Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Άρης Πουλιανός. Ό,τι δεν θέλουν να ξέρουμε για το Σπήλαιο των Πετραλώνων

Άρης Πουλιανός. Ό,τι δεν θέλουν να ξέρουμε για το σπήλαιο των Πετραλώνων.
 Ο παλαιοανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός με το τεράστιο και πρωτότυπο έργο του έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας σχετικά με την εμφάνιση και πορεία του ανθρώπου στη Γη.
Από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας, αναφορικά με την καταγωγή του ανθρώπου, είναι αν προέρχεται από την Αφρική ή αν εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της Γης. 
Η πρώτη θέση, που είναι και η πιο διαδεδομένη, υποστηρίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες από τη δυναστεία της περίφημης οικογένειας Λήκυ.
 Η δεύτερη θέση, που είναι και η πιο επαναστατική, από τον διάσημο επιστήμονα και ερευνητή Άρη Πουλιανό.
Το 1969, ο δρ. Πουλιανός, μελετώντας τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής, ανακοινώνει ότι είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. 

Αποδεικνύει επίσης ότι η ΝΑ Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Βαλκανική, υπήρξε χώρος ανθρωπογένεσης ανεξάρτητα από την Αφρική.
Απέδειξε επίσης ότι ο αρχαϊκός άνθρωπος των Πετραλώνων αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές του Χόμο Σάπιενς. Είναι δηλαδή κανονικός άνθρωπος και δεν έχει καμία σχέση με τον γορίλλα και τον χιμπατζή, τον Αυστραλοπίθηκο Αφρικάνους ή τον Προκόνσουλ (Χόμο χάμπιλις).
«Μπορεί να μην ήταν ωραίο παιδί», λέει ο Άρης Πουλιανός, «αλλά διέθετε έναν αρκετά ανεπτυγμένο εγκέφαλο, όπως δείχνει το μέγεθος του κρανίου του».
Ο Άρης Πουλιανός είναι από την κάστα εκείνη των ανθρώπων που γι’ αυτούς γράφουν οι εγκυκλοπαίδειες. Το έργο τους αθόρυβο, πολυετές, κοπιώδες, μα η σημασία του τόσο μεγάλη που η ιστορία έχει φυλάξει αρκετές σελίδες για να την καταγράψει.
«Στην αίθουσα του Θεόφραστου κοιμήθηκα πολλές βραδιές, ήθελα να νιώσω πώς ένιωθαν οι πρώτοι άνθρωποι μέσα στη σπηλιά. Κι έτσι στην αίθουσα του Θεόφραστου έβαλα ξύλινη σκάλα κι απάνω εκεί κοιμόμουνα».
Ο Άρης Πουλιανός έχει συνδέσει το όνομά του με τα Πετράλωνα της Χαλκιδικής και τα υπολείμματα ενός ανθρώπου που έζησε στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Το όνομα που του έδωσε ο Πουλιανός: Αρχάνθρωπος. Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.
Η ανακάλυψη του Άρη Πουλιανού είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά της παλαιοανθρωολογίας, γιατί τοποθετεί τεκμηριωμένα τον άνθρωπο έξω από την Αφρική.


Ο Άρης Πουλιανός, ο οποίος έχει ιδρύσει την «Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος» από το 1971, λέγει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταστρέψει περισσότερα από το 90% των ανθρωπολογικών στοιχείων που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και ότι άνθρωποι που δεν κατέχουν τα προσόντα του παλαιοανθρωπολόγου τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης σε σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Πρόσφατα, ο δρ. Πουλιανός έδωσε μια ομιλία σε λύκειο της Αθήνας και αμέσως αντιμετώπισε μια επίθεση από τις αρχές, η οποία είχε στόχο τόσο τον ίδιο όσο και το σχολείο που τον κάλεσε να μιλήσει. Ο διευθυντής του σχολείου σε δηλώσεις χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική» τη στάση των αρχών, προσθέτοντας: «Είναι πραγματικά θλιβερό το ότι μια επιστημονική υπηρεσία της κυβέρνησης εκτοξεύει τόσες πολλές απειλές, ανακρίβειες, παραποιήσεις και ψέματα εναντίον ενός καταξιωμένου επιστήμονα».
«Τι να πω; Είναι φασίστες στο μυαλό. Δε θέλουν πρόοδο εδώ. Και ήρθε εδώ ένας Μοσχοβίτης, όπως έλεγε ο Μαρινάτος παλιά, και τους έκαμε ανατροπή. Τις ανατροπές φοβούνται. Να μη θίξεις αυτά που διδάσκονται».
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ξένο αρχαιολογικό site έγραψε τα εξής: «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τιςσυστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κρύψει την αλήθεια από το κοινό και να καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα και στην αποκάλυψη της αλήθειας».

The Secret Real Truth: Άρης Πουλιανός: Ό,τι δεν θέλουν να ξέρουμε για το ...: Άρης Πουλιανός: Ό,τι δεν θέλουν να ξέρουμε για το σπήλαιο των Πετραλώνων.  Ο παλαιοανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός με το τεράστιο και πρωτότ...




***

Στο Καστέλι Κισσάμου περπάτησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος; – Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη

 

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 πιστοποιήθηκε ότι ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί

Στην Κρήτη τοποθετούν το αρχαιότερο γνωστό μέρος βάδισης του ανθρώπου τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 στο Καστέλι Χανίων. Πλέον πιστοποιήθηκε ότι ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, καθώς χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατ. χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, δημοσιεύθηκαν στις 31/8/2017 από περιοδικό του οίκου Elsevier.

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: