Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

"Η Σύγχρονη Κίνα": Βιβλίο καθηγ. Ιστορίας και Πολιτικής της Κίνας Πανεπ. Οξφόρδης Rana Mitter

 Ο Τομέας Κινεζικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)* με χαρά παρουσιάζει την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Rana Mitter,
«Η Σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή» από τις εκδόσεις Πεδίο.

*Μπορείτε να κατεβάσετε το περιεχόμενο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού  βιβλίου στον σύνδεσμο που ακολουθεί παρακάτω.

Ο Rana Mitter, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της σύγχρονης Κίνας και διευθυντής του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς της σύγχρονης Κίνας παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει στον προλογικό του σημείωμα ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης και συντονιστής του Τομέα Κινεζικής Πολιτικής του ΙΔΙΣ:
«Το παρόν βιβλίο, αν και περιεκτικό, προσφέρει μια ιδιαίτερα πλούσια εισαγωγή στη σύγχρονη κινεζική ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλές από τις κρίσιμες διαστάσεις της.[….] Ο συγγραφέας επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, γράφοντας δηλαδή μια ιστορικά δομημένη αφήγηση. Οργανώνει το βιβλίο του γύρω από θεματικές και ερωτήματα τα οποία επιτρέπουν στον αναγνώστη να ιχνηλατήσει την πολυεπίπεδη επίδραση της νεωτερικότητας σε έναν πολιτισμό και σε μια κοινωνική και κρατική οντότητα με μακραίωνη και ιδιαίτερη ιστορία».

Όπως συμπληρώνει:
«
Η μετάφραση του βιβλίου αυτού είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με στόχο να εμπλουτιστεί η αξιόλογη αλλά αρκετά περιορισμένη σε μέγεθος ελληνική βιβλιογραφία πάνω στη σύγχρονη Κίνα, μία χώρα η οποία, αν και τόσο σημαντική για την Ελλάδα, παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό».


*Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) είναι ένα Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Ε.Π.Ι.) που ανήκει οργανικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνδέεται με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, διατηρώντας ευρεία διοικητική και οικονομική αυτονομία.

Ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Δημήτρη Κώνστα. Έκτοτε, το Ι.ΔΙ.Σ παραμένει αδιασάλευτα προσηλωμένο στην καλλιέργεια της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων στη χώρα μας, δημιουργώντας παράλληλα το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της συνεργασίας με παρόμοια ιδρύματα στο εξωτερικό.




Το 30χρονο ταξίδι της Κίνας για να γίνει η κινητήρια δύναμη (σταθερά πρώτη παγκοσμίως) των διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

 

 28 Δεκεμβρίου2024        中文       Español        Deutsch        Français       日本語
Η εστίαση του XiΔιακυβέρνησηΣοφία Χωρίς ΣύνοραGovernance Podcast
      
Συνεισφέρω
Κίνα
Το 30χρονο ταξίδι της Κίνας για να γίνει η κινητήρια δύναμη των διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
   · 2024-12-27 · Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua


Από την προσχώρησή της στη Συνθήκη Συνεργασίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (PCT) το 1994, η Κίνα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην καινοτομία, με τον αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας να αυξάνεται από μόλις 98 σε 69.610 πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική πρόοδό της στις διεθνείς ευρεσιτεχνίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

Την 1η Ιανουαρίου 1994, όταν η Κίνα έγινε μέλος του PCT στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ένας οργανισμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Σαγκάη υπέβαλε τις διεθνείς αιτήσεις των πελατών του στην εθνική αρχή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σηματοδοτώντας την αρχή του ταξιδιού της Κίνας στη σφαίρα καταθέσεις διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. 

Με την υποβολή μιας ενιαίας αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας PCT, οι αιτούντες μπορούν ταυτόχρονα να αναζητήσουν προστασία για τις εφευρέσεις τους σε πολλές χώρες που είναι μέλη της συμφωνίας, η οποία εξορθολογίζει τη διαδικασία εκπλήρωσης διαφορετικών απαιτήσεων τυπικότητας σε διεθνή κλίμακα. 

Λόγω της ευρείας αναγνώρισής του, το PCT έχει γίνει βασικός δείκτης της προόδου μιας χώρας στην καινοτομία. Οι χώρες με υψηλά αιτήματα PCT θεωρούνται συχνά ότι δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο όρος «ΔΙ» άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Κίνα, με πολυάριθμα σεμινάρια, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη ΔΙ να διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις για την πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν επίσης συχνά πρωτοσέλιδα. Μέχρι το 1994, το PCT, που ιδρύθηκε 16 χρόνια νωρίτερα, περιλάμβανε ήδη όλες τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες. 

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους, η Κίνα γνώρισε μόνο 98 διεθνείς αιτήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του WIPO, οι Κινέζοι καινοτόμοι υπέβαλαν σχεδόν 70.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέσω PCT το 2023, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχή χρονιά που η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Η χώρα ηγήθηκε επίσης παγκοσμίως σε αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ηλιακά κύτταρα και κατείχε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από μεγάλους παραγωγούς οχημάτων νέας ενέργειας. 

«Η Κίνα είναι πλέον μια δύναμη ευρεσιτεχνίας και ένα μοντέλο για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε η Lisa Jorgenson, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του WIPO, στον εορτασμό της 30ης επετείου από την ένταξη της Κίνας στο PCT στο Πεκίνο τον Οκτώβριο. 

Αυτά τα επιτεύγματα δεν ήρθαν εύκολα. Από τότε που εντάχθηκε στο PCT, η Κίνα βελτιώνει συνεχώς το εγχώριο νομικό της σύστημα ΔΙ. Ο νόμος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι κανονισμοί εφαρμογής του έχουν υποστεί πολλαπλές τροποποιήσεις για να ευθυγραμμιστούν με τους διεθνείς κανόνες. 

Τα τελευταία 30 χρόνια, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή μέσω του PCT, επενδύοντας σε προσπάθειες IP για να τροφοδοτήσουν την καινοτόμο ανάπτυξή τους. 

Η Xiaomi είναι μια τέτοια εταιρεία. Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ήταν το κύριο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στη διείσδυση στην αγορά. Ωστόσο, λίγοι πελάτες ίσως γνωρίζουν ότι ο εγχώριος κατασκευαστής έξυπνων ηλεκτρονικών ειδών υπήρξε ένας από τους κορυφαίους διεθνείς φακέλους ευρεσιτεχνιών εφευρέσεων μεταξύ όλων των κινεζικών επιχειρήσεων. 

Πριν από μια δεκαετία, η Xiaomi αντιμετώπισε μια διαφωνία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με την Ericsson σχετικά με την τεχνολογία smartphone στην Ινδία. Αυτός ο «αυξανόμενος πόνος», μια κοινή πρόκληση για πολλές κινεζικές εταιρείες που επεκτείνονται παγκοσμίως, ώθησε τη Xiaomi να στρέψει το ενδιαφέρον της από την ανταγωνιστικότητα κόστους στην ανταγωνιστικότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις της στην έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύοντας με συνέπεια τις επιδόσεις και τον σχεδιασμό της. 

Αυτή η στροφή είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα των νέων ενεργειακών οχημάτων, όπου η Xiaomi έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα. Η εταιρεία, μια νέα εταιρεία στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, έχει εξασφαλίσει 257 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην τεχνολογία μπαταριών. 

Οι μεταφορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας όχι μόνο συνέβαλαν σημαντικά στα έσοδα, αλλά παρείχαν επίσης ισχυρή υποστήριξη στην εταιρεία για να εξερευνήσει νέους επιχειρηματικούς τομείς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς παγκοσμίως, δήλωσε ο Liu Zhen, αντιπρόεδρος του νομικού τμήματος της Xiaomi. 

Η αύξηση των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας υποστηρίχθηκε από τη σταθερή οικονομική της ανάπτυξη και τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει την ανεξάρτητη καινοτομία. Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν επίσης βοηθήσει ενεργά τις εγχώριες επιχειρήσεις στην επίλυση διαφορών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό, παρέχοντας πληροφορίες, καθοδήγηση και εκπαίδευση για να τις βοηθήσουν στην πλοήγηση πιθανών κινδύνων. 

Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει αποκομίσει αμφίδρομα οφέλη από τη συμμετοχή της στο PCT. Με την συνεχή ενημέρωση της νομοθεσίας της ώστε να ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα και να αντιμετωπίζει παραβιάσεις IP, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας πολλές πολυεθνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Το 2021, η AstraZeneca αντιμετώπισε μια πρόκληση από μια εταιρεία γενόσημων φαρμάκων σχετικά με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακο για τον διαβήτη, το οποίο ήταν ακόμα υπό προστασία. Μετά από ενδελεχή εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν και από τις δύο πλευρές, η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (CNIPA), η κορυφαία ρυθμιστική αρχή IP της χώρας, επικύρωσε την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. 

Ομοίως, η Bayer, ένας άλλος φαρμακευτικός κολοσσός, κέρδισε μια αγωγή κατά ενός παραβάτη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κίνα το 2019, εξασφαλίζοντας δικαστική εντολή πληρωμής 25,62 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αποζημίωση που χορηγήθηκε σε διαφορές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων της χώρας. 

«Η εισαγωγή των τιμωρητικών αποζημιώσεων ενίσχυσε σημαντικά την αποτρεπτική δράση κατά της παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Liu Hongqiang, αντιπρόεδρος της Bayer China, υπεύθυνος για το IP. «Είμαι βέβαιος ότι το περιβάλλον καινοτομίας της Κίνας θα συνεχίσει να βελτιώνεται». 

Η ισχυρότερη νομοθεσία και οι σκληρές απαντήσεις σε παραβιάσεις έχουν επίσης ωθήσει την αύξηση των καταθέσεων ξένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα ενέκρινε 92.000 ξένες ευρεσιτεχνίες εφευρέσεων, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,3 τοις εκατό από έτος σε έτος. Η καταχώριση ξένων εμπορικών σημάτων στην Κίνα ανέβηκε στις 121.000, σημειώνοντας αύξηση 13,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Η Κίνα ενίσχυσε επίσης ενεργά τη συνεργασία της στον τομέα του PCT, δημιουργώντας συνεργασίες με περισσότερες από 80 χώρες, περιφέρειες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ διαδραματίζει επίσης ενεργό ρόλο στην αναθεώρηση και τη βελτίωση των διεθνών κανόνων. 

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της 30ης επετείου από την προσχώρηση της Κίνας στο σύστημα PCT, η Κίνα προσβλέπει στην εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας της με τους οργανισμούς διαχείρισης του WIPO και IP σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Shen Changyu, Επίτροπο του CNIPA. 

«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του PCT, να ενισχύει τους διεθνείς κανόνες IP και να παρέχει στους καινοτόμους υψηλότερης ποιότητας και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος PCT και να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της καινοτομίας μοιράζονται ευρύτερα», είπε ο Shen. 


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

30 εκατομμύρια αυτοκίνητα η παραγωγή της Κίνας το 2024! Τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά, στα οποία ήδη κατέχει το 69% της παγκόσμιας αγοράς και πολλά πρωτεία τεχνολογίας!

 Η Κίνα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα για να διατηρήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, χαμηλό ρύγχος και αεροδυναμική σχεδίαση το Cyberster ίσως αποτελεί το μοντέλο "game changer" για τη μάρκα, που πλέον ανήκει στη SAIC. Με κίνηση στους πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς και ισχύ που φθάνει τους 536 ίππους, το κινέζικο ηλεκτρικό roadster διατίθεται στην ευρωπαική αγορά από το καλοκαίρι του 2024.



Δημοσιεύθηκε: 28 Δεκ 2024 
Εικονογράφηση: Tang Tengfei/GT

Αφού η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο το 2023 για πρώτη φορά, με όγκο εξαγωγών 5,221 εκατομμυρίων μονάδων, αρκετά μέσα ενημέρωσης και οργανισμοί αγοράς προέβλεψαν πρόσφατα ότι η χώρα θα διατηρήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας αυτοκινήτων το 2024. 
Ο Cui Dongshu, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας (CPCA), επιβεβαίωσε στους Global Times ότι με μόλις έναν μήνα να απομένει το 2024, «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο όγκος των εξαγωγών αυτοκινήτων της Κίνας θα συνεχίσει να ηγείται παγκοσμίως.
Οι επιδόσεις των οχημάτων νέας ενέργειας (NEV) παραμένουν επίσης εντυπωσιακές. 
Τους πρώτους 10 μήνες του 2024, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά επιβατικών αυτοκινήτων νέας ενέργειας έφτασε το 68,9% !

Η συνολική ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2024 είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ο όγκος των εξαγωγών είναι ουσιαστικά μια φυσική επέκταση της δύναμης και της ανταγωνιστικότητας ολόκληρου του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας. 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η συνολική παραγωγή και οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Κίνας αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα 30 εκατομμύρια φέτος.

 Επιπλέον, η παραγωγή και οι πωλήσεις των NEV στην Κίνα πρόκειται να φτάσουν σε ένα ιστορικό ορόσημο 10 εκατομμυρίων μονάδων. 
Επιπλέον, το ποσοστό διείσδυσης λιανικής της Κίνας για NEVs έχει ξεπεράσει το 50% για έξι διαδοχικούς μήνες από τον Ιούλιο και για πρώτη φορά, δύο κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες μπήκαν στη λίστα των κορυφαίων 10 παγκοσμίως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Όταν τα μέσα ενημέρωσης απαριθμούσαν τους βασικούς όρους της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας το 2024, λέξεις όπως «έξυπνος» και «καινοτομία» ήταν στην κορυφή των γραφημάτων, αντανακλώντας τον έντονο ανταγωνισμό και τη συνεχή καινοτομία που έχουν γίνει τα κοινά χαρακτηριστικά του κλάδου.

Καθώς οι όγκοι των εξαγωγών αυξάνονται, η φήμη και η αναγνώριση των κινεζικών αυτοκινήτων παγκοσμίως έχουν επίσης αυξηθεί, κάτι που είναι εμφανές σε όλους.
 Σε διεθνούς φήμης εκθέσεις αυτοκινήτου, όπως το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, τα κινεζικά NEV έχουν θαμπώσει το κοινό, αποτελώντας το επίκεντρο της προσοχής. 
Οι κριτικές των κινεζικών NEVs έχουν γίνει δημοφιλές θέμα στις ξένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πελάτες στο εξωτερικό να επαινούν την απόδοσή τους. 

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το μέσο κόστος κατασκευής των κινεζικών NEV είναι 35% χαμηλότερο από αυτό των παρόμοιων οχημάτων που παράγονται σε ευρωπαϊκές ή άλλες μεγάλες χώρες κατασκευής αυτοκινήτων. Επιπλέον, σε διάφορες δοκιμές πρόσκρουσης, οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων έχουν επιδείξει εξαιρετικά πρότυπα.

Αυτή η αύξηση των εξαγωγών κινεζικών NEVs δεν είναι μόνο επωφελής για τους παγκόσμιους καταναλωτές που αναζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτά, αλλά συμβάλλει επίσης θετικά στην παγκόσμια πράσινη μετάβαση. 
Υπολογίζεται ότι κάθε NEV μειώνει τον άνθρακα κατά περίπου 1,66 δισ τόνους ετησίως. Σε χώρες όπου η διαδικασία ενεργειακής μετάβασης έχει σταματήσει, η ισχυρή ανάπτυξη των κινεζικών NEVs έχει δώσει μια ισχυρή ώθηση στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό. 

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει εργοστάσια και ξεκίνησαν την παραγωγή τους σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ισπανία και το Μεξικό. 
Καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η ιαπωνική Toyota, η γερμανική Volkswagen και η αμερικανική General Motors έχουν επίσης δείξει εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της κινεζικής αγοράς, αυξάνοντας τις επενδύσεις μέσω εργοστασιακών εγκαταστάσεων και άλλων πρωτοβουλιών. 

Το κίνημα αυτών των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών αντικατοπτρίζει την αμετάβλητη πραγματικότητα της διασύνδεσης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο κύμα της παγκοσμιοποίησης - «εμένα έχεις και εγώ έχω εσένα». Αυτή είναι μια ιστορική τάση που καμία «αποσύνδεση», διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας ή εμπορικός προστατευτισμός δεν μπορεί να εμποδίσει θεμελιωδώς.

Είναι αναμφισβήτητο ότι, καθώς οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται και να διατηρούν τη θέση τους στην κορυφή παγκοσμίως, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κορυφαίες χώρες παραγωγής αυτοκινήτων ανταποκρίθηκαν με ένα σύνθετο φάσμα αντιδράσεων του κοινού. 

Ωστόσο, η εξέλιξη της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας τον περασμένο αιώνα οφείλεται κυρίως στον ανταγωνισμό της αγοράς. 

Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών NEV οφείλεται στα πλεονεκτήματα ολόκληρης της βιομηχανικής αλυσίδας της, μαζί με την πλήρη ανταγωνιστικότητα που απορρέει από την τεχνολογική καινοτομία, την ποιότητα των προϊόντων και τα πλεονεκτήματα τιμής. Αυτό έχει κερδίσει την εύνοια των παγκόσμιων καταναλωτών

Η πολιτικοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ορισμένες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στην τρέχουσα ανταγωνιστική αγορά ή η απλουστευτική απόδοση τους σε μια «θεωρία ευθύνης της Κίνας» είναι μια στρεβλή και ανεύθυνη ερμηνεία των αλλαγών στο τοπίο της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων.

Η ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας έχει τις ρίζες της σε ένα ανοιχτό και συνεργατικό διεθνές περιβάλλον και ελπίζει να συνεχίσει να προωθεί τον ίσο ανταγωνισμό και τη συνεργασία με όλα τα μέρη σε ένα ανοιχτό και συνεργατικό περιβάλλον.
Σχεδόν όλες οι διεθνείς μάρκες αυτοκινήτων έχουν επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές ανοίγματος της Κίνας. 

Τώρα, καθώς τα NEV βρίσκονται στο επίκεντρο, η Κίνα γίνεται κρίσιμος κόμβος ανταγωνισμού και καινοτομίας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Οι κινεζικές και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν ακόμα να βρουν δρόμους προς την αμοιβαία επιτυχία μέσω του ανταγωνισμού και της συνεργασίας. 

Εταιρείες όπως η Volkswagen και η Toyota επιταχύνουν τη συνεργασία τους στην Κίνα, προωθώντας από κοινού την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης. 

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτείνονται στο εξωτερικό, ενισχύουν την παρουσία τους και ενισχύουν τις συνεργασίες στις αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγή με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς. 

Η κοινή χρήση ευκαιριών κατά την πλοήγηση σε σημαντικούς μετασχηματισμούς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των βαθιών αλλαγών στο παγκόσμιο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας.



ΥΓ: Αλιεύσεις "Αντίλογου Χανίων" από πρόσφατα βραβευμένα ως τελειότερα όλων και στην Ελλάδα υβριδικών κινεζικών αυτοκινήτων σχετικά προσιτής για μη προνομιούχους τιμής:  

1. Υβριδικό supermini με 194 ίππους κάτω από 20.000 ευρώ στην Ελλάδα

Αν ψάχνεις ένα υβριδικό supermini στην ελληνική αγορά με καλούς χώρους, εντυπωσιακή δύναμη 194 ίππων και τιμή κάτω από 20.000 ευρώ το συγκεκριμένο είναι μια καλή επιλογή.

MG3 Hybrid+

Σε περίπτωση που ψάχνεις ένα
 προσιτό supermini με καλούς και πολύ δύναμη το MG3 Hybrid+ είναι μια από τις προτάσεις που ξεχωρίσει στην ελληνική αγορά.

Πέρα από την σύγχρονη σχεδίαση το MG3 Hybrid+ προσφέρει πολύ καλούς χώρους για όλους τους επιβάτες και χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2,57 μέτρων ενώ ο χώρος αποσκευών είναι από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία του, με χωρητικότητα 293 λίτρων και 983 λίτρων με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες

Διαβάστε Επίσης

Αυτά τα χαρακτηριστικά το βοηθούν να έχει κάπως πιο πολύπλευρο χαρακτήρα σε σχέση με ένα τυπικό αστικό supermini και θα χωρέσει πολλά -και πολλούς- ακόμα και σε περίπτωση ταξιδιού. 

MG3 Hybrid+πλούσιος και διαθέτει μεταξύ άλλων ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ψηφιακά όργανα με οθόνη 7 ιντσών, αυτόματο κλιματισμό και Navigation. Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκουμε μεγάλη οθόνη αφής iinfotainment 10,25 ιντσών.
MG3 Hybrid+

Επιπλέον ο σχεδιασμός του MG3 Hybrid+ διαθέτει μια καλή αεροδυναμική μειώνοντας έτσι την αντίσταση και βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση του υβριδικού συνόλου. 

Ο θερμικός κινητήρας είναι τετρακύλινδρος 1,5 λίτρων αποδίδει 102 και σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα των 136 ίππων η συνολική απόδοση είναι 194 ίπποι. 

Με αυτό το δεδομένο οι ίπποι του MG3 Hybrid+ είναι από τους πιο φθηνούς της ελληνικής αγορά. Η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 6,2 λίτρα ανά 100 χλμ. ενώ μέσα στην πόλη που το ρεύμα αναλαμβάνει πιο συχνά δράση πέφτει κάτω από τα 5,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

MG3 Hybrid+

Το νέο μοντέλο της MG ξεκινά από τα 19.950 ευρώ στην Ελλάδα και διατίθεται σε 3 εκδόσεις και 7 χρώματα αμαξώματος. Ανάλογα με την έκδοση διαθέτει και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, φώτα LED καθώς και πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Να τονίσουμε ότι η φίρμα δίνει 7 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση. 



Αυτό είναι το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025 για την Ελλάδα

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο Eleon Loft παρουσία δημοσιογράφων και στελεχών του χώρου της εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων αναδείχθηκε το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025 για την Ελλάδα.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
1/10
Η φετινή εκδήλωση ανάδειξης του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2025 (ΑΤΧ) για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, του προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), Γιώργου Βασιλάκη και στελεχών της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, καθώς και δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου.

Τον τίτλο κατέκτησε το MG3 Hybrid+. Το υβριδικό supermini της MG συγκέντρωσε συνολικά 337 βαθμούς, έναντι 323 του Dacia Duster που βρέθηκε στη 2η θέση, με τη BMW Σειρά 1 να ακολουθεί στην 3η θέση με 287 βαθμούς.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025
Η ομάδα της MG στην Ελλάδα μπροστά το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025

Η διαφορά των 14 βαθμών μεταξύ των δύο μοντέλων είναι από τις μικρότερες που έχουν σημειωθεί στη 18χρονη ιστορία του θεσμού, στοιχείο που μαρτυρά τον έντονο ανταγωνισμό στη φετινή ψηφοφορία. Αναλυτικότερα η τελική κατάταξη είχε ως εξής:

MG3 Hybrid+ 337 βαθμοί

Dacia Duster 323 βαθμοί

BMW Σειρά 1 287 βαθμοί

FIAT 600 240 βαθμοί

Toyota C-HR 239 βαθμοί

BYD ATTO 3 216 βαθμοί

Skoda Kodiaq 201 βαθμοί

Suzuki Swift 196 βαθμοί

Volvo EX30 195 βαθμοί

Peugeot 3008 191 βαθμοί

VW Tiguan 175 βαθμοί


2.  Ζeekr 7X: Έρχεται το 2025 το πολυτελές ηλεκτρικό        SUV με 780 km αυτονομίας!

Η Zeekr, premium φίρμα του κινεζικού κολοσσού της Geely, είναι έτοιμη να στείλει στην ήπειρό μας το πρώτο της μεσαίου μεγέθους αμιγώς ηλεκτρικό SUV: το 7Χ.

Μετά την πρεμιέρα του Zeekr 7X στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Τσενγκντού, ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διάθεση στην παγκόσμια αγορά του πρώτου μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικού SUV της κινεζικής εταιρείας.
Η αρχή φυσικά θα γίνει στην Κίνα, πριν το υποδεχτούμε στα μέρη μας μέσα στο 2025.
Με μήκος 4,82 μέτρων αυτό είναι ένα αρκετά ευμέγεθες SUV, που απευθύνεται σε οικογένειες - καθώς το μεταξόνιο των 2,92 μέτρων και η αρχιτεκτονική Sustainable Experience Architecture (SEA) εγγυώνται πλούσιους χώρους και 616 λίτρα για τις αποσκευές

Αυτοί συμπληρώνονται από 32 συνολικά χώρους για μικροαντικείμενα στο εσωτερικό.
Την άνεση και ευρυχωρία συμπληρώνει, παράλληλα, μια σειρά έξυπνων ψηφιακών τεχνολογιών. Εξοπλισμένο με δύο επεξεργαστές Nvidia Orin-x SoCs, με αισθητήρα Lidarκάμερες υψηλής ευκρίνειας και ραντάρ χιλιοστών, το Zeekr 7X είναι στην αιχμή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στους τομείς των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Παράλληλα, το σύστημα infotainment βασίζεται στο Qualcomm 8295 chipset.
Η πλατφόρμα τεχνολογίας 800V συνδυάζεται με δύο επιλογές μπαταρίας. Η πρώτη, χωρητικότητας 75 kW, είναι λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) και εξασφαλίζει αυτονομία 605 χιλιομέτρων στον κινεζικό κύκλο μετρήσεων CLTC.
Εναλλακτικά, η μπαταρία 100 kWh νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC) προσφέρει αυτονομία 780 χιλιομέτρων, πάντα στον CLTC. Παρόλο που οι ενδείξεις σε αυτόν τον κύκλο μετρήσεων είναι πιο γενναιόδωρες από τον δικό μας κύκλο WLTP, οι επιδόσεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες.

Οι μονάδες LFP φορτίζουν από 10 έως 80% σε μόλις 10,5 λεπτά, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Παράλληλα, οι ηλεκτροκινητήρες των 646 ίππων επιτρέπουν την επιτάχυνση από 0 έως 100 km/h σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα!
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή ούτε κατά προσέγγιση η τιμή που θα έχει το Zeekr 7X στην Ευρώπη, ούτε το χρονοδιάγραμμα του λανσαρίσματός του στην ήπειρό μας. 
Στην Κίνα πωλείται η βασική του έκδοση σε τιμές που αντιστοιχούν γύρω στα 29.000 ευρώ, σε χώρες της Ευρώπης που αναμένεται αρχές του 2025 όπως πχ Ολανδία, ανακοινώνεται από εισαγωγείς ότι θα πωλείται από 47.000 ευρώ και πάνω.