Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

Ντράγκον Φρούιτ -Pitahaya ("πιτάγια")

 

Τί είναι το Dragon Fruit; 

     Όπως το λέει η  λέξη, είναι ένα φρούτο (υψηλής, όμως,  διατροφικής και διαιτιτικής αξίας) που παράγεται απο το φυτό  Pitaya  ή  Pitahaya   ή Dragon Fruit,  που είναι ένας  αναρριχόμενος, υδρόφιλος  κάχτος (επίφυτο)  με επιστημονική ονομασία Hylocereus undatus, οικογένεια  Cactaceae. 

   Η επιστημονική του ονομασία “Hylocereus undatus”  προέρχεται απο το Ελληνικό “Ξύλο ” – Hylo (woody),  την Λατινική λέξη  cereus (waxen) – κηρώδες  και το επίσης Λατινικό undatus,  το οποίο αναφέρεται στις κυματιστές άκρες των στελεχών του φυτού.

   Παίρνει το όνομά του από την άγρια και εξωτική μορφή της φλούδα του – όπως υποθετικά το δέρμα ενός δράκου –  κόκκινο με πρασινοκίτρινες κλίμακες.  Επηρεασμένο από την κουλτούρα των Ανατολικών λαών απ’ όπου πιθανώς προέρχεται. 

  Kαλλιεργείτε πλέον σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα βρίσκονται αυτοφυή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, Ανατολής και Δύσης,  άγρια και όχι πάντα βρώσιμα.

  Σήμερα μετά από αξιόλογες προσπάθειες υπάρχουν τρείς βασικές βρώσιμες ποικιλίες αυτού του πανέμορφου καρπού.

  1. Kόκκινη φλούδα – Λευκή σάρκα: Hylocereus Undatus – Αυτό είναι το ποιο ευρέως γνωστό και διαχειρίσιμο όταν μιλάμε για “Dragon Fruit”. Αποτελεί την ποιο δημοφιλή ποικιλία αυτού του φρούτου.
  2. Kόκκινη φλούδα – Κόκκινη σάρκα: Hylocereus Constaricensis – Γνωστό σαν κοκκινόσαρκο Pitaya – Hylocereus Undatus – Vietnamez red, επίσης και σαν Hylocereus Polyrhizus.
  3. Κίτρινη φλούδα- Λεύκη σάρκα: Hylocereus megalanthus  – Γνωστό σαν κίτρινο pitaya και σαν  Selenicereus megalanthus.

   Δέν  υπάρχουν ποικιλίες με την κυριολεκτική  έννοια, αλλά υπάρχουν πολλοί κλώνοι οι  οποίοι μπορεί να διαφέρουν  ώς πρός το είδος στελέχους, το χρώμα, το σχήμα φρουτου, το πάχος δέρματος με καλά γευστικά χασρακτηριστικά, αποδεκτή γλυκύτητα , και χρώμα σάρκας αποχρώσεις του “Ρώζ”.

   Ολες αυτές οι διασταυρώσεις έχουν τις δικές τους επιστημονικές ονομασίες –   όμως υπάρχουν διενέξεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφού η κάθε μιά , βγάζει το δικό της υβρίδιο  με παρόμοια χαρακτηρηστικά και διαφορετικό όνομα, άν και τώρα πιά έχει αρχίσει και γίνεται συστηματική ταξινόμηση.

   Όλες πάντως  έχουν  ένα ικανό και  ασύμμετρο  πλήθος μικρών , βρώσιμων μαύρων σπόρων.

   Οι σπόροι δέν έχουν – μόνο – ωραία εμφάνιση,  αλλά προσθέτουν καί μία ιδιαίτερη γεύση “καρυδιού” και ταυτόχρονα περιέχουν μία αξιόλογα μετρίσιμη  ποσότητα ωφέλιμων (ω3 & ω6) λιπαρών οξέων.

ΕΜΦΑΝΗΣΗ

    Την πρώτη φορά που θα κόψετε  ένα  Dragon Fruit, θα αισθανθείτε ότι είστε μπροστά σε μία έκπληξη.

Είναι κάτι που δέν θα βρείτε πουθενά αλλού!

    Εξωτερικά οι καρποί είναι προικισμένοι με ένα “ζωντανό” σαν δερμάτινο ημιβρώσιμο φλούδι, που προσφέρει μία ξεχωριστή εμφάνιση – γιορτινού απόηχου – που τραβάει αυθόρμητα τα βλέμματα.

   Το εσωτερικό,  είναι επίσης κάτι διαφορετικό.

   Ξεχωρίζει ο μοναδικός λευκός πολτός / σάρκα, με τους μικρούς μαύρους σπόρους του.

   Είναι πραγματικά το μοναδικό φρούτο που μπορεί να συνοδέψει μία ολόλευκη γαμήλια τούρτα χωρίς – όχι μόνο –  να χαλάσει το “λευκό” της υπόθεσης, αλλά και τονίζοντάς το, με την πολυτέλεια που δημιουργεί…

   Για τούς νέους μοιάζει με το   milkshake   “Oreo” του κόσμου των φρούτων!   ( Το λευκόσαρκο  αποτελεί  την ποιό δημοφιλή ποικιλία αυτού του φρούτου).

ΓΕΥΣΗ

   Ώς πρός την γεύση του μπορεί να εκπλαγείτε όταν δοκιμάσετε τον βρώσιμο πολτό του φρούτου, παρόλο που έχει πολλά  – επιστημονικά αποδεδειγμένα –  οφέλη για την υγεία, δέν έχει τόσο έντονη γεύση όσο μπορείτε να μαντέψετε με βάση το όνομα και την εμφάνησή του. Πάντως σίγουρα  προσθέτει εξωτική εμφάνηση  & γεύση  με περισσή διαφορετικότητα στα πιάτα σας.

Αποτελεί τό κλασικό παράδειγμα της υπεροχής του “Ταπεινού”.

 Κρύβει μία ήπια ημίγλυκη γεύση που βρίσκεται κάπως ανάμεσα σε ένα ακτινίδιο και ένα αχλάδι, ή πεπόνι, ή μήλο (ανάλογος τα γούστα και την γευστική εμπειρία του καθενός).

Στην πραγματικότητα
έχει μια αναζωογονητική, εξαιρετικά λεπτή και εκλεπτυσμένη γεύση, που συνδυάζεται με μια δελεαστική και ήπια γλυκύτητα …
Που το κάνει να συνδυάζεται:
  • Όχι μόνο με άλλα φρούτα και λαχανικά – δημιουργώντας μοναδικής εμφάνισης αποτελέσματα, τόσο για τα μάτια των μεγάλων, όσο και για τα μάτια των παιδιά μας , που είναι ο “Θησαυρός” αυτής της γής, η συνέχεια της ιστορίας μας, η ομορφιά του αύριο , που πρέπει να παρακινήσουμε με ήπιο τρόπο στις καλές συνήθειες,  ώστε να τα προσελκύσουμε να τρώνε φρούτα τόσο μέσο της έντονη επιθυμίας  αλλά και της  περιέργειας που δημιουργεί το συγκεκριμένο φρούτο με τους συνδυασμούς του.
  • Αλλά και με φαγητά (ψητό και τηγανητό κρέας και ψάρι) σάλτσες και άλλα… δές μία γρήγορη  και  γενική  ματιά στό  -Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ D.F.-
  • Επίσης έχει με μια χαρακτηριστική ευχάριστη τραγανή υφή, που πολλούς ξαφνιάζει ευχάριστα με το δροσιστικό αποτέλεσμα και την μετάγευση που δημιουργεί, ιδιαίτερα το λευκόσαρκο, πού είναι ήπια ξινό και ταιριάζει με το λεμόνι δημιουργώντας μία αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς μετά από ψητά, τηγανητά και γενικά λιπαρά φαγητά.
  • Και  φυσικά, και πρώτιστα  και άς γράφτικε τελευταίο, δίνει μοναδικό Decor, ζωντανή εμφάνιση και εκλεπτυσμένη προσωπικότητα σε τούρτες, πάστες, τάρτες και σε οποιαδήποτε άλλη ζαχαροπλαστική δημιουργία (κυρίως νωπό) , χωρίς βέβαια να  παραθεωρήσουμε  μαρμελάδες , ζελέδες, και τόσα άλλα.

 Ανεξάρτητα από το χρώμα της σάρκας του,  τα Dragon Fruit μπορούν να προσφέρουν κάποια απίστευτα θεραπευτικά και θρεπτικά οφέλη, μέσα απο τα φυτοθρεπτικά τους συστατικά  που θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο μας.




Pitaya Species and Named Varieties


At the present time, there are are large number of named cultivars and unnamed selections. Many selections have been made and are available in the US. There are breeding programs in Taiwan, Vietnam, and Israel. In countries where pitaya are native, selections from the wild are being used. Many of these have been introduced into countries that are interested in growing them. Unfortunately, information on the self-incompatibility of these cultivars and selections is not well documented. This makes cultivar (variety) recommendations difficult at best and potentially unreliable.

Species of pitaya

SpeciesColor
PeelPulp
Hylocereus undatusRedWhite
Hylocereus triangularisYellowWhite
Hylocereus costaricenesRedRed
Hylocereus polyrhizusRedRed
Hylocereus ocamponisRedRed
Selenicereus megalanthusYellowWhite
Cereus triangularisYellowWhite
Acanthocereus pitajayaYellowWhite
Cereus ocamponisRedRed

Named varieties
Note: this section was removed from the University of Florida publication and is only for information purposes.

Name1OriginNeed for cross pollinationWeight (lbs)Peel colorPulp colorFlavorRec.2
AliceCaliforniaYes0.5-1.0Bright pink, green scalesWhiteSemisweet, goodM
American BeautyGuatemalaNo0.5-1.0Pink, light green scalesDark pinkGood flavorY
Bloody MaryCaliforniaYes0.25-0.5Red, green scalesDark redSemisweet, goodN
Cosmic CharlieCaliforniaNo0.75-1.25Pink, light green scalesPinkGrape/kiwi- like flavorY
Costa Rican SunsetCosta RicaYes0.25-0.5Pink, green scalesDark redGood flavorM
Dark StarCaliforniaNo0.75-1.25Pink, light green scalesPinkMild grape-like flavorY
David BowieCaliforniaNo0.5-1.0Bright pink, green on margins of scalesWhiteSweet, tangy flavorY
DelightCaliforniaNo0.5-1.0Bright pink, green scalesWhiteSweetY
GuyuteCentral AmericaNo0.5-1.0Pink, green scalesWhiteSweetY
Halleys CometCaliforniaNo1.5-2.0Pink, green scalesDark pinkSweet, good flavorY
HarpuaCentral AmericaNo0.75-1.0Bright pink, green scalesWhiteSemisweet, good flavorM
L.A. WomenCaliforniaYes0.75-1.5Bright pink, green scalesWhiteSweet, bad after tasteN (bad aftertaste)
Lake AtitlanGuatemalaNo0.75-1.0Bright pink, green scalesWhiteSweet and tangy flavorM
MakisupaCentral AmericaNo0.75-1.0Pink, green scalesDark PinkSweet, slightly astringentY
NeitzlCaliforniaNo0.75-1.0Bright pink, green scalesWhiteSweetY
Physical GraffitiCaliforniaNo0.75-1.5Dark pink, green scalesPinkSweet, good flavorY
Purple HazeCaliforniaNo1.0-2.0Dark pink, green scalesDark pinkSweet grape/kiwi- like flavorY
Red JainaFloridaYes0.5-0.75Dark pink, dark pink scalesRedSemisweet, good flavorN
Seoul KitchenFloridaNo0.75-1.0Bright pink, light green scalesWhiteSweetY
ThompsonCaliforniaNo0.75-1.5Bright pink, green scalesWhiteSweet, good flavorY
Vietnam JainaVietnamNo0.5-1.5Bright pink, green scalesWhiteSemisweetY
Voodoo ChildFloridaNo0.15-0.25Dark pink, green scalesDark pinkSweet, grape-like flavorM
Yellow DragonFloridaNo0.5-0.75Bright yellow, green tinged scalesWhiteSweet, very good flavorY
ZamoranoHondurasNo0.5-1.0Red, scales with green marginsRedSweet, mild flavorY
1 Selected and named in Florida.
2 Recommendation for planting in the home landscape; Y, yes; M, maybe; and N, no.

Hylocereus undatusHylocereus costaricensisHylocereus megalanthusHylocereus triangularis
Fig. 1 
H. undatus
White-fleshed pitahaya
Fig. 2 
H. costaricensis
Red fleshed pitahaya
Fig. 3 
H. megalanthus
Yellow Pitahaya
Fig. 4 
H. triangularis

H. undatus (Pitaya blanca or white-fleshed pitahaya) has pink-skinned fruit with white flesh. This is the most commonly seen "dragon fruit".
H. costaricensis (Pitaya roja or red-fleshed pitahaya, also known as H. polyrhizus) has red-skinned fruit with red flesh.
H. megalanthus (Pitaya amarilla or yellow pitahaya, also known as Selenicereus megalanthus) has yellow-skinned fruit with white flesh.

Red Dragon fruitWhite DragonComparing White and Red Varieties
Fig. 5 
Red flesh dragon fruit
H. costaricenes
Fig. 6 
White flesh dragon fruit
H. undatus
Fig. 7 
Comparing white and red varieties

Hylocereus megalanthus, Yellow pitahaya fruit with spines removed
Fig. 8 
Yellow pitaya
H. megalanthus
'Bloody Mary''Costa Rica Sunset'
Fig. 9 
'Bloody Mary'
H. polyrhizus
Fig. 10 
'Costa Rica Sunset'
H. spp.
'Delight''Seoul Kitchen'
Fig. 11 
'Delight'
H. polyrhizus x undatus
Fig. 12 
'Seoul Kitchen'
H. undatus


Further Reading
Pitaya, Hylocereous undatus (Haw) - A Potential New Crop for Australia, Archives of the Rare Fruit Council of Australia



Back to
Pitaya Page


Bibliography

Crane, Johathan H., et al. "Pitaya Growing in the florida Home Landscape." Horticultural Sciences Dept., UF/IFAS Extension, HS1068, Original Pub. Nov. 2005, Revised Nov. 2016, and Dec. 2019, AskIFASedis.ifas.ufl.edu/HS303. Accessed 17 June 2017, 17 Mar. 2021.

Photographs

Fig. Eliasson, Ulf. 'Hylocereus undatus." Wikimedia Commons, 2003, (CC BY 2.5), commons.wikimedia.org. Accessed 20 June 2017.
Fig. 2 Edward. "Hylocereus costaricensis." Wikipedia, 2005, wikipedia.org. Accessed 20 June 2017.
Fig. Edward. "Hylocereus megalanthus.Wikipedia, 2000, Public Domain, wikipedia.org. Accessed 20 June 2017.
Fig. 4 Hoyer, Richard C. "Hylocereus triangularis." Wikimedia Commons, 2009, Public domain, (CC BY 3.0), commons.wikimedia.org. Accessed 20 June 2017.
Fig. 5,6,7,9,10,11,12 Maguire, Ian. "Dragon fruit." Tropical Fruit Photography Picture Archive, 2011, trec.ifas.ufl.edu. Accessed 24 March. 2014.
Fig. Fibonacci. "Hylocereus megalanthus, Yellow pitahaya fruit with spines removed." Wikipedia, 2006, (CC BY-SA 3.0), wikipedia.org. Accessed 20 June 2017.

Published 24 March. 2014 LR. Last update 17 Mar. 2021 LR

Γονιμοποίηση

Ενημερώθηκε στις 26/09/25 )

Ορισμένες ποικιλίες φρούτων του δράκου είναι αυτοασύμβατες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε δύο έως τρεις διαφορετικές ποικιλίες για να εξασφαλίσετε καλύτερες πιθανότητες παραγωγής φρούτων μέσω διασταυρούμενης επικονίασης.
Τα άνθη του φυτού φρούτων του δράκου ανοίγουν τη νύχτα
όταν δεν υπάρχουν μέλισσες τριγύρω. Η επικονίασή τους γίνεται κυρίως από νυχτερίδες και σκώρους.

Τα άνθη ορισμένων ποικιλιών παραμένουν ανοιχτά τις πρώτες πρωινές ώρες, επομένως μπορεί να είστε τυχεροί και οι μέλισσες που βγαίνουν νωρίς θα τα βρουν. Εάν καλλιεργείτε μια ποικιλία που δεν είναι αυτογονιμοποιούμενη και θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα άνθη θα γονιμοποιηθούν, θα πρέπει να καταφύγετε σε χειροκίνητη επικονίαση μεταξύ σούρουπου και αυγής.

Συλλέξτε τη γύρη από τον στήμονα μιας ποικιλίας και ταμπονάρετε απαλά στο στίγμα μιας άλλης ποικιλίας. Χρησιμοποιήστε μια φρέσκια μπατονέτα για κάθε φυτό.

Τύποι φυτών φρούτων δράκου

Υπάρχουν περίπου 15 είδη φυτών φρούτων δράκου με διαφορετικά χρώματα καρπών, καθώς και πολυάριθμες υβριδικές ποικιλίες. Δημοφιλείς περιλαμβάνουν:

  • «American Beauty» : μια αυτογόνιμη ποικιλία του Hylocereus guatemalensis . Έχει κόκκινο φλοιό με πράσινα βράκτια και φωτεινή, ματζέντα σάρκα. 
  • «Dark Star» : ένα αυτοστείρο υβρίδιο με σκούρο ροζ φλοιό και μοβ σάρκα που έχει γεύση που μοιάζει με σταφύλι.
  • «David Bowie» : μια αυτογόνιμη και αυτογονιμοποιούμενη ποικιλία του Hylocereus undatus με ροζ-κόκκινη φλούδα που καλύπτεται από πολυάριθμα πράσινα βράκτια. Η σάρκα είναι λευκή με γεύση λεμονιού.
  • «Purple Haze» : ένα έντονα αναπτυσσόμενο, αυτογονιμοποιημένο υβρίδιο. Ο καρπός είναι μεγάλος, ένα έως δύο κιλά ο καθένας, με ροζ φλούδα και πράσινα βράκτια. Η μωβ σάρκα είναι πολύ γλυκιά με νότες σταφυλιού και ακτινιδίου και μόνο λίγους σπόρους.
  • «Zamorano»: ένα αυτογονιμοποιούμενο υβρίδιο με σκούρα κόκκινη σάρκα και γλυκιά, ήπια γεύση. Αναπτύσσεται αργά, γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή για γλάστρες.

Συγκομιδή Φρούτων Δράκου

Θα ξέρετε ότι το φρούτο του δράκου σας είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν τα πτερύγια στο ροζ εξωτερικό περίβλημα αρχίσουν να αποκτούν μαραμένη όψη. Αν είναι ώριμο, θα πρέπει να μπορείτε να το στρίψετε από το κοτσάνι με ευκολία. Οποιοδήποτε φρούτο έχει πέσει από το κοτσάνι μόνο του τείνει να είναι υπερώριμο, επομένως είναι σημαντικό να συγκομίσετε σωστά. Αν φυλαχθεί στο ψυγείο, το φρούτο του δράκου διαρκεί έως και δύο εβδομάδες.

Τα μεγάλα, βρώσιμα άνθη που παράγει ο κάκτος είναι επίσης εντυπωσιακά—τείνουν να είναι λευκά και έχουν έντονο άρωμα. Ωστόσο, συνήθως είναι νυκτόβια, επομένως θα μπορείτε να τα απολαύσετε (και να τα μαζέψετε) μόνο αφού δύσει ο ήλιος.

Συμβουλή για τη συγκομιδή

Για να δείτε αν το δρακόφρουτο σας είναι έτοιμο για συγκομιδή, μπορείτε να δοκιμάσετε τη δοκιμή ανακίνησης, κατά την οποία κουνάτε το κλαδί για να δείτε αν ο καρπός κινείται εύκολα. Αν κινείται μόνο ο καρπός, είναι έτοιμος. Ωστόσο, αν κουνιέται μόνο το κλαδί, ίσως χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο.


(Από "Μυστικά του Κήπου" Σχόλιο έμπειρου καλλιεργητή):
Νικόλας Ασκορδαλάκης
13/10/2023 Αρχικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και για τις πληροφορίες που προσφέρετε για τις διάφορες καλλιέργειες. Θα ήθελα εντελώς καλοπροαίρετα ως καλλιεργητής, μεταξύ άλλων, 40 διαφορετικών ποικιλιών dragonfruit να προσθέσω τα εξής:
Το ορθό όνομα αν θέλουμε να είμαστε ακριβολογοι ειναι Pitahaya , pitaya είναι το φρούτο του κακτου stenocereus turberi.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος που μπορεί να φτάσει το φυτο καθώς οσο έχει να σκαρφαλώσει σκαρφαλωνει. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχει φτάσει σε κορυφές φοίνικα
ή σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν έχουν όλα τα γενη dragonfruit καταγωγή απ’ το Μεξικό. Έχουν από Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα ,Πουέρτο Ρίκο, Χαβάη και άλλα. Υπάρχει και πορτοκαλί και ροζ και μπορντό σε χρώματα εξωτερικά και γενικά διάφορες διαβαθμίσεις μεταξύ αυτών. Εσωτερικά κίτρινο δεν υπάρχει αντιθέτως υπάρχει ροζ,ροζ-λευκο,φούξια,κόκκινο,μωβ
Τα άνθη
δεν είναι όλα κιτρινοπράσινα αντιθέτως υπάρχουν και μωβ, χάλκινα και προς το ροζ.
Ανοίγουν τη νύχτα αλλά σε πιο θερμά κλίματα μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 11-12 το μεσημέρι της άλλης μέρας,ίσως και περισσότερο και να γίνει επιτυχώς η επικονιαση.
Σε θερμά κλίματα η καλλιέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται έως και τρεις φορές τη βδομάδα πότισμα ειδικά με το μίγμα χώματος που προτείνετε.
Να σας πω επίσης ότι
μια χαρά πάει η καλλιέργεια σε κάθε τύπο εδάφους με το κατάλληλο πότισμα. Εγώ για παραδειγμα φυτεύω σε κοκκινόχωμα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όσο αφορά τη λίπανση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πολλοί καλλιεργητές θα σας πουν ότι λιπαινουν κάθε 15 μέρες. Εγώ έχω δοκιμάσει διαφορα καταληγοντας στην κοπριά κότας ή κουνελιού που φαίνεται να αγαπούν ιδιαιτέρως τα φυτά. Τώρα δε ξέρω αν στο άρθρο σας εννοείτε ότι επιβιώνει και χωρίς λίπασμα. Σίγουρα επιβιώνει αλλά σίγουρα το αγαπάει και τα αποτελέσματα είναι εμφανή.
Επιπλέον
στο κλάδεμα ένα μυστικό είναι ότι κόβουμε ίσα ίσα τις άκρες των κλαδιων,ας πούμε δύο πόντους,την περίοδο της ανθοφορίας για να την ενισχύσουμε. Όπως επίσης αφαιρούμε τυχόν νέα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του φρούτου.
Όποτε και να λάβουμε μοσχεύματα θα ριζώσουν μια χαρά αρκεί να είναι ώριμοι και όχι νεαροί βλαστοί. Μπορούμε να ριζωσουμε και στο νερό. Αν επιλέξουμε το χώμα είναι πολύ σημαντικό να γίνει το ρίζωμα στον ίσκιο. Προτιμάμε πάντα να κόβουμε στο σημείο που ξεκινάει ένα νέο κλαδί (εκεί που κάνει τα στενεματα η ανάπτυξη) ώστε να γλυτώσουμε τη βδομάδα ξήρανσης που αναφέρετε και να εκμηδενισουμε τις πιθανότητες σαπισματος κατά το ρίζωμα.
Το δύο μήνες για ωρίμανση δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουρια καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην ωρίμανση (θερμοκρασία, ποικιλία , θέση, κλπ) άλλο χρόνο κάνουν οι καρποί που θα κόψουμε μέσα στο καλοκαίρι άλλο χρόνο οι φθινοπωρινοί. Άλλη ώριμανση στην κεντρική Ελλάδα άλλη στη νότια Κρήτη.Η ποικιλία palora ας πούμε που αναφέρετε στο άρθρο θέλει 3-4 μήνες ίσως και περισσότερο σε κάποια κλίματα.
Το καλύτερο είναι να περιμένουμε φυσικά το τελικό χρώμα του καρπού και να φτάσει ο καρπός να χαλαρώσει τόσο πάνω στο κλαδί σαν να ειναι έτοιμος να πέσει. 

Απάντηση Τα Μυστικά του Κήπου 20/10/2023 

Νικόλα σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας ως καλλιεργητής dragon fruit. - Πηγή: www.mistikakipou.gr



Λίπανση ντράγκον φρούιτ (Α.Ι.)

Η σωστή λίπανση για το 
ντράγκον φρουτ εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του φυτού και περιλαμβάνει συνδυασμό οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων
. 
Στάδιο ανάπτυξης (πρώτο έτος)
  • Τύπος λιπάσματος: Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα, όπως 10-10-10 ή 20-20-20, για να βοηθήσετε στην αρχική ανάπτυξη του φυτού.
  • Συχνότητα: Λιπάνετε κάθε 2 μήνες. Ποσότητα: Ξεκινήστε με περίπου 115 γραμμάρια ανά φυτό, αυξάνοντας σταδιακά καθώς μεγαλώνει.
  • Οργανική ύλη: Ενσωματώστε οργανική ύλη, όπως κομπόστ ή κοπριά, στο έδαφος μερικές φορές τον χρόνο για να βελτιώσετε τη δομή του. 
Παραγωγικό στάδιο (μετά το πρώτο έτος)
  • Εποχή ανάπτυξης (άνοιξη-καλοκαίρι):
    • Συχνότητα: Λιπάνετε κάθε 2-3 μήνες.
    • Τύπος λιπάσματος: Προτιμήστε ένα λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο (P) και κάλιο (K) κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρποφορίας, για την ενίσχυση της παραγωγής καρπών.
  • Εποχή αδράνειας (χειμώνας): Μειώστε τη λίπανση ή σταματήστε την εντελώς. 
Ειδικές ανάγκες και συμβουλές
  • Λίπασμα με χαμηλό άζωτο: Ορισμένες πηγές προτείνουν βιολογικά λιπάσματα με χαμηλότερο άζωτο (Ν) και ενισχυμένο κάλιο, ειδικά όταν το φυτό έχει αναπτυχθεί καλά.
  • Οργανικά λιπάσματα: Το κομπόστ και η κοπριά (όπως από κοτόπουλα ή βοοειδή) είναι εξαιρετικές πηγές οργανικής λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα καφέ ως εδαφοβελτιωτικό.
  • Προσοχή: Η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φυτό. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Συνδυασμός: Μια καλή πρακτική είναι ο συνδυασμός ανόργανων λιπασμάτων με οργανική ύλη, καθώς καλύπτει όλες τις ανάγκες του φυτού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: