Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η κινεζική νεολαία όλο και περισσότερο αγκαλιάζει και μοιράζεται πολιτιστικές παραδόσεις χιλιετιών

Ο Κινέζος παίκτης της Pipa Marsix και ο Αμερικανός ποπ τραγουδιστής Lauv Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Marsix
Ο Κινέζος παίκτης της pipa Marsix και ο Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ Lauv   Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Marsix

Δημοσίευση: Σεπ 29, 2024 19:37
Ο Li Ziyao, ένας νεαρός Κινέζος φοιτητής που σπουδάζει στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε πρόσφατα το Black Myth: Wukong , ένα παιχνίδι που βασίζεται στο κλασικό κινέζικο μυθιστόρημα Ταξίδι στη Δύση .

Ήταν ενθουσιασμένος που αυτό το παιχνίδι, πλούσιο σε παραδοσιακά πολιτιστικά στοιχεία, έχει γίνει αίσθηση και στην Αμερική. Καθώς παρατήρησε τους Αμερικανούς συμμαθητές του να συζητούν για τον βασιλιά των πιθήκων, τα αρχιτεκτονικά στυλ και την κινεζική ιστορία, μια έντονη αίσθηση υπερηφάνειας φύτρωνε μέσα του.

Διαφημιστικό υλικό για το Black Myth: Wukong Φωτογραφία: VCG

Διαφημιστικό υλικό για το Black Myth: Wukong Φωτογραφία: VCG



 «Βλέπω από πρώτο χέρι πώς ο κινεζικός πολιτισμός διαδίδεται και κατανοείται παγκοσμίως με έναν νέο και σύγχρονο τρόπο», είπε ο Λι στους Global Times.

Ο πολιτισμός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην έμπνευση του εθνικού πνεύματος, στη διατήρηση της ταυτότητας και στην προώθηση τόσο της οικονομικής όσο και της προσωπικής ανάπτυξης.

Τα επιτεύγματα της Κίνας τα τελευταία 75 χρόνια συνδέονται στενά με τον πολιτισμό χιλιετιών και την πολιτιστική της εμπιστοσύνη. Γενιές νέων ανθρώπων με ισχυρές αξίες και ηθική εργάστηκαν για να αναπτύξουν την κινεζική κουλτούρα και να την παρουσιάσουν στον κόσμο. 

Ο κινεζικός πολιτισμός έχει αναπτυχθεί μαζί με την ανοιχτή έκφραση των νέων. Απολαμβάνουν και συζητούν με ξένους φίλους την παραδοσιακή κουλτούρα της Κίνας, επιτρέποντάς της να έχει απήχηση στο διεθνές κοινό. 


Στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι πρόγονοι έπλεαν τις θάλασσες κατά μήκος του ιστορικού Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, διαδίδοντας την κινεζική κουλτούρα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα, οι νέοι, ειδικά η Generation Z, χρησιμοποιούν μοναδικούς τρόπους για να μοιραστούν την κινεζική κουλτούρα με τον κόσμο.

Ο Λι ανέφερε ότι ένας από τους Αμερικανούς streamers του Twitch που ακολουθεί, ο Zack, γνωστός και ως Asmongold, δημιουργός περιεχομένου με περισσότερους από 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, σχολίασε κάποτε ότι η κινεζική μυθολογία έχει μια φυσική φρεσκάδα για τους δυτικούς παίκτες, πυροδοτώντας την επιθυμία τους να εξερευνήσουν το άγνωστο.

Τα πολιτιστικά στοιχεία που φέρει το Black Myth: Wukong αντικατοπτρίζονται επίσης στη μουσική του. Το παιχνίδι ενσωματώνει παραδοσιακές κινέζικες μελωδίες από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Journey to the West soundtrack του 1986, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού κομματιού Celestial Symphony σε βασικές σκηνές.

"Το να ακούω την Celestial Symphony μου προκαλεί ένα απερίγραπτο συναίσθημα νοσταλγίας. Ένας από τους Αμερικανούς συμμαθητές μου μου είπε ότι η μουσική τον έκανε να νιώθει σαν να βυθίστηκε σε έναν κόσμο γεμάτο με τη γοητεία του αρχαίου ανατολικού πολιτισμού", σημείωσε ο Li.

 Με τη διεθνή επιτυχία του Celestial Symphony , ο Λι παρατήρησε ότι πολλοί από τους συμμαθητές του έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μάθουν παραδοσιακά κινέζικα μουσικά όργανα, ειδικά την πίπα , η οποία ενσαρκώνει τη μοναδική κινεζική αισθητική.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο αμερικανός μουσικός Lauv σχολίασε την ομορφιά της pipa , ενώ αλληλεπιδρούσε με τον νεαρό pipa player Liu Jialiang, γνωστό και ως Marsix.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Marsix χρησιμοποίησε την pipa για να ερμηνεύσει την επιτυχία του Lauv I Like Me Better. Ο Lauv, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Ari Staprans Leff, ακολουθείται από περισσότερους από 1 εκατομμύριο θαυμαστές στην πλατφόρμα γνωστή ως X. 

Ο ήχος του οργάνου, που αντιπροσωπεύει την κινεζική αισθητική, κατέπληξε τον δυτικό τραγουδιστή και τον άφησε με ένα βλέμμα έκπληκτο. 
Η ερμηνεία του Marsix αποκάλυψε επίσης πώς το όργανο 2.000 ετών παραμένει ευέλικτο στο να παίζει παγκόσμια ποπ μουσική. 

«Ήμουν ενθουσιασμένος που μοιράστηκα ξανά την παραδοσιακή μας μουσική κουλτούρα», είπε ο νεαρός παίκτης στους Global Times. Τόνισε επίσης ότι το ταξίδι του με την πίπα αφορούσε πάντα το «fusion».

Από το 2022, η Marsix δημοσιεύει remixed μουσική pipa που συνδυάζει παραδοσιακές κινεζικές μελωδίες με δυτικά είδη όπως jazz, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική. 

Μέσω της συγχώνευσης της παραδοσιακής κινέζικης μουσικής, ο Marsix έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών θαυμαστών. Στο YouTube, οι χρήστες του Διαδικτύου σχολίασαν την απόδοση του Marsix, λέγοντας ότι «η κινεζική «κιθάρα» θα δημιουργούσε μια νέα τάση». 

«Νομίζω ότι το παραδοσιακό όργανο είναι ένα εργαλείο για εμάς τους νέους Κινέζους μουσικούς για να εκφράσουμε το ανοιχτό μυαλό μας στην παγκόσμια μουσική», σημείωσε ο Marsix. 

Έχοντας εμπιστοσύνη στις πολιτιστικές του ρίζες, ο νεαρός Κινέζος μουσικός έχει επίσης εμπνεύσει πολλούς νεαρούς θαυμαστές στην Κίνα να ανακαλύψουν ξανά την ομορφιά της παραδοσιακής κινέζικης μουσικής. 
Ο Marsix είπε στους Global Times ότι οι περισσότεροι από τους θαυμαστές του είναι στα 20 τους και ελπίζει να τους καθοδηγήσει σε ένα ταξίδι ανακάλυψης εκ νέου της κινεζικής κουλτούρας.

"Στο παρελθόν, η λέξη " pipa " προκαλούσε εικόνες κλασικών ερμηνευτών, αλλά τώρα αντιπροσωπεύει ένα μοντέρνο όργανο που παίζεται από καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και φύλου. Οι νέοι Κινέζοι μουσικοί χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να αναβιώσουν την παράδοση", δήλωσε ο Zhu Xiao. Κινέζος λάτρης της λαϊκής μουσικής και κολοκυθοπαίκτης φλάουτου, είπε στους Global Times. 

Ντυμένοι με αυτοπεποίθηση

Για πολλούς στη Generation Z, το να φοράνε Hanfu - παραδοσιακό κινέζικο φόρεμα - είναι σαν να παίζεις pipa ως ένας τρόπος επανασύνδεσης με την πολιτιστική ρίζα και επίσης ένας τρόπος έκφρασης πολιτισμικής εμπιστοσύνης.

Ένα έργο κινουμένων σχεδίων από τον Lei Yumeng Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Lei Yumeng

Ένα έργο κινουμένων σχεδίων από τον κινέζο καλλιτέχνη Lei Yumeng Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Lei Yumeng



Οδηγημένη από την έντονη περιέργεια για τον κόσμο, η Κινέζα καλλιτέχνιδα του storyboard Lei Yumeng, πιο γνωστή ως Mi Lei, ταξιδεύει μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας στο έργο της στο storyboard. 
Σχεδόν κάθε δουλειά που δημοσιεύει στα social media γίνεται επιτυχία. Μέχρι στιγμής, η Κινέζα καλλιτέχνις έχει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ακόλουθους σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Η αγάπη της Lei για την κινεζική κουλτούρα επεκτείνεται και στον θαυμασμό της για τον Hanfu. Είπε στους Global Times ότι μέσα από τους πίνακές της με τους Hanfu από διάφορες δυναστείες, μπορεί να εξερευνήσει την αισθητική και τις ευοίωνες προθέσεις των αρχαίων Κινέζων, όπως αντικατοπτρίζονται στα σχέδια και τα κεντήματα των ρούχων.

Η αγκαλιά από την Lei της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με τα βίντεό της σε πλατφόρμες όπως το Instagram να κερδίζουν επαίνους για την επίδειξη παραδοσιακών ενδυμάτων. Αυτή η παγκόσμια εκτίμηση είναι μια υπενθύμιση του πλούτου των μοναδικών πολιτιστικών ριζών της πατρίδας της, τις οποίες είπε ότι «αρχικά θεωρούσε δεδομένες».

Η Lei είπε ότι η δουλειά της στο animation και στην αφήγηση είναι μια γιορτή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας, μια κληρονομιά που είναι «περήφανη που μοιράζεται με τον κόσμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: