Ποιοι είναι οι Χούτι στην Υεμένη;
Οι αντάρτες Χούτι ξεκίνησαν ως θεολογικό κίνημα που κηρύττει την ειρήνη, αλλά τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνών συγκρούσεων.
Υεμένη – Οι Χούτι ξεκίνησαν ως θεολογικό κίνημα που κηρύττει την ειρήνη, αλλά τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διεθνούς σύγκρουσης.
Μετά από μια συναρπαστική άνοδο στην εξουσία, ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη στις 25 Μαρτίου 2015 και ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προέλαση των Χούτι.
Η άνοδος των σιιτών ανταρτών άρχισε να ενισχύεται τον Αύγουστο του 2014, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Μεταξύ άλλων αιτημάτων, ο ηγέτης των Χούτι Αμπντούλμαλέκ αλ Χούθι ζήτησε να αποκατασταθούν οι επιδοτήσεις καυσίμων, οι οποίες είχαν περικοπεί σημαντικά στα τέλη Ιουλίου. Εάν η κυβέρνηση αποτύχει να ανταποκριθεί σε ένα τελεσίγραφο, είπε, θα γίνονταν «άλλα βήματα». Οι Χούτι απαιτούσαν επίσης μια πιο αντιπροσωπευτική μορφή διακυβέρνησης που θα αντικατοπτρίζει τις έδρες που κατανεμήθηκαν σε πολιτικές ομάδες και ανεξάρτητους ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της 10μηνης Διάσκεψης Εθνικού Διαλόγου της Υεμένης, η οποία χαρτογράφησε το πολιτικό μέλλον της Υεμένης μετά την εξέγερσή της το 2011.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια μαριονέτα στα χέρια δυνάμεων με επιρροή, οι οποίες αδιαφορούν για τα δίκαια και ειλικρινή αιτήματα αυτών των ανθρώπων», είπε ο αλ Χούθι στην ομιλία του, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέχεια, οι αντάρτες έκαναν επιδρομές σε βασικούς κυβερνητικούς θεσμούς στην πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Abd-Rabbu Mansour Hadi είχε καλέσει σε διάλογο με τους Χούτι, καλώντας την ομάδα να συμμετάσχει σε μια «κυβέρνηση ενότητας» και οι δύο πλευρές υπέγραψαν τελικά μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη, Jamal Benomar. Απαίτησε από τους Χούτι να αποσυρθούν από τη Σαναά και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες σε άλλες επαρχίες με αντάλλαγμα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αλλά οι αντάρτες δεν συμμορφώθηκαν, καθώς οι μαχητές τους έσπρωξαν σε άλλες επαρχίες, καταλαμβάνοντας το στρατηγικό λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τον Οκτώβριο, ο Hadi όρισε τον απεσταλμένο της χώρας στις ΗΠΑ, Khaled Bahah, ως νέο πρωθυπουργό. Οι αντάρτες αρχικά καλωσόρισαν τον διορισμό, αλλά οι εντάσεις ξέσπασαν τον Ιανουάριο όταν μια επιτροπή σύνταξης συντάγματος παρουσίασε το πρώτο προσχέδιο του συντάγματος. Οι Χούτι απέρριψαν όρους για διαίρεση της χώρας σε έξι περιοχές.
Εγγραφείτε στο Al Jazeera
Εβδομάδα στη Μέση Ανατολή
Όταν ο Χάντι αρνήθηκε να παραχωρήσει, οι αντάρτες εισέβαλαν στο παλάτι του, προκαλώντας την παραίτησή του. Ο Χάντι κατηγόρησε τους αντάρτες ότι τον πίεζαν να εγκαταστήσει θυγατρικά του πρόσωπα σε καίριες θέσεις στα κυβερνητικά όργανα.
Οι Χούτι έθεσαν τον Χάντι, τον πρωθυπουργό και δύο άλλους υπουργούς σε κατ' οίκον περιορισμό και τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι ο Χάντι αντικαθίσταται από ένα προσωρινό πενταμελές προεδρικό συμβούλιο.
Ο Χάντι κατέφυγε στο Άντεν στις 21 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας νόμιμος πρόεδρος της Υεμένης. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία άρχισε να βομβαρδίζει τη χώρα, δίνοντας καταφύγιο στον Χάντι στο Ριάντ.
ΓΝΩΜΗ: Η Υεμένη είναι μια καθοριστική στιγμή για τον βασιλιά Σαλμάν
Επίσημα γνωστοί ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), οι αντάρτες Χούτι ξεκίνησαν ως θεολογικό κίνημα που κήρυττε την ανεκτικότητα και την ειρήνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον Ahmed Addaghashi, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Sanaa και συγγραφέα δύο βιβλίων για το κίνημα, Houthi Phenomenon. και οι Χούτι και το πολιτικό και στρατιωτικό τους μέλλον.
Ο Addaghashi είπε στο Al Jazeera ότι το κίνημα των Χούθι είχε αρχικά ένα πολύ ευρύ εκπαιδευτικό και πολιτιστικό όραμα. Μια θρησκευτική ομάδα που συνδέεται με την αίρεση των Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ, οι Χούτι διατηρούν ένα προπύργιο στη βόρεια επαρχία Σαάντα.
"Η ομάδα ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση που ονομάζεται "Believing Youth Forum" στις αρχές της δεκαετίας του '90", είπε ο Addaghashi.
«Στη συνέχεια, έπεσε σε εσωτερική διαμάχη μεταξύ δύο γραμμών. ο πρώτος ζήτησε περισσότερη διαφάνεια, ενώ ο δεύτερος προέτρεψε να εμμείνουμε στην παραδοσιακή κληρονομιά της σιιτικής αίρεσης».
Οι Χούτι έχουν διπλασιάσει την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Προηγουμένως, οι Χούτι δεν αποτελούσαν σημαντικό μέρος της μεταβατικής διαδικασίας, αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να τους παρακάμψει.
ΜΕ SAMI GHALEB, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ AL-NIDA
Κατά ειρωνικό τρόπο, σημείωσε, ο Hussein Bader Addian al-Houthi, ο ιδρυτής της ομάδας, ήταν υπέρ της πρώτης γραμμής. «Το κίνημα μετατράπηκε στα όπλα το 2004 για λόγους αυτοάμυνας όταν ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος με την κυβέρνηση», είπε ο καθηγητής.
Ο Addaghashi είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης και των Χούτι ξέσπασαν αρχικά όταν οι υποστηρικτές της οργάνωσης διαδήλωσαν σε τζαμιά στην πρωτεύουσα, κάτι που ο τότε πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ θεώρησε ως πρόκληση για την κυριαρχία του.
Ο Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη ορισμένων μελών της ομάδας και προέτρεψε τον τότε αρχηγό τους, Χουσεΐν αλ-Χούθι, να σταματήσει τους διαδηλωτές από το να ενοχλούν τους πιστούς.
«Ο πρώτος πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Σάλεχ έστειλε μερικά στρατεύματα στην επαρχία Σαάντα για να συλλάβουν τον Χουσεΐν, ο οποίος αρνήθηκε να περιορίσει τους υποστηρικτές του», είπε ο Ανταγκασί.
Ο Χουσεΐν αλ Χούθι σκοτώθηκε το 2004 όταν ο Σάλεχ έστειλε κυβερνητικές δυνάμεις στη Σαάντα. Ο πολυετής διαλειμματικός πόλεμος έληξε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 2010.
Η ομάδα αντιτάχθηκε σθεναρά σε μία από τις κεντρικές συστάσεις της Διάσκεψης Εθνικού Διαλόγου: τη μετατροπή της Υεμένης σε ένα ομοσπονδιακό κράτος έξι περιοχών.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση, η επαρχία Σαάντα, η οποία ήταν ιστορικά το προπύργιο των Χούτι, θα συνδεόταν με την περιοχή της Σαναά.
Οι Χούτι ζήτησαν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Βορράς να χαρακτηριστεί δική του περιοχή. Σε έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks, οι αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι οι Χούτι είναι απίθανο να απαιτήσουν ανεξαρτησία και ότι θα συνέχιζαν προς τον δεδηλωμένο στόχο τους για περιφερειακή αυτονομία.
«Οι Χούτι εκμεταλλεύονται την εκτεταμένη απογοήτευση με την κυβέρνηση και την πρόσφατη άνοδο των τιμών των καυσίμων για να συσπειρώσουν την υποστήριξη και να αποσπάσουν πολιτικές παραχωρήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP πέρυσι η April Longley Alley, ειδικός στην Υεμένη της International Crisis Group.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα φαίνεται να είναι όλο και πιο επικίνδυνες πολιτικές διαπραγματεύσεις ως μέρος της προσπάθειας των Χούτι να γίνουν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο βορρά και στην εθνική κυβέρνηση».
Κατά την άνοδό τους στην εξουσία, οι Χούτι κατέγραψαν μια σειρά από σημαντικές νίκες επί της κυβέρνησης και των αντίπαλων φυλετικών ομάδων.
Το καλοκαίρι του 2014, υποστηριζόμενοι από φυλές πιστές στον Σάλεχ, οι Χούτι κατέλαβαν τον Αμράν από τη φυλετική ομοσπονδία Χασίντ και προκάλεσαν μια ταπεινωτική ήττα στην ισχυρή φυλή αλ-Αχμάρ, συνιδρυτές του αντιπάλου σουνιτικού ισλαμικού κόμματος Ισλάχ.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι των Χούτι, το κόμμα Ισλάχ έχει κατηγορήσει τους σιίτες αντάρτες ότι είναι πληρεξούσιοι του Ιράν και προσπαθούν να αποκαταστήσουν το ιμάτο των Ζαϊντί που κυβέρνησε την Υεμένη μέχρι το 1962.
Ο Ισλάχ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το κίνημα ότι δημιουργεί αναταραχή στο Αμράν και σε άλλες περιοχές ως μέρος ενός σχεδίου για την κατάληψη του ελέγχου της πρωτεύουσας Σαναά.
ΣΧΕΤΙΚΟ: Κάτοικοι της Σαναά: «Ο πόλεμος είναι πραγματικά εδώ»
Οι Χούτι ασχολήθηκαν ιστορικά με την αναβίωση του Ζαϊδισμού εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής του Σαλαφισμού. Από την εξέγερση της Υεμένης το 2011, οι Χούτι φαίνεται να έχουν συμμετάσχει σε περισσότερες σεχταριστικές συγκρούσεις.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης, που οδήγησε στην ανατροπή του Σάλεχ, οι Χούτι πολιόρκησαν ένα θρησκευτικό σχολείο που ελεγχόταν από Σαλαφίτες στη Σαάντα.
Οι σιίτες μουσουλμάνοι αντάρτες είπαν ότι το ινστιτούτο χρησιμοποιούνταν για τη στρατολόγηση ξένων μαχητών, αλλά οι Σαλαφίτες είπαν ότι το περιστατικό ήταν μια προσπάθεια των Χούτι να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην επαρχία.
Εκατοντάδες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, οι οποίες έληξαν όταν οι Σαλαφίτες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την επαρχία. Μεταγενέστερες συγκρούσεις, σε πόλεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα, έφεραν τους Χούτι ενάντια στο κόμμα Islah και τις ταξιαρχίες του στρατού που συμμάχησαν με αυτό.
«Το κόμμα Islah… φοβάται ότι ο Ansar Allah θα εκδικηθεί για τη συμμετοχή [του Islah] στους πολέμους του πρώην καθεστώτος [του καθεστώτος του Saleh] στη Saada», δήλωσε στο Al Jazeera ο Usama Sari, δημοσιογράφος υπέρ των Χούθι.
Σύμφωνα με τον Σάρι, οι Χούτι κατηγόρησαν τον Ισλάχ ότι υποκινεί τους ανθρώπους εναντίον τους και φέρεται να ενθαρρύνει ορισμένα συντάγματα του στρατού να τους πολεμήσουν.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Χάντι και άλλοι αντίπαλοι έχουν κατηγορήσει συχνά το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι .
Η κυβέρνηση είπε ότι κατέσχεσε φορτία όπλων προερχόμενα από το Ιράν που κατευθύνονταν προς τους αντάρτες στο βορρά, αλλά οι Χούτι αμφισβήτησαν τις κατηγορίες για ξένη βοήθεια.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Χάντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2012 μετά την απομάκρυνση του Σάλεχ, αρχικά υιοθέτησε μια λιγότερο συγκρουσιακή στάση απέναντι στους Χούτι, προκαλώντας την οργή των ισλαμιστικών κομμάτων, που τον κατηγόρησαν ότι έκλεισε τα μάτια του στα φερόμενα εγκλήματα των Χούτι.
Ο Μοχάμεντ Νάσερ Αχμέντ, υπουργός Άμυνας του Χάντι, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι «ουδέτερες και βρίσκονται σε ίση απόσταση από όλους».
Οι Χούτι είχαν μετακινηθεί στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή στην Υεμένη, αφού κατείχαν 35 έδρες στη Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου.
Οι πολιτικές συνομιλίες συγκέντρωσαν 565 αντιπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων και ανεξάρτητων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των γυναικών.
Μετά την επέμβαση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο Χάντι κάλεσε τους Χούτι να παραδώσουν τα όπλα τους και τους ηγέτες τους να παραδοθούν.
Ο Faisal Edroos συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.
ΠΗΓΗ : AL JAZEERA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου