Από την προσχώρησή της στη Συνθήκη Συνεργασίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (PCT) το 1994, η Κίνα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην καινοτομία, με τον αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας να αυξάνεται από μόλις 98 σε 69.610 πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική πρόοδό της στις διεθνείς ευρεσιτεχνίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Την 1η Ιανουαρίου 1994, όταν η Κίνα έγινε μέλος του PCT στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ένας οργανισμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Σαγκάη υπέβαλε τις διεθνείς αιτήσεις των πελατών του στην εθνική αρχή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σηματοδοτώντας την αρχή του ταξιδιού της Κίνας στη σφαίρα καταθέσεις διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Με την υποβολή μιας ενιαίας αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας PCT, οι αιτούντες μπορούν ταυτόχρονα να αναζητήσουν προστασία για τις εφευρέσεις τους σε πολλές χώρες που είναι μέλη της συμφωνίας, η οποία εξορθολογίζει τη διαδικασία εκπλήρωσης διαφορετικών απαιτήσεων τυπικότητας σε διεθνή κλίμακα.
Λόγω της ευρείας αναγνώρισής του, το PCT έχει γίνει βασικός δείκτης της προόδου μιας χώρας στην καινοτομία. Οι χώρες με υψηλά αιτήματα PCT θεωρούνται συχνά ότι δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο όρος «ΔΙ» άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Κίνα, με πολυάριθμα σεμινάρια, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη ΔΙ να διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις για την πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν επίσης συχνά πρωτοσέλιδα. Μέχρι το 1994, το PCT, που ιδρύθηκε 16 χρόνια νωρίτερα, περιλάμβανε ήδη όλες τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους, η Κίνα γνώρισε μόνο 98 διεθνείς αιτήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του WIPO, οι Κινέζοι καινοτόμοι υπέβαλαν σχεδόν 70.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέσω PCT το 2023, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχή χρονιά που η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Η χώρα ηγήθηκε επίσης παγκοσμίως σε αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ηλιακά κύτταρα και κατείχε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από μεγάλους παραγωγούς οχημάτων νέας ενέργειας.
«Η Κίνα είναι πλέον μια δύναμη ευρεσιτεχνίας και ένα μοντέλο για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε η Lisa Jorgenson, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του WIPO, στον εορτασμό της 30ης επετείου από την ένταξη της Κίνας στο PCT στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.
Αυτά τα επιτεύγματα δεν ήρθαν εύκολα. Από τότε που εντάχθηκε στο PCT, η Κίνα βελτιώνει συνεχώς το εγχώριο νομικό της σύστημα ΔΙ. Ο νόμος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι κανονισμοί εφαρμογής του έχουν υποστεί πολλαπλές τροποποιήσεις για να ευθυγραμμιστούν με τους διεθνείς κανόνες.
Τα τελευταία 30 χρόνια, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή μέσω του PCT, επενδύοντας σε προσπάθειες IP για να τροφοδοτήσουν την καινοτόμο ανάπτυξή τους.
Η Xiaomi είναι μια τέτοια εταιρεία. Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ήταν το κύριο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στη διείσδυση στην αγορά. Ωστόσο, λίγοι πελάτες ίσως γνωρίζουν ότι ο εγχώριος κατασκευαστής έξυπνων ηλεκτρονικών ειδών υπήρξε ένας από τους κορυφαίους διεθνείς φακέλους ευρεσιτεχνιών εφευρέσεων μεταξύ όλων των κινεζικών επιχειρήσεων.
Πριν από μια δεκαετία, η Xiaomi αντιμετώπισε μια διαφωνία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με την Ericsson σχετικά με την τεχνολογία smartphone στην Ινδία. Αυτός ο «αυξανόμενος πόνος», μια κοινή πρόκληση για πολλές κινεζικές εταιρείες που επεκτείνονται παγκοσμίως, ώθησε τη Xiaomi να στρέψει το ενδιαφέρον της από την ανταγωνιστικότητα κόστους στην ανταγωνιστικότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις της στην έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύοντας με συνέπεια τις επιδόσεις και τον σχεδιασμό της.
Αυτή η στροφή είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα των νέων ενεργειακών οχημάτων, όπου η Xiaomi έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα. Η εταιρεία, μια νέα εταιρεία στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, έχει εξασφαλίσει 257 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην τεχνολογία μπαταριών.
Οι μεταφορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας όχι μόνο συνέβαλαν σημαντικά στα έσοδα, αλλά παρείχαν επίσης ισχυρή υποστήριξη στην εταιρεία για να εξερευνήσει νέους επιχειρηματικούς τομείς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς παγκοσμίως, δήλωσε ο Liu Zhen, αντιπρόεδρος του νομικού τμήματος της Xiaomi.
Η αύξηση των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας υποστηρίχθηκε από τη σταθερή οικονομική της ανάπτυξη και τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει την ανεξάρτητη καινοτομία. Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν επίσης βοηθήσει ενεργά τις εγχώριες επιχειρήσεις στην επίλυση διαφορών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό, παρέχοντας πληροφορίες, καθοδήγηση και εκπαίδευση για να τις βοηθήσουν στην πλοήγηση πιθανών κινδύνων.
Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει αποκομίσει αμφίδρομα οφέλη από τη συμμετοχή της στο PCT. Με την συνεχή ενημέρωση της νομοθεσίας της ώστε να ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα και να αντιμετωπίζει παραβιάσεις IP, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας πολλές πολυεθνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Το 2021, η AstraZeneca αντιμετώπισε μια πρόκληση από μια εταιρεία γενόσημων φαρμάκων σχετικά με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακο για τον διαβήτη, το οποίο ήταν ακόμα υπό προστασία. Μετά από ενδελεχή εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν και από τις δύο πλευρές, η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (CNIPA), η κορυφαία ρυθμιστική αρχή IP της χώρας, επικύρωσε την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Ομοίως, η Bayer, ένας άλλος φαρμακευτικός κολοσσός, κέρδισε μια αγωγή κατά ενός παραβάτη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κίνα το 2019, εξασφαλίζοντας δικαστική εντολή πληρωμής 25,62 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αποζημίωση που χορηγήθηκε σε διαφορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων της χώρας.
«Η εισαγωγή των τιμωρητικών αποζημιώσεων ενίσχυσε σημαντικά την αποτρεπτική δράση κατά της παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Liu Hongqiang, αντιπρόεδρος της Bayer China, υπεύθυνος για το IP. «Είμαι βέβαιος ότι το περιβάλλον καινοτομίας της Κίνας θα συνεχίσει να βελτιώνεται».
Η ισχυρότερη νομοθεσία και οι σκληρές απαντήσεις σε παραβιάσεις έχουν επίσης ωθήσει την αύξηση των καταθέσεων ξένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα ενέκρινε 92.000 ξένες ευρεσιτεχνίες εφευρέσεων, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,3 τοις εκατό από έτος σε έτος. Η καταχώριση ξένων εμπορικών σημάτων στην Κίνα ανέβηκε στις 121.000, σημειώνοντας αύξηση 13,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η Κίνα ενίσχυσε επίσης ενεργά τη συνεργασία της στον τομέα του PCT, δημιουργώντας συνεργασίες με περισσότερες από 80 χώρες, περιφέρειες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ διαδραματίζει επίσης ενεργό ρόλο στην αναθεώρηση και τη βελτίωση των διεθνών κανόνων.
Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της 30ης επετείου από την προσχώρηση της Κίνας στο σύστημα PCT, η Κίνα προσβλέπει στην εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας της με τους οργανισμούς διαχείρισης του WIPO και IP σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Shen Changyu, Επίτροπο του CNIPA.
«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του PCT, να ενισχύει τους διεθνείς κανόνες IP και να παρέχει στους καινοτόμους υψηλότερης ποιότητας και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος PCT και να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της καινοτομίας μοιράζονται ευρύτερα», είπε ο Shen.