Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Ραγδαία ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων Κίνας-Βιετνάμ και γειτονικών χωρών

 Αξίζει να περιμένουμε σταθερούς και αναπτυσσόμενους δεσμούς Κίνας-Βιετνάμ
 (άρθρο των Global Times)

Φωτογραφία: VCG                    Δημοσιεύθηκε: 19 Αυγούστου 2024 12:26 π.μ 
  •  
  •  
  •  
    Μετά από πρόσκληση του Xi Jinping, γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Κινέζου προέδρου, ο To Lam, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ (CPV) και ο πρόεδρος του Βιετνάμ, πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στην Κίνα από τις 18 Αυγούστου. έως 20. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Λαμ στο εξωτερικό, που έρχεται μόλις μισό μήνα μετά την εκλογή του ως γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του CPV στις 3 Αυγούστου. Είναι επίσης η πρώτη διπλωματική επίσκεψη υψηλού επιπέδου ως ηγέτης του CPV. Αυτή η επίσκεψη όχι μόνο καταδεικνύει τη θετική προθυμία της Κίνας και του Βιετνάμ να προωθήσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις προκειμένου να επιτευχθούν πιο καρποφόρα αποτελέσματα στη βάση της από κοινού οικοδόμησης μιας στρατηγικής σημασίας κοινότητας Κίνας-Βιετνάμ με κοινό μέλλον, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι η νέα ηγεσία του Βιετνάμ είναι λήψη πρακτικών μέτρων για την περαιτέρω διαφύλαξη και ανάπτυξη της φιλίας Κίνας-Βιετνάμ, την οποία η διεθνής κοινότητα προσδοκά με ανυπομονησία. 

    Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Xi πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στο Βιετνάμ και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινότητας Κίνας-Βιετνάμ με κοινό μέλλον που έχει στρατηγική σημασία, σηματοδοτώντας ένα νέο ταξίδι και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών και τις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν περισσότερες από 30 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της σιδηροδρομικής συνεργασίας και της δημιουργίας ενός μηχανισμού επικοινωνίας για την αντιμετώπιση απροσδόκητων περιστατικών στη θάλασσα. Πριν από την επίσκεψη του Λαμ στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Bui Thanh Son δήλωσε ότι το επίκεντρο της επίσκεψης είναι η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και η «επίτευξη νέων ουσιαστικών αποτελεσμάτων συνεργασίας, ειδικά σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η σιδηροδρομική σύνδεση». Αναμένεται πλήρως ότι η οικοδόμηση μιας στρατηγικά σημαντικής κοινότητας Κίνας-Βιετνάμ με κοινό μέλλον θα προωθηθεί και θα εμβαθύνει περαιτέρω.

    Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ σε διάφορους τομείς έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και επιταχύνεται περαιτέρω. 
    Προηγουμένως, κινεζικές εταιρείες κατασκεύασαν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό στο Βιετνάμ και ανέλαβαν την κατασκευή του πρώτου έργου ελαφρού σιδηροδρόμου του Βιετνάμ. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς εμπορευματικές αμαξοστοιχίες Κίνας-Βιετνάμ έχουν σημειώσει ρεκόρ τρεις φορές όσον αφορά τον μηνιαίο όγκο φορτίου. το έργο China-Vietnam Smart Port (Youyiguan-Youyi) έχει εισέλθει στο στάδιο της μεγάλης κλίμακας οδοποιίας και η διασυνοριακή σύνδεση λιμένων επιταχύνεται. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην ASEAN. Το διμερές οικονομικό και εμπορικό δυναμικό ενισχύεται συνεχώς. 
    Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό από έτος σε έτος. Σήμερα, οι οικιακές συσκευές και τα smartphone κινεζικής κατασκευής έχουν υψηλό ποσοστό διείσδυσης στο Βιετνάμ, ενώ τα βιετναμέζικα αγροτικά προϊόντα όπως το καρπούζι και το durian είναι ευρέως ευπρόσδεκτα στην κινεζική αγορά λόγω των εποχιακών πλεονεκτημάτων τους. 
    Η φιλία που καλλιεργήθηκε από γενιές ηγετών των δύο κομμάτων και χωρών έχει φέρει απτά οφέλη στους δύο λαούς.

    Η σχέση Κίνας-Βιετνάμ παρουσιάζει μια μακροπρόθεσμη σταθερή και θετική τάση, η οποία όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δύο χωρών και των λαών, αλλά και αποτελεί παράδειγμα για τη διπλωματία γειτονίας για άλλες χώρες. Η Κίνα τηρούσε πάντα τη συνέχεια και τη σταθερότητα της πολιτικής της για τη διπλωματία γειτονίας, επιμένοντας στην οικοδόμηση φιλίας και εταιρικής σχέσης με τις γειτονικές χώρες, επιδιώκοντας την πολιτική της αρμονίας, της ασφάλειας και της ευημερίας στους γείτονες, ενεργώντας με βάση τις αρχές της φιλίας, της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου οφέλους. και την ένταξη στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, επιτρέποντας στον κινεζικό εκσυγχρονισμό να ωφελήσει περισσότερο τους γείτονές της. 
    Το Βιετνάμ θεωρεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα ως στρατηγική επιλογή και κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική του πολιτική, εφαρμόζοντας σταθερά μια ανεξάρτητη, αυτόνομη, ολόπλευρη, διαφοροποιημένη διπλωματική οδό για να γίνει αξιόπιστος εταίρος στη διεθνή κοινότητα και υπεύθυνος παίκτης. Με αυτή την αρμονική διπλωματική αντίληψη, καθοδηγεί την κατεύθυνση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. 

    Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης συχνά αρέσκονται να παρακολουθούν την εξέλιξη των σχέσεων Κίνας-Βιετνάμ μέσα από το πρίσμα του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων ή της γεωπολιτικής, βγάζοντας συχνά μονόπλευρα και στενά συμπεράσματα. 
    Η σχέση μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ, ως «συντρόφων και αδερφών», υπερβαίνει τη γεωπολιτική. Πρόκειται για δύο σοσιαλιστικές χώρες που συνδέονται με βουνά και ποτάμια, που μοιράζονται πολιτισμό, ιδανικά και κοινή μοίρα. 
    Στην παραδοσιακή φιλία που δημιούργησαν οι παλαιότερες γενιές ηγετών και των δύο κομμάτων και χωρών, ξεπέρασαν συνεχώς τις προκλήσεις και συνεργάστηκαν για να διαμορφώσουν σταδιακά μια στενή και σταθερή σχέση. Αυτού του είδους η σχέση θα συνεχίσει να προοδεύει στην ανάπτυξη, ατρόμητη από πρόκληση και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κατά μέτωπο.

    Στη νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών στον κόσμο, με σημαντική αστάθεια και αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη, η σημασία των δύο χωρών να προωθήσουν την οικοδόμηση μιας στρατηγικά σημαντικής κοινότητας Κίνας-Βιετνάμ με κοινό μέλλον θα ξεπεράσει το διμερές επίπεδο. 
    Μόλις στις 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ένατη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών για τη Συνεργασία Lancang-Mekong και η στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη της Κίνας με τις πέντε χώρες του Μεκόνγκ, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, συνέχισε να βαθαίνει, μετατρέποντας τη Συνεργασία Lancang-Mekong σε «χρυσή πλατφόρμα». για την περιφερειακή συνεργασία. Αυτό είναι αληθινός πολυμερισμός και ανοιχτός περιφερειακισμός. Η ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ θα συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας Lancang-Mekong, αντισταθμίζοντας έτσι την τάση της «μικρής αυλής και του ψηλού φράχτη» στον κόσμο. 
    Η οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας κοινού μέλλοντος πρέπει να ξεκινήσει από την Ασία. Επί του παρόντος, τόσο η Κίνα όσο και το Βιετνάμ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης και κατασκευής. Η σταθερή και σταθερή σχέση Κίνας-Βιετνάμ πρέπει να μεταφέρει το παρελθόν και να προχωρήσει στο μέλλον. Ελπίζεται ότι οι δύο χώρες θα σημειώσουν νέα πρόοδο στην προώθηση της στρατηγικής κοινότητας Κίνας-Βιετνάμ με κοινό μέλλον, με αυξημένη συνεργασία και ανταλλαγές σε διάφορους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας από κοινού τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Ασίας και παρέχοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Βιετνάμ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: