Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ντράγκον φρούιτ ή πιτάγια ή δρακόγια: Εξαιρετικής γεύσης όταν ωριμάσει αρκετά, πολύ υγιεινό τροπικό φρούτο που άρχισε να παράγεται και στη νότια Ελλάδα

 


Τι είναι το dragon fruit και ποια η διατροφική αξία του;

Ένα φρούτο, τόσες ονομασίες. Η πιτάγια (ή εξωτικό φρούτο του δράκου ή δρακόγια) είναι παχύφυτο ή κακτοειδές είδος που καλλιεργείται και ευδοκιμεί συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα σε ύψος. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και διαδεδομένο στην Νοτιοανατολική Ασία. Το όνομα «φρούτο του δράκου» δόθηκε λόγω της εξωτερικής του επιφάνειας που θυμίζει τις φολίδες του δράκου. Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι Hylocereus (Υλοκέρεος). Η χώρα καταγωγής του είναι άγνωστη, ωστόσο πιθανολογείται πως προέρχεται από την κεντρική Αμερική. Το 2013, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του φρούτου του δράκου ήταν το Βιετνάμ. Ωστόσο και σε άλλες χώρες, όπως στην Ταϋλάνδη, το Ισραήλ, τις Φιλιππίνες και την Χαβάη έχει γίνει προσπάθεια αύξησης της παραγωγής.

Πως πήρε το όνομα του το φρούτο του δράκου?

Σύμφωνα με την παράδοση, ο καρπός του φρούτου δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν κατά την διάρκεια μάχης, ο δράκος πετούσε φωτιά και προέκυπτε καρπός. Όταν ο δράκος σκοτώνονταν ο καρπός συλλέγονταν και προσφέρονταν στον βασιλιά ως πολυπόθητος θησαυρός.

Πόσα είδη dragon fruit υπάρχουν?

Στο γένος Hylocereus συναντάμε 14 είδη. Αυτά, ωστόσο με το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον είναι 4. Πιο αναλυτικά:

1)Hylocereus undatus: ο καρπός έχει πράσινο ή ρόδινο χρώμα και λευκή σάρκα

2)Hylocereus costaricensis: ο καρπός έχει ρόδινο χρώμα και έντονη πορφυρή σάρκα

3) Hylocereus megalanthus: ο καρπός έχει κίτρινο χρώμα- και λευκή σάρκα

4)Hylocereus monacanthus: ο καρπός έχει κόκκινο χρώμα και έντονη πορφυρή προς μωβ σάρκα.

Τι γεύση έχει το dragon fruit-pitaya-φρούτο του δράκου;

Η σάρκα των κόκκινων και ρόδινων φρούτων του δράκου είναι δροσερή και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση. Παρά το γεγονός πως εξωτερικά μοιάζει με εξωτικό φρούτο, η γεύση του προσομοιάζει με άλλα φρούτα, ένας συνδυασμός μεταξύ αχλαδιού και πεπονιού. Η υφή του θυμίζει ακτινίδιο.
Δώστε έμφαση στον βαθμό ωριμότητας του φρούτου, καθώς επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα. Όταν το φρούτο του δράκου δεν έχει ακόμα ωριμάσει δεν έχει κάποια χαρακτηριστική γεύση. Ως εκ τούτου πολλοί που το δοκιμάζουν το χαρακτηρίζουν ως άγευστο. Όσο πιο ώριμο το φρούτο τόσο πιο χαρακτηριστική η γεύση του.

Dragon fruit διατροφική αξία και οφέλη

Το φρούτο του δράκου (ή πιτάγια) έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον λόγω της πιθανής θεραπευτικής του δράσης. Το φρούτο είναι πλούσιο ρε ορισμένα φυτοχημικά με σημαντικές φαρμακολογικές ιδιότητες. Η χρήση του σε διάφορες μορφές θεραπείας βασίζεται στις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες που του αποδίδονται.

Διατροφική σύσταση-διατροφική αξία dragon fruit (με λευκή σάρκα)

Θρεπτικά συστατικά dragon fruit, white100gr
Θερμίδες56kcal
Πρωτεΐνη1.3g
Λίπος0g
Υδατάνθρακες10.3g
Φυτικές ίνες1.9g
Ασβέστιο3mg
Σίδηρος0.2mg
Μαγνήσιο23mg
Βιταμίνη C6mg
Κάλιο271mg

Dragon fruit – φρούτο του δράκου και διαβήτης τύπου 2

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών σε ζώα, φαίνεται πως το φρούτο του δράκου έχει αντι-διαβητική δράση. Ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται η δράση αυτή είναι μέσω της αναγέννησης των β κυττάρων του παγκρέατος και μείωσης της αντίστασης του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών 21. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του φρούτου του δράκου σε ασθενείς με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών, επιτάσσουν την περαιτέρω ερευνών διερεύνηση της επίδρασης του φρούτου στον γλυκαιμικό έλεγχο.

Dragon fruit/ φρούτο του δράκου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η βητακυανίνη, είναι αντιοξειδωτική ουσία στην οποία οφείλεται και το έντονο κόκκινο χρώμα της σάρκας του φρούτου του δράκου (στα είδη Hylocereus monacanthus, Hylocereus costaricensis). Παρά το γεγονός πως η περιεκτικότητα σε βητακυανίνες στο φρούτο του δράκου είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το παντζάρι, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτοχημικά που περιέχει.
Ένας περιορισμένος αριθμός μελετών σε ανθρώπους έδειξε πως επιδρά στον καρδιακό ρυθμό μειώνοντάς τον (αρνητική χρονότροπος δράση). Παρά το γεγονός πως υπάρχουν ενδείξεις καρδιοπροστατευτικής δράσης, ο αριθμός των διαθέσιμων μελετών είναι πολύ μικρός. Επιπλέον, παράγοντες όπως η μέγιστη καταναλισκόμενη ποσότητα, ο μηχανισμός δράσης καθώς και η μακροπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Myroots 
  28 Ιανουαρίου 2022 

Δεν υπάρχουν σχόλια: