Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο σεμνός και σοβαρός αυτός πολιτικός άνδρας που ανέδειξε και έχρισε πρόεδρο τον Τσίπρα, που έδειχνε πως θα γινόταν άλλος, τα είπε από το 2015, όπως ακριβώς κι ο κορυφαίος Αγωνιστής και Άνθρωπος Μανώλης Γλέζος, όλα γι'αυτόν...
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) χαρακτήρισε το glyphosate ως “πιθανώς καρκινογόνο” για τους ανθρώπους σε έκθεσή του, που αξιολογούσε την ικανότητα καρκινογένεσης πέντε οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.
Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto για τα στοιχεία αυτά, τα χαρακτήρισε ως “ατυχή θόρυβο” και “αντιπερισπασμό και όχι πραγματικότητα”.
"Λογικό", αν σκεφτεί κανείς ότι το glyphosate είναι ενεργό συστατικό του πιο δημοφιλους ζιζανιοκτόνου της Monsanto, Roundup.
Σίγουρα όλο και κάπου το έχουμε ακούσει. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτό; Δείτε παρακάτω 4+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Roundup και γιατί πρέπει να απαγορευθεί.
1. Το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.
2. Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.
Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019
3. Η εμπορική επιτυχία του Roundup ώθησε την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις των μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 oι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση, κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν.
Έτσι, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα: τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία και μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη! Οι σπόροι αυτοί (Roundup Ready) προωθήθηκαν ως η λύση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate. Καθώς όμως τα ζιζάνια τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο ζιζανιοκτόνο.
4. Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως “φιλικό προς το περιβάλλον” προϊόν ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας!
+1. Το Roundup είναι πολύ ισχυρό σύμπτωμα του σημερινού καταστροφικού βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας.
Για να τελειώνουμε μια κι έξω με τα επικίνδυνα χημικά και τα μεταλλαγμένα χρειάζεται να το αντικαταστήσουμε με ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας.
Η βιώσιμη γεωργία παράγει υγιεινή και ασφαλή τροφή, προστατεύει το νερό, το έδαφος, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και έχει πολλαπλά οφέλη για μας και τις επόμενες γενιές. Μάλιστα τα πρώτα της βήματα εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα από λίγους αλλά πρωτοπόρους παραγωγούς που καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο) που μπορούν και πρέπει να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές...