Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Και τα δυο ΚΚ της Ρωσίας καλούν το λαό σε αποφασιστικό αγώνα κατά των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και των ανδρεικέλων τους στην Ουκρανία - Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ με ΚΚΕ ,που άλλα έλεγε το 1999 για τη Ρωσία



Η (καπιταλιστική και τότε) Ρωσία μεταλλάχθηκε ή το ΚΚΕ...

Παραθέτουμε από τον Ριζοσπάστη τις 30/3/1999

απόσπασμα από την ομιλία της πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που αφορά το ρόλο της Ρωσίας.

Τι άλλαξε από τότε; Άλλαξε η Ρωσία ή άλλαξε το ΚΚΕ και εξισώνει τώρα τη Ρωσία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πράγμα που εξ αντικειμένου υποβοηθά τον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να υπονομεύσει τη Ρωσία και να αναβιώσει τις κοσμοκρατορικές φιλοδοξίες του;

«Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν.

Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά.

Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις.

Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι “μεγάλοι της Γης” οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ’ αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας.

Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο

νότια».

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Φωτοαντιγραφή του κειμένου όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε τότε:

Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία θα είναι το επόμενο θύμα

Σχολιάζοντας τη στάση Ρωσίας και τις κινητοποιήσεις του ρώσικου λαού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν. Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά. Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις. Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι "μεγάλοι της Γης" οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ' αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας. Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο νότια.



1. Δήλωση
του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας*.

Η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Ο στρατός του νεοναζιστικού καθεστώτος εξαπέλυσε αντεπίθεση.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, στη γέφυρα της Κριμαίας και οι καθημερινοί βομβαρδισμοί του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορόζιε δείχνουν ότι οι παγκοσμιοποιητές δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας.
Τώρα δεν υπάρχει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ο πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους εναντίον της Ρωσίας από τα χέρια των φασιστοειδών του Μπαντέρα.
Οι δυτικές χώρες προμηθεύουν το εγκληματικό καθεστώς στην Ουκρανία με τα πιο σύγχρονα όπλα. Χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα επιτελεία τους σχεδιάζουν και ελέγχουν τις τις επιχειρήσεις της νεοναζιστικής πολιτοφυλακής και τους παρέχουν πληροφορίες κατασκοπείας. Καθορίζουν επίσης στόχους για πλήγματα κατά ρωσικών στρατευμάτων, πόλεων και κωμοπόλεων στη Ρωσία.
Ειδικοί του ΝΑΤΟ κάθονται στα χειριστήρια των οπλικών συστημάτων ακριβείας. Χιλιάδες μισθοφόροι εμπλέκονται άμεσα στις μάχες. Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους έχουν αναλάβει σχεδόν το σύνολο της χρηματοδότησης του καθεστώτος των Μπαντεριστών στην Ουκρανία. Διεξάγεται μια προπαγανδιστική και οικονομική μάχη εναντίον της Ρωσίας ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου υβριδικού πολέμου. Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αναμφίβολα έργο των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ειδικεύονται εδώ και καιρό σε τέτοια εγκλήματα.

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Η απροκάλυπτη είσοδος του ΝΑΤΟ στον ένοπλο αγώνα κατά της Ρωσίας είναι ένα ριζικά νέο φαινόμενο που απαιτεί αλλαγή της στρατηγικής και της τακτικής της κρατικής ηγεσίας και του στρατού, στρέφοντας ολόκληρη τη χώρα προς την εξασφάλιση της νίκης. Δεδομένου ότι η LPR και η DPR, καθώς και οι περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε, έχουν επιστρέψει στη Ρωσία, σήμερα δεν πολεμάμε στην Ουκρανία, αλλά στα δικά μας εδάφη.
Και αυτό είναι επίσης ένα νέο φαινόμενο.
Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το καθήκον της απελευθέρωσης του λαού της Ουκρανίας από το νεοναζιστικό καθεστώς δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις.
Έχουν γίνει πολλά λάθη και λανθασμένοι υπολογισμοί. Υπήρξε υποτίμηση των εχθρικών δυνάμεων. Οι υποσχέσεις της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας να περιορίσει σημαντικά την προμήθεια δυτικών όπλων στις γραμμές του μετώπου δεν έχουν εκπληρωθεί. Η κοινωνία εύλογα αναρωτιέται: γιατί;
Παρεμπιπτόντως, ακόμη και οι αντίπαλοί μας εκπλήσσονται από αυτή την κατάσταση.
Η ωραιοποίηση της κατάστασης, όπως γινόταν μέχρι τώρα, δεν οδήγησε ποτέ σε καλό. Τα αναδυόμενα προβλήματα αποσιωπήθηκαν ή αγνοήθηκαν αντί να αντιμετωπιστούν. Αυτή η στάση είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Θα ήταν, ωστόσο, εντελώς λάθος να επιρρίψουμε την ευθύνη για όλα αυτά τα προβλήματα μόνο στην τρέχουσα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Χρειάζονται όλη την υποστήριξη και τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν.
Και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση σε εκείνους που καταστρέφουν την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια.
Μιλάμε κυρίως για τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Serdyukov και την ομάδα του. Υπό τις διαταγές του καταστράφηκαν ένδοξες στρατιωτικές μονάδες, ακαδημίες και κολέγια με ιστορία αιώνων. Έφτασαν στο χείλος της καταστροφής ο τομέας της στρατιωτικής ιατρικής και επιστήμης. Το σύστημα ετοιμότητας κινητοποίησης υπονομεύτηκε με την πραγματική καταστροφή των γραφείων στρατολόγησης και κατάταξης.
Ως αποτέλεσμα της ρευστοποίησης των στρατηγικών αποθεμάτων και της κλοπής των στρατηγικών προμηθειών, ο στρατός έμεινε σε μεγάλο βαθμό χωρίς τα απαραίτητα εν μέσω του αγώνα.
Η αμυντική βιομηχανία και η επιστήμη αποδυναμώθηκαν σημαντικά. Οι απερίσκεπτες και συχνά ανοιχτά καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν στην εκκαθάριση πολλών στρατηγικά σημαντικών βιομηχανιών.
Παρεμπιπτόντως, η διαδικασία εσκεμμένων πτωχεύσεων τέτοιων επιχειρήσεων συνεχίζεται και σήμερα.
Τη λύση πολλών προβλημάτων εφοδιασμού του στρατού που πολεμούσε αναγκάστηκε να αναλάβει η κοινωνία.
Τιμή και έπαινος στα εκατομμύρια των πατριωτών σε όλες τις γωνιές της χώρας που ανέλαβαν την αγορά και παράδοση διαφόρων ειδών εξοπλισμού, τροφίμων, ρουχισμού, συσκευών νυχτερινής όρασης, UAV, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στον ενεργό στρατό. Αυτό όμως είναι άμεση ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων φορέων του.
Το 1941-1945, υπήρξε επίσης ένα ρεύμα δεμάτων από τα μετόπισθεν προς τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στο μέτωπο. Αλλά όλα όσα ήταν απαραίτητα για το στρατό παρέχονταν πλήρως από το κράτος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα για την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο, η ζημιά που προκάλεσαν οι φιλελεύθεροι "μεταρρυθμιστές" και η "πέμπτη φάλαγγα" είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί. Η κοινωνία αναμένει ότι οι υπαίτιοι των σημερινών σοβαρών προβλημάτων του στρατού μας, οι οποίοι υπονόμευσαν προδοτικά την αμυντική του ικανότητα, θα τιμωρηθούν αυστηρά.
Τεράστια ζημιά στην πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας έχει γίνει από εκείνους που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Η μακροχρόνια πορεία καταστολής του πατριωτισμού, η εμφύτευση δυτικών "αξιών" ξένων προς το λαό μας, καθώς και οι κλεφτοεκλογές δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες [που τώρα εμφανίζονται] με τη μορφή χιλιάδων νέων ανθρώπων που αποφεύγουν την επιστράτευση.
Είναι απαραίτητο να κατηγορήσουμε όχι μόνο αυτούς, αλλά και όσους σκόπιμα μετέτρεψαν τη νεολαία μας σε κοσμοπολίτες χωρίς οικογένεια και φυλή.
Η καταστροφή του συστήματος της αρχικής στρατιωτικής εκπαίδευσης πριν από τη στρατολόγηση, η μετατροπή της DOSAAF σε εμπορική επιχείρηση, συνέβαλαν στη μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. [ΣΗΜ. Η DOSAAF ήταν ένα είδος προσκοπικής οργάνωσης της ΕΣΣΔ που εξοικειωνε τους νέους με την άμυνα της χώρας].
Στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με έναν άθλιο και ύπουλο αντίπαλο, γίνεται ακόμη πιο φανερό πόσο ανεξέλεγκτα έχουν γίνει προβλήματα όπως η διαφθορά και οι χαμηλοί μισθοί. Συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της διασφάλισης της ασφάλειάς μας. Οι διεφθαρμένοι και οι φτωχοί είναι οι καλύτεροι στόχοι για δωροδοκία και παρακίνηση για προδοσία λόγω ιδιοτελών συμφερόντων. Σήμερα, αυτό χρησιμοποιείται ενεργά από εκείνους που μάχονται εναντίον μας μέσω της ληστρικής τρομοκρατίας και του σαμποτάζ.
Η όξυνση των εχθροπραξιών, η ανοιχτή είσοδος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία αποκάλυψε την παρουσία δυνάμεων που, από απερισκεψία ή σκόπιμα, εμποδίζουν την επίλυση των καθηκόντων που αντιμετωπίζει η χώρα και ο στρατός.
Ένα μέρος της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριφέρεται τόσο ήρεμα, σαν να μην υπάρχει κάποια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, σαν να μην υπάρχει μετατροπή της ΕΣΕ σε πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Αυτό αρχίζει να αγγίζει τα όρια του σαμποτάζ. Είναι απαραίτητο στο εγγύς μέλλον να υιοθετηθεί ένας νόμος για την τιμωρία τέτοιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας των αξιωματούχων σε καταστάσεις όπου πρέπει να ληφθούν επειγόντως υπεύθυνες αποφάσεις.
Σήμερα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές μας βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο πολεμώντας στο μέτωπο, η γραφειοκρατία των αξιωματούχων στα μετόπισθεν σημαίνει άμεση ή έμμεση συνενοχή με τους εχθρούς μας. Είναι καιρός οι αρχές να θυμηθούν σε ποιες σοβαρές συνέπειες οδήγησαν οι ήττες στον Ρωσοϊαπωνικό και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, να πετύχουμε τη νίκη και να σώσουμε το κράτος μας από τη σύγχυση και την καταστροφή.
Μπροστά στην αυξανόμενη στρατιωτική απειλή για τη χώρα, η ενότητα της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας. Δεν πρέπει απλώς να κινητοποιήσουμε τις στρατιωτικές εφεδρείες.
Τα καθήκοντα της καταπολέμησης του μεγαλύτερου στρατιωτικού, οικονομικού και πολιτικού μπλοκ στον κόσμο δεν μπορούν να ανατεθούν μόνο στο στρατό. Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές, πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας για την υποστήριξη του μαχόμενου στρατού.
Δεν είναι ο στρατός που πολεμάει, αλλά η χώρα. Το γεγονός όλων και όλων πρέπει να είναι το σύνθημα των μεγάλων προγόνων μας: "Όλα για το μέτωπο! Τα πάντα για τη νίκη!" Ωστόσο, μια πραγματική ενοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η πορεία [της χώρας] αλλάξει σε μια πορεία με κοινωνικό προσανατολισμό. Η δικαιοσύνη, η συλλογικότητα και η αλληλοβοήθεια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας μας. Η καθιέρωση μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας και η κατάργηση των αποφάσεων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι επείγουσα ανάγκη.
Η μάχη πρέπει να δοθεί όχι μόνο με τους εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και με τους κύριους εσωτερικούς αντιπάλους της Ρωσίας: με τη διαχειριστική κρίση, την οικονομική καθυστέρηση, τη μαζική εξαθλίωση, τον κραυγαλέο κοινωνικό διχασμό, με την εγκληματική απληστία και την κλεφτική ανευθυνότητα της ολιγαρχίας, με τις ρωσοφοβικές και αντισοβιετικές ίντριγκες της "πέμπτης φάλαγγας" στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της προπαγάνδας.
Αυτή τη μάχη στον 20ό αιώνα την κέρδισε λαμπρά το σοβιετικό κράτος, έχοντας πραγματοποιήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο τον λενινιστικό-σταλινικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος έβαλε τέλος στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία και τον αναλφαβητισμό και πραγματοποίησε την ταχεία εκβιομηχάνιση της οικονομίας. Τα εξαιρετικά ειρηνικά κατορθώματα του σοσιαλισμού έγιναν το θεμέλιο της νίκης μας ενάντια στην "φαιά πανούκλα" του Χίτλερ.
Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι το νόημα αυτού του ιστορικού μαθήματος και να συνειδητοποιήσουμε ότι νέες νίκες είναι δυνατές μόνο αν αλλάξει ριζικά η πορεία [της χώρας] προς το σοσιαλισμό, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την πραγματική ευθύνη των αρχών και των πολιτών για τη χώρα τους.
Η εμπειρία μας δείχνει την ανάγκη για μέγιστη συγκέντρωση των πόρων για αξιοπρεπή οργάνωση. Στον τελευταίο νικηφόρο πόλεμο, δημιουργήθηκαν τα Αρχηγεία της Ανώτατης Διοίκησης και στη συνέχεια η Κρατική Επιτροπή Άμυνας, τα οποία έγιναν τα κύρια διοικητικά όργανα. Μια τέτοια εμπειρία δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Στη σύγκρουση με τον γερμανικό ναζισμό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμη και μια εξ ολοκλήρου φιλελεύθερη χώρα όπως η Βρετανία ακολούθησε την οδό της εθνικοποίησης βασικών τομέων της οικονομίας.
Υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, οι ζωτικοί τομείς της εθνικής οικονομίας πρέπει να επανέλθουν στον κρατικό έλεγχο.
Η εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η μέγιστη δυνατή στήριξη της καινοτόμου ανάπτυξής της, η διάδοση της εμπειρίας των λαϊκών επιχειρήσεων, η κοινωνική προστασία των πολιτών, η δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατρική και εκπαίδευση - αυτές είναι οι βάσεις των πρωτοβουλιών και των προτάσεών μας.
Αυτό είναι το πρόγραμμα νίκης που πρέπει να υιοθετηθεί σε κρατικό επίπεδο. Χωρίς αυτό, θα είναι αδύνατο να δοθεί ένα συντριπτικό χτύπημα σε εκείνους που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον ρωσικό κόσμο και να εξαλείψουν το κράτος που γέννησε από το πρόσωπο της γης.
Σε μια εποχή που η χώρα έχει ξεσηκωθεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στέλνονται στο μέτωπο, όλοι πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να νικήσουν τον νεοναζισμό και τον μπαντερισμό, πίσω από τους οποίους στέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ΝΑΤΟικοί τους δορυφόροι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στη Ρωσία είναι πεπεισμένοι ότι ο λαός μας θα νικήσει τον ίδιο εχθρό που ήρθε σε μας και τον Ιούνιο του 1941 - τις ενωμένες δυνάμεις της επιθετικής Δύσης. Τότε, οι δυνάμεις αυτές καθοδηγούνταν από τη Γερμανία του Χίτλερ. Τώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι υποτελείς τους.
Για την επιτυχία αυτού του αγώνα χρειαζόμαστε μια πλήρη συγκέντρωση όλων των πόρων και των πνευματικών μας δυνάμεων. Η ρωσική ηγεσία έχει την υποχρέωση να λάβει εξαντλητικά μέτρα για το σκοπό αυτό.


  • * Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟρωσικά: Коммунистическая Партия Российской Федерации, КПРФ θεωρείται ως ο άμεσος διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο είχε απαγορευτεί το 1991 από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από την Ενωμένη Ρωσία. Η οργάνωση νεολαίας του κόμματος είναι η Λενινιστική Νεανική Κομμουνιστική Ένωση. Το κόμμα διοικείται από την Κεντρική Επιτροπή.

    Το ΚΚΡΟ ιδρύθηκε στη Δεύτερη Έκτακτη Συνεδρίαση των Ρώσων Κομμουνιστών στις 14 Φεβρουαρίου 1993, ως διάδοχη οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Το 2015  είχε 570.000 μέλη που αυξήθηκαν παραπέρα ως σήμερα.

    Ο δηλωμένος στόχος του κόμματος είναι να δημιουργήσει μια νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή σοσιαλισμού στη Ρωσία. 
  • Άμεσοι στόχοι του κόμματος είναι η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, της γεωργίας και των μεγάλων βιομηχανιών στο πλαίσιο μιας μικτής οικονομίας που επιτρέπει την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

    Βλ
    Κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Επίσημη Ιστοσελίδα





Σημ. Αντίλογου Χανίων:
Ο Λένιν για πατρίδα και εθνική ανεξαρτησία
«Το μονοπωλιακό κεφάλαιο έχει μεγαλύτερο όφελος από μορφές εκμετάλλευσης που συνδέονται με την απώλεια της πολιτικής ανεξαρτησίας των χωρών»
«Η εργατική τάξη δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση, αν δεν προετοιμάζεται γι’ αυτή με τον αγώνα για δημοκρατία. …Χωρίς αγώνα για δικαιώματα αμέσως, αυτή τη στιγμή, χωρίς διαπαιδαγώγηση των μαζών στο πνεύμα αυτού του αγώνα ο σοσιαλισμός είναι ανέφικτος»
«Η δημοκρατία δεν εξαλείφει την ταξική καταπίεση, αλλά απλώς κάνει την ταξική πάλη πιο καθαρή, πιο πλατιά, πιο ανοιχτή, πιο οξεία… Όσο δημοκρατικότερο είναι το κρατικό καθεστώς, τόσο σαφέστερο γίνεται στους εργάτες ότι η ρίζα του κακού είναι ο καπιταλισμός και όχι η έλλειψη δικαιωμάτων».
«Ο Μαρξ και ο Ένγκελς είπαν στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” ότι οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Ο ίδιος, όμως, ο Μαρξ, επανειλημμένα καλούσε να πάρουν μέρος σε εθνικό πόλεμο το 1849, ο ίδιος ο Ένγκελς επίσης το 1859 (το τέλος της μπροσούρας του “Πάδος και Ρήνος”, όπου διεγείρεται ανοιχτά το εθνικό αίσθημα των Γερμανών, τους καλούν ανοιχτά σε εθνικό πόλεμο). 
Το 1891 ο Ένγκελς, λόγω της απειλής και του επερχόμενου τότε πολέμου της Γαλλίας (Μπουλανζέ) και του Αλέξανδρου του Γ’ ενάντια στη Γερμανία, αναγνώριζε ανοιχτά την “υπεράσπιση της πατρίδας”».
«Από μαρξιστική άποψη, γενικοί και αφηρημένοι ορισμοί, όπως ο «μη πατριωτισμός», δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Η πατρίδα, το έθνος, είναι ιστορικές κατηγορίες. Αν σε καιρό πολέμου πρόκειται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ή για αγώνα ενάντια στον ζυγό, που καταπιέζει ένα έθνος, εγώ δεν είμαι καθόλου ενάντια σε έναν τέτοιο πόλεμο και δεν φοβάμαι τις λέξεις «υπεράσπιση της πατρίδας» όταν αναφέρονται σε έναν τέτοιου είδους πόλεμο ή εξέγερση. Οι σοσιαλιστές τάσσονται πάντοτε με το μέρος των καταπιεζόμενων και συνεπώς δε μπορεί να είναι αντίπαλοι των πολέμων που έχουν σκοπό την δημοκρατική πάλη ενάντια στην καταπίεση»

«Η αυτοδιάθεση των εθνών είναι το ίδιο με τον αγώνα για πλήρη εθνική απελευθέρωση, για πλήρη ανεξαρτησία, ενάντια στην προσάρτηση και οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να παραιτηθούν από ένα τέτοιο αγώνα 
-όποια μορφή κι αν πάρει μέχρι την εξέγερση ή τον πόλεμο- 
χωρίς να πάψουν να είναι σοσιαλιστές».




2. Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ

(9 Οκτωβρίου 2022)

Η απειλητική φτέρνα του φασισμού και τα καθήκοντα των κομουνιστών.



Για τη δίκαιη φύση του αντιφασιστικού αγώνα και τη χρησιμότητα των προσωρινών συμμαχιών και της τακτικής των κοινών μετώπων.

Στην ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ στις 8-9 Οκτωβρίου, η στάση του Κόμματος απέναντι στην πορεία της ένοπλης φάσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και το Ντονμπάς ήταν το κύριο θέμα που έδωσε αφορμή για μια μακρά και έντονη συζήτηση. Αρκεί να πούμε ότι 17 άτομα πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δηλαδή οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην Ολομέλεια.
Ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Σ.Σ. Μαλεντσόφ, παρουσίασε στην Ολομέλεια έκθεση για το θέμα, με συνεισηγητή τον Ι.Λ. Φερμπέροφ, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής.
Το σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς, διεξοδικά και με πάθος, με πολλές τροποποιήσεις.
Το κυριότερο στο ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι η ανάλυση όχι μόνο της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κατάστασης και το συμπέρασμα ότι ο αγώνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή ενάντια στο φασιστικό καθεστώς στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ουκρανίας και των δυτικών αφεντικών τους είναι δίκαιος.
Η αντικειμενική δικαιοσύνη του αντιφασιστικού αγώνα του λαού πρέπει να διακρίνεται από τα κίνητρα του ρωσικού αστικού καθεστώτος.
Το ψήφισμα ασχολείται επίσης με τις τρέχουσες διαφωνίες στο κομμουνιστικό κίνημα και αναθέτει στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής να μεταφέρει τη θέση του Κόμματος στο διεθνές κομουνιστικό κίνημα στην προσεχή, πολύ σύντομα, συνάντηση των κομουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Κούβα. Το πλήρες κείμενο του ΚΕΚΡ εδώ: https://omilos.ilhs.gr/.../10/13/apeilitiki-fterna-fasismou/


*Παραθέτουμε, ως "Αντίλογος Χανίων," ένα κριτικό σχόλιο που μας εκφράζει και το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό για θεμελιώδη ζητήματα που τόσο εύστοχα θέτει:

Γενικώς καλά τα λένε, απλά διαφωνώ σε κάποιες πλευρές.
α. Καταρχήν χρησιμοποιούν τον όρο "ιμπεριαλιστική χώρα" σύμφωνα με τη γνωστή λογική της εφαρμογής των 5 χαρακτηριστικών του ορισμού του ιμπεριαλισμού του Λένιν σε κάθε χώρα, ως κριτήρια κατάταξής της. Μάλιστα, αναφέρονται στο "γίγνεσθαι" του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ως αν κάθε καπιταλιστική χώρα να δύναται να περάσει από ένα τέτοιο γίγνεσθαι, ή εν πάσει περιπτώσει, θεωρούν ότι η Ρωσία περνάει.
Είναι γνωστή η άποψή μου ότι ενώ ο χαρακτηρισμός της ιμπεριαλιστικής χωρας σαφώς και συνδέεται με το επίπεδο ανάπτυξης του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στο εσωτερικό της κάθε χώρας, η ουσία του ορισμού είναι σχετική με τις άλλες χώρες, και αφορά το αν το συνολικό κεφάλαιο μιας χώρας αναπαράγεται εις βάρος των διεθνών ανταγωνιστών της
(όλων των άλλων εθνικών συνολικών κεφαλαίων, αλλά και του πλούτου των σοσιαλιστικών κρατών, αν υπάρχουν), 
μέσω θετικών ισοζυγίων μεταφοράς υπεραξίας στο σύνολο των διεθνών συναλλαγών της. 
Αυτό, στο κρατικομονοπωλιακό στάδιο δε γίνεται αν τα εθνικά μονοπώλια δεν είναι μονοπώλια "διεθνούς κλάσης", δηλ. από τα ισχυρότερα μονοπώλια του κόσμου, αν δεν κυριαρχούν σε κάποιους κλάδους κατ' ελάχιστο, με τις τεχνολογίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μαζί με τα μονοπώλια των φυσικών πόρων και του εμπορίου να παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μετράει, άσχετα από το πως το επιτυγχάνει το κάθε εθνικό συνολικό κεφάλαιο. Η Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική με αυτήν την έννοια, και είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει ιμπεριαλιστική στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.
β. Η δεύτερη διαφωνία που έχω είναι ότι γίνεται μια κατάχρηση του όρου του φασισμού, όταν αναφέρονται στην ιμπεριαλιστικη Δύση γενικά, ειδικά για το εσωτερικό των χωρών αυτών.
γ. Τέλος, χρειάζεται καλύτερη εξήγηση για το πως ένας πόλεμος μπορεί να είναι και λίγο άδικος από τη σκοπιά της α.τ. που τον διεξάγει, αλλά και απόλυτα δίκαιος από την πλευρά του λαού που συμμετέχει με το όπλο στο χέρι μεν, αλλά υπό την ηγεσία της α.τ. προς το παρόν, δε.
Συμφωνώ γενικά με το να γίνεται διάκριση των εθνικών ταξικών υποκειμένων σε έναν πόλεμο, αλλά εξακολουθεί η δράση τους να διαμεσολαβείται από το κράτος, ως υποκείμενο, στο οποίο εσωτερικά κυριαρχεί η τάξη που έχει την εξουσία.
Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά ξεκαθαρίζονται από το ΚΕΚΡ.

3. Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΕΚΡ (έχει προηγηθεί του μαζικότατου ΚΚΡΟ) με ΚΚΕ 
για το αν είναι (όπως ισχυρίζεται η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ)  "ιμπεριαλιστικές ...όλες οι καπιταλιστικές χώρες" 
ή (όπως είναι αυτονόητο σε όποιον διαθέτει στοιχειώδη λογική) μόνο οι σε βάρος άλλων ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες) 
και  για τη σχέση ταξικού και  εθνικοανεξαρτησιακού ζητήματος, την ανάγκη συγκρότησης λαϊκών μετώπων κλπ) 

Κείμενο του Γιώργου Πετρόπουλου 

Σοβαρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση εκδηλώθηκε ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, με αφορμή άρθρο της ΚΕ του τελευταίου που δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος (Γενάρης 2015 στην ελληνική έντυπη έκδοση) του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΔΚΕ).

Στο προαναφερόμενό τεύχος, το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.iccr.gr/ δημοσιεύεται άρθρο που υπογράφεται από την ΚΕ του ΚΕΚΡ και το οποίο φέρει τον τίτλο «Η πάλη των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό ως πηγή πολέμων».

Στο τέλος του έχει προστεθεί κριτικό σημείωμα των εκπροσώπων του ΚΚΕ, από τη σύνταξη του θεωρητικού του περιοδικού «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ), που συμμετέχουν στη Συντακτική Επιτροπή της ΔΚΕ.

Το κριτικό αυτό σημείωμα φέρει τον τίτλο «Παρατηρήσεις των εκπροσώπων της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΚΕ) στη Συντακτική Επιτροπή της ΔΚΕ για το άρθρο: ‘‘Η πάλη των κομμουνιστών με τον ιμπεριαλισμό ως πηγή των πολέμων’’, που παρουσίασε το ΚΕΚΡ».

Ολόκληρη η άγνωστη απάντηση του ΚΕΚΡ στο ΚΚΕ- σε μετάφραση από τα ρωσικά του Βασίλη Μακρίδη- έχει ως εξής:

Καλοπροαίρετη απάντηση προς τους φίλους μας-σχολιαστές του άρθρου του ΚΕΚΡ για την πάλη των κομμουνιστών εναντίον του ιμπεριαλισμού.

Λόγος γίνεται για τα σχόλια που έγιναν εξ ονόματος του ΚΚΕ για το άρθρο του ΡΚΕΚ «Η πάλη των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό ως πηγή πολέμων», που δημοσιεύτηκε στο № 5 του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στα ερωτήματα, τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις των συντρόφων έχουμε δώσει ήδη αναλυτικές τεκμηριώσεις, τόσο στις συνεδριάσεις της συντακτικής επιτροπής, όσο και στο ίδιο το άρθρο, κάτι για το οποίο ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί εύκολα να πειστεί.

Οι σύντροφοι έδειχναν ότι μάλλον δεν είχαν περισσότερες αντιρρήσεις, όμως αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου η μη κατανόηση εμφανίστηκε εκ νέου-και πάλι για μία σειρά ζητημάτων που είχαν ήδη εξεταστεί.

Από αυτό βγάζουμε το συμπέρασμα, ότι οι σύντροφοι (της ηγεσίας του ΚΚΕ) δεν κατανόησαν πλήρως τα γενικά ζητήματα της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού, γι’ αυτό και παρακάτω «σκοντάφτουν» σε επιμέρους ζητήματα.

Από αυτού του είδους τις λανθασμένες ερμηνείες των γενικών ζητημάτων στη συζήτηση που διεξάχθηκε θα ξεχωρίσουμε δύο:

- Πρώτη: η υπεραπλουστευμένη, μη πλήρης κατανόηση και εφαρμογή της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού·

- Δεύτερη: η μη διαλεκτική κατανόηση και σχέση προς τον ορισμό του φασισμού ως έκφρασης ενός διατηρούμενου μέσα από αλλαγές χαρακτηριστικών αυτού του φαινομένου.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι ο Β.Ι. Λένιν μας καλούσε να κατανοήσουμε την οικονομική ουσία του ιμπεριαλισμού:

«Θα ήθελα να ελπίζω, ότι η μπροσούρα μου θα βοηθήσει στην κατανόηση του βασικού οικονομικού ζητήματος, χωρίς την μελέτη του οποίου δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει τίποτε από την εκτίμηση του σύγχρονου πολέμου και της σύγχρονης πολιτικής, για την ακρίβεια: από το ζήτημα της οικονομικής ουσίας του ιμπεριαλισμού»

Τον πυρήνα της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού αποτελεί η θέση, ότι μια χούφτα από μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη, τα οποία πραγματοποίησαν το μοίρασμα του κόσμου και που μάχονται για την ανακατανομή του, σε περίοδο ιμπεριαλισμού ληστεύουν όλα τα υπόλοιπα αστικά κράτη.

Ο Λένιν έδειχνε πειστικά, πώς σχηματίζεται

«η στέρεη βάση της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης της πλειοψηφίας των εθνών και των κρατών του κόσμου, του καπιταλιστικού παρασιτισμού μιας χούφτας των πλουσιότερων κρατών!» 

Στις μέρες μας, η ουσία του ιμπεριαλισμού δεν έχει αλλάξει. Σήμερα αυτή η «χούφτα» έχει ως επικεφαλής τις ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν η Βρετανία και ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η Γερμανία και η Γαλλία. 

Όλα τα υπόλοιπα αστικά κράτη αποτελούν αντικείμενο πίεσης και ληστείας.

Δυστυχώς, οι αγαπημένοι μας φίλοι αυτή τη θεμελιώδη θέση της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού για την ανισομετρία ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών

και της εκμετάλλευσης του υπόλοιπου κόσμου από τα ισχυρότερα «αρπακτικά»,  την εφαρμόζουν εσφαλμένα, πιθανό και να μην την κατανοούν, γι’ αυτό και τα σχόλιά τους προς το συγκεκριμένο άρθρο συχνά φέρουν θεωρητικά εσφαλμένο χαρακτήρα.

Για το δεύτερο ζήτημα θα παρατηρήσουμε, ότι οι σύντροφοι εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη χρήση από τον ΚΕΚΡ του ορισμού του φασισμού που δόθηκε από την Κομιντέρν το 1935.

Ταυτόχρονα όμως οι ίδιοι δεν δίνουν έναν δικό τους ορισμό, αλλά μόνο υπενθυμίζουν, ότι στην Κομιντέρν, τάχα, υπήρχαν και παλιότεροι ορισμοί με την απαρίθμηση διαφόρων χαρακτηριστικών του φασισμού, ενώ αυτός ο τελευταίος δόθηκε πλέον «σε άλλες ιστορικές συνθήκες, σε μια περίοδο όπου τα ιμπεριαλιστικά κράτη σχεδίαζαν την εξαφάνιση του μοναδικού σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο και η ΕΣΣΔ επιδίωκε να προκαλέσει ρήγμα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις του». 

Εδώ οι σύντροφοι (της ηγεσίας του ΚΚΕ) απομακρύνονται από την μαρξιστική μεθοδολογία, αντιπαραθέτοντας κάποιες πρώιμες και λιγότερο ώριμες διατυπώσεις*οι οποίες δεν εξέφραζαν το διατηρούμενο εντός των αλλαγών κύριο χαρακτηριστικό, αλλά απλώς προσέγγιζαν την αποκάλυψή του και περιορίζονταν στην απαρίθμηση μιας σειράς από συμπληρωματικά χαρακτηριστικά,προς έναν πιο εξελιγμένο ορισμό, που δόθηκε κατά την περίοδο της ανώτατης ανάπτυξης του συγκεκριμένου φαινομένου (φασισμού), 

*[Σημ. Αντίλογου: Το ΚΕΚΡ σαφέστατα εννοεί πως το ΚΚΕ αντιπαραθέτει διατυπώσεις της περιόδου καταστροφικής επίδρασης στην Κομιντέρν τής κατά τον Λένιν "παιδικής αρρώστιας του αριστερισμού", τροτσκιστών ομοϊδεατών της νυν ηγετικής φράξιας του ΚΚΕ που με  σεχταριστική -δήθεν "ταξική" φρασεολογία, εναντιωνόταν, όπως και το ΚΚΕ τώρα, στην προσπάθεια  συγκρότησης εθνικοανεξαρτησιακών-αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών μετώπων. 

Αυτή ήταν ως γνωστό, και μια από τις βασικότερες αιτίες σύγκρουσης Τρότσκι-Στάλιν...]  


Αυτά όμως είναι «επί του γενικού». Η επιστημονική ευσυνειδησία απαιτεί, ωστόσο, να ασχοληθούμε με τα συγκεκριμένα σχόλια επί της ουσίας, απαντώντας σε κάθε επιχείρημα. Τις αντίστοιχες παραγράφους του σχολίου των Ελλήνων συντρόφων τις βάλαμε σε εισαγωγικά, τις αριθμήσαμε, τις ξεχωρίσαμε με διαφορετική γραμματοσειρά και θα τις απαντήσουμε με τη σειρά.

1 Οι σύντροφοι (του ΚΚΕ) ξεκινούν: 

«Στην αρχή του άρθρου του ΚΕΚΡ δείχνεται η σχέση του καπιταλισμού με τον πόλεμο, όμως σύντομα το άρθρο αναπτύσσεται γύρω από την θέση του ΚΕΚΡ περί του «εξαγώγιμου φασισμού». «Φασιστικά» αποκαλούνται ορισμένα από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη (ΗΠΑ και ΕΕ). Παρακάτω το άρθρο προσπαθεί να απαντήσει στις σοβαρές αντιρρήσεις που εμφανίστηκαν σε σχέση με αυτή την ανάλυση. Ωστόσο, κατά την άποψή μας παραμένουν μερικές λεπτομέρειες αυτής της θέσης, με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Λάθος. Ούτε μία χώρα στο άρθρο δεν αποκαλείται φασιστική, αλλά γίνεται λόγος για την ανάλυση του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα καταδεικνύεται, ότι η ΗΠΑ και οι ηγετικές χώρες της ΕΕ, διατηρώντας στο εσωτερικό τους την αστική δημοκρατία, σε σχέση προς μια σειρά άλλων χωρών επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια ανοιχτή τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντδραστικών, των πιο σωβινιστικών στοιχείων του δικού τους χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την καταστροφή των κρατών του Ιράκ και του Λιβάνου, μόνο ένας τυφλός μπορεί να μη βλέπει, ότι αυτές οι ενέργειες εμπίπτουν στον ορισμό του φασισμού, τον οποίο έδωσε το 7ο Συνέδριο της Κομιντέρν. 

Και, δεδομένου ότι στο εσωτερικό αυτών των χωρών δεν υπάρχει ανοιχτός φασισμός, αυτό το φαινόμενο είναι δόκιμο να χαρακτηρίζεται ως εξαγώγιμος φασισμός.

Και μόνο στη Συρία, στη Ρωσία και στη Νοτιο-Ανατολική Ουκρανία αυτή η πολιτική του εξαγώγιμου φασισμού συνάντησε σοβαρή αντίσταση και αντίδραση

Οι σχολιαστές δεν κατανοούν, ή δεν θέλουν, ή ακόμη φοβούνται να αναγνωρίσουν κατά πρόσωπο εκείνη την απειλή του εξαγώγιμου φασισμού, ο οποίος μπορεί να επιτεθεί και στη δική τους χώρα. 

Έτσι ή αλλιώς, όμως συμβαίνει οι σύντροφοι (του ΚΚΕ) εκόντες-άκοντες στην πράξη να φαίνεται σαν να υπερασπίζονται την φασιστική πολιτική των ιμπεριαλιστικών χωρών στη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία, λέγοντας: «είναι κακό, αλλά δεν είναι φασισμός».

2 Παρακάτω συνεχίζουν: 

«Πρώτα απ’ όλα, θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός των κρατών του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος σε φιλοφασιστικά-φιλοπόλεμα και σε άλλα, αποκρύπτει την αιτία της γέννησης και της ενίσχυσης του φασιστικού κινήματος, η οποία βρίσκεται στον ίδιο τον μονοπωλιακό καπιταλισμό και στο εσωτερικό κάθε χώρας».

Όμως δεν είναι έτσι. Διαχωρίζει τα αστικά κράτη την περίοδο του ιμπεριαλισμού η ανισομετρία της ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών, κάτι που υπογραμμίζεται από τον Β.Ι.Λένιν στο έργο του «Ο ιμπεριαλισμός ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού».

Οι σύντροφοι από το ΚΚΕ, όπως ήδη σημειώσαμε, στην πράξη απορρίπτουν το θεμελιώδες θεωρητικό συμπέρασμα του Λένιν, ότι μια χούφτα από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κράτη ληστεύει όλον τον υπόλοιπο κόσμο

Ο Λένιν ακόμη πριν την είσοδο στον 20ο αιώνα σημείωνε: 

«Ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κρατών-τοκογλύφων και στη γιγαντιαία πλειοψηφία των κρατών-οφειλετών»

Σήμερα αυτός ο διαχωρισμός εκφράζεται ακόμη περισσότερο αντιθετικά. Όμως οι σύντροφοι αποσπούν την προσοχή (μας) στον καπιταλιστικό κόσμο γενικά που τάχα σήμερα ευρίσκεται ολόκληρος στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, δήθεν επειδή στο εσωτερικό κάθε χώρας υπάρχουν μονοπώλια, τα οποία γεννούν τάχα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.

Ο κόσμος πραγματικά ζει σε συνθήκες ιμπεριαλισμού, όμως δεν χρειάζεται να κρύβουμε, να συσκοτίζουμε ή να αγνοούμε την θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ληστές και στα θύματα, ή τα αντικείμενα της ληστείας. 

Η ανάλυση του συσχετισμού δυνάμεων του σημερινού ιμπεριαλισμού ακριβώς έτσι, όπως και στην εποχή του Λένιν, μιλά για μια εκλεπτυσμένη και με πολλούς διαύλους ληστεία του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου από μια χούφτα των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. 

Οι αξιότιμοι σύντροφοι ουσιαστικά αγνοούν την πραγματική πηγή του φασισμού – τα πιο αντιδραστικά στοιχεία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κράτη.

3 Αυτοί (η ηγεσία του ΚΚΕ) είδαν στο άρθρο ακόμη και κίνδυνο οπορτουνιστικής προδοσίας: 

«Συνεπώς, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την άποψη που διαχωρίζει τα ιμπεριαλιστικά κράτη σε «κακά» («φασιστικά», «νεοφασιστικά») και σε «καλά» και με τα καλέσματα να δημιουργηθούν αταξικά «αντιφασιστικά μέτωπα» (δηλαδή συμμαχίες βασισμένες όχι σε ταξικά κριτήρια), με όλους «τους προοδευτικούς και τίμιους ανθρώπους». Αυτή η θέση αφοπλίζει το κομμουνιστικό κίνημα και την εργατική τάξη, την οδηγεί στην άρνηση της ιστορικής του αποστολής και στη διαμόρφωση της γραμμής της λεγόμενης «εξυγίανσης» του ιμπεριαλισμού από τις «φασιστικές» δυνάμεις. Αν και σε ορισμένα σημεία γίνεται λόγος για την πάλη εναντίον του οπορτουνισμού και για την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της δικτατορίας του προλεταριάτου, το κομμουνιστικό κίνημα καλείται σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, αστικές μεταξύ άλλων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Στην πράξη, στο όνομα της πάλης εναντίον του φασισμού ανοίγεται ο δρόμος για τη συνεργασία με τον οπορτουνισμό, με τη σοσιαλδημοκρατία, με τμήματα της αστικής τάξης. Προτείνεται το να επιλέξουμε ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Δηλαδή, σε μία περιφερειακή ή γενική πολεμική σύγκρουση, το κομμουνιστικό κίνημα θα βρεθεί στο πλευρό μερικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την πρόφαση ότι οι άλλες είναι «φασιστικές».

Εδώ, κατά την άποψή μας (του ΚΕΚΡ) παρατηρείται όχι μόνο μια εσφαλμένη θέση, εδώ εκδηλώνεται και ελλιπής κατανόηση της ιστορικά δικαιωμένης στρατηγικής της πάλης της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον του χιτλερικού φασισμού. Στο άρθρο μας δεν γίνεται λόγος για «κακές» ή «καλές» χώρες. Αυτή είναι μικροαστική και όχι θεωρητική προσέγγιση.

Αυτή (την προσέγγιση) – ακατανόητο με ποιον στόχο – προσπαθούν να την αποδώσουν σ’ εμάς, αν και από αυτήν «πάσχουν» οι ίδιοι οι κριτές μας. Στο άρθρο γίνεται λόγος για την πάλη εναντίον του φασισμού και για την κινητοποίηση προς αυτήν την πάλη αυτών που είναι ικανοί γι’ αυτήν, μεταξύ άλλων και με σκοπό έστω την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας.

Οι σύντροφοι για κάποιον λόγο δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη λενινιστική και τη σταλινική πείρα και μέθοδο, που συνίσταται στο ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας εργατικής τάξης το να χτυπάει κανείς με τα χέρια μιας μερίδας αστών τους υπόλοιπους (αστούς). 

Ή μήπως οι σύντροφοι κατηγορούν τη Σοβιετική Ένωση για το ότι στην πάλη εναντίον του φασισμού συμμάχησε με τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία; Έτσι έπραξαν η ΕΣΣΔ και ο σ. Στάλιν.

Όμως οι σύντροφοι ουσιαστικά προτείνουν να αγνοήσουμε αυτή την ιστορική πείρα μαζί με την αγνόηση εκείνου του ορισμού του φασισμού που έδωσε η Κομιντέρν. Ή μήπως οι σύντροφοι κατηγορούν τη Σοβιετική Ένωση για οπορτουνισμό και παράδοση των θέσεων της εργατικής τάξης μέσω της νίκης εναντίον του φασισμού;

4 Όμως να, οι σύντροφοι επιτέλους θυμούνται την ανισομετρία της ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών: 

«Στο άρθρο χρησιμοποιείται ο όρος «παγκόσμιος ιμπεριαλισμός». Ωστόσο, όταν αυτός ο όρος χρησιμοποιείται χωρίς παραπομπή στις ανισομετρίες της ανάπτυξης, του ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και κέντρα, τότε ανάγεται σε υπερ-ιμπεριαλισμό. Κατά την άποψή μας μπορούμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στο οποίο κάθε καπιταλιστική χώρα συμμετέχει ανάλογα με τη δύναμη της δικής της αστικής τάξης. Στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει θέση (και) ο σκληρός ανταγωνισμός και η συνεργασία της αστικής τάξης διαφόρων χωρών.

Αντίθετα, η έννοια «παγκόσμιος ιμπεριαλισμός» όχι μόνο διαγράφει αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα, αλλά και την μπερδεύει. Η θέση που υποστηρίζει ότι «ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός άρχισε να δρα περισσότερο αχαλίνωτα, επιθετικά, χωρίς να υπολογίζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», έμμεσα αποδέχεται, ότι ορισμένες άλλες καπιταλιστικές χώρες (πχ οι χώρες των BRICS) τηρούν το Διεθνές Δίκαιο, γι’ αυτό και δεν ανήκουν «στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου». Κατά την άποψή μας, μία τέτοια θέση αποτελεί αποκοπή της οικονομίας από την πολιτική, εφόσον σήμερα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί τη συγχώνευση του βιομηχανικού και του τραπεζικού κεφαλαίου. Κυριαρχούν τα μονοπώλια, το βασικό γνώρισμα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού».

(ΚΕΚΡ): Ο όρος «παγκόσμιος ιμπεριαλισμός» στο άρθρο χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένο συνδυασμό με την αντιπαλότητά του προς το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, πρώτα απ’ όλα στην Ανατολική Ευρώπη με επικεφαλής την ΕΣΣΔ και γίνεται λόγος ακριβώς για τη «δύναμη κρούσης» του στο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αφού αυτοί ακριβώς άρχισαν να δρουν περισσότερο αχαλίνωτα και επιθετικά. Άρα λοιπόν κανείς δε βάζει τίποτε στο ίδιο τσουβάλι του «υπερ-ιμπεριαλισμού και με την κατανόηση της διάταξης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού τα πάμε μια χαρά.

Όμως στους συντρόφους μας (του ΚΚΕ) βγαίνει ότι όλοι στον κόσμο είναι, τάχα, ιμπεριαλιστές – και η ...Ελλάδα και η ...Αλβανία, η ...Συρία και οι ΗΠΑ η Γερμανία, το Ισραήλ. 

Αυτό ακριβώς και σηματοδοτεί τη μη κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα σε αυτούς που τους κλέβουν και αυτούς, οι οποίοι κλέβουν.

Και τη μη κατανόηση του ότι μπορούμε να μιλάμε από θεωρητικής ή ιστορικής άποψης για μια χώρα ως αυτοκρατορία,  εάν μια ολόκληρη σειρά άλλων χωρών βρίσκεται ουσιαστικά σε εξάρτηση υποτέλειας από αυτήν. 

Και εκείνο το φαινόμενο, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν «κολονιαλισμός» («αποικιοκρατία»), τώρα ονομάζεται «νεοκολονιαλισμός» («νεοαποικιοκρατία»). Άραγε η Λιβύη ήταν αυτοκρατορία; Άραγε τη Συρία και την Ουκρανία μπορούμε να τις αποκαλέσουμε αυτοκρατορίες;

Ναι, σε κάθε χώρα κυριαρχούν μονοπώλια. 

Όμως στις «αυτοκρατορίες» κυριαρχούν τα δικά τους μονοπώλια, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες κατά κύριο λόγο κάνουν κουμάντο ξένα ή πολυεθνικά (μονοπώλια) που έχουν την έδρα τους στα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κράτη. 

Ναι, μια σειρά από χώρες (όπως για παράδειγμα η Ρωσία) υπόκεινται και σε ληστεία από την πλευρά των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστών και, ταυτόχρονα και οι ίδιες προσπαθούν να ανταγωνιστούν μαζί τους και να ληστεύουν τους λιγότερο ισχυρούς.

Όμως συνολικά οι διαδικασίες ορίζονται από το γεγονός, ότι κάποιες χώρες εξάγουν κεφάλαια, ενώ κάποιες άλλες χώρες ληστεύονται πρώτες με τη βοήθεια της εξαγωγής κεφαλαίων προς τις πρώτες. Θα θέλαμε να ευχηθούμε στους συντρόφους να διαβάσουν προσεκτικότερα και να σκεφθούν καλά γύρω από το θεμελιώδες έργο του Β.Ι.Λένιν «Ο ιμπεριαλισμός ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». 

Προς το παρόν οι σύντροφοί μας (του ΚΚΕ) όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν ακριβείς ορισμούς, αλλά και ουσιαστικά αγνοούν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, δεδομένου ότι τους εμποδίζει να το κάνουν η εσφαλμένη κατανόηση (της έννοιας) του ιμπεριαλισμού.

5 Παρακάτω οι σύντροφοι προσπαθούν να αποδείξουν κάτι για το οποίο εμείς δεν έχουμε ούτως ή αλλως καμία αντίρρηση: 

«Το άρθρο περιέχει επίσης ορισμένες αντιφάσεις. Έτσι, για παράδειγμα, ορισμένα ιμπεριαλιστικά κράτη ονομάζονται «φασιστικά» και πηγές του «εξαγώγιμου φασισμού», από τη στιγμή που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Στο άρθρο υπάρχει η εκτίμηση ότι «ο εξαγώγιμος φασισμός είναι μια ανοιχτή και αγνοούσα τους νόμους και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου τρομοκρατική ιμπεριαλιστική πολιτική βίας και αιματηρής επίλυσης των ζητημάτων της διασφάλισης των συμφερόντων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, πυρήνας τους οποίου είναι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο». Ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται η εκτίμηση, ότι «οι πόλεμοι για τις χώρες και τους λαούς μπορούν να είναι δίκαιοι και τα ζητήματα του Δικαίου της αστικής τάξης δεν έχουν εδώ καμία θέση». Ωστόσο το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί επίσης τμήμα του Δικαίου της αστικής τάξης.

Όσο υπήρξαν η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ισορροπίας ανάμεσα στις δυνάμεις του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού, η οποία και τότε ήταν αρνητική και λάμβαναν χώρα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το Διεθνές Δίκαιο καθορίζεται αποκλειστικά από την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, γίνεται περισσότερο αντιδραστικό και χρησιμοποιείται από αυτά κατά το δοκούν, στα πλαίσια του μεταξύ τους ανταγωνισμού και σε βάρος των λαών».

ΚΕΚΡ: Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου για τον αστικό χαρακτήρα του Διεθνούς Δικαίου. Το ζήτημα είναι αλλού – οι σύντροφοι επίμονα δεν θέλουν να δουν τις διαφορές ανάμεσα στον πόλεμο γενικά ως ένοπλη διαμάχη εθνών, τάξεων ή κρατών και στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό, ο οποίος (φασισμός) είναι αντιδραστικός όχι μόνο σε σύγκριση με την προλεταριακή, σοσιαλιστική δημοκρατία, αλλά και σε σύγκριση με την αστική δημοκρατία. Συνεπώς, δε λαμβάνουν υπόψη και το ότι το ζήτημα των συμμάχων δεν μπορεί να λύνεται χωρίς να συνυπολογίζεται ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του πολέμου.

Ο πόλεμος στη ΝΑ Ουκρανία γίνεται, πρώτα απ’ όλα, εναντίον του αμερικανικού και δυτικού εξαγώγιμου φασισμού και των Ουκρανών πρωτοπαλίκαρών του. 

Και το να μη βλέπει κανείς αυτό σήμερα, σημαίνει ότι είναι θεωρητικά και πολιτικά «άοπλος».


6 Πλησιέστερα προς το τέλος οι σύντροφοι (του ΚΚΕ) προσεγγίζουν ένα πολύ σημαντικό σημείο, για το οποίο σας μιλήσαμε ήδη στην αρχή. Αν και κάπως συγκαλυμμένα, ωστόσο ουσιαστικά αναγνωρίζουν τη διαφωνία τους με τον τελικό ορισμό του φασισμού που έδωσε η Κομιντέρν: 

«Το άρθρο περιέχει επίσης ορισμένες αντιφατικές απόψεις γύρω από το ζήτημα του διαχωρισμού της εσωτερικής από την εξωτερική πολιτική των αστικών κρατών, όπως και των αιτίων γέννησης του φαινομένου του φασισμού.

Και, παρόλο που το άρθρο προσπαθεί να στηριχθεί στον ορισμό του φασισμού που δόθηκε από την Κομιντέρν το 1935, θεωρούμε ότι οι προαναφερόμενες προσεγγίσεις, στις οποίες επιστήσαμε την προσοχή μας, δεν προκύπτουν από αυτόν τον ορισμό. Εκτός αυτού, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι πριν από αυτόν τον ορισμό του φασισμού η Κομιντέρν στο Πρόγραμμα του 1928 έδωσε έναν άλλον ορισμό, στον οποίο σημειωνόταν ότι «σε συγκεκριμένες ειδικές ιστορικές συνθήκες, η αστική, ιμπεριαλιστική, αντιδραστική επίθεση λαμβάνει τη μορφή του φασισμού», ενώ τα γνωρίσματα του φασισμού παρουσιάζονται αναλυτικά στην Απόφαση για τη Διεθνή Κατάσταση στο 6ο Συνέδριο της Κομιντέρν το 1928.

Ωστόσο το άρθρο αγνοεί αυτές τις θέσεις και παίρνει ως βάση έναν ορισμό, που δόθηκε σε άλλες ιστορικές συνθήκες, σε μια περίοδο, όπου τα ιμπεριαλιστικά κράτη σχεδίαζαν την εξαφάνιση του μοναδικού σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο και η ΕΣΣΔ επιδίωκε να προκαλέσει ρήγμα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις του».

ΚΕΚΡ: Σημειώσαμε ήδη, ότι οι σύντροφοι αποκλίνουν εδώ από τη μαρξιστική μεθοδολογία, αντιπαραθέτοντας σε έναν πιο εξελιγμένο ορισμό, δοσμένο κατά την περίοδο της υψηλότερης ανάπτυξης του οριζόμενου φαινομένου, μία πιο πρώιμη και αντίστοιχα λιγότερο «ώριμη» διατύπωση.

Το 7ο Συνέδριο της Κομιντέρν έλαβε υπόψην και συνόψισε όλη τη δουλειά που είχε προηγηθεί και με μαρξιστικό, διαλεκτικό τρόπο εξέτασε το αντίστοιχο φαινόμενο στη συγκεκριμένη ιστορική του εξέλιξη.

Γι’ αυτό κι εμείς, καθοδηγούμενοι από την επιστημονική προσέγγιση και τη μεθοδολογία του μαρξισμού, επιμένουμε και αποδεικνύουμε την ορθότητα του ορισμού του φασισμού που δόθηκε από το 7ο Συνέδριο της Κομιντέρν:

«Ο φασισμός είναι η ανοιχτή τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών, των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, μια ιδιαίτερη μορφή ταξικής κυριαρχίας της αστικής τάξης».


7 Στο τέλος οι σύντροφοι καλούν να κάνουμε αυτό, από το οποίο εμείς προτείναμε να ξεκινήσουμε: από τους ορισμούς και την επιστημονικότητα της προσέγγισης.

Γράφουν: «Τέλος, θεωρούμε ότι την κρίση του κομμουνιστικού κινήματος (ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική), σε συνθήκες ενίσχυσης του οπορτουνισμού είναι αδύνατο να την αντιμετωπίσουμε κολλώντας «ετικέτες». Είναι απαραίτητη μια σοβαρή, θεμελιωμένη ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση, κάτι που επιβάλλει την υποχρέωση ν’ αναπτύξουμε την επαναστατική στρατηγική μας, τις θέσεις και την επιχειρηματολογία των κομμάτων μας, όπως και τις επεξεργασίες μας. Διαφορετικά η πάλη εναντίον του οπορτουνισμού δεν θα είναι πειστική και αποτελεσματική».

Με αυτήν την τελευταία θέση μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα, με τη διευκρίνιση – μη αρνούμενοι, εννοείται, τους ακριβείς ορισμούς και έννοιες για το χαρακτηρισμό των εξεταζόμενων φαινομένων, μη ξεχνώντας, ότι η αλήθεια είναι η αντιστοιχία της έννοιας προς το αντικείμενο.

Β.Α. Τιούλκιν, Μ.Β. Ποπόβ, Ι.Λ. Φέρμπεροβ,

μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» από το περιοδικό της ΚΕ του ΚΕΚΡ «Σοβιετική Ένωση»

Σημείωση: Ολόκληρος ο διάλογος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ στα ρωσικά .

 


Η (καπιταλιστική και τότε) Ρωσία μεταλλάχθηκε ή το ΚΚΕ...


Παραθέτουμε από τον Ριζοσπάστη τις 30/3/1999

απόσπασμα από την ομιλία της πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που αφορά το ρόλο της Ρωσίας.

Τι άλλαξε από τότε; Άλλαξε η Ρωσία ή άλλαξε το ΚΚΕ και εξισώνει τώρα τη Ρωσία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πράγμα που εξ αντικειμένου υποβοηθά τον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να υπονομεύσει τη Ρωσία και να αναβιώσει τις κοσμοκρατορικές φιλοδοξίες του;

«Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν.

Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά.

Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις.

Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι “μεγάλοι της Γης” οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ’ αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας.

Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο

νότια».

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Φωτοαντιγραφή του κειμένου όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε τότε:

Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία θα είναι το επόμενο θύμα

Σχολιάζοντας τη στάση Ρωσίας και τις κινητοποιήσεις του ρώσικου λαού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν. Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά. Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις. Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι "μεγάλοι της Γης" οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ' αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας. Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο νότια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: