απογόνων της Αριάδνης, τις τόσες διαρπαγές και τα φονικά που έχουν διαπράξει κατά των Ρωμαίων. Δεν ανέχεται η εκκλησία του Χριστού να λυμαίνωνται το χριστεπώνυμο πλήθος οι ειδωλολάτρες.
Μην εξοκείλετε στην απειθαρχία και την καλοπέραση διότι θα πάθετε ότι και οι στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά. Ας μην σπαταλάμε τον καιρό μας με οκνηρία και μέθη, αλλά παραμένοντας Ρωμαίοι ας επιδείξουμε στον πόλεμο κατά των ειδωλολατρών το γενναίο μας φρόνημα».
Μετά πήρε τον στρατό του και άρχισε επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι 40.000 Κρητικοί ετοιμάζονταν να του επιτεθούν αιφνιδιαστικά και να τον εκδιώξουν από το Νησί. Ο Νικηφόρος Φωκάς περίμενε να νυκτώσει και επιτέθηκε το βράδυ στους Κρητικούς, οι οποίοι δεν άκουσαν την Κλεαγέτη και έκαναν το λάθος να κατασκηνώσουν σε πεδιάδα.
Εκεί ο Νικηφόρος Φωκάς τους έπιασε στον ύπνο, απροετοίμαστους, και τους έσφαξε όλους. Για να αποδείξει το πόσο βάρβαρος ήταν και το πόσο μισούσε τους Έλληνες, διέταξε τους στρατιώτες του να κόψουν τα κεφάλια των Ελλήνων και να τα μαζέψουν σε σακιά.
Ύστερα διέταξε να τα καρφώσουν σε κοντάρια και να τα τοποθετήσουν μπροστά στο κάστρο του Χάνδακος. Μετά, όπως διασώζει ο Λέων Διάκονος, ο Φωκάς διέταξε όσα κεφάλια Κρητικών περίσσεψαν να τα εκσφενδονίζουν με τις βαλλίστρες μέσα στα τείχη του κάστρου...
Οι Κρητικοί μόλις ανεγνώρισαν τους ομοφύλους των, ξέσπασαν σε οιμωγές. Ακούστηκαν κλάματα. Τρόμος κατέλαβε το στρατόπεδο των Κρητικών. Ακούστηκαν κραυγές και θρήνοι ωσαν η πόλη να είχε ήδη κατακτηθεί. Μολονότι δεν είχαν καμμία διάθεση για ειρήνη με τους Ρωμαίους, τώρα είχαν χάσει το θάρρος τους. Εκείνη την δύσκολη στιγμή εμφανίστηκε στα τείχη η νεαρή Ιέρεια Κλεαγέτη. Το πρόσωπό της έλαμπε από ζωντάνια όταν ενθάρρυνε τους Κρητικούς.
Ο Πρίσκος διέσωσε τα λόγια της: «Γενναίοι άνδρες και γυναίκες, αιώνες τώρα πολεμούμε τους Ρωμαίους. Οι Θεοί δεν μας εγκατέλειψαν, πάντα στέκονται στο πλευρό μας. Μόλις κατατροπώσαμε τους Ρωμαίους του Παστιλά. Τώρα θα λιποψυχήσουμε μπροστά σ’ έναν ασεβή Ρωμαίο; Εμπρός! Τραβήξτε τα σπαθιά. Ακονίσατε τους πελέκεις. Τεντώσατε τα βέλη. Θάνατος στους Ρωμαίους κατακτητές. Βοήθησέ μας Τοξόκλυτη Θεά. Ίσιωσε τα θανατηφόρα βέλη μας να βρουν τον στόχο τους».
Η νεαρή Ιέρεια αμέσως διατάζει επίθεση. Εμψυχωμένοι από την ατρόμητη Ιέρειά τους που όρμησε πρώτη, 35.000 Κρητικοί, μαζί και γυναικόπαιδα, εφορμούν εναντίον των βυζαντινών κατακτητών. Ο Νικηφόρος Φωκάς ταράζεται από την ξαφνική αντεπίθεση. Αλλά πριν προλάβει να συνέλθει καταμετρά 90.000 χιλιάδες νεκρούς, οι περισσότεροι από τα επίλεκτα βυζαντινά σώματα των Αρμενίων.
Ο Νικηφόρος Φωκάς αναγκάζεται να σαλπίσει υποχώρηση. Έβλεπε πιά ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατατροπώσει τους Κρητικούς και μάλιστα με τέτοια οχυρά. Αποφάσισε, γράφει ο Λέων Διάκονος, να πολιορκήσει τον Χάνδακα(Ηράκλειο). Αποφάσισε να λιμοκτονήσει τους Κρητικούς μέχρις ότου κατασκευάσει νέες πολιορκητικές μηχανές. Έτσι τελείωσε ο χειμώνας του 960-961.
Κατά την διάρκεια του χειμώνος δεν έπαυσαν τελείως οι εχθροπραξίες. Ομάδες καταδρομών των Κρητικών κτυπούσαν συνεχώς τους βυζαντινούς κατακτητές. Οι απώλειες των Κρητικών έφτασαν τις 30.000 νεκρούς και των βυζαντινών τις 110.000 νεκρούς, αναφέρει ο M. Canard στο Byzance et les Arabes.
-Στο τέλος Φεβρουαρίου του 961, ο Νικηφόρος Φωκάς άρχισε πάλι τον πόλεμο με νέο στρατό και εφόδια που παρέλαβε από την Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως η θέση των Κρητικών γινόταν όλο και πιό δύσκολη καθώς τα τρόφιμα λιγόστευαν και ο ναυτικός αποκλεισμός του Νησιού δεν επέτρεπε τον ανεφοδιασμό.
Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των Κρητών, Ναύκλος και Ανεμάς, έκαναν συμβούλιο και αποφάσισαν να περιμένουν, μέσα στην πόλη, βοήθεια από τους Άραβες. Όμως η Κλεαγέτη τους είπε να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στα βουνά και να μην πολεμήσουν μέσα στην πόλη διότι το κάστρο ίσως να μην αντέξει την πολιορκία. Τελικά υπερίσχυσε η γνώμη του Ανεμά, η οποία δυστυχώς απεδείχθη μοιραία...
Οι Ρωμαίοι κατακτητές άρχισαν την πολιορκία σκάβοντας κάτω από την τάφρο και άρχισαν να ξεκολλούν πέτρες από το τείχος. Πρόσθεσαν ξύλα στα υποστηρίγματα και τους έβαλαν φωτιά. Σε λίγο η φωτιά απανθράκωσε τα υποστηρίγματα και δύο επάλξεις του κεντρικού τείχους κατέρρευσαν. Αμέσως όρμησαν στην πόλη τα ρωμαιοβυζαντινά βαρβαρικά στίφη και άρχισαν γενική σφαγή χωρίς να κάνουν διάκριση αμάχου και μαχομένου πληθυσμού. Τα γυναικόπαιδα έτρεχαν να κρυφτούν στα σοκάκια αλλά οι βυζαντινοί τους εξολόθρευαν ανηλεώς. Για τρεις ολόκληρες ημέρες δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να σφάζουν άμαχο πληθυσμό...
Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961. Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βαρβαρικά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.
Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού, ζήτησε να βρουν το πτώμα της ηρωικής Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι ρωμαιοβυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο...
Ο Νικηφόρος Φωκάς για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Κρήτης διατάσσει την φυλετική αλλοίωση του Κρητικού λαού. Εγκαθιστά στο ηρωικό Νησί βαρβάρους Σλαύους, Ρώσους και Αρμένιους. Επιπλέον διατάσσει τους μοναχούς των χριστιανών να εκχριστιανίσουν βιαίως τον Κρητικό λαό. Ο Νίκων ο «Μετανοείτε» αποβιβάζεται στην Κρήτη με προστασία βυζαντινής φρουράς και αρχίζει νέες σφαγές.  
Παρά την τρομακτική γενοκτονία, οι Κρητικοί ανένηψαν και συνέχισαν τον Ιερό Αγώνα για Ελευθερία, κάτι που αποδεικνύεται με την απειλητική επιστολή που έστειλε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1192, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας.
Η Γενοκτονία 270.000 Κρητικών από τους βυζαντινούς κατακτητές το 961 έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Ελλήνων παρά τις προσπάθειες των Ρωμαιοβυζαντινών κατακτητών και των σύγχρονων κρατικοδίαιτων ιστορικών φερεφώνων τους να την διαγράψουν.
Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ο τουρκικής υπηκοότητας «Πατριάρχης» των χριστιανών Βαρθολομαίος, πριν από δύο χρόνια, έστησε τον ...ανδριάντα(!) του Αρμένιου αρχισφαγέα Νικηφόρου Φωκά στην Κρήτη(!!!).
Όπως δείχνουν τα γεγονότα υπάρχουν ακόμη ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαιοβυζαντινών...
Πηγές:
Λέων Διάκονος, Ιστορία
M. Canard, Byzance et les Arabes
Πρίσκος, Κρητικά, στην συλλογή Jus Graeco-Romanum
Γρηγορίου Παπαδοπετράκη, Ιστορία των Σφακίων, Αθήνα 1971
Ισίδωρος Ηλιάκης

*Σημ. Αντίλογου:
1. Ο ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
''Κατά τα τελευταία έτη συνηθίσαντες υπό τα ανθρωπιστικά συνθήματα να ενώνωμεν τους δύο αυτούς διαφορωτάτους αλλήλων κόσμους, τον Ελληνικόν και τον Χριστιανικόν, συγχέομεν εις την σφαίραν του πνευματος δύο διακρινομένας αλλήλων και πολλάκις αντιμαχόμενας καταστάσεις, ων εκάστη είχε και την ιδίαν (δική της) θεώρησιν... Ο Χριστιανισμός υπήρξε πολέμιος κατά κύριον λόγον του Ελληνισμού ως Ζωής και ως Σκέψεως. Εβλεπε εις αυτόν... το φιλέρευνον πνεύμα το οποίον ήγεν εις την φιλοσοφίαν. Το ότι δια τους Ελληνας η Αλήθεια δεν ήτο σταθερά και εξα αποκαλύψεως αλλ'εύρημα της ανθρώπινης διάνοιας, τούτο δεν συνεχώρει ο Χριστιανισμός . Κατά του κλασσικού κόσμου είναι η εμφάνισης αυτού ως ειδωλολατρικού.... το όνομα Ελλην ταχύτατα συνέπεσε με την έννοιαν του ειδωλολάτρης, μη χριστιανός.... Αυτό το πνεύμα της εχθρότητας προς τον πνευματικόν Ελληνισμόν διετηρήθη έως ότου η νέα θρησκεία κατωχυρώθη, επροστατεύθει ως επίσημος κρατική και απέκτησε τον αδιαπέραστον δογματικόν κλοιόν εις δακτύλιον προστασίας ' '
Νικ.Β.Τωμαδάκης (καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 1956) στο έργο του ''Εισαγωγή εις την Βυζαντινή Φιλολογίαν '' τόμος Α', τεύχος Α', εκδ.2η. σελ.23-24, Αθηναι 1956 

2.  Να με ποια άγρια αυτοκρατορικά εγκλήματα  επιβλήθηκε ο χριστιανισμός.
ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.9 «Διατάζουμε τους άρχοντές μας, αλλά και όσους διδάσκονται από τους θεοφιλέστατους επισκόπους, να αναζητούν σύμφωνα με τον νόμο όλες τις περιπτώσεις ασέβειας υπέρ της ελληνικής θρησκείας, έτσι ώστε να μην συμβαίνουν, αλλά και αν συμβαίνουν, να τιμωρούνται...
Κανείς να μην έχει το δικαίωμα να κληροδοτεί με διαθήκη (περιούσιες) ή να χαρίζει με δωρεά οτιδήποτε, σε πρόσωπα ή τόπους που έχουν επισημανθεί ότι διαπράττουν την ασέβεια του ελληνισμού... όσα δίδονται ή κληροδοτούνται μ' αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται. Με την παρούσα ευσεβή νομοθεσία (διατάζουμε επίσης) να διατηρηθούν σε ισχύ όλες οι τιμωρίες με τις οποίες οι προηγούμενοι (χριστιανοί) βασιλείς είχαν απειλήσει να τιμωρήσουν την ελληνική πλάνη, με τις οποίες (τιμωρίες!) προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την ορθόδοξη πίστη» 

     ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10 
«Να κλείσουν όλοι οι ναοί σε όλες τις πόλεις και σε όλους τους τόπους της οικουμένης... Αν κάποιος με οποιαδήποτε δύναμη παραβεί (αυτό τον νόμο) θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό»... 


5 σχόλια:

 1. αγαπητοί μου, το άρθρο αυτό έχει γραφεί το 2004, αναπαράγεται δε αυτούσιο σε μία σειρά έντυπα της Κρήτης και οι εξόφθαλμες ιστορικές του ανακρίβειες παραμένουν ασχολίαστες εδώ και χρόνια. Μήπως ήρθε η ώρα να ακουστούν πράγματι οι έγκυρες ιστορικές πληροφορίες πάνω σε επιστημονική βάση αντί γι αυτό το οργίλο δημοσίευμα που δεν έχει καμμία σχέση με την ίστορία; Είμαστε αρκετοί στην Κρήτη που μελετούμε τον εν λόγω ζήτημα της αραβοκρατίας στην Κρήτη, το οποίο πράγματι έχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας και ιστορικού προβληματισμού αλλά όχι με τερατουργήματα αυτού του τύπου. Μην ξεχνάμε τα δύο διεθνή αραβοβυζαντινά συνέδρια το 2010 και 2011 στο Ηράκλειο ακριβώς γι αυτό το θέμα και τις πάμπολλες έγκριτες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα.
  Με εκτίμηση
  Νίκος Γιγουρτάκης
  αρχαιολόγος, φιλόλογος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είδα να διαψεύδετε αγαπητέ κ. Γιγουρτάκη όμως τις πηγές που παραθέτει ο κ. Ηλιάκης. Είναι αναξιόπιστες; Πού; Γιατί; Η Κλεαγέτη δεν υπήρξε; Ήταν "Σαρακηνή μάγισσα" όπως την παρουσιάζουν εκκλησιαστικές πηγές; Η κοινή λογική αναρωτιέται:Γιατί χρησιμοποίησαν πάνω από 3.000 πολεμικά πλοία των 150 ως 200 ανδρών πληρώματος καθένα, σύνολο περί τις 500.000 πεζών και ναυτών-στρατιωτών; (Το 1453 για την άμυνα της Κων/λης υπήρχαν μόνο 5.000 βάρβαροι ως μισθοφόροι και3.000 Γενοβέζοι συν ελάχιστοι Κρήτες!...) Πότε άλλοτε έγινε τόσο μεγάλη εκστρατεία των Βυζαντινών; Γιατί και το 1192 ο Αλέξιος Κομνηνός στην πασίγνωστη επιστολή του προς τους (γιατί πάλι;...) εξεγερμένους Κρήτες τους απειλεί υπενθυμίζοντας τι τους έκανε το Βυζάντιο το 961; Τόσο "ηλίθιος" ήταν ο αυτοκράτορας και οι σύμβουλοί του, να λένε για σφαγή και καθυπόταξη από τον Φωκά των Κρητών και όχι ..."των Αράβων";!!! Ας γίνει λοιπόν επιτέλους ένα πραγματικά επιστημονικό συνέδριο, όχι όπως αυτά που ξέρουμε, με επιλεγμένους βάσει σκοπιμοτήτων δήθεν "αυθεντίες" εισηγητές, αλλά με ισότιμη συμμετοχή απολογητών του Βυζαντίου ιστορικών και εχόντων αντίθετη άποψη! Ποιος, έστω ένας, από την δεύτερη αυτήν κατηγορία επελέγη να συμμετάσχει στα ως τώρα "επιστημονικά" συνέδρια; Τέλος, όλοι οι "επιστήμονες" και τα "σοβαρά" τους συνέδρια και όργανα επιβολής απόψεων, λοιδορούσαν για πολλές απόψεις τους, τους κατά τους αυτοαναγορευόμενους σε ιεροφάντες της αλήθειας "ερασιτέχνες", αλλά όπως αποδείχθηκε πολύ πιο σοβαρούς, "αιρετικούς", πραγματικούς επιστήμονες, Βέντρις και Τσάντγουικ.Οι ακαδημαϊκοί "επιστήμονες" (μερικοί ακόμα!..) ισχυρίζονταν πως οι Μινωίτες δεν μιλούσαν ελληνικά! Όταν το 1952 οι λοιδορούμενοι "ερασιτέχνες" αποκρυπτογράφησαν την γραμμική β, μεγαλόψυχα ο Τσάντγουικ, αντί άλλης απάντησης στους εξουσιάζοντες ιεροφάντες της (παρα)επιστήμης, απλά ανεφώνησε: "Να λοιπόν που αποδεικνύεται πως ένας βοσκός στην Πελοπόννησο σήμερα, μιλά την ίδια γλώσσα που μιλούσαν πριν 3.500 χρόνια στην Κρήτη!"... Άραγε οι (ποιοι;...) "έγκριτοι" ιστορικοί έχουν αναγορεύσει πχ και την "Ελληνική Νομαρχία" του (γιατί άραγε;...) λόγω φόβου για την ζωή του μη τολμώντος να φανερώσει το όνομά του, "Ανωνύμου του Έλληνος" σε "μη ανταποκρινόμενο στην ιστορική αλήθεια κείμενο";... Στις επιστήμες γενικά δεν υπάρχει ως γνωστό αιώνια ισχύουσα και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Στην Ιστορία πολύ περισσότερο, γιατί είναι τεράστιες οι σκοπιμότητες, τα συμφέροντα, οι υποκειμενισμοί... Ειδικά όταν αυτή καταντά απολογητική της εκάστοτε ισχύουσας και συμφέρουσας την εξουσία άποψη. Ποιο "επιστημονικό" συνέδριο πχ τόλμησε ποτέ να αποφανθεί πως κάθε άλλο παρά "άγιος" ήταν ο δολοφονήσας ακόμη και το ίδιο του το παιδί και την σύζυγο και το ανηψάκι του και τον πεθερό του και εκατοντάδες χιλιάδες αντιπάλους στρατιώτες; Και θα τολμήσει ένα οποιοδήποτε στημένο από τα ίδια κέντρα ιδεολογικής εξουσίας συνέδριο να βγάλει στις σημερινές συνθήκες συμπέρασμα που θα απορρίπτει την από Θεοδοσίου ως Μεταξά, χούντας, και "δημοκρατίας" κρατικοεκκλησιαστική άποψη περί Βυζαντίου και Ελληνισμού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φωτεινές εξαιρέσεις λαμπρών επιστημόνων υπάρχουν βέβαια πολλές, φιμωνόμενες και αποσιωπούμενες απόλυτα όμως για το πολύ κοινό, όπως:Ο ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
  ''Κατά τα τελευταία έτη συνηθίσαντες υπό τα ανθρωπιστικά συνθήματα να ενώνωμεν τους δύο αυτούς διαφορωτάτους αλλήλων κόσμους, τον Ελληνικόν και τον Χριστιανικόν, συγχέομεν εις την σφαίραν του πνευματος δύο διακρινομένας αλλήλων και πολλάκις αντιμαχόμενας καταστάσεις, ων εκάστη είχε και την ιδίαν (δική της) θεώρησιν... Ο Χριστιανισμός υπήρξε πολέμιος κατα κύριον λόγον του Ελληνισμού ως Ζωής και ως Σκέψεως. Εβλεπε εις αυτόν... το φιλέρευνον πνεύμα το οποίον ήγεν εις την φιλοσοφίαν. Το ότι δια τους Ελληνας η Αλήθεια δεν ήτο σταθερά και εξα αποκαλύψεως αλλ'εύρημα της ανθρώπινης διάνοιας, τούτο δεν συνεχώρει ο Χριστιανισμός . Κατά του κλασσικού κόσμου είναι η εμφάνισης αυτού ως ειδωλολατρικού.... το όνομα Ελλην ταχύτατα συνέπεσε με την έννοιαν του ειδωλολάτρης, μη χριστιανός.... Αυτό το πνεύμα της εχθρότητας προς τον πνευματικόν Ελληνισμόν διετηρήθη έως ότου η νέα θρησκεία κατωχυρώθη, επροστατεύθει ως επίσημος κρατική και απέκτησε τον αδιαπέραστον δογματικόν κλοιόν εις δακτύλιον προστασίας ' '
  Νικ.Β.Τωμαδάκης (καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημιου Αθηνών 1956) στο έργο του ''Εισαγωγή εις την Βυζαντινή Φιλολογίαν '' τόμος Α', τεύχος Α', εκδ.2η. σελ.23-24, Αθηναι 1956

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εδώ η ιστορία της κατάκτησης της Ενετοκρατούμενης Κρήτης από τους Τούρκους. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ 60.000 ΜΕ 300 ΠΛΟΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ"- ΡΩΜΑΙΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 480.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΩΝ ΚΑΙ 2000 ΠΛΟΙΑ; ΓΙΑ ...ΤΗΝ ΕΚ 10.000 (ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ ΤΑΧΑ) ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΟΥ ΧΑΦΣ ΟΜΑΡ ΤΟ 824;...http://agonaskritis.gr/%CE%B7-%CE%B8%CF%81%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εδώ η ιστορία της κατάκτησης της Ενετοκρατούμενης Κρήτης από τους Τούρκους. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ 60.000 ΜΕ 300 ΠΛΟΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ"- ΡΩΜΑΙΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 480.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΩΝ ΚΑΙ 2000 ΠΛΟΙΑ; ΓΙΑ ...ΤΗΝ ΕΚ 10.000 (ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ ΤΑΧΑ) ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΟΥ ΧΑΦΣ ΟΜΑΡ ΤΟ 824;...https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4685231520522186216#editor/target=post;postID=3271481972873421346;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=0;src=postname

  ΑπάντησηΔιαγραφή