Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

Παρενέργειες των εμβολίων.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την Πανδημία του κορονοϊού.

Παρενέργειες των εμβολίων.Η ποδοσφαιροποίηση του ζητήματος.

(Παρενέργειες των εμβολίων) Είναι γεγονός ότι η υπόθεση των εμβολίων έχει διχάσει τη Ελληνική κοινωνία. Φωνές και αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν. Όπως σε κάθε ζήτημα στον τόπο μας έτσι και αυτό έχει ποδοσφαιροποιηθεί και έχει φτάσει να συζητιέται σε επίπεδο πεζοδρομίου όπου ο κάθε ένας λειτουργεί ως ειδικός και ως εκ τούτου σίγουρος για τις απόψεις του. Δυστυχώς όμως μέσα σε αυτό το κλίμα, με ευθύνη πάντα όσων έχουν στα χέρια τους την εξουσία και εργαλεία όπως τα ΜΜΕ, χάνεται η αλήθεια. Και στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με αγαθά όπως η υγεία και η ζωή που δε θα έπρεπε να τίθενται σε κίνδυνο.

Παρενέργειες των εμβολίων.Greek stastics  και στα εμβόλια;

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας αρεσκόμαστε πολύ στη θεωρία και μάλιστα χωρίς στοιχεία. Μας αρέσει ακόμη να συζητάμε χωρίς να έχουμε καθίσει να εξετάσουμε τα γεγονότα μέσα από καταγραφές και στατιστικές. Εξάλλου έχουμε λανσάρει στην παγκόσμια γλώσσα τον όρο Greek statistics για να περιγράψουμε την στατιστική της παραποίησης. Αυτό βέβαια δε θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση και για το θέμα που συζητάμε, δηλαδή τα εμβόλια.

Στην καθημερινή ειδησεογραφία όπως παρουσιάζεται από τα στρατευμένα και μονομερή ΜΜΕ κυριαρχεί η άποψη ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι απολύτως ασφαλή και αν κάποιος παρ’ ελπίδα παρουσιάσει κάποια παρενέργεια είναι εκείνος που του έπεσε το λαχείο του ενός εκατομμυρίου. Επομένως με τόσο μικρό ποσοστό προβλημάτων είναι γεγονός ότι η συζήτηση για τους κινδύνους του εμβολιασμού είναι μάλλον γραφική.

Παρενέργειες των εμβολίων.Η προσωπική μου εμπειρία δεν συμφωνεί με τις στατιστικές.

Δε σας κρύβω ότι επειδή θέλω στη ζωή μου να είμαι ρεαλιστής και πάντα πριν εκφράσω μια άποψη μπαίνω στο ρόλο της ακριβώς αντίθετης, με προβλημάτιζε το γεγονός ότι ενώ στον περιορισμένο κύκλο ανθρώπων που έρχομαι σε επαφή είδα κάποιες παρενέργειες σχετικά συχνά, οι στατιστικές τις έφερναν ως σπάνιες. Είδα π.χ. και θρομβώσεις και περικαρδιακές συλλογές και άλλες αντιδράσεις που κατά τη γνώμη μου συνδέονταν με τους εμβολιασμούς ενώ κατά τον ΕΟΔΥ που επικοινώνησα δεν έχουν λόγο να καταγραφούν. Με πολύ λοιπόν προβληματισμό και αυτοκριτική αντιμετώπιζα μέχρι στιγμής τα γεγονότα.

Δεν ανήκω στους αρνητές των εμβολίων αλλά στους αναζητητές της αλήθειας.

Για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με τον τρόπο που σκέφτομαι και γράφω να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι ανήκω στους αρνητές των εμβολίων αλλά στους αναζητητές της αλήθειας. Θα ήθελα δηλαδή όλοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να εμβολιαστούν να το πράξουν με γνώση των υπέρ και των κατά και όχι με ιαχές, κραυγές και καταναγκασμούς. Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την ανάγκη να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι ηλικιωμένοι και οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες, θέλω όμως οι νέοι και υγιείς να αποφασίζουν ψύχραιμα και με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα τι θέλουν να κάνουν.

Η Ελληνική και η Ολλανδική στατιστική για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Ψάχνοντας λοιπόν να βρω κάποια στοιχεία έπεσα πάνω σε κάποιους πίνακες με στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που έχουν δηλωθεί σε άλλες χώρες συγκριτικά με την πατρίδα μας. Και έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν διεπίστωσα πόσο λίγο καταγράφονται στην Ελλάδα προβλήματα που σε άλλες χώρες είναι πολύ συχνότερα σύμφωνα με τις στατιστικές τους. Και για να μην πει κάποιος ότι αυτό οφείλεται στο διαφορετικό αριθμό εμβολιασμένων ανά χώρα κοιτάξτε τους αριθμούς στην Ολλανδία, μια χώρα που περίπου έχουν εμβολιαστεί όσοι και στην Ελλάδα. Παραθέτω τους πίνακες όπως τους βρήκα για τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφόρησαν στην πατρίδα μας. Με το κόκκινο βέλος ο αριθμός των επιπλοκών που αναφέρθηκαν στην Ολλανδία και με το μπλε οι αντίστοιχες στην Ελλάδα.

Η Ελληνική και η Ολλανδική στατιστική για τις παρενέργειες των εμβολίων.Pfizer





Παρενέργειες των εμβολίων.AStra Zeneka

 

ModernaJohnson











 







 



 

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία στην Ελλάδα ως προς τις παρενέργειες των εμβολίων.

Τι μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τα στοιχεία αυτά; Δεν υπάρχουν προφανώς αξιόπιστα στοιχεία στην Ελλάδα για το θέμα των επιπλοκών των εμβολίων όπως και για τα περισσότερα θέματα. Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι πρόχειρες και άκοπες δηλώσεις στα ΜΜΕ, που απλοποιούν τα πράγματα και δίνουν απόλυτες απαντήσεις. Θεωρούν ίσως οι κρατούντες ότι αν μπουν σε συζητήσεις για τις παρενέργειες των εμβολίων θα φοβίσουν τους υποψήφιους για εμβολιασμό και θα δημιουργήσουν σύγχυση. θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με πρόβατα και κατά τα άλλα όσοι σκέπτονται και εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις είναι επικίνδυνοι και πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. 

Μοιάζουν οι κρατούντες με τους ιατρούς που για να πείσουν κάποιον να χειρουργηθεί αποκρύπτουν τους κινδύνους της επέμβασης και με αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά» του δίνουν να υπογράψει  ένα χαρτί που λέει με ψιλά γράμματα όλες τις πιθανές επιπλοκές. Αν η επιπλοκή συμβεί -και το έζησα στη ΜΕΘ πολλές φορές αυτό- τότε αλλάζοντας τακτική επικαλούνται την υπογραφή του ασθενούς που ήταν ενήμερος για τους κινδύνους που συνδέονταν με την επέμβαση για να αποφύγουν τις όποιες νομικές ευθύνες. Για τις ηθικές ούτε λόγος γιατί χρειάζονται άλλες ευαισθησίες.

Ο προαιρετικό εμβολιασμός και η ατομική ευθύνη της πράξης.

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα; Οι εμβολιασμοί είναι προαιρετικοί άρα γίνονται με ευθύνη του εμβολιαζόμενου. Αν συμβεί κάτι, αυτό θα επικαλεστούν οι κρατούντες. Γι’ αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός για το αν θα γίνουν τα εμβόλια υποχρεωτικά. Νομίζω ότι θα παραμείνουν προαιρετικά για να έχουν οι άνθρωποι την ευθύνη της πράξης τους.

Οι άμεσες και οι μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων

Και κάτι ακόμη. Οι παρενέργειες που συζητάμε είναι οι άμεσες. Οι πιο σοβαρές, αυτές που μας ενδιαφέρουν κυρίως είναι οι απώτερες, αυτές που μετά από μήνες ή χρόνια θα απασχολήσουν την ιατρική κοινότητα. Μακάρι βέβαια όλα αυτά να είναι φόβοι αβάσιμοι και όλα να εξελιχθούν σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια. Το ευχόμαστε ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μας.

Όμως πρέπει οπωσδήποτε οι άνθρωποι που προχωρούν σε αυτή την τόσο σημαντική πράξη, του εμβολιασμού, να το κάνουν απόλυτα ενημερωμένοι και πεπεισμένοι ότι κάνουν κάτι καλό για τον εαυτό τους και τους άλλους. Θεωρώ άσκοπο να αναφερθώ ξανά σε όσα από μηνών επισημαίνω. Ότι δηλαδή τα εμβόλια έχουν πάρει προσωρινή έγκριση λόγω πανδημίας, ότι αφορούν νέα τεχνολογία που πρώτη φορά εφαρμόζεται σε ευρύ πεδίο και ότι όλοι οι επιστήμονες με πολύ ενδιαφέρον περιμένουν να δουν τη διαδικασία να ολοκληρώνεται για να βγάλουν πλήρη συμπεράσματα. Ήδη ένα εμβόλιο αποσύρθηκε για πολλές χώρες και ένα ακόμη ίσως ακολουθήσει την τύχη του. Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους.