Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της   (από το Ατέχνως-atexnos.gr 
 
Η έκ­θε­ση του Συμ­βου­λί­ου Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των του ΟΗΕ σχε­τι­κά με το δι­καί­ω­μα του αν­θρώ­που στην τροφή προει­δο­ποιεί ότι η ση­με­ρι­νή γε­ωρ­γία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε κα­τα­στρο­φι­κά για το πε­ρι­βάλ­λον προ­βλή­μα­τα στο μέλ­λον.
Η 24σέ­λι­δη έκ­θε­ση-κα­τα­πέλ­της, θε­ω­ρεί ότι το ισχύ­ον οι­κο­νο­μι­κό σύ­στη­μα, με τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες και τα φυ­το­φάρ­μα­κα, οδη­γεί σε κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες για το πε­ρι­βάλ­λον και τους αν­θρώ­πους.
geneticallymodifiedfood

Για να κα­τα­πο­λε­μη­θεί η πείνα και να εξα­σφα­λι­στεί ο εφο­δια­σμός του πλη­θυ­σμού με τρό­φι­μα απαι­τεί­ται ένα εντε­λώς νέο σύ­στη­μα, κα­τα­λή­γει η έκ­θε­ση.

200.000 άν­θρω­ποι πε­θαί­νουν κάθε χρόνο από τα φυ­το­φάρ­μα­κα

Οι ει­δι­κοί που συ­νέ­τα­ξαν την έκ­θε­ση προει­δο­ποιούν για την χρήση των φυ­το­φαρ­μά­κων. Η έκ­θε­ση εκτι­μά ότι πε­ρί­που 200.000 άτομα ετη­σί­ως πε­θαί­νουν, απο­τέ­λε­σμα της χρή­σης φυ­το­φαρ­μά­κων. Στην χει­ρό­τε­ρη μοίρα βρί­σκο­νται οι χώρες με ανε­ξέ­λεγ­κτα ελεύ­θε­ρο εμπό­ριο και λι­γό­τε­ρους κα­νό­νες γύρω από τα φυ­το­φάρ­μα­κα. Η πλειοψηφία αυτών των χωρών είναι αναπτυσσόμενες. Οι δια­φο­ρές στους κα­νο­νι­σμούς με­τα­ξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο είναι με­γά­λες. Οι χώρες της ΕΕ είναι εκεί­νες που έχουν τους αυ­στη­ρό­τε­ρους κα­νο­νι­σμούς και το λι­γό­τε­ρο αντί­κτυ­πο στο πε­ρι­βάλ­λον και στην αν­θρώ­πι­νη υγεία. Αυτό όμως δεν βοη­θά­ει τους κα­τα­να­λω­τές, αφού η πλειο­ψη­φία των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων προ­έρ­χο­νται από ει­σα­γω­γές από τις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες!

Το οικονομικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο

Η έκ­θε­ση ανα­φέ­ρει ότι το οι­κο­νο­μι­κό σύ­στη­μα είναι το με­γα­λύ­τε­ρο εμπό­διο για να θρέ­ψει τον πλη­θυ­σμό του κό­σμου και να ανα­πτύ­ξει μια αει­φό­ρο γε­ωρ­γία. Οι με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις ισχυ­ρί­ζο­νται ότι τα φυ­το­φάρ­μα­κα και οι γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες(αυτές δη­λα­δή που πα­ρά­γουν τα με­ταλ­λαγ­μέ­να τρό­φι­μα) θα οδη­γή­σουν στην πα­ρα­γω­γή επαρ­κών προ­ϊ­ό­ντων για τον επι­σι­τι­σμό του πα­γκό­σμιου πλη­θυ­σμού. Η έκ­θε­ση απο­κα­λύ­πτει ότι αυτά είναι μύθος και απο­δει­κνύ­ει ότι τα φυ­το­φάρ­μα­κα δεν οδη­γούν σε με­γα­λύ­τε­ρη πα­ρα­γω­γή προ­ϊ­ό­ντων στην γε­ωρ­γία. Άλ­λω­στε πα­ρά­γο­νται σή­με­ρα τρό­φι­μα που επαρ­κούν για 9 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους, πε­ρισ­σό­τε­ρο δη­λα­δή από αρ­κε­τά για να θρέ­ψουν τον πλη­θυ­σμό των πε­ρί­που 7 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων της γης. Η χρήση των φυ­το­φαρ­μά­κων οδη­γεί αντι­θέ­τως σε κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες για το πε­ρι­βάλ­λον και ιδιαι­τέ­ρως για τα άτομα που ερ­γά­ζο­νται στον τομέα της γε­ωρ­γί­ας. Προ­κα­λεί καρ­κί­νους, υπο­γο­νι­μό­τη­τα, τε­ρα­το­γεν­νέ­σεις και άλλες αρ­ρώ­στιες.

Παι­διά και έγκυ­ες γυ­ναί­κες δια­τρέ­χουν τον με­γα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο

Τα παι­διά και οι έγκυ­ες γυ­ναί­κες υπο­φέ­ρουν πε­ρισ­σό­τε­ρο από τις συ­νέ­πειες των φυ­το­φαρ­μά­κων. Είτε λόγω της κα­τα­νά­λω­σης τρο­φί­μων που καλ­λιερ­γού­νται με ισχυ­ρά φυ­το­φάρ­μα­κα είτε λόγω κα­τοί­κη­σης κοντά στις καλ­λιέρ­γειες. Υπάρ­χουν πα­ρα­δείγ­μα­τα θα­νά­των παι­διών που κα­τα­να­λώ­νουν τρό­φι­μα με υψηλά επί­πε­δα πα­ρα­σι­το­κτό­νων. Τα πα­ρα­δείγ­μα­τα που ανα­φέ­ρο­νται είναι ότι 23 παι­διά πέ­θα­ναν στην Ινδία το 2014 και 39 στην Κίνα το 2013, λόγω των υψη­λών επι­πέ­δων των φυ­το­φαρ­μά­κων στα τρό­φι­μα.

Δεν βοηθά το πλύσιμο των τροφίμων

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι τις περισσότερες φορές δεν βοηθά το πλύσιμο των τροφίμων πριν από το μαγείρεμα για να μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων. Η πλειο­ψη­φία των φυ­το­φαρ­μά­κων ει­σχω­ρεί στο φυτό από τις ρίζες, και άρα το πλύ­σι­μο στην επι­φά­νεια δεν έχει νόημα. Οι καλ­λιέρ­γειες που βρί­σκο­νται εκτε­θει­μέ­νες σε πε­ρισ­σό­τε­ρα φυ­το­φάρ­μα­κα δεν είναι αυτές που κα­τα­να­λώ­νο­νται από τον ίδιο τον πα­ρα­γω­γό και την το­πι­κή κοι­νω­νία, αλλά κυ­ρί­ως αυτές που καλ­λιερ­γού­νται για εμπο­ρι­κή χρήση και εξα­γω­γές. Το φοι­νι­κέ­λαιο και η σόγια είναι τα προ­ϊ­ό­ντα ψε­κά­ζο­νται με πιο ισχυ­ρά φάρ­μα­κα από όλες τις καλ­λιέρ­γειες.Τα με­ταλ­λαγ­μέ­να τρό­φι­μα που πα­ρά­γο­νται από τις γενε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες προ­βάλ­λο­νται από τις με­γά­λες εται­ρεί­ες σαν μια πιο φι­λι­κή πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή επι­λο­γή, αλλά η έκ­θε­ση κα­τα­λή­γει στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα με­λέ­τες δεν υπάρ­χει καμία υπο­στή­ρι­ξη για αυτό τον ισχυ­ρι­σμό και ότι αντί­θε­τα υπάρ­χει ανά­γκη για πε­ρισ­σό­τε­ρη έρευ­να.

Τα γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­να φυτά πα­ρά­γουν φυ­το­φάρ­μα­κα από μόνα τους!

Ο λόγος που οι γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες θε­ω­ρού­νται φι­λι­κό­τε­ρες για το πε­ρι­βάλ­λον είναι ότι δεν ψε­κά­ζο­νται με φυ­το­φάρ­μα­κα. Τα φυτά όμως είναι τρο­πο­ποι­η­μέ­να σε βαθμό που να μπο­ρούν να πα­ρά­γουν τα ίδια φυ­το­φάρ­μα­κα τα οποία έχουν αρ­νη­τι­κό αντί­κτυ­πο στο πε­ρι­βάλ­λον, σύμ­φω­να με την έρευ­να.

Οι με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις κα­θο­ρί­ζουν την νο­μο­θε­σία των χωρών

Ένα πα­ρά­δειγ­μα που ανα­φέ­ρε­ται στην έκ­θε­ση είναι οι φυ­τεί­ες μπα­νά­νας στην πε­ρι­φέ­ρεια Ντα­βάο των Φι­λιπ­πί­νων στη δε­κα­ε­τία του 1980. Το φυ­το­φάρ­μα­κο DCBP που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στην πε­ριο­χή προ­κά­λε­σε καρ­κί­νο, αυ­ξη­μέ­νη στει­ρό­τη­τα και άλλες ασθέ­νειες. Οι το­πι­κές αρχές επέ­λε­ξαν να απα­γο­ρεύ­σουν το DCBP. Οι με­γά­λες εται­ρεί­ες όμως πί­ε­σαν την κυ­βέρ­νη­ση, η οποία επέ­λε­ξε να ακυ­ρώ­σει την απα­γό­ρευ­ση..

Τρία μο­νο­πώ­λια κα­τέ­χουν το 65% της αγο­ράς φυ­το­φαρ­μά­κων

Στην ση­με­ρι­νή πα­γκο­σμιο­ποι­η­μέ­νη οι­κο­νο­μία, υπάρ­χουν τρεις εται­ρεί­ες που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 65% της πα­γκό­σμιας πα­ρα­γω­γής των φυ­το­φαρ­μά­κων: Η Monsan­toBayer, η DowDu­pont και η Syn­gen­ta & ChemChi­na. Οι εκ­πρό­σω­ποι αυτών των με­γά­λων εται­ριών χρη­σι­μο­ποιούν δικές τους με­λέ­τες με εξα­γο­ρα­σμέ­νους επι­στή­μο­νες για να ασκή­σουν πίεση στις κυ­βερ­νή­σεις ώστε να απο­φύ­γουν την απα­γό­ρευ­ση ή την θέ­σπι­ση πιο αυ­στη­ρών κα­νο­νι­σμών για την χρήση των φυ­το­φαρ­μά­κων. Πιέ­ζουν τις κυ­βερ­νή­σεις, ιδιαί­τε­ρα των ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών, να απο­φύ­γουν την απα­γό­ρευ­ση ή και κα­νο­νι­σμούς γύρω από τα φυ­το­φάρ­μα­κα. Είναι εύ­λο­γο, αφού τα προ­ϊ­ό­ντα τους θα εξα­χθούν στις ανα­πτυγ­μέ­νες χώρες. Οι με­λέ­τες αυτές αμ­φι­σβη­τού­νται συχνά από την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα

Ο κα­πι­τα­λι­σμός δεν μπο­ρεί και δεν θέλει

Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα των ει­δι­κών επι­στη­μό­νων επα­να­λαμ­βά­νο­νται αρ­κε­τές φορές στo κεί­μεντης έκ­θε­σης και κα­τα­λή­γουν πως το υπάρ­χουν σύ­στη­μα δεν μπο­ρεί να λύσει ούτε το πρό­βλη­μα της πεί­νας ούτε να προ­στα­τεύ­σει το πε­ρι­βάλ­λον. Αντί­θε­τα επι­δει­νώ­νει την υγεία και φέρ­νει σε κίν­δυ­νο την ζωή των αν­θρώ­πων, κα­τα­στρέ­φει το πε­ρι­βάλ­λον και κα­τα­δι­κά­ζει, παρά την πλη­θώ­ρα πα­ρα­γω­γής τρο­φί­μων, δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους στην πείνα και στην εξα­θλί­ω­ση. Ο θεός του είναι το κέρ­δος και μπρο­στά σε αυτό όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά αξία, ούτε η ζωή και η υγεία των αν­θρώ­πων ούτε και το πε­ρι­βάλ­λον.
_______________________________­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­
Πάνος Αλε­πλιώ­της Δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Πυ­λαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης 87/90 και 99/2002. Αντι­δή­μαρ­χος Πυ­λαί­ας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Ερ­γά­στη­κε σαν γε­ω­λό­γος, πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γος και χω­ρο­τά­κτης στην Ελ­λά­δα και στην Σου­η­δία