Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Η εφεύρεση από τους Σουμέριους του σημερινού συστήματος μέτρησης χρόνου και των 12 σεληνιακών μηνών πριν από 7.000 χρόνια

 

Sumerian City States| Πηγή εικόνας: https://www.studentsofhistory.com/sumerian-city-states

Γύρω στο 5.000 πΧ, οι Σουμέριοι*, που ζούσαν στην αρχαία Μεσοποταμία (σύγχρονο Ιράκ), έφεραν επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και μετράμε τον χρόνο. Ανέπτυξαν ένα εξελιγμένο αριθμητικό σύστημα βασισμένο στον αριθμό 60, γνωστό ως sexagesimal σύστημα.

Αυτό το μοναδικό σύστημα οδήγησε στη διαίρεση μιας ώρας σε 60 λεπτά και ενός λεπτού σε 60 δευτερόλεπτα, έννοιες που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Η ανάγκη των Σουμέριων για ακριβή χρονομέτρηση καθοδηγήθηκε από την αγροτική κοινωνία τους. Τα ακριβή ημερολόγια ήταν απαραίτητα για τη φύτευση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών. Χρειάζονταν επίσης να συντονίσουν τις πολύπλοκες θρησκευτικές τελετές και τις διοικητικές τους δραστηριότητες.

Για να βοηθήσουν στη μέτρηση του χρόνου τους, οι Σουμέριοι σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αστρονομία. Παρατήρησαν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και χρησιμοποίησαν αυτή τη γνώση για να δημιουργήσουν ένα σεληνιακό ημερολόγιο με 12 μήνες, το οποίο ευθυγραμμίστηκε στενά με τις αγροτικές περιόδους.

Η διαίρεση της ημέρας σε 24 ώρες, κάθε ώρα σε 60 λεπτά, και κάθε λεπτό σε 60 δευτερόλεπτα ήταν ένα μνημειώδες επίτευγμα.

Αυτοί οι διαχωρισμοί δεν ήταν αυθαίρετοι, αλλά σχεδιάστηκαν για να είναι πρακτικοί και εύκολα διαιρεμένοι, αντανακλώντας την προηγμένη κατανόηση των μαθηματικών από τους Σουμεριανούς.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση του χρόνου είχε βαθύ αντίκτυπο στους μεταγενέστερους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Βαβυλώνιων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων, που υιοθέτησαν και ανέπτυξαν περαιτέρω το σύστημα των Σουμερίων.

Η κληρονομιά του συστήματος χρονομέτρησης των Σουμερίων είναι εμφανής στα σύγχρονα ρολόγια και ημερολόγιά μας, καταδεικνύοντας καθημερινά την διαρκή επιρροή της προ 7.000 ετών εφευρετικότητάς τους .


*Οι Σουμέριοι ήταν αρχαίος λαός ο οποίος εμφανίστηκε στη περιοχή της Μεσοποταμίας μετά το 6.000 π.Χ. και ονόμαζαν τους εαυτούς τους Ελ-ε-γκιρ (οι άνθρωποι με το μαύρο κεφάλι).

Οι Σουμέριοι βρίσκονταν στο απόγειο της ακμής τους περίπου μεταξύ του 3.000 και 1500 π.Χ.

 Η κυριότερη εποχή ακμής ήταν κατά την περίοδο βασιλείας του Χαμουραμπί (1730 - 1695 π.Χ.), του οποίου το όνομα φέρει η πιο αρχαία γραπτή νομοθεσία που σώθηκε χαραγμένη σε μια πέτρινη στήλη, ο Κώδικας του Χαμουραμπί. 

Σουμέριους τους ονόμασαν οι Ακκάδες για να ορίσουν γεωγραφικά τη περιοχή. 

Θεωρούνται οι πρώτοι κάτοικοι του Σουμέρ (ή Σουμερίας), μιας περιοχής στη νότια Μεσοποταμία που εκτείνεται μεταξύ του Τίγρη, του Ευφράτη και του Περσικού Κόλπου. Οι Σουμέριοι αργότερα απορροφήθηκαν από τον βαβυλωνιακό πολιτισμό που αναπτύχθηκε και αυτός στη νότια Μεσοποταμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: