ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ της ΣΠΙΘΑΣ
Οι θέσεις για το οργανωτικό σχήμα της ΣΠΙΘΑΣ που μας στάλθηκαν από τον κ. Δημητροκάλη δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους φόβους που είχαμε εκφράσει στις 14 Μαρτίου.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά των θέσεων αυτών.
Το πρώτο είναι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Μίκης Θεοδωράκης ως ο Υπέρτατος Αρχηγός οι εκάστοτε αποφάσεις του οποίου δεν πρέπει να αμφισβητούνται, γιατί η ΚΙΝΗΣΗ του ανήκει. Στην προσπάθεια του αυτή ο εισηγητής χρησιμοποιεί εκφράσεις που μόνο έμπειροι αυλοκόλακες θα μπορούσαν να σκεφτούν με αποτέλεσμα να θίγει το κύρος του Θεοδωράκη, στο κάλεσμα και το όραμα του οποίου ανταποκριθήκαμε και κάνει τεράστια ζημιά στην ΚΙΝΗΣΗ μας.
Το δεύτερο είναι η προσπάθεια να μετατραπούν οι Σπίθες σε απλούς μεταφορείς - διαφωτιστές του λόγου του Μίκη Θεοδωράκη, καταλύοντας κάθε έννοια Άμεσης Δημοκρατίας.
Αναλυτικότερα τα πλέον εμφανή σημεία που αποδεικνύουν τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά είναι:
Στο Α μέρος στην 5η παράγραφο αναφέρει
«Τα βασικά φυσιογνωμικά πολιτικά στοιχεία της Κίνησης ορίζονται στη Διακήρυξη της 1-12-10, και στις επόμενες ομιλίες τού Μίκη Θεοδωράκη, που ακολούθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέσα, σε ένα σαφές πλαίσιο περιγράφονται οι Γενικές Κατευθύνσεις Δράσης για τον προσανατολισμό των πρωτοβουλιών των ομάδων και μελών της Κίνησης.
Οι περαιτέρω ειδικότερες θεματικές ή συγκυριακές κατευθύνσεις, θα προκύπτουν απ' τις πρωτοβουλίες του Μίκη, από τις ομάδες προγραμματικού έργου και από τις ζυμώσεις στην εσωτερική λειτουργία και δράση της Κίνησης.»
Είναι σαφές ότι οι ομάδες προγραμματικού έργου θα αποτελούνται έτσι από άτομα που ορίζει ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεν εκλέγονται, με καμία διαδικασία.
Θα είναι άνθρωποι που εμπιστεύεται. Τα περί ζυμώσεων στην εσωτερική λειτουργία και δράση απλά χρυσώνουν το χάπι.
Οι διαθέσεις του εισηγητή αποκαλύπτονται αμέσως στην επόμενη παράγραφο την 6η όπου αναφέρει: «
Οι Δράσεις της Κίνησης είναι κυρίως Διαφωτιστικές, ώστε να απαντήσει η ίδια η κοινωνία στα προβλήματά της.»
Τόσο απλά. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.
Στην 8η παράγραφο αποκαλύπτεται η άποψη του εισηγητή για τον σοφό Ηγέτη και τους πιστούς σε ρόλο προβάτων. Λέει χαρακτηριστικά.
«Η εμβέλεια του Διαφωτιστικού - Κινητοποιού Λόγου, ανάμεσα στα μέλη της Κίνησης, δεν θα οδηγεί μονόδρομα σε ακτιβιστικές αυταπάτες, ούτε σε αυτοδικαίωση αυθόρμητων μονομερειών και εμμονών. Θα επιδιωχθεί η οσμωτική αναβάθμιση τού συνδυασμού πράξης και κρυμμένου πλούτου, του πολιτικού λόγου τού Μίκη Θεοδωράκη, με διάθεση αλληλοδιδασκαλίας ανάμεσα στα μέλη και στη συνέχεια τού κοινωνικού συνόλου».
Δηλαδή τα μέλη της Σπίθας οφείλουν απλά να εκπαιδεύονται για να διαδίδουν στην κοινωνία «τον κρυμμένο πλούτο του πολιτικού λόγου του Μίκη Θεοδωράκη»!
Στο τέλος της εισήγησης ολοκληρώνεται με την προσπάθεια του εισηγητή να καταργήσει στην ουσία την διαδικασία της Άμεσης Δημοκρατίας στις Σπίθες καλύπτοντας την προσπάθεια του με κολακείες προς τον Μίκη Θεοδωράκη.
«Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η κάθε Σπίθα δεν μπορεί μόνη της να αναζητήσει επιτυχείς τρόπους και τεχνικές εφαρμογής, και τις «σωστές» προτεραιότητες, διαδικασίες και μεθόδους, τις οποίες ο καθένας στηρίζει στις δικές του εμπειρίες. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική σύνθεση όλων αυτών, στα αναβαθμισμένα οραματικό λόγο και πολιτική πράξη του Μίκη Θεοδωράκη.
Δεν φτάνει μόνο η δίκαιη λαϊκή οργή, για την συμμετοχή στον αγώνα. Ο Λαός χρειάζεται κι ελπίδα, που μόνο το εμπνευσμένο Όραμα και το πειστικό Πολιτικό Σχέδιο, τού Μίκη Θεοδωράκη προσφέρει. Η ισχυρή προσωπικότητά του μαγνητίζει και προκαλεί μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, που γρήγορα θα γίνει πλειοψηφική, για να ακυρώσει την υποταγή των ξενόδουλων.»
Με λίγα λόγια όποιοι και αν είστε, σας θεωρούμε ανίκανους να σκέφτεστε και να αποφασίζετε. Οι αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του Ηγέτη, στην προσωπικότητα του οποίου οφείλονται όλα!!!
Μπορεί οιοσδήποτε να μας εξηγήσει πώς τα παραπάνω συμβαδίζουν με τα λόγια του Μίκη, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου έλεγε:
«Ο πιο καλός και πιο γόνιμος προβληματισμός είναι ο συλλογικός. Εάν κατορθωθεί τελικά, όλες αυτές οι χιλιάδες ατομικές και συλλογικές προσπάθειες να συναντηθούν αντικειμενικά και υποκειμενικά στην ίδια κατεύθυνση, τότε αυτή η περίοδος της ιδεολογικής ζύμωσης, με επίκεντρο τους ανεξάρτητους πολίτες, μπορεί να καταλήξει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες, παρεμβάσεις με ομαδικό, ακόμα και δυναμικό χαρακτήρα, όλο και πιο συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης μορφής, ώστε η θέληση του ανεξάρτητου πολίτη να καταστεί στοιχείο αλλαγής στην πορεία της χώρας, με ευεργετικό χαρακτήρα για τον Λαό και το Έθνος.»
Στο δεύτερο μέρος για την οργανωτική δομή, από την πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι
«το οργανωτικό σχήμα στοχεύει στην διεύρυνση της συμμετοχής του ελληνικού Λαού στην λήψη των αποφάσεων, για την οργανωμένη πανελλήνια δράση σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας.»
Με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτό;
Με ποιόν τρόπο θα συμμετέχουν στις αποφάσεις αφού ο μόνος ρόλος των μελών είναι η διάδοση του λόγου του Ηγέτη;
Στο σημείο αυτό βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε επαναλαμβάνει
«ότι ο ελληνικός Λαός ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη».
Η μαζικότητα δηλαδή των Σπιθών οφείλεται στον Ηγέτη και μόνο.
Στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο εμφανίζεται το θέμα της «ηλεκτρονικής δημοκρατίας» και ο όρος του καθοδηγητικού «κέντρου» το οποίο δεν εκλέγεται από κανένα!
Είναι η καθοδήγηση που διορίζει ο ηγέτης !
Ποιοι θα είναι αυτοί που θα μας έχουν καταχωρημένους και με ένα κωδικό «θα μας διενεργούν πολλαπλές ψηφοφορίες σε επίπεδο μελών, οργανώσεων, εργασιακών τομέων και γεωγραφικών περιοχών;»
Ποιοι θα ελέγχουν τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας;
Λίγο πιο κάτω γίνεται ακόμη αποκαλυπτικότερος ο εισηγητής αναφέροντας ότι «Η πιο πολύτιμη δυνατότητα είναι οι άμεσες μαζικές συγκεντρώσεις ανυπακοής ή επιβολής θέσεων, σε όλη την Χώρα».
Δηλαδή η Σπίθα των 10 έως 30 ατόμων θα εκφράζει την άποψή της με e-mail για ένα θέμα που ερωτάται από το «κέντρο».
Στη συνέχεια ένα διορισμένο στέλεχος θα την ενημερώνει ότι η πλειοψηφία αποφάσισε κάτι άλλο που θα πρέπει να αποδεχτεί!
Σκέψεις και επιχειρήματα δεν χρειάζεται να ανταλλαγούν ανάμεσα στις Σπίθες. Ο θρίαμβος της Άμεσης Δημοκρατίας.
Στην 4η παράγραφο ξεκαθαρίζει ο εισηγητής ότι η κάθε Σπίθα μπορεί να οργανώνεται μέχρι το επίπεδο της επαρχίας ενός Νομού.
Δεν μπορεί δηλαδή να ασχολείται και να παίρνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τον Νομό ή την Περιφέρεια που ανήκει γεωγραφικά.
Αντέχει σε κριτική αυτή η άποψη;
Προτείνει τα μέλη που θα στελεχώνουν τις επιτροπές να έχουν τρίμηνη διάρκεια. Πριν προλάβουν να ασχοληθούν με τα θέματα του Συντονιστικού οργάνου θα πρέπει να αλλάξουν κιόλας!
Δεν μας ενημερώνει όμως ο εισηγητής, το «κέντρο», κάθε πότε θα αλλάζει; Αυτό προφανώς είναι ισόβιο εκτός και αν αλλάξει από τα πάνω. Άλλος ένας θρίαμβος της Άμεσης Δημοκρατίας…
Και γιατί ο εισηγητής τα θέλει όλα αυτά;
«Για την «αποφυγή σχηματισμού ενδιάμεσων συμβουλίων, και συντονιστικών επιτροπών, που κατασκευάζουν τοπικούς ματαιόδοξους παράγοντες, και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση όλων των μελών, ιδιαίτερα σε ομάδες εργασίας εναλλασσόμενης σύνθεσης και μεταβλητού αντικειμένου.»
Και από τον κίνδυνο της ματαιοδοξίας των στελεχών που θα ορίζονται από τα πάνω πως θα προστατευθούμε;
Ακόμη ένα εκπληκτικό στοιχείο που εμφανίζει αυτή η εισήγηση, είναι η εντολή να εναλλάσσεται η σύνθεση στις ομάδες εργασίας των μελών και να μεταβάλλεται το αντικείμενο!
Ας υποθέσουμε ότι θα φτιάξουμε Σπίθα Υγειονομικών. Θα πρέπει να αλλάζουμε τα πρόσωπα κάθε 3 μήνες! Ας το αποδεχτούμε αυτό. Το αντικείμενο όμως πώς αλλάζει; Θα ασχοληθούν οι υγειονομικοί στην πορεία π.χ. με θέματα Γεωργίας ή Αθλητισμού;
Γιατί όμως ο εισηγητής υποβάλει τέτοιες προτάσεις; Κατά την άποψή μας είναι σαφές ότι δεν φιλοδοξεί οι Σπίθες να συζητούν και να καταλήγουν σε
«συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες, παρεμβάσεις με ομαδικό, ακόμα και δυναμικό χαρακτήρα, όλο και πιο συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης μορφής, ώστε η θέληση του ανεξάρτητου πολίτη να καταστεί στοιχείο αλλαγής στην πορεία της χώρας, με ευεργετικό χαρακτήρα για τον Λαό και το Έθνος.» όπως έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης στην Ιδρυτική Διακήρυξη.
Στην 6η παράγραφο τίθεται ο θεσμός της ανακλητότητας. Όχι βέβαια για το «κέντρο» ή τον υπεύθυνο του Οργανωτικού. Αυτοί δεν ανακαλούνται παρά μόνο με απόφαση από πάνω!
Η ανακλητότητα αφορά την ανάκληση του αντιπροσώπου μίας επιτροπής αν τον αμφισβητήσουν το 25% των μελών!!!
Εξαιρετική άποψη για την Άμεση Δημοκρατία. Το 25% μπορεί να ανακαλέσει τον εκπρόσωπο ο οποίος ίσως εκφράζει τις θέσεις του 75% …
Στο τρίτο μέρος που αφορά τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Σπιθών ο εισηγητής στη δεύτερη παράγραφο μας δηλώνει ότι
«Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η χαοτική λειτουργία που προκαλεί τόσο ο έντονος ακτιβισμός και ο «αυθόρμητος» διάλογος, όσο και ο γραφειοκρατικός σχολαστικισμός, που κουράζουν και αποθαρρύνουν την ζωντάνια της συμμετοχής των πολλών».
Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Ο κύριος σκοπός των μελών είναι η διαφώτιση του κρυμμένου πλούτου που υπάρχει στον Πολιτικό λόγο του Μίκη.
Στην τέταρτη παράγραφο ο εισηγητής μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να έχουμε πάνω από 30 μέλη λέγοντας ότι
«Ο αριθμός των μελών τής Σπίθας θα αποφεύγεται να είναι μεγάλος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος τής περιθωριοποίησης και αποστασιοποίησης πολλών απλών μελών από την ηγεμονική συμπεριφορά ηγετικών στελεχών.»
Δεν ανησυχεί ο εισηγητής για τις θέσεις που αποστέλλει και αποκαλύπτουν ένα μνημείο ηγεμονικής συμπεριφοράς και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, ανησυχεί μήπως φανεί κανένας Ηγεμόνας σε επίπεδο Επαρχίας!!
Καταλήγοντας πρέπει να πούμε ότι αν ο σκοπός του εισηγητή ήταν να μειώσει τον Μίκη Θεοδωράκη και να καταστρέψει την προσπάθεια της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, έφτιαξε το κατάλληλο κείμενο.
Δεν είναι όμως ο εισηγητής ο στόχος μας. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ανάγκη του ελληνικού Λαού και θα βρει τον δρόμο της, στηριζόμενη στην Ιδρυτική Διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η αιτία που δημιουργήθηκαν οι Σπίθες και όχι η προσωπική γοητεία ενός σεβαστού και καταξιωμένου ατόμου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης στην ιδρυτική του διακήρυξη μας κάλεσε με τα εξής λόγια:
«Με την εξαγγελία για τη δημιουργία ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπώ στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό-κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθιά κρίση στην οποία μάς οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού …»
«Γι' αυτό θα πρέπει ο κάθε ανεξάρτητος πολίτης να προβληματιστεί σοβαρά και υπεύθυνα έως ότου ανακαλύψει τι ακριβώς μας συμβαίνει, πού βρισκόμαστε και γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, καθώς και σε ποιες δυνάμεις και με ποιους τρόπους θα πρέπει να στηριχτούμε. Κι ακόμα, πώς εμείς μόνοι μας, ο ένας με τον άλλο, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δύναμη που θα μας σώσει. Φτάνει να δούμε ποιοι είναι σήμερα οι εχθροί μας. Οι εχθροί του Λαού και της πατρίδας μας.
Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην περίοδο που θα πρέπει όλοι μαζί να σκεφτούμε. Να μελετήσουμε, να πληροφορηθούμε, να ψάξουμε και να αποφασίσουμε.»
«Αυτούς που συμφωνούν μαζί μου, τους καλώ να σχηματίσουν ανεξάρτητες Επιτροπές Πρωτοβουλίας στους χώρους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν, με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό αλλά και τη δραστηριοποίηση και την πραγματοποίηση παρεμβάσεων με όποια και όσα μέσα διαθέτουν.
Σε ένα μελλοντικό στάδιο, αυτές οι διάσπαρτες Επιτροπές θα πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν επαφή η μία με την άλλη, ώστε να συντονιστούν οι δράσεις τους, για να φτάσουμε στο επίπεδο δημιουργίας Επιτροπών Πρωτοβουλίας που να καλύπτουν ένα τομέα εργασίας, μια σχολή, μια συνοικία, μια πόλη, ακόμα και μια περιοχή.»
Αυτά ήταν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη που έφεραν τον κόσμο στην Σπίθα. Η μεγάλη του ιστορία και οι προσωπικές του θυσίες για ολόκληρες δεκαετίες, του έδωσαν το κύρος και κατά συνέπεια την δυνατότητα να προβάλλει τις θέσεις αυτές πλατιά σε όλο τον κόσμο.
Ο κόσμος της ΣΠΙΘΑΣ συσπειρώθηκε κυρίως ακούγοντας το ΤΙ ΕΙΠΕ και όχι εξ αιτίας μόνο της αγάπης που του τρέφει λόγω του μεγάλου έργου που έχει προσφέρει στη χώρα και τον Λαό μας.
Τρανό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μόνο ένα μέλος από τον Παγκρήτιο σύλλογο Φίλων Θεοδωράκη ήρθε στην Σπίθα. Όλοι οι άλλοι δεν συμφώνησαν. Αντίθετα, εκατοντάδες συμπολίτες μας, μη μέλη του Συλλόγου Φίλων Θεοδωράκη συμμετέχουν στις Σπίθες της Κρήτης.
Οι θέσεις που εξέφρασε ήταν η αιτία της δημιουργίας της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Αυτά τα λόγια συσπείρωσαν και την δική μας Σπίθα στην προσπάθεια αυτή.
Κατά συνέπεια το οργανωτικό μας σχήμα πρέπει να εναρμονισθεί με τα λόγια αυτά και είμαστε υποχρεωμένοι να διαφωνήσουμε με την εισήγηση που μας απεστάλη.
Πιστεύουμε ότι οι θέσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Σπίθας πρέπει να διαμορφωθούν μέσα από διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας και να εγκριθούν σε μια πανελλήνια συνδιάσκεψη.
Οι θέσεις λοιπόν που ακολουθούν αποτελούν προτάσεις μας, που καταθέτουμε για διάλογο σε όλες τις Σπίθες της χώρας.
Είναι επιτακτική ανάγκη, σε σύντομο χρονικό διάστημα (ως τα μέσα Απριλίου) να συνδιοργανώσουμε πανελλαδική σύσκεψη, όλες οι σπίθες μαζί με το Μίκη και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και να συνδιαμορφώσουμε την αμεσοδημοκρατική μας λειτουργία η οποία σε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αρχές και θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης της 1/12/2010, θα δώσει στην ΚΙΝΗΣΗ μας την δυναμική να προχωρήσουμε μπροστά.
Η συνάντηση των εκπροσώπων από τις Σπίθες της Κρήτης
με τον Μίκη Θεοδωράκη
Η συνάντηση των εκπροσώπων από τις Σπίθες της Κρήτης με τον συναγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου.
Ο Μίκης ήταν συγκλονιστικός στην ομιλία του. Άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις μας επί της εισήγησης για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι απαντήσεις του μας ικανοποίησαν πλήρως.
Για την εισήγηση δήλωσε ότι αποτελεί απλά ένα κείμενο για να έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε κάθε ΣΠΙΘΑ τις δικές της προτάσεις έτσι ώστε να συμπληρωθεί ή να αλλάξει.
Για τον τρόπο λειτουργίας αποδέχθηκε ότι οι ΣΠΙΘΕΣ θα λειτουργούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με αριθμό μελών που μπορεί να ξεπερνά τους 30, ανάλογα με τις αποφάσεις των ΣΠΙΘΩΝ.
Δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν είναι δική του επιθυμία να τον αποκαλούμε Ηγέτη, Οδηγητή ή Αρχηγό και αυτό που επιθυμεί είναι τα μελή να ενεργούν ως ενεργοί πολίτες και όχι ως οπαδοί.
Δήλωσε επίσης ότι όλες οι επιστημονικές επιτροπές που θα λειτουργήσουν για την εκπόνηση θέσεων, θα αποστέλλουν τις θέσεις προς τις Σπίθες, για να γίνονται παρατηρήσεις ή συμπληρωματικές προτάσεις.
Για τον λόγο αυτό η Σπίθα Χανίων αποφάσισε να υποβάλει τις προτάσεις της σε όλες τις Σπίθες για προβληματισμό, προτείνοντας να κληρωθεί μία επιτροπή από εκπροσώπους των Σπιθών που θα μελετήσουν τις προτάσεις όλων των Σπιθών και θα διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση η οποία θα υποβληθεί προς τον Μίκη.
Οι Θέσεις της ΣΠΙΘΑΣ Χανίων για το Οργανωτικό ζήτημα της
ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σύμφωνα με την διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου η συσπείρωση του κόσμου στην ΚΙΝΗΣΗ μας γίνεται για δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι η κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης και ο δεύτερος η άμεση πάλη ενάντια στο Μνημόνιο που ρίχνει στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα.
Για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους είναι σαφές ότι οφείλουμε να καθορίσουμε το γρηγορότερο δυνατόν τον τρόπο λειτουργίας μας.
Από την αρχή ήταν γνωστό ότι ο μόνος τρόπος λειτουργίας της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι η Άμεση Δημοκρατία.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ συζητούν και αποφασίζουν από κοινού τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα που τα αφορούν.
Τα μέλη της κάθε ΚΙΝΗΣΗΣ δεν εξουσιοδοτούν κανένα εν λευκώ να καθορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Οι ΚΙΝΗΣΕΙΣ είναι αυτόνομες οργανωτικά και δρουν σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων που πρέπει να βρίσκονται μέσα στο πνεύμα της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Σπίθας. Τα μέλη μας όταν μιλούν για θέματα που δεν έχουν συζητηθεί οφείλουν να ξεκαθαρίζουν ότι εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις.
Ανακλητοί εκπρόσωποι των Σπιθών μπορούν να συμμετέχουν σε όργανα σε επίπεδο Νομών, Περιφέρειας ή Επικράτειας για ανάλογες δράσεις.
Ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων αυτών διέπεται από τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας, μέχρι την κορυφή. Δηλαδή οι εκπρόσωποι είναι ανακλητοί και σε κάθε περίπτωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μελών μιας ΚΙΝΗΣΗΣ. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να λειτουργούν ολιγομελείς ομάδες εργασίας κατά αντικείμενο. Η δημιουργία νέων Σπιθών αποφασίζεται από τα μέλη κάθε τοπικής Σπίθας.
Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών που αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μελών εναλλάσσονται με κλήρωση ή εκλογή.
Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με απλή πλειοψηφία την ανάκληση μέλους από οποιοδήποτε όργανο και την αντικατάστασή του με άλλο, οποιαδήποτε στιγμή κρίνει απαραίτητο.
Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει το χρονικό διάστημα που μπορεί να λειτουργεί ένα μέλος της σε οποιαδήποτε συντονιστική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί το διάστημα αυτό να ξεπερνά συνολικά τα 2 χρόνια. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα το μέλος δεν μπορεί να επανεκλεγεί στην θέση αυτή ξανά (εκτός της απευκταίας περίπτωσης να μην υπάρχει διαθέσιμος αντικαταστάτης).
Η μηνιαία συνδρομή των μελών κάθε ΚΙΝΗΣΗΣ είναι υποχρεωτική. Το ποσόν το καθορίζει κάθε μέλος ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, από 1 ευρώ και πάνω.
Οι ομάδες εργασίας της ΚΙΝΗΣΗΣ πρέπει να ασχολούνται με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και να τους καλούν σε κοινή δράση.
Κύρια θα πρέπει να ασχοληθούν με την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας, με σκοπό να δράσουν και αυτοί ως ενεργοί πολίτες και με πρωτοβουλίες που σκοπό θα έχουν την βοήθεια σε όσους έχουν σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά ή άλλα προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου, καθώς και με ειδικές μελέτες, συλλογή στοιχείων κ.λ.π. που θα υποβοηθούν την δράση και τους σκοπούς μας.
Παράλληλα οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε θέμα όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, Πολιτισμό, Αθλητισμό κ.α. Ο τρόπος λειτουργίας και οι θέσεις που θα αποφασίζουν οι ομάδες αυτές πρέπει να διέπονται από τις αρχές της ΚΙΝΗΣΗΣ μας.