Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Κίνα: Πώς οι ΗΠΑ διέδωσαν βιολογικό «δηλητήριο», εθνοτικό διχασμό και ιδεολογικό ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο

 ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ  /  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ

Ο διαδότης του δηλητηρίου: Πώς οι ΗΠΑ διέδωσαν βιολογικό «δηλητήριο», εθνοτικό διχασμό και ιδεολογικό ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο
(Μετάφραση Google από το αγγλικό κείμενο)
Δημοσιεύθηκε στην διεθνή κινεζική ιστοσελίδα Global Times 10 Απρ 2022 21:45
Σημείωση του συντάκτη:

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τους ρόλους που έπαιξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πίσω από την κρίση.

Από τη χρηματοδότηση βιολογικών εργαστηρίων μέχρι τη δημιουργία εθνοτικού διχασμού και ιδεολογικής αντιπαράθεσης σε όλο τον κόσμο, από την επιβολή κυρώσεων σε «ανυπάκουες χώρες» μέχρι τον εξαναγκασμό άλλων εθνών να διαλέξουν πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει σαν «ψυχροπολεμικός μηχανισμός» ή «βαμπίρ» που δημιουργεί «εχθρούς» και κάνει περιουσίες από πυρά πολέμου. Η Global Times δημοσιεύει μια σειρά από ιστορίες και κινούμενα σχέδια για να αποκαλύψει πώς οι ΗΠΑ, στην υπερδύναμή τους, δημιουργούν προβλήματα στον κόσμο τη μια κρίση μετά την άλλη. Αυτή είναι η πέμπτη δόση.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β Παγκόσμιος Πόλεμος), οι ΗΠΑ έτρεξαν σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω τους μια μάστιγα πολέμου και μίσους όπου κι αν πήγαιναν. Είτε στο βιολογικό είτε στο ιδεολογικό μέτωπο, οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος «διαδότης δηλητηρίου».


1 Υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αρνείται την υπόσχεση «Ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά» να συμπιέσει το διάστημα της Ρωσίας στα άκρα
2 Ζυθοποιός αστάθειας: Πίσω από κάθε πόλεμο και αναταραχή στον κόσμο κρύβεται η σκιά του Star-Spangled Banner
3 «Vampires» στο ο πόλεμος: Οι πολεμοκάπηλοι των ΗΠΑ τρέφονται με την αιματηρή αναταραχή σε άλλες χώρες
4 Σχεδιαστής Ψυχρού Πολέμου: Αναπολώντας την προηγούμενη «νίκη» τους, οι ΗΠΑ φέρνουν έγχρωμες επαναστάσεις στον 21ο αιώνα για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους

5 Ο διανομέας του δηλητηρίου: Πώς οι ΗΠΑ διέδωσαν βιολογικό «δηλητήριο», εθνοτικό διχασμό και ιδεολογικό ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο
6 Καταστροφέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Οι ΗΠΑ προκαλούν ανθρωπιστικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας αθώους πολίτες και δημιουργώντας εκατομμύρια πρόσφυγες
7 «Βόλντεμορτ» της παγκόσμιας τάξης: Αμερική είναι ο «Σκοτεινός Άρχοντας» με στόχο την καταστροφή της διεθνούς τάξης


Το προσωπικό εργάζεται μέσα σε ένα βιο-εργαστήριο στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Ντέτρικ στις 26 Σεπτεμβρίου 2002. Φωτογραφία: AFP

Το προσωπικό εργάζεται μέσα σε ένα βιο-εργαστήριο στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Ντέτρικ στις 26 Σεπτεμβρίου 2002. Φωτογραφία: AFP


Μυστήρια βιο-εργαστήρια


Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή. 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχθεί την ίδρυση βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ με προοπτικές ανάπτυξης εξαρτημάτων βιολογικών όπλων, μετέδωσε το TASS.  

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε βιοεργαστήρια στην Ουκρανία, ανέφερε το TASS. 

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι βρήκε έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι η Ουκρανία ανέπτυξε ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 βιολογικών εργαστηρίων που φιλοξενούν εξαιρετικά επικίνδυνα βιολογικά πειράματα, με στόχο την ενίσχυση της παθογένειας της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας. Αυτό το έργο χρηματοδοτείται και εποπτεύεται άμεσα από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA) προς το συμφέρον του Εθνικού Κέντρου Ιατρικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, σύμφωνα με δήλωση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι έμαθε για τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα έργο που εφαρμόστηκε σε εργαστήρια στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, το οποίο μελέτησε τις δυνατότητες εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής παθογονικότητας γρίπης H5N1 (θανατηφόρος για τον άνθρωπο σε 50 ποσοστό των περιπτώσεων) και τη νόσο του Newcastle. 

Ως μέρος ορισμένων άλλων έργων, οι νυχτερίδες θεωρήθηκαν ως φορείς για πιθανούς παράγοντες βιολογικών όπλων. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που εντοπίστηκαν είναι η μελέτη βακτηριακών και ιικών παθογόνων που μπορούν να μεταδοθούν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο: παθογόνα της πανώλης, λεπτοσπείρωση, βρουκέλλωση, καθώς και η νόσος του κορωνοϊού και οι ιοί. 

Η ανάλυση των υλικών που ελήφθησαν επιβεβαιώνει τη μεταφορά περισσότερων από 140 δοχείων με εξωπαράσιτα από νυχτερίδες από βιο-εργαστήριο στο Χάρκοβο στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη δήλωση του Nebenzia.

Τα βιο-εργαστήρια στην Ουκρανία είναι μόνο μια χούφτα από τα 336 βιολογικά εργαστήρια που φέρεται να χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. 
Τα περισσότερα από αυτά τα εργαστήρια βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και κατά μήκος της περιμέτρου της πρώην ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παρά τις κρυφές συμπεριφορές, οι αμφίβολες δραστηριότητες των υπερπόντιων βιο-εργαστηρίων των ΗΠΑ είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. 

Τον Αύγουστο του 2021, μια ομάδα πολιτών της Νότιας Κορέας μήνυσε τα βιο-εργαστήρια του Fort Detrick και τις US Forces Korea (USFK) για λαθρεμπόριο τοξικών ουσιών σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εκεί κατά παράβαση του εσωτερικού δικαίου. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, το Νοτιοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Yonhap αποκάλυψε ότι το USFK είχε οργανώσει 15 πειράματα χρησιμοποιώντας δείγματα εξουδετερωμένου άνθρακα στη φρουρά Yongsan στη Σεούλ από το 2009 έως το 2014.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν αταίριαστες απαντήσεις στο ζήτημα του βιοεργαστηρίου από τη στιγμή που η Ρωσία αποκάλυψε σχετικά έγγραφα. Παραδέχτηκαν την ύπαρξη τέτοιων εργαστηρίων, αλλά απέτυχαν να παράσχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι τα προγράμματα που χρηματοδότησαν ήταν για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Έτσι, αύξησε τις υποψίες του κόσμου για τέτοια εργαστήρια.

Λίβυοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Βεγγάζη στις 11 Μαρτίου 2011 καθώς η Αραβική Άνοιξη εξαπλώθηκε στη χώρα.  Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρενέβησαν στη Λιβύη με εκστρατεία βομβαρδισμών στις 19 Μαρτίου 2021. Φωτογραφία: AFP

Λίβυοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Βεγγάζη στις 11 Μαρτίου 2011 καθώς η Αραβική Άνοιξη εξαπλώθηκε στη χώρα. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρενέβησαν στη Λιβύη με εκστρατεία βομβαρδισμών στις 19 Μαρτίου 2021. Φωτογραφία: AFP


Δημιουργία αναταραχής και διχασμού

Οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται που είναι η «πόλη πάνω στο λόφο» και ο «φάρος της δημοκρατίας». Ωστόσο, η ιστορία των ΗΠΑ ήταν γεμάτη πολέμους και φόνους. Κατά τη διάρκεια των 240 και πλέον ετών ιστορίας της, υπήρξαν μόνο 16 χρόνια που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ έγιναν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, ωστόσο, ο πόλεμος έγινε σημαντικό εργαλείο για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τη δική τους ηγεμονία. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως το 2001, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν 201 από τις 248 ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως σε 153 τοποθεσίες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80 τοις εκατό των συνολικών συγκρούσεων. 

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), για παράδειγμα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 3 εκατομμυρίων αμάχων και δημιούργησε περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Κορεατικής Χερσονήσου έμειναν σε ερείπια. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ προφανώς δεν είχαν αυτοστοχασμό μετά τον πόλεμο της Κορέας. 
Αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950 με το πρόσχημα της αποτροπής της επέκτασης του κομμουνισμού στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, η βαρβαρότητα του αμερικανικού στρατού έκανε τον πόλεμο τον μεγαλύτερο και πιο βάναυσο πόλεμο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ υπολογίζει ότι έως και 2 εκατομμύρια άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, πολλοί από τους οποίους σφαγιάστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο όνομα της καταπολέμησης των κομμουνιστών  Βιετ Κονγκ.

Τον Μάρτιο του 1999, υπό το λάβαρο της «αποφυγής ανθρωπιστικής καταστροφής», οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παρέκαμψαν ανοιχτά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πραγματοποίησαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας για 78 ημέρες, προκαλώντας το θάνατο πολλών αθώων πολιτών.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, οι ΗΠΑ εισέβαλαν αρχικά στο Αφγανιστάν στο όνομα της καταπολέμησης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και στη συνέχεια ξεκίνησαν έναν πόλεμο στο Ιράκ με πλαστές κατηγορίες. 

Με τα χρόνια, οι ΗΠΑ υποκίνησαν την «Αραβική Άνοιξη», πυροδοτώντας εμφύλιους πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία.

Από το 2001, οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 800.000 ζωές και έχουν εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

"Φουσκώσαμε το ανάστημα των εχθρών μας για να ταιριάξουμε με την ανάγκη μας για ανταπόδοση. Ξεκινήσαμε υβριστικούς πολέμους για να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο και αντ' αυτού αφήσαμε τους εαυτούς μας να ξαναφτιάξουμε... Εκμαιεύσαμε χειρότερους τρομοκράτες από αυτούς που θέλαμε να πολεμήσουμε", 
έγραψε η αρθρογράφος των New York Times Μισέλ Ο Goldberg τον Σεπτέμβριο του 2021, την παραμονή της 20ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένα τανκ του αμερικανικού στρατού κυλά βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος στις 23 Μαρτίου 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ.  Φωτογραφία: VCG

Ένα τανκ του αμερικανικού στρατού κυλά βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος στις 23 Μαρτίου 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ. Φωτογραφία: VCG


Εξαγωγή «δημοκρατίας»


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ είπε κάποτε ότι οι ΗΠΑ είναι «το πιο πολεμικό έθνος στην ιστορία του κόσμου» λόγω της επιθυμίας να επιβληθούν οι αμερικανικές αξίες σε άλλες χώρες.

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν, σε κάποιο βαθμό, μια παγκόσμια αντιπαράθεση που γεννήθηκε από ιδεολογική αντίθεση. Σε αυτή τη διαδικασία, οι ΗΠΑ δημιούργησαν το δικό τους σύστημα λόγου και προώθησαν τη λεγόμενη «φιλελεύθερη δημοκρατία», η οποία ήταν το θεμέλιο της πολιτιστικής τους ηγεμονίας.

Στο βιβλίο του, Η πιο θανατηφόρα εξαγωγή της Αμερικής: Δημοκρατία, η αλήθεια για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και όλα τα άλλα , ο Αμερικανός διπλωμάτης Γουίλιαμ Μπλαμ
 αποκαλύπτει τη στενή σχέση μεταξύ της εξωτερικής επέκτασης της Αμερικής και της «εξαγωγής της δημοκρατίας». 

Μεταξύ 1947 και 1989, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 64 μυστικές επιχειρήσεις ανατροπής και έξι φανερές, έγραψε η Lindsey O'Rourke, πολιτικός επιστήμονας στο Κολέγιο της Βοστώνης, στο βιβλίο της Covert Regime Change: America's Secret Cold War. Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Γρενάδα, Ονδούρα, Παναμάς, Αϊτή, Βενεζουέλα... Από όλους τους γείτονες της Λατινικής Αμερικής της Αμερικής, λίγοι ήταν αυτοί που δεν αντιμετώπισαν παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ έγιναν πιο αδίστακτες στην προώθηση του παρεμβατισμού και εξήγαγαν συχνά «έγχρωμες επαναστάσεις». 

Μια έρευνα του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1976 αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50 τοις εκατό από τις 700 επιχορηγήσεις στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων από τα κύρια ιδρύματα χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA!
Ποιος πλήρωσε τον αυλητή; Η CIA και ο Πολιτιστικός Ψυχρός Πόλεμος.

Αυτά τα ιδρύματα υποστηρίζουν ελίτ και φοιτητές από άλλες χώρες για σπουδές στις ΗΠΑ και επιλέγουν και υποστηρίζουν «ηγέτες της γνώμης» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης συνδέσει εδώ και καιρό την οικονομική βοήθεια με τη «δημοκρατική επανάσταση» και ασκούν πίεση σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες μέσω των κορυφαίων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους.

Μακριά από την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας, οι περισσότεροι από τους αποδέκτες της εκδοχής της δημοκρατίας των ΗΠΑ φαίνεται να είναι παγιδευμένοι στη «δημοκρατική κατάρα» της πολιτικής αναταραχής και της εθνικής οπισθοδρόμησης. 

Όπως τόνισε ο Michael Parenti, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, οι ΗΠΑ φοράνε αυτά τα «δημοκρατικά» γυαλιά εδώ και χρόνιαΜια ανεξήγητη αίσθηση ανωτερότητας οδήγησε τις ΗΠΑ να στέκονται στην ιδέα ότι είναι η λεγόμενη «πόλη σε λόφο», θεωρώντας τη δημοκρατία τους ως «διεθνές μοντέλο», μια αστήρικτη υπόθεση και κουνούν το δάχτυλο σε άλλες χώρες. Ο ενθουσιασμός των ΗΠΑ για «εξαγωγή δημοκρατίας» δεν αφορά πραγματικά τη δημοκρατία, αλλά τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας. 

Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, 
"η υπεράσπιση της ελευθερίας και η προώθηση της δημοκρατίας στον κόσμο δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση των βαθύτερων αξιών μας. Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό μας συμφέρον."

Επόμενο:
Είναι οι ΗΠΑ «υπερασπιστής» ή «καταστροφέας» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιος έχει θυσιαστεί στον «βωμό» της δημοκρατίας που διαφημίζουν οι ΗΠΑ; Στην επόμενη ιστορία μας, θα επικεντρωθούμε στην ποταπή πρακτική των ΗΠΑ να πυροδοτούν τον πόλεμο με το πρόσχημα «ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: