Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Πότε λέμε τριάμισι τεσσεράμισι και πότε τρεισήμισι τεσσερισήμισι; Κ.Ντ.

 Τι πρέπει να προσέχουμε στη γραφή των αριθμητικών

ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΘΕΜΕΝΗΣ "ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣΗΜΙΣΙ" :

Τα απόλυτα αριθµητικά από το 13 έως το 19 γράφονται µε µία λέξη: δεκατρία, δεκαέξι, δεκαοχτώ. Από το 21 και µετά γράφονται σε χωριστές λέξεις: είκοσι πέντε, σαράντα δύο.
Τα τακτικά αριθµητικά (αυτά που δείχνουν την σειρά όντων ή πραγμάτων) γράφονται σε χωριστές λέξεις από το 13 και µετά: δέκατος τρίτος, εικοστός όγδοος.
#Γράφονται µε ένα ν: το ένατος, το ενενήντα (90) µε τα παράγωγά του (ενενηκοστός κ.λπ.).
#Γράφονται µε δύο ν : το εννέα - εννιά (9) το εννιακόσια (900) µε τα παράγωγά του (εννιακοσιοστός).
Τα αριθµητικά ένα, τρία και τέσσερα έχουν 3 γένη και κλίνονται:
-Το ένα µόνο στον ενικό, το τρία και το τέσσερα µόνο στον πληθυντικό. ΠΡΟΣΟΧΉ ΌΜΩΣ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΗΤΟ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (Δυστυχώς και οι πλείστοι Αθηναίοι!...) :
#Όταν αριθμούμε 3,5 ή τα 4,5 ή παράγωγά τους, 13,5 ή 23,5 ή 14,5 ή 24,5 κλπ...) ουσιαστικά τα αριθμητικά (όπως είναι και λογικά αυτονόητο) κλίνονται ως αρσενικά/θηλυκά ή ως ουδέτερα ακριβώς όπως και το κατά περίπτωση γένος των ουσιαστικών στα οποία αναφέρονται. ΔΗΛΑΔΉ:
τρεισήμισι (οι) χιλιάδες αλλά τριάμισι (τα) κιλά- ΠΟΤΈ "τρεισήμισι, τεσσερισήμισι, τριαντατρεισήμισι κλπ ... κιλά" που λένε οι αγραμμάτιστοι!!!
Το ίδιο λέμε πχ:
#τρεισήμισι ή δεκατρεισήμισι κλπ τόνους, πήχες, λίρες, γιάρδες κλπ
#τεσσερισήμισι τόνους, γύρους, γιάρδες, περιστροφές,
αλλά:
#ΤΡΙΆΜΙΣΙ ή #ΤΕΣΣΕΡΆΜΙΣΙ (τα) χιλιόμετρα, μίλια, στρέμματα, εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, μέτρα, ευρώ, δολλάρια, ρούβλια, γιεν, γιουάν, φορτία, καρπούζια, τελάρα κλπ κλπ, για όλα τα μετρούμενα ουδέτερα ουσιαστικά.

Κώστας Σ. Ντουντουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: