Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

 Επόμενη Σελίδα
        Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ SOS (ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ)
Η θάλασσα, ο απέραντος υδάτινος κόσμος που αγκαλιάζει τη γη και της δίνει ζωή, σήμερα στέλνει μήνυμα SOS στους κατοίκους του πλανήτη προειδοποιώντας τους πως σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί πια από μόνη της να επουλώνει τις πληγές που οι ίδιοι οι άνθρωποι της προκαλούν με το σύγχρονο τρόπο ζωής τους.
Οι Έλληνες ιδιαίτερα, ήμασταν και είμαστε ένας λαός άμεσα συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία, ο πολιτισμός, οι τέχνες, τα γράμματα, ακόμα και ο τρόπος σκέψης μας είναι επηρεασμένα από τον κόσμο της θάλασσας. Από παλιά η Ελλάδα, μια χώρα που ζώνεται από όλες της τις μεριές από τη θάλασσα, έγινε ευρέως γνωστή λόγω του ότι οι Έλληνες μέσω των θαλάσσιων δρόμων είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Αυτό με τη σειρά του συνετέλεσε  στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, μιας και μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, αντιλήψεις και προϊόντα με τους λαούς που συναναστρεφόμαστε. Επίσης η θάλασσα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, που μας άφησαν άπειρα και θαυμαστά έργα σχετικά με αυτήν. Τέλος έγινε και πόλος έλξης για πολλούς κατακτητές, που ζήλεψαν το αγαθό αυτό που η φύση χάρισε απλόχερα στη χώρα μας. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες ευεργεσίες της θάλασσας προς τους Έλληνες, η καταστροφή και η μόλυνση των ελληνικών θαλασσών αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα μεγάλα εθνικά προβλήματα που επιτακτικά ζητά την επίλυσή του.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και στο νομό μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία* που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στα Χανιά, τα Υγρά Απόβλητα στο Νομό Χανίων περιλαμβάνουν:

α) τα αστικά υγρά απόβλητα και βοθρολύματα που τα επεξεργάζονται σε μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, 

β) τα αστικά υγρά απόβλητα από περιοχές και τουριστικές δραστηριότητες χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς

γ) τα απόβλητα των ελαιουργείων,

δ) τα απόβλητα από βιομηχανικές δραστηριότητες

Όσον αφορά τα αστικά υγρά απόβλητα από τις στρατιωτικές δραστηριότητες, λειτουργεί μία μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην αμερικάνικη βάση, η οποία δεν έχει αδειοδοτηθεί από τη νομαρχία και διοχετεύει τα επεξεργασμένα απόβλητα στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Σούδας. 
Επίσης λειτουργεί μία δεύτερη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στο Μαράθι για τα πλοία της αμερικάνικης βάσης. 

Τα υγρά απόβλητα περιοχών και τουριστικών μονάδων που δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό ρυπαίνουν κυρίως τους υδάτινους αποδέκτες (επιφανειακά θαλάσσια και γλυκά νερά καθώς και υπόγεια νερά) λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους σε αυτούς. 
Τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα συνίστανται κυρίως στα υγρά απόβλητα από τη ΔΕΗ (Ξυλοκαμάρα) και τα απόβλητα Βυρσοδεψείωνόταν αυτά λειτουργούσαν (Ταμπακαριά.)

 Όσον αφορά τα υγρά απόβλητα της ΔΕΗ σύμφωνα  με την ετήσια έκθεση του 2002 και βάσει των ορίων και των μεθόδων μέτρησης των περιβαλλοντικών όρων, που της έχουν οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
 Αντίθετα τα τοξικά υγρά απόβλητα των υπαρχόντων (σημ "Αντίλογου" όχι πια σήμερα) βυρσοδεψείων διοχετεύονται στη θάλασσα και αποτελούν μία σημαντική πηγή ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 
Σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.
 Μία πρόσθετη πηγή ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών, αποτελούν οι γεωργικές δραστηριότητες λόγω της υπέρμετρης και εν μέρει λαθεμένης χρησιμοποίησης φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Οι Στρατιωτικές Δραστηριότητες περιλαμβάνουν: 
α) τον Ναύσταθμο στη Σούδα, 
β) το Πεδίο Βολής στο Ακρωτήρι, 
γ) την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και 
δ) την Αμερικάνικη Βάση. 

Από προαναφερθείσες στρατιωτικές δραστηριότητες δημιουργείται: 

1) Ρύπανση από τα πλοία ( καυσαέρια από τη μετακίνηση, στερεά και υγρά απόβλητα, ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από διαρροές από το πετρέλαιο κίνησης), 

2) Ρύπανση από πυραύλους. 

3) Ρύπανση από τα καυσαέρια των αεροπλάνων και 

4) Ρύπανση από τη διακίνηση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων και στερεών. 
Σχετικά με τη ρύπανση από τις στρατιωτικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.     

Στην μελέτη τονίζεται ακόμη ότι, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικά με την προξενούμενη ρύπανση από διάφορες πηγές, γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου ελέγχου και παρακολούθησης της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού Χανίων.

Έτσι όλα τα παραπάνω δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές. 
Πιο συγκεκριμένα, η μόλυνση των θαλασσών επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας γενικότερα. 
Στο σημείο μάλιστα αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. ήδη έχει προειδοποιήσει το ελληνικό κράτος ότι αν δεν κάνει κάτι σύντομα στον τομέα αυτόν, ο τουρισμός θα αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα. 
Άλλο πρόβλημα που πλήττει την οικονομία μας επίσης, εμφανίζεται στον τομέα της αλιείας.
 Ψάρια βρίσκονται νεκρά στις μολυσμένες ακτές ή κρίνονται ακατάλληλα για το εμπόριο μιας και είναι μολυσμένα. Επίσης η θάλασσα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αυτοκαθαρισμού ξεβράζει καθημερινά στις παραλίες χιλιάδες σκουπίδια, τα οποία, εκτός του ότι ασχημαίνουν το όμορφο τοπίο, είναι επικίνδυνα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, των <<μικρών αρχιτεκτόνων>> της άμμου, που παίζουν ανενόχλητα στην αμμουδιά. Ακόμη φυτά και ζώα του βυθού τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς οι συνθήκες στις οποίες ζουν είναι ακατάλληλες. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία των ενηλίκων και των παιδιών από ασθένειες σοβαρές, όπως η καρκινογένεση, που η επιστήμη αδυνατεί ως τώρα να αντιμετωπίσει.
Γι αυτό ως Χανιώτες και ως Έλληνες πρέπει να ενδιαφερθούμε άμεσα για τη μόλυνση της θάλασσάς μας. Και ας μην επαναπαυόμαστε στη σκέψη ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. 
Ας εισακούσουμε το μήνυμα που μας στέλνει απεγνωσμένα η δική μας θάλασσα και ας αναλογιστούμε την αξία που έχει στη δική μας ζωή. 
Ας ξεκινήσουμε επιτέλους ενεργά έναν αγώνα για να τη σώσουμε, 
ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ;

*Τα στοιχεία ανήκουν στη μελέτη της υπεύθυνης του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Χημείας και Βιοχημικών Διεργασιών, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, αν. καθηγήτριας Ελευθερίας Κατσίβελα.

Κωνστανταράκη Μαρία
Γ2
Το Τετράδιο των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Χανίων /
 Επόμενη Σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: