Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Η 5η Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) και πώς θα αλλάξει το κοινωνικό τοπίο

 

Κάθε μέρα διαβάζουμε για την Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση . Με την πρώτη ματιά, φαίνεται απλώς σαν μια νέα, βελτιωμένη έκδοση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτό τόσο συχνά, που όλοι υποθέτουμε ότι ξέρουμε τι είναι και ποτέ δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά τι είναι και πώς μας επηρεάζει.

Ο όρος βιομηχανική επανάσταση είχε χρησιμοποιηθεί από τον 19 ο αιώνα η οικονομική ιστορικός Arnold Toynbee για να περιγράψει την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας 1760-1840.

Ας ξεκινήσουμε με το τι εννοούμε με τον όρο Βιομηχανικές Επαναστάσεις. Μια βιομηχανική επανάσταση έχει δύο συνιστώσες. Το πρώτο είναι η δημιουργία νέας τεχνολογίας – για παράδειγμα, η εφεύρεση της ατμομηχανής. Το δεύτερο είναι μια αλλαγή στην παραγωγή που επιφέρει η τεχνολογία – για παράδειγμα, οι αργαλειοί ύφανσης με ατμό. Κάθε φορά που δημιουργείται μια νέα τεχνολογία, η διαδικασία παραγωγής [κατασκευής] αυξάνεται κατά ένα βαθμό. Καθώς οι επαναστάσεις γίνονται πιο περίπλοκες, ανακαλύπτονται πολλές νέες τεχνολογίες και η διαδικασία επιταχύνεται.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη σειρά των πέντε βιομηχανικών επαναστάσεων. Θα δείτε πώς κάθε επανάσταση δημιουργεί το σκηνικό για την επόμενη. Σημειώστε επίσης τη χρονική περίοδο κάθε περιστροφής.

 

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) και πώς θα αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο
Η ακολουθία των πέντε βιομηχανικών επαναστάσεων

Η πρώτη επανάσταση μηχανοποίησε την κλωστοϋφαντουργία. Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε τη γραμμή συναρμολόγησης, μεγάλο όγκο βιομηχανικής παραγωγής και μεγάλη μαζική κατανάλωση. Το τρίτο επέτρεψε τη σύλληψη πληροφοριών σε ψηφιακή μορφή και την οικονομική μετατροπή, επεξεργασία και μετάδοση. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μας έχει προσφέρει ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα και εικονική πραγματικότητα. Υπήρξαν σχεδόν δύο αιώνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης.

 

Ο Klaus Schwab, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επινόησε τον όρο «Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» στη συνεδρίαση του WEF στο Νταβός το 2016.

Οι περισσότεροι από εμάς διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα έχουμε βιώσει τις τρεις τελευταίες βιομηχανικές επαναστάσεις στη ζωή μας – με περισσότερες να ακολουθήσουν!

Στην πορεία, πήραμε την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τους πολυεθνικούς ομίλους με ετήσια έσοδα μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών χωρών. Πιο αποτελεσματική παραγωγή σημαίνει αυξημένη ρύπανση, αλόγιστη κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων και συνεχώς βελτιωμένες τριμηνιαίες καταστάσεις κερδών.

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση (5IR) μπορεί να συνοψιστεί ως ο συνδυασμός ανθρώπων και μηχανών στο χώρο εργασίας. Αλλά αυτό είναι πολύ υπεραπλουστευμένο και δεν αρχίζει καν να εξηγεί το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της αλλαγής.

 

Ο Marc Benioff , ο ιδρυτής της Salesforce το βλέπει ως εξής: «Βλέπω μια κρίση εμπιστοσύνης στην τεχνολογία», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Στην Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση, θα πρέπει να έχουμε… έναν επικεφαλής ηθικής και ανθρώπινης χρήσης. Χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες για το καλό του κόσμου; Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση χωρίς την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σας, των πελατών και των συνεργατών σας».

Η τρίτη και η τέταρτη επανάσταση ήταν σκληρές για τους ανθρώπους και σκληρές για το περιβάλλον. Οι προηγούμενες γενιές έπρεπε να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους σε αυτό που μπορούσαν να κάνουν οι μηχανές. Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι διαφορετική. Τα ανθρώπινα όντα βρίσκονται πλέον μπροστά και στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας.

Σχετικά Άρθρα:

 

Ακολουθεί μια μη εξαντλητική λίστα με μερικές από τις αλλαγές που γίνονται συνηθισμένες στην Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση

 

  • Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα εργάζονται τακτικά εξ αποστάσεως.
  • Η προκαταρκτική χορήγηση θα γίνεται με μηχανήματα.
  • Οι εμφυτεύσιμες τεχνολογίες για την υγεία και άλλους σκοπούς θα γίνουν ευρέως διαδεδομένες, οδηγώντας σε έναν πιο υγιή πληθυσμό με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.
  • Τα chatbots θα γίνουν μέρος ρουτίνας της εμπειρίας του πελάτη.

Τα ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν πλήρως περιλαμβάνουν:

 

  • Πώς θα αλλάξουν οι δουλειές του λευκού γιακά; Θα εξαφανιστούν εντελώς, πώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αναδιαμορφώσουν τους ρόλους τους καθώς η καθημερινή εργασία αυτοματοποιείται;
  • Πώς θα ανταποκριθούμε ως κοινωνία σε αυτό; Αξίες, θεσμοί, αίσθηση ταυτότητας.
  • Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο; Βόρεια / Νότια
  • Τι θα συμβεί σε χώρες με χαμηλή υιοθέτηση Διαδικτύου; Νότιος Αφρική.
  • Τι θα γίνει με το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών;
  • Πώς οι οργανισμοί θα οικοδομήσουν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και ψυχολογικά συμβόλαια εργασίας, Πώς θα ξεμάθουμε όλοι μας παλιές συνήθειες και θα προετοιμαστούμε για αυτό το νέο περιβάλλον;

Ένας αρνητικός τρόπος για να το δούμε αυτό είναι να παραπονιόμαστε ότι έχουμε καταστεί απαρχαιωμένοι από τις ίδιες τις μηχανές που δημιουργούμε. Τα ρομπότ θα γίνουν τελικά πιο έξυπνα από τους ανθρώπους και τότε δεν θα τους σταματήσει. Θα κυριεύσουν τον κόσμο και θα μείνουμε να μην κάνουμε τίποτα – θα γίνουμε περιττοί.

Ο θετικός τρόπος για να το δούμε αυτό είναι να εκτιμήσουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, παίζουμε και ζούμε αντικαθιστώντας επαναλαμβανόμενες και εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες και βοηθώντας μας στη λήψη αποφάσεων. Λιγότερη αγγαρεία στη δουλειά και περισσότερος χρόνος για να αφιερώσετε σε σημαντικά πράγματα.

Αν κοιτάξουμε τις προηγούμενες επαναστάσεις, έχουν φέρει η καθεμία κάποια εξάρθρωση, αλλά έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποπτευόμαστε ότι η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση θα είναι διαφορετική.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκπόνησε την «Έκθεση για το μέλλον των θέσεων εργασίας» το 2018.

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει την άποψή τους σχετικά με την υιοθέτηση των τεχνολογιών 5IR.

 

Τεχνολογίες ανά αναλογία εταιρειών που ενδέχεται να τις υιοθετήσουν έως το 2022 [προβλέπεται]
Τεχνολογίες ανά αναλογία εταιρειών που ενδέχεται να τις υιοθετήσουν έως το 2022 [προβλέπεται]

Και καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει, ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει πώς αυτό θα επηρεάσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες.

 

Παραδείγματα σταθερών, νέων και περιττών ρόλων, όλων των βιομηχανιών
Παραδείγματα σταθερών, νέων και περιττών ρόλων, όλων των βιομηχανιών

Κοιτάξτε τον οργανισμό σας και σκεφτείτε τις επιπτώσεις σε εσάς και τους συναδέλφους σας γύρω σας. Κοιτάξτε τους νέους ρόλους – δείτε ποιος από αυτούς τους ρόλους είναι μια φυσική εξέλιξη στην καριέρα σας.

Ας εξερευνήσουμε περαιτέρω και ας εξετάσουμε το παρακάτω γράφημα και την επίδραση στο εργατικό δυναμικό:

 

Προβλεπόμενες (2022) επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της τρέχουσας στρατηγικής ανάπτυξης, κατά ποσοστό εταιρειών
Προβλεπόμενες (2022) επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της τρέχουσας στρατηγικής ανάπτυξης, κατά ποσοστό εταιρειών

Οι αλλαγές στην αλυσίδα αξίας βρίσκονται ακριβώς στην κορυφή και θα το θίξουμε εν συντομία αργότερα σε αυτήν τη συνομιλία. Ποιες είναι οι συνέπειες όλων αυτών:

Είναι πολύ πιθανό ότι εσείς και εγώ θα δουλέψουμε με ρομπότ και έξυπνες μηχανές. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και τα μεγάλα δεδομένα θα παρέχουν πληροφορίες και θα λάβουν αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν να εργαζόμαστε καλύτερα και πιο γρήγορα. Αυτή η αλλαγή είχε ξεκινήσει στο 4IR, αλλά θα γίνει πιο συνηθισμένη καθώς προχωράμε στο μέλλον.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα ανθρώπινα όντα γίνονται περιττά. Πάντα θα υπάρχει ένας ρόλος για τους ανθρώπους, αλλά θα απαιτεί σημαντικές αλλαγές από εμάς. Σκεφτείτε την Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μετακόμισε από ένα αγροτικό περιβάλλον στο να εργάζεται σε εργοστάσια όπου έπρεπε να στήνουν και να χειρίζονται μηχανές. Όλοι θα πρέπει να ξεμάθουμε παλιούς τρόπους, να απορροφήσουμε νέες δεξιότητες και να αναλάβουμε νέους ρόλους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ η ανθρώπινη διαίσθηση και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων γίνονται απαραίτητες για τη βιώσιμη οικονομική παραγωγή.

 

Ο Έλον Μασκ , Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla παραδέχτηκε ότι ο «υπερβολικός αυτοματισμός» στην εταιρεία του ήταν λάθος, γράφοντας στο Twitter ότι «Οι άνθρωποι είναι υποτιμημένοι».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ρομπότ είναι πολύ πιο συνεπή από τους ανθρώπους και καλύτερα σε επαναλαμβανόμενες εργασίες ακριβείας. Όμως, είναι άκαμπτοι και ανίκανοι για την προσαρμοστικότητα και την κριτική σκέψη που μας καθορίζουν ως ανθρώπους. Ένα μηχάνημα δεν μπορεί [ακόμα] να καταλάβει τις αποχρώσεις της γλώσσας, της κουλτούρας και της γλώσσας του σώματος. Αλλά όταν τα ρομπότ συνεργάζονται με ανθρώπους, παρέχουν ανεκτίμητη συνεργασία και βελτιώνουν τη ζωή της εργασίας μας. Η Universal Robots χρησιμοποιεί τον όρο «cobots» για συνεργατικά ρομπότ για να τονίσει τη σημασία των ανθρώπων στη ρομποτική τεχνολογία.

 

«Το Industry 5.0 θα κάνει το εργοστάσιο ένα μέρος όπου δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να εργαστούν, για να δημιουργήσουν μια πιο εξατομικευμένη και ανθρώπινη εμπειρία για τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους», λέει ο Esben Østergaard, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής της Universal Robots.

Μια σύντομη άκρη εδώ: Όταν ακούμε για ρομπότ, σκεφτόμαστε ένα τεχνητό από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που μιλάει με μηχανική φωνή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, που δεν μοιάζουν σε τίποτα με τη μηχανή επιστημονικής φαντασίας. Περιλαμβάνουν προ-προγραμματισμένα ρομπότ, ανθρωποειδή ρομπότ, αυτόνομα ρομπότ, τηλεχειριζόμενα ρομπότ και ρομπότ αύξησης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα ρομπότ εδώ

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση θα δει πολύ πιο προηγμένες συνεργατικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, μηχανών, διαδικασιών και συστημάτων για μέγιστη βελτιστοποίηση απόδοσης.

Αν και μπορεί να μην είμαστε ακριβώς σίγουροι για το πώς η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση θα αλλάξει τις ατομικές μας ζωές, θα πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ότι είναι αναπόφευκτο. Οι γραφομηχανές εξαφανίστηκαν όταν οι επεξεργαστές κειμένου έγιναν πανταχού παρόντες. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές μιας βιομηχανικής επανάστασης θα σαρώσουν μαζί της.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέχετε καθώς προχωράμε όλο και βαθύτερα στην Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση. Δεν είναι εξαντλητικοί, αλλά είναι σημαντικοί φάροι που δείχνουν το δρόμο.

Οι δικτυωμένοι αισθητήρες θα συλλέγουν δεδομένα παντού, από το έξυπνο σπίτι σας μέχρι αυτόνομα εργοστάσια παραγωγής, μέχρι την κυκλοφορία στο δρόμο. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο όγκο δεδομένων για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Αυτό, με τη σειρά του, θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συστημάτων, των διαδικασιών, της κατασκευής και της παράδοσης. Όταν πετάτε ένα άδειο δοχείο γάλακτος στον έξυπνο κάδο απορριμμάτων σας, ολόκληρη η αλυσίδα αξίας –μέχρι το γαλακτοκομείο– θα ενημερωθεί και θα προσαρμόσει ανάλογα την παραγωγή. Τώρα πολλαπλασιάστε το με χιλιάδες αντικείμενα σε χιλιάδες νοικοκυριά, για να δείτε τα συνδυασμένα αποτελέσματα. Είναι δυνατό μόνο μέσω δικτυωμένων αισθητήρων.

Η οπτικοποίηση και η μοντελοποίηση διαδικασιών όπως οι γραμμές παραγωγής θα καταστήσει κάθε στάδιο μιας αλυσίδας αξίας ανοιχτό σε επιθεώρηση. Αυτό θα είναι απαραίτητο για τη διαχείριση και την εξατομίκευση μελλοντικών προϊόντων και σειρών προϊόντων.

Τα συστήματα παρακολούθησης θα βελτιώσουν την παρακολούθηση της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο από το ταμείο στο κατάστημα λιανικής, ακριβώς από την αρχή της διαδικασίας παραγωγής. Οι περιορισμοί, το περιττό απόθεμα και οι καθυστερήσεις θα είναι άμεσα ορατές. Αυτό βοηθά στη μείωση της σπατάλης υλικών, στην πρόληψη της κλοπής και στην πρόληψη της κακής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων όταν συνδυάζεται με τεχνολογίες όπως το IoT και η μηχανική μάθηση. 

 

Η εικονική εκπαίδευση είναι όπου ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει μια συγκεκριμένη εργασία ή δεξιότητα σε ένα εικονικό ή προσομοιωμένο περιβάλλον. Αυτό θα εκραγεί στο εγγύς μέλλον επειδή παρέχει ένα ασφαλές και ακριβές αλλά οικονομικά αποδοτικό περιβάλλον για την εκπαίδευση οδηγών, πιλότων, πυροσβεστών, ιατρικών επαγγελματιών κ.λπ., χωρίς να τους εκθέτει στους κινδύνους και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε πραγματικούς χώρους ή χωρίς κίνδυνο για τους άλλους. Η εικονική εκπαίδευση δημιουργεί ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό χωρίς να διακινδυνεύει την παραγωγικότητα ή να θέτει σε κίνδυνο έναν άνθρωπο εργαζόμενο.

 https://youtu.be/uWcrL3BnKKA

Η έξυπνη αίσθηση θα περιλαμβάνει τη χρήση του ανθρώπινου εγκεφάλου ως πηγής σημάτων. Τα ειδικά ακουστικά καταγράφουν αποτελεσματικά τις ενεργοποιήσεις του εγκεφάλου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως ο έλεγχος ενός ρομποτικού βραχίονα, εξοπλισμένου με ένα όργανο, για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.

Η Πέμπτη Βιομηχανική Επανάσταση θα είναι μια περίοδος ενθουσιασμού και άγχους. Θα μπορέσουμε να κάνουμε και να ζήσουμε πράγματα που οι προηγούμενες γενιές θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν. Αλλά θα πρέπει επίσης να αφήσουμε πίσω, αγαπημένες δεξιότητες, πρακτικές και νοοτροπίες.

ΑΠΟ ΤΟ REGENESYS BUSINESS SCHOOL  8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020  

Δεν υπάρχουν σχόλια: