Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η (κατ΄όνομα) Τράπεζα της Ελλάδας, υπουργεία και φορείς εξουσίας για την "κλιματική αλλαγή"...

Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή

*Σημ . Αντίλογου: Δεν πιστεύουμε να αμφιβάλλετε για την οικονομική ...ανιδιοτέλεια τέτοιων  ...μη κερδοσκόπων "ανησυχούντων για την κλιματική αλλαγή"!

18/09/2019 (Λοιπές εκδηλώσεις)

Ανακοίνωση

 Τράπεζα της Ελλάδος

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάστηκαν ​στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE IP - AdaptInGR: “Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα”, στο οποίο συμμετέχει η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο, έως το 2025, και να προετοιμαστεί η μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή, από το 2026 και μετά, με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης δράσεων και πολιτικών και στην υλοποίηση έργων επίδειξης σε τρεις Περιφέρειες και πέντε Δήμους, σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως η διαχείριση παράκτιας ζώνης, η διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, οι δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία, η διαχείριση υδατικών πόρων, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι αστικές αναπλάσεις.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Την εισαγωγή στα αποτελέσματα της έρευνας έκανε η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά, τα στοιχεία της έρευνας παρουσίασαν η Χριστίνα Καράμπελα και ο Βασίλης Κοκιόπουλος, διευθύνουσα σύμβουλος και διευθυντής ερευνών αντιστοίχως της εταιρίας qed market research, που πραγματοποίησε την έρευνα, ενώ η Θεοδώρα Αντωνακάκη, επιστημονική γραμματέας της ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε συνολικά το πρόγραμμα LIFE IP – AdaptInGR και τους στόχους του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που συντόνισε ο Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος LIFE IP – AdaptInGR της ΕΛΛΕΤ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και πολλοί εκπρόσωποι εταίρων του προγράμματος και φορέων από όλη τη χώρα.
Στο πρόγραμμα LIFE IP - AdaptInGR: “Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα”, συμμετέχουν συνολικά 19 φορείς, ενώ το συντονισμό έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι φορείς είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πράσινο Ταμείο, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κατερίνης, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, ο Δήμος Ρόδου, η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εικόνες
Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή - Ο Υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

1 / 5


Δεν υπάρχουν σχόλια: