Σάββατο 1 Απριλίου 2023

 Κινέζικοι Τάιμς: Πλησιάζουμε στο τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ;

Δημοσιεύθηκε: Μαρ 30, 2023 17:52
Αποχαιρετάει ο κόσμος την ηγεμονία του δολαρίου;  Περισσότερες χώρες στρέφονται στο γιουάν για εμπόριο.  Γραφικό: GT

Αποχαιρετάει ο κόσμος την ηγεμονία του δολαρίου; 

Περισσότερες χώρες στρέφονται στο γιουάν για εμπόριο. 

Γραφικό: GT






 Η αποδολαριοποίηση είναι αναπόφευκτη καθώς η χρήση άλλων νομισμάτων επιταχύνεται

Δημοσιεύθηκε: Μαρ 30, 2023 22:08
Εικονογράφηση: Chen Xia/Global Times

Εικονογράφηση: Chen Xia/Global Times

Η Κίνα και η Βραζιλία κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο στα νομίσματά τους, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την Τετάρτη την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Κίνα και τη Βραζιλία να πραγματοποιούν εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές απευθείας στο κινεζικό γιουάν ή στο ρεάλ Βραζιλίας, αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ ως ενδιάμεσο. «Η προσδοκία είναι ότι αυτό θα μειώσει το κόστος... προωθήσει ακόμη μεγαλύτερο διμερές εμπόριο και θα διευκολύνει τις επενδύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βραζιλιάνικη Υπηρεσία Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων (ApexBrasil).

Καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας καταγράφοντας διμερές εμπόριο 150,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, είναι αυτονόητο ότι η συμφωνία προέρχεται από ανάγκες που σχετίζονται με την ισχυρή δυναμική του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. 

Αλλά το πιο σημαντικό, από την σκοπιά του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, η κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική εξέλιξη της τάσης προς την αποδολαριοποίηση σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες προσπαθούν να συναλλάσσονται σε νομίσματα που δεν ανήκουν σε δολάρια και επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα .

Με το σύστημα του Bretton Woods και το σύστημα πετροδολαρίων, το δολάριο έχει εξελιχθεί από κυρίαρχο όχημα πληρωμής, διακανονισμού και επενδύσεων σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού και εξαναγκασμού. 
Εξοπλίζοντας την ηγεμονία τους σε δολάρια, οι ΗΠΑ μπορούν όχι μόνο να επιβάλλουν αυθαίρετα μονομερείς κυρώσεις σε άλλες χώρες, αλλά μπορούν επίσης να αποκομίσουν παγκόσμιο πλούτο και να εξάγουν τους δικούς τους κινδύνους στον υπόλοιπο κόσμο μέσω ανεύθυνων νομισματικών πολιτικών. 

Αλλά κάθε ηγεμονικό νομισματικό σύστημα έχει την ημέρα της κατάρρευσής του. Δεν είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι ίδιες οι ΗΠΑ που πυροδοτούν την αναπόφευκτη τάση του τέλους της κυριαρχίας του δολαρίου, κάτι για το οποίο μπορεί να ανησυχούν πολλοί Αμερικανοί στρατηγοί και οικονομολόγοι.

Οι σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία μετά την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οποίες όχι μόνο πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, αλλά και διέκοψαν τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος SWIFT και των περισσότερων ρωσικών τραπεζών, έστειλαν προειδοποίηση στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τους κινδύνους χρήσης του δολαρίου από τις ΗΠΑ ως εργαλείο για γεωπολιτικό κέρδος. Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ υιοθετούν ηγεμονικά μέσα για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, τόσο πιο πρόθυμη θα είναι η διεθνής κοινότητα να απαλλαγεί από την υπερβολική εξάρτηση από το δολάριο. 
Φοβούμενοι τον κίνδυνο να παρασυρθούν σε παρόμοιες κυρώσεις στο μέλλον από την ηγεμονία του δολαρίου, χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το σύστημα SWIFT για να αποφύγουν τον νομισματικό καταναγκασμό των ΗΠΑ και η δυναμική γίνεται ολοένα και πιο εμφανής και ισχυρή.

Για παράδειγμα, σε μια επίσημη συνάντηση όλων των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της ASEAN που ξεκίνησε την Τρίτη, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης είναι οι συζητήσεις για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το γιεν και τη βρετανική λίρα από οικονομικές συναλλαγές και τη μετάβαση σε διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με το ASEAN Briefing.

Τον Ιανουάριο, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor είπε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι οι BRICS θέλουν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το δολάριο για να δημιουργήσουν ένα δικαιότερο σύστημα πληρωμών που δεν θα στρέφεται προς τις πλουσιότερες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan δήλωσε επίσης τον Ιανουάριο ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του εμπορίου πετρελαίου σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ.

Εκτός από αυτά τα σημάδια αποδολαριοποίησης, η Ινδία και η Ρωσία έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τις συναλλαγές εκτός δολαρίου, κάτι που μπορεί να είναι ενθάρρυνση για τις χώρες που εξετάζουν την κίνηση αυτή. 
Οι Ινδοί πελάτες έχουν πληρώσει για το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου σε νομίσματα εκτός του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πιο πρόσφατα του ρωσικού ρουβλίου, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο, επικαλούμενο πολλές εμπορικές και τραπεζικές πηγές πετρελαίου. Οι συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες ανέρχονται συνολικά σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο σημαντικό σημάδι των επιταχυνόμενων προσπαθειών αποδολαριοποίησης είναι ότι χώρες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους συμμάχους των ΗΠΑ, έχουν μειώσει τα αποθέματά τους στο αμερικανικό χρέος για να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Το βάρος του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί σε περίπου 60 τοις εκατό, ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ για τη Νομισματική Σύνθεση των Συναλλαγματικών Αποθεμάτων για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ενώ το γεγονός ότι το δολάριο παραμένει το πιο συχνά  χρησιμοποιημένο νόμισμα στον κόσμο δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, η τάση που ολοένα και περισσότερες χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο και το πιλοτικό εμπόριο σε νομίσματα εκτός του δολαρίου είναι επίσης αμετάβλητη.
 Η ιστορία μας λέει ότι η παρακμή της ηγεμονίας ξεκινά συχνά από το νόμισμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: