Κυριακή 28 Μαΐου 2023

 Η Σαουδική Αραβία φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για να ενταχθεί στην τράπεζα BRICS για να ενισχύσει την οικονομική ευρωστία εν μέσω αποδολαριοποίησης: ειδικοί

Δημοσιεύθηκε: 28 Μαΐου 2023 21:22

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 17 Ιουνίου 2022 δείχνει το κτίριο της έδρας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Σαγκάη. (Φωτογραφία: Xinhua)


Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), γνωστή και ως «τράπεζα BRICS», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή του έθνους της Μέσης Ανατολής ως το ένατο μέλος της, κάτι που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησης του NDB εν μέσω των επιπτώσεων της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας , σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ. 

«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», ανέφερε η NDB σε δήλωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times.

Το NDB ιδρύθηκε το 2015 για να κινητοποιήσει πόρους για έργα ανάπτυξης υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

Οι BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - αντιπροσωπεύουν το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι τα ιδρυτικά μέλη, ενώ τα ΗΑΕ, η Ουρουγουάη, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος ήταν η πρώτη παρτίδα νέων μελών του NDB.

Από την ίδρυση της NDB, η τράπεζα έχει εγκρίνει περισσότερα από 90 έργα με δάνεια συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το yicai.com τον Οκτώβριο του 2022. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η 

πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στο NDB θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών BRICS να αντισταθμίσουν κινδύνους εν μέσω του σαρωτικού παγκόσμιου κύματος αποδολαριοποίησης. 

Η NDB διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στις χώρες BRICS και θα είναι πιο αποτελεσματική στη βοήθεια κρίσεων, δήλωσε στους Global Times ο Pan Helin, κοινός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ψηφιακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας που συνδέεται με το International Business School του Πανεπιστημίου Zhejiang. Κυριακή.

Ο Παν πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε σταθερή οικονομική κατάσταση με σχετικά μικρό δυναμικό κινδύνου, επομένως η συμπερίληψή της στο NDB θα ενίσχυε την οικονομική ισχύ του ταμείου BRICS, ενώ θα αυξήσει την ικανότητα των εθνών για διαχείριση κρίσεων και αντίδραση. 

Η τελευταία απόδοση των ομολόγων της NDB ήταν 5,1%, 100 μονάδες βάσης υψηλότερη από ό,τι η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με έκθεση της Modern Diplomacy, η οποία σημείωσε επίσης ότι η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στο NDB θα επιταχύνει την οικονομική διαφοροποίηση και ανάπτυξη της έθνος και να μειώσει την εξάρτησή του από τα δυτικά μπλοκ.  

Ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο δολάριο ΗΠΑ εν μέσω της κρίσης του δολαρίου, με την αποδολαριοποίηση να γίνεται συναίνεση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και αναζητούν μια εναλλακτική λύση, δήλωσε ο Dong Dengxin, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κινητών Αξιών του Πανεπιστημίου Επιστημών της Γουχάν και Τεχνολογία, είπε στους Global Times την Κυριακή.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS, κάτι που θα συζητηθεί από τα μέλη στη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ανέφερε το εγχώριο πρακτορείο guancha.cn. 

Ο Zhu Jie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan, είπε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξεκινήσει υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στο NDB πριν ενταχθεί στους BRICS, προσθέτοντας ότι το NDB έχει ισχυρή βούληση να επεκτείνει τα μέλη του και οι συνθήκες από όλες τις πτυχές είναι σχετικά διαθέσιμες. σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin δήλωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι ηγέτες των BRICS κατέληξαν σε σημαντική συναίνεση για την επέκταση των BRICS και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συζήτηση σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες της επέκτασης στη 14η Σύνοδο Κορυφής BRICS στις 23 Ιουνίου 2022 και πολλές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθεί στη συνεργασία BRICS.

Ο Wang σημείωσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με άλλα μέλη των BRICS για να προωθήσει από κοινού τη διαδικασία επέκτασης, έτσι ώστε περισσότεροι εταίροι να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: