Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Η τελευταία ενημέρωση R1 του DeepSeek προσελκύει την παγκόσμια προσοχή των μέσων ενημέρωσης

Δημοσιεύτηκε: 29 Μαΐου 2025, 10:26 μ.μ.
βαθιά αναζήτηση

βαθιά αναζήτηση


Η κινεζική τεχνολογική νεοσύστατη εταιρεία DeepSeek κυκλοφόρησε μια ενημέρωση για το μοντέλο συλλογισμού R1 την Πέμπτη, προσελκύοντας αυξανόμενη προσοχή από πολλά μέσα ενημέρωσης, με ορισμένα από αυτά να λένε ότι η τελευταία κίνηση πρόκειται να εντείνει τον ανταγωνισμό με την OpenAI. 

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat, το τελευταίο μοντέλο, DeepSeek-R1-0528, εξακολουθεί να βασίζεται στο μοντέλο DeepSeek V3 Base που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά έχει υποβληθεί σε περαιτέρω εκπαίδευση με αυξημένους υπολογιστικούς πόρους, ενισχύοντας σημαντικά το βάθος σκέψης και τις δυνατότητες συλλογισμού του.

Το ενημερωμένο μοντέλο R1 έχει επιτύχει κορυφαία απόδοση μεταξύ όλων των εγχώριων μοντέλων σε πολλαπλές αξιολογήσεις benchmark - συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, του προγραμματισμού και της γενικής λογικής - με τη συνολική απόδοση να πλησιάζει εκείνη των κορυφαίων διεθνών μοντέλων όπως το o3 και το Gemini 2.5 Pro, σύμφωνα με την εταιρεία.

Νωρίς την Πέμπτη, η DeepSeek κυκλοφόρησε το R1-0528 στην πλατφόρμα προγραμματιστών Hugging Face. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν στενά την τελευταία ενημέρωση μοντέλου από την DeepSeek.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι η κυκλοφορία εντείνει τον ανταγωνισμό με τους Αμερικανούς αντιπάλους όπως η OpenAI. Ο πίνακας κατάταξης LiveCodeBench, ένας πίνακας αναφοράς που αναπτύχθηκε από ερευνητές από το UC Berkeley, το MIT και το Cornell, κατέταξε το ενημερωμένο μοντέλο συλλογισμού R1 της DeepSeek ελαφρώς πίσω από τα μοντέλα συλλογισμού o4 mini και o3 της OpenAI στην παραγωγή κώδικα, αλλά μπροστά από το Grok 3 mini της xAI και το Qwen 3 της Alibaba.

«Το DeepSeek νωρίτερα φέτος ανέτρεψε τις πεποιθήσεις ότι οι έλεγχοι εξαγωγών των ΗΠΑ εμπόδιζαν τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη της Κίνας, αφού η νεοσύστατη εταιρεία κυκλοφόρησε μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που ήταν στο ίδιο επίπεδο ή και καλύτερα από τα κορυφαία μοντέλα του κλάδου στις ΗΠΑ με ένα κλάσμα του κόστους», ανέφερε το Reuters.

Το CNBC ανέφερε ότι, όπως ακριβώς συνέβη και με το ντεμπούτο του DeepSeek R1, το αναβαθμισμένο μοντέλο κυκλοφόρησε με λίγες φανφάρα. Πρόκειται για ένα μοντέλο συλλογισμού, που σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει πιο περίπλοκες εργασίες μέσω μιας βήμα προς βήμα λογικής διαδικασίας σκέψης, ανέφερε το CNBC.

Η κινεζική έκδοση της Wall Street Journal ανέφερε ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης μοντέλο R1 της DeepSeek έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή και έχει προκαλέσει μια αύξηση στις τιμές των κινεζικών τεχνολογικών μετοχών, με την αγορά να διατηρεί μια αισιόδοξη άποψη για τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της χώρας.

Ο Wang Peng, αναπληρωτής ερευνητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου, δήλωσε στους Global Times ότι η ευρεία προσοχή στην ενημέρωση του μοντέλου της DeepSeek αντανακλούσε την αυξανόμενη παγκόσμια αναγνώριση και επιρροή της κινεζικής καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αν και αντιμετωπίζει αμείλικτη καταστολή από τις ΗΠΑ.

«Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης όχι μόνο επιβεβαιώνουν την τεχνική ισχύ της χώρας, αλλά και καταδεικνύουν την αυξανόμενη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Wang.

Τον Απρίλιο, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba κυκλοφόρησε το μοντέλο Qwen3, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ της λειτουργίας σκέψης για σύνθετες, πολυβηματικές εργασίες όπως τα μαθηματικά, ο προγραμματισμός και η λογική εξαγωγή, και της λειτουργίας μη σκέψης για γρήγορες, γενικού σκοπού απαντήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua.

Τον Μάρτιο, μια άλλη τεχνολογική εταιρεία Baidu κυκλοφόρησε το αυτοαναπτυγμένο πολυτροπικό μοντέλο ERNIE 4.5, επιτυγχάνοντας συνεργατική βελτιστοποίηση μέσω κοινής μοντελοποίησης πολλαπλών τρόπων, επιδεικνύοντας εξαιρετικές δυνατότητες πολυτροπικής κατανόησης.

Ο Wang δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας όχι μόνο οδηγεί στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας της, αλλά φέρνει και νέες ευκαιρίες για παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιτρέπει την ανταλλαγή πόρων και επιτευγμάτων με διεθνείς εταίρους, επεκτείνει τα σενάρια χρήσης και συλλογικά προωθεί την παγκόσμια καινοτομία και πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Όταν Πέρσες βοήθησαν για δικούς τους λόγους τους Έλληνες το 1821 με την υποκίνηση της Ρωσίας (Οθωμανοπερσικός Πόλεμος 1821 – 1823)


 





 Οθωμανο-περσικός Πόλεμος (1821-
1823)

 
(Από Βικιπαίδεια) 

Χρονολογία1821 – 1823
ΤόποςΕρζερούμ
ΈκβασηΠερσική νίκη

Ο Οθωμανο-Περσικός Πόλεμος των ετών 1821 – 1823 ήταν μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας του Κατζάρ (από το όνομα της κρατούσας δυναστείας), που διήρκεσε από το 1821 έως το 1823.[1]

Υπόβαθρο

Εντάσεις μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών είχαν προκύψει λόγω των μέτρων που είχαν λάβει οι Οθωμανοί εναντίον ανταρτών που προέρχονταν από το Περσικό Αζερμπαϊτζάν[2] Περαιτέρω, η δράση τοπικών εθνικιστικών ομάδων όπως η κουρδική επέτειναν την αναταραχή στην περιοχή των επαρχιών Haydaran και Sipki. Χαρακτηριστική ήταν η υπόθεση στο Van, όπου ο τοπικός διοικητής Ντερβίς Πασάς, ήρθε σε ρήξη με τις Περσικές αρχές[3]. Ωστόσο, θεωρείται πως την πορεία προς την αναμέτρηση των δύο μερών επεδίωξαν, για τα δικά τους οφέλη, μεγάλες δυνάμεις της εποχής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσική Αυτοκρατορία[4].

Ο πόλεμος

Ο Πέρσης διάδοχος Abbas Mirza, έχοντας την υποστήριξη των Ρώσων, εισέβαλε στη Δυτική Αρμενία και στις περιοχές που καθόριζαν το Περσικό Αζερμπαϊτζάν. Αφού κατέλαβε τη Βαγδάτη, προωθήθηκε εν-συνεχεία στην Ανατολική Ανατολία, επικεφαλής μίας στρατιάς 30.000 ανδρών και συγκρούστηκε αποφασιστικά με τους Οθωμανούς (50.000 άνδρες) στη Μάχη του Ερζερούμ. Παρά τις απώλειες και την επιδημία χολέρας που έπληξε τα στρατεύματά του, ο Mirza κατήγαγε μία περηφανή νίκη απέναντι στους αντιπάλους του.

Συνέπειες

Με τη Συνθήκη του Ερζερούμ που συνήχθη δύο χρόνια μετά[5], οι δύο αντίπαλοι αναγνώρισαν το συνοριακό καθεστώς της προηγηθείσας Συνθήκης του Zuhab (1639)[6], δίχως εδαφικές μεταβολές. Επίσης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε το δικαίωμα στους Περσικής καταγωγής υπηκόους της να ασκούν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους ανάγκες.

Παραπομπές

  1.  Sicker, Martin (2001). The Islamic World in Decline: From the Treaty of Karlowitz to the Disintegration of the Ottoman Empire. Praeger, σελ. 118
  2.  Tucker, Spencer C., ed. (2010). A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle. III. ABC-CLIO, σελ. 1140
  3.  Ateş, Sabri (2013). Ottoman-Iranian Borderlands: Making a Boundary, 1843–1914. New York: Cambridge University Press. ISBN 9781107033658, σελ 49.
  4.  Sorkhabi, Rasoul (2017). Tectonic Evolution, Collision, and Seismicity of Southwest Asia: In Honor of Manuel Berberian's Forty-Five Years of Research Contributions. Boulder, Colorado: Geological Society of America. ISBN 9780813725253, σελ. 43-44
  5.  Williamson, Graham (2008). "The Turko-Persian War of 1821-1823: winning the war but losing the peace". In Farmanfarmaian, Roxane (ed.). War and Peace in Qajar Persia: Implications Past and Present. Routledge. ISBN 9781134103089, σελ. 108
  6.  Mikaberidze, Alexander (2011). Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO. ISBN 9781598843361, σελ. 301

Ο άγνωστος τουρκοπερσικός πόλεμος (1821-1823) και η σημασία του για την Ελληνική Επανάσταση


Ο άγνωστος τουρκοπερσικός πόλεμος (1821-1823) και η σημασία του για την Ελληνική Επανάσταση Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στον τουρκοπερσικό πόλεμο- Ο ρόλος της Ρωσίας- Ο περσικός θρίαμβος στη μάχη του Ερζερούμ- Το τέλος του πολέμου- Ποια ήταν η σημασία του για την Ελληνική Επανάσταση;

  Ο άγνωστος τουρκοπερσικός πόλεμος (1821-1823) και η σημασία του για την Ελληνική Επανάσταση: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στον τουρκοπερσικό πόλεμο- Ο ρόλος της Ρωσίας- Ο περσικός θρίαμβος στη μάχη του Ερζερούμ- Το τέλος του πολέμου- Ποια ήταν η σημασία του για την Ελληνική Επανάσταση;

 Οι Έλληνες που σκότωναν Έλληνες στο πλευρό των Περσών

Με αφορμή τη σύσταση Επιτροπής για τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών θυμόμαστε ότι η ιστορία δεν είναι ποτέ τόσο απλή.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ  18 ΟΚΤ 2019


 

Καταρχάς πολλοί Έλληνες πολέμησαν διαχρονικά δίπλα στους Πέρσες, άλλοι αναγκαστικά, ως υπόδουλοι και άλλοι ως μισθοφόροι με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των 10.000 του Ξενοφώντα, η επιστροφή των οποίων έμεινε γνωστή ως ‘η Κάθοδος των Μυρίων’, αλλά και των Αθηναίων (με αρχηγό τον στρατηγό Χάρη) και των 5.000 Θηβαίων που πολέμησαν στην εξέγερση του Αρτάβαζου Β΄εναντίον του νόμιμου Πέρση βασιλιά (και στη συνέχεια χρηματίστηκαν απ’ αυτόν και πρόδωσαν τον Αρτάβαζο).

Εδώ εξετάζουμε μόνο ποιοι πήραν το μέρος των Περσών στην πρώτη και στη δεύτερη εκστρατεία εναντίον των ελληνικών πόλεων.

Στην πρώτη περσική εισβολή (492-490 π.Χ.), που έληξε με τους Αθηναίους νικητές στον Μαραθώνα, τα πράγματα ήταν απλά, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο:

“Στους κήρυκες που έρχονταν στην Ελλάδα πολλοί από τους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας έδωσαν τα όσα ζητούσε ο Πέρσης, καθώς και όλοι ανεξαιρέτως οι νησιώτες”.
Σχεδόν όλοι δηλαδή έδωσαν γη και ύδωρ στο Βασιλέα, εκτός απ’ την Αθήνα και την Σπάρτη.
Ο μηδισμός της Αίγινας ήταν αυτός που ενόχλησε περισσότερο τους Αθηναίους όμως, γιατί θεώρησαν ότι θα τους επιτίθονταν οι Αιγινίτες και γρήγορα τους “συνέτισαν” με τη βοήθεια των Σπαρτιατών.
Ας μην επεκταθούμε άλλο εδώ.

 

 

Στην δεύτερη περσική εισβολή όμως (480-479 π.Χ.), τα πράγματα ήταν πολύ πιο σύνθετα. Ο Ηρόδοτος περιγράφει αναλυτικά ποιοι πήραν το μέρος των Περσών εθελοντικά, στο παρακάτω απόσπασμα:

“Ο Ξέρξης παρέμεινε πολλές μέρες στην Πιερία (…) Οι κήρυκες που είχε στείλει στην Ελλάδα για να ζητήσουν υποταγή, γύρισαν πίσω άλλοι με άδεια χέρια, άλλoι με γην και ύδωρ.

Εκείνοι που έδωσαν γην και ύδωρ ήσαν οι εξής:

οι Θεσσαλοί όλοι

οι Δόλοπες (σ.σ. φύλο που ζούσε στα σημερινά Άγραφα)

οι Αινιάνες (σ.σ. οι οποίοι ζούσαν στη δυτική πλευρά του Σπερχειού)

οι Περραιβοί (σ.σ. ζούσαν στη Θεσσαλία)

οι Λοκροί

οι Μάγνητες (σ.σ. ζούσαν στο Πήλιο)

οι Μαλιείς (σ.σ. ζούσαν στα ανατολικά του Σπερχειού, στο ‘πέταλο του Μαλιακού’ που λέμε σήμερα)

οι Αχαιοί της Φθιώτιδας

οι Θηβαίοι

οι Βοιωτοί, εκτός από τους Θεσπιείς και τους Πλαταιείς

Εναντίον αυτών ορκίστηκαν οι υπόλοιποι Έλληνες, όσοι αποφάσισαν να πολεμήσουν τον βάρβαρο. Ο όρκος ήταν αυτός: Όσοι προσχώρησαν στον Πέρση χωρίς να εξαναγκαστούν, όταν τα πράγματα αποκατασταθούν, θα δώσουν το δέκατο των αγαθών τους στον θεό των Δελφών”.

 

Άλλη μεγάλη πόλη που συμμάχησε με τους Πέρσες ήταν το Άργος, και αυτό συνέβη, είπαν, γιατί βρήκαν προσβλητικούς τους όρους που τους πρότειναν να συμμαχήσουν μαζί τους οι Λακεδαιμόνιοι, αλλά μάλλον γιατί πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του ο Ξέρξης τους είχε στείλει μήνυμα, το οποίο μεταξύ άλλων έλεγε: “Εμείς οι Πέρσες θεωρούμε ότι είμαστε απόγονοι το Πέρση, γιου του Περσέα (…) Είναι λοιπόν πιθανόν να είμαστε απόγονοί σας. Δεν θα ήταν σωστό επομένως να εκστρατεύσουμε εμείς εναντίον των προγόνων μας, ούτε κι εσείς να μας εναντιωθείτε τη στιγμή που ξεκινάμε να τιμωρήσουμε άλλους (σ.σ. εννοούσε τους Αθηναίους), αλλά να μείνετε στη χώρα σας ήσυχοι. Αν όλα έρθουν όπως τα επιθυμώ, κανέναν δεν θα ευνοήσω περισσότερο από σας”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Κερκυραίοι, οι οποίοι δεν μήδισαν τυπικά, αλλά έκαναν το εξής, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Έστειλαν 60 καράβια και μόλις αυτά έφτασαν στην Πελοπόννησο, αγκυροβόλησαν στην Πύλο και στο Ταίναρο. Εκεί περίμεναν να δουν πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος, σίγουροι κατά βάθος ότι θα νικήσουν οι Πέρσες, “για να μπορούν να πουν στον Πέρση τα εξής ‘Βασιλιά μου, εμείς, ενώ οι Έλληνες πάσχιζαν να μας βάλουν στη συμμαχία τους σ’ αυτόν τον πόλεμο κι η δύναμή μας ήταν από τις πιο μεγάλες και διαθέταμε όχι τα λιγότερα, αλλά τα περισσότερα (ύστερα βέβαια από τους Αθηναίους) καράβια, δεν δεχτήκαμε να εναντιωθούμε σε σένα κι ούτε κάναμε κάτι που θα σε δυσαρεστούσε’.
Έλπιζαν με τέτοια λόγια να πετύχουν κάπως καλύτερη μεταχείριση από τους άλλους (…)
Κι από την άλλη μεριά, (…) στις κατηγορίες των Ελλήνων πως δεν πήγαν να βοηθήσουν, απάντησαν ότι αρμάτωσαν εξήντα καράβια, αλλά τα μελτέμια έκαναν αδύνατο το πέρασμα του Μαλέα,
και πως αυτός ήταν ο λόγος που έμειναν πίσω, πως δεν απουσίασαν απ’ τη ναυμαχία της Σαλαμίνας επειδή δείλιασαν”.
Σατανικοί.

 

Ωστόσο, για τους Θεσσαλείς αξίζει να αναφέρουμε “ότι εμήδισαν στην αρχή αναγκαστικά και έδειξαν φανερά ότι δεν συμφωνούσαν με τις μηχανορραφίες των Αλευάδων”. Τι εννοεί εδώ ο Ηρόδοτος;

Όταν ακόμα ο Μαρδόνιος πάλευε να πείσει τον Ξέρξη να εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, “έφθασαν πρώτα πρώτα αγγελιοφόροι από τη Θεσσαλία σταλμένοι από τους Αλευάδες (σ.σ. ισχυρή οικογένεια της Λάρισας, που ήλπιζαν ότι οι Πέρσες θα τους βοηθήσει να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την Θεσσαλία), οι οποίοι του ζητούσαν να επέμβει στην Ελλάδα”.

Πολύ αργότερα όμως, όταν οι Θεσσαλοί πληροφορήθηκαν ότι πλησίαζαν οι Πέρσες, αψήφισαν αυτήν την οικογένεια κι έστειλαν αντιπροσωπία στον Ισθμό όπου βρίσκονταν οι Έλληνες σύμμαχοι και τους ζήτησαν βοήθεια. Διαφορετικά θα συνθηκολογούσαν με τον Ξέρξη. Οι Έλληνες όντως έστειλαν 10.000 άντρες στα Τέμπη όπου ενώθηκαν με το θεσσαλικό ιππικό. Ωστόσο, μετά από μερικές ημέρες, αποφάσισαν ότι δεν ήταν το κατάλληλο σημείο για να δώσουν μάχη (για διάφορους συνετούς λόγους που δεν είναι του παρόντος) και υποχώρησαν πάλι στον Ισθμό.

“Τότε οι Θεσσαλοί, χωρίς συμμάχους πλέον, προσχώρησαν ευθύς στους Μήδους χωρίς κανέναν δισταγμό, κι έτσι αποδείχτηκαν κατά τις επιχειρήσεις πολύ χρήσιμοι στον βασιλιά”.

Επίσης, παρότι οι Φωκείς στο σύνολό τους δεν μήδισαν, στη μάχη των Πλαταιών, 1.000 Φωκείς οπλίτες πολέμησαν παρά τη θέλησή τους εναντίων των Ελλήνων με αρχηγό τον Αρμοκύδη.

Όσον αφορά τώρα και τους υπόλοιπους Έλληνες που πολέμησαν ως υποτελείς και παρά τη θέλησή τους, τους υπόλοιπους Έλληνες, έχουμε και λέμε:

οι Κύπριοι, οι οποίοι “έδωσαν 150 καράβια”,

οι Δωριείς της Ασίας, οι οποίοι “έδωσαν 30 καράβια”,

οι Ίωνες που συμμετείχαν με 100 καράβια και ήσαν οπλισμένοι όπως οι Έλληνες”.

η Κως, η Νίσυρος, η Κάλυμνος και η Αλικαρνασσός, πόλεις τις οποίες εξουσίαζε η περίφημη Αρτεμισία, προσέφεραν πέντε καράβια, τα οποία “ήσαν τα ωραιότερα κι από όλους τους συμμάχους, αυτή έδωσε στον βασιλιά της καλύτερες συμβουλές”

οι Μακεδόνες, καθώς ήταν ήδη υποτελείς των Περσών έχοντας προσαρτηθεί πολύ νωρίτερα, πήραν το μέρος τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Μάλιστα, στη μάχη των Πλαταιών, ο Μαρδόνιος τους τοποθέτησε να πολεμήσουν απέναντι από τους Αθηναίους.

Ωστόσο, αξίζει ξεχωριστή μνεία στον βασιλιά τους, τον Αλέξανδρο τον Α΄, ο οποίος πολλές φορές προειδοποίησε τη συμμαχία των Ελλήνων για τα σχέδια του Ξέρξη. Μάλιστα, το πρωί πριν την επίθεση του Μαρδόνιου στις Πλαταιές (όπου ήδη είχε στρατοπεδεύσει για δέκα μέρες χωρίς να κάνει καμιά κίνηση), ήταν αυτός που προειδοποίησε τους Έλληνες για τις προθέσεις του προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν, να έχουν τον νου τους, ότι σε λίγο ξεκινάει η μάχη:

Αθηναίοι, έρχομαι να σας μιλήσω απόλυτα μυστικά και δεν πρέπει να αναφέρεται σε κανέναν τίποτα εκτός από τον Παυσανία (…) Γιατί είμαι Έλληνας την καταγωγή από παλιά γενιά και δεν θα ήθελα να βλέπω την Ελλάδα υποδουλωμένη(…) Τώρα ο Μαρδόνιος αποφάσισε να αψηφίσει τις θυσίες και μόλις ξημερώσει να επιτεθεί”.

Αυτή η αφήγηση, που θέλει τον Αλέξανδρο έφιππο και μεταμφιεσμένο να μπαίνει στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ένα από τα πολλά σημεία που έχουν κάνει τους μετέπειτα ιστορικούς -από τον Θουκυδίδη μέχρι τους σημερινούς-, να αμφισβητούν γενικά την ακρίβειά του Ηρόδοτου.

 

 

Αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά στους Θηβαίους, τους πλέον ‘περιβόητους’ κατά κάποιον τρόπο έως και σήμερα για τον ‘εθελοντικό’ μηδισμό τους. Οι πιο γνωστές τους στιγμές είναι η συμμετοχή τους ως όμηροι των Σπαρτιατών στη μάχη των Θερμοπυλών, όπου πολέμησαν χωρίς να θέλουν και σε κάποιοι σημείο αυτομόλησαν στον εχθρό, οι συμβουλές και οι ευκολίες που έδωσαν στους Πέρσες, επιτρέποντάς τους να στρατοπεδεύσουν ακόμα και πίσω απ’ τα τείχη της πόλης, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών, όπου ο Ηρόδοτος γράφει χαρακτηριστικά:

“Όσοι από τους Θηβαίους είχαν μηδίσει, έδειξαν μεγάλη γενναιότητα στη μάχη και δεν θέλησαν να υποχωρήσουν. Τριακόσιοι απ’ αυτούς, οι πρώτοι και καλύτεροι, σκοτώθηκαν από τους Αθηναίους. Όταν τράπηκαν σε φυγή κατέφυγαν στη Θήβα και δεν ακολούθησαν τους Πέρσες”.

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι Θηβαίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν όλοι με την φιλοπερσική μερίδα και ότι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τις διαταγές της ολιγαρχίας που κυβερνούσε.Το ίδιο πίστευαν και οι υπόλοιποι Έλληνες, γι’ αυτό και ζήτησαν να τους παραδώσουν τους ηγέτες τους, που ήταν υπεύθυνοι για τον μηδισμό της πόλης και δεν τιμώρησαν τους απλούς πολίτες.

“Οι Έλληνες (…) έκαναν αμέσως σύσκεψη κι αποφάσισαν να εκστρατεύσουν εναντίον των Θηβών και να απαιτήσουν να τους παραδώσουν όσους συμπολίτες τους μήδισαν, και πρώτους απ’ όλους τον Τιμαγενίδα και τον Ατταγίνο που ήταν ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες τους. (…) Πήραν αυτή την απόφαση και κατόπιν, την ενδέκατη μέρα μετά τη μάχη, πήγαν στις Θήβες και τις πολιορκούσαν, αξιώνοντας να τους παραδώσουν αυτούς που αναφέραμε.

(…)

Και την εικοστή μέρα ο Τιμαγενίδας, καθώς το ρήμαγμα της γης τους δεν έλεγε να πάρει τέλος, είπε στους Θηβαίους τα εξής: “Άνδρες Θηβαίοι, επειδή οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να μη λύσουν την πολιορκία και να σηκωθούν να φύγουν προτού κυριέψουν τις Θήβες ή προτού μας παραδώσετε σ᾽ αυτούς (…) εμείς θα παρουσιαστούμε μπροστά τους και θ᾽ απαντήσουμε στις κατηγορίες”. (…) κι αμέσως οι Θηβαίοι έστειλαν κήρυκα στον Παυσανία, με το μήνυμα πως δέχονται να του παραδώσουν τους άντρες που ζητούσε.

Κι όταν έκλεισαν συμφωνία μ’ αυτούς τους όρους, ο Ατταγίνος δραπετεύει απ την πόλη, ενώ τα παιδιά του που τ’ άρπαξαν και τα έφεραν, ο Παυσανίας τα απάλλαξε απ’ τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να φταίνε για τον μηδισμό. Όμως τους άλλους άντρες, που του παρέδωσαν οι Θηβαίοι —οι οποίοι πίστευαν πως θα τους δοθεί η δυνατότητα να απολογηθούν κι είχαν μάλιστα την πεποίθηση πως δωροδοκώντας θα γλιτώσουν—(…) τους πήρε μαζί του στην Κόρινθο και τους σκότωσε”.

Ο μηδισμός της Θήβας θεωρείται ως απόφαση της αριστοκρατικής ολιγαρχίας που κυβερνούσε και όχι των πολιτών της.



Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

 Κίνα | Ανάπτυξη μη επανδρωμένων «εντόμων» για στρατιωτική χρήση

Defence Redefined
24/06/2025

Η Κίνα παρουσίασε ένα drone που μοιάζει απίστευτα με κουνούπι, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ειδικές επιχειρήσεις.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα από το drone που κατασκευάζεται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας στην Χουνάν, το οποίο, όπως φαίνεται, μιμείται την εμφάνιση και την κίνηση πραγματικού κουνουπιού.

Μάλιστα, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές κάμερες και μικρόφωνα για την λήψη ήχου, εικόνας και σημάτων.

Το κινεζικό Πανεπιστήμιο παρουσίασε επίσης μια πρωτότυπη παραλλαγή του drone με τέσσερα φτερά, η οποία μπορεί να λειτουργήσει μέσω smartphone, ενώ η ομάδα των ειδικών, που αναπτύσσει τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, υποστήριξε πως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παρουσιάζει συστήματα βιομιμητικής τεχνολογίας, αφού οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει το 2024 ένα drone «σπουργίτι» κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι Κινέζοι στρατιώτες ανέπτυξαν το στρατιωτικό drone, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα ρομποτικό ορνιθόπτερο, που μιμείται τις κινήσεις πτηνών, με αποτέλεσμα να ενσωματώνεται στο επιχειρησιακό και φυσικό περιβάλλον, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό από τις εχθρικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Το drone βιομιμητικής τεχνολογίας των Κινέζων Πεζοναυτών σε επίδειξη

Απαράδεχτα λάθη και εννοιολογική παρετυμογία σε γεωγραφικές και ιστορικές ονομασίες

 
Το παραπάνω τέμενος Κιουτσούκ Χασάν-φωτογραφία του 1924, ο μιναρές κατεδαφίστηκε το 1939,  οικοδομήθηκε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν, μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς (1645)


1. Zacharenia Simandiraki Αρχειοθήκη Κρήτης 24/6/25  φέισμπουκ· 

Επισήμανση: το Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (το τζαμί του Μικρού Χασάν) στα Χανιά ΔΕΝ είναι γυάλινο! Γιαλί Τζαμισί το σωστό (Παραθαλάσσιο Τζαμί), αφού η λέξη προέρχεται από τον αιγιαλό (το τζαμί του γιαλού).

Καλό θα είναι να το μάθουν κάποιοι - κυρίως αυτοί που συντάσσουν έγγραφα και Δελτία Τύπου θεσμικών φορέων και οι ασχολούμενοι με τα έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ.



2. Κώστας Ντουντουλάκης 25/6/2025 σχόλιο επ΄αυτού  στο φέισμπουκ:

Αχ αυτοί οι γλωσσικά-ετυμολογικά  αναλφάβητοι καρεκλοκένταυροι αυθαίρετοι ονοματοθέτες είτε "μεταφραστές" καταστροφείς της ελληνικής γλώσσας όσο και των δάνειων απ΄αυτήν λέξεων τουρκικής, λατινοϊταλικής και ελληνολατινογενών ευρωπαϊκών γλωσσών!

Έτσι προέκυψαν πχ μεταξύ εκατοντάδων άλλων και τα εξ αυτών ανορθόγραφα και στερούμενα κάθε λογικής -εννοιολογικής ετυμολόγησης, "Ελαφονήσι" αντί Λαφονήσι (από το αρχ ρήμα λάπτω βλ. δημοσιεύσεις μου επ΄αυτού) 

ή "Ιπποκορώνιον" (ουδέποτε υπήρξε τέτοια πόλη ούτε ...πέθανε εδώ αλλά στα βάθη της Ασίας ο Βουκεφάλας του Μ. Αλέξανδρου όπως ισχυρίζονται κάποιοι για να δώσουν ...γραφική αληθοφάνεια στο παραμύθι άσχετων κι ανεύθυνων) 

ενώ Αποκόρωνας, λογικά  προέρχεται  από το Υποκορώνιον> Αποκορώνιο> Αποκόρωνας με την συνήθη λαϊκή μετατροπή του Υ σε Α όπως πχ λέει ο λαός

 απόγραμμα αντί υπόγραμμα (βλ ριζίτικο ...."και γράφει και στ΄απόγραμμα, ξένε δεν τα βαρέθηκες τα ξένα να γυρίζεις..."  

 κι όπως λέμε  "δεν απογράφω" (βλ και αφήγηση Μάνου Κατράκη όταν έγραψε το περίφημο "Δεν δουλώνω, δεν απογράφω" αντί "δεν υπογράφω"...

-Και το χωριό της μητέρας μου Λιβάδια/Αμυγδαλοκεφάλι Κισσάμου το έγραφαν ως πρόπερσι στις οδικές πινακίδες (ακόμα σε μερικούς χάρτες) "Λειβάδια" ώσπου κατάφερα να γράφεται επίσημα Λιβάδια.

-" Κίσαμος" αντί του ορθού Κίσσαμος (όπως όλες οι αρχαίες ρίζες ΚΙΣΣ- πχ στα Κισσεύς, κίσσηρις, κισσός, κισσόω κλπ).

 Οι "φωστήρες" που επιμένουν ακόμα να γράφουν με ένα σ αυτογελοιοποιούνται παραθέτοντας μόνη τους (εξωφρενικά αστεία και παράλογη) δικαιολογία πως με ένα σ αναγράφεται η Κίσσαμος σε πήλινη εγχάραξη -επιστολή (από Γόρτυνα αν θυμάμαι καλά) του 4ου/5ου αι. μ.Χ  ενός αγράμματου Ιουδαίου κατοίκου Κρήτης που βρίθει ορθογραφικών λαθών-😏ως και τον σύνδεσμο ΚΑΙ τον γράφει ..."😂ΚΕ"!!! ...αλλά κατά τους ...σοφούς αυτούς,  🤣α!... όλα κι όλα, την Κίσσαμο πολύ πολύ σωστά την γράφει ..."Κίσαμο"!

1. Zacharenia Simandiraki Αρχειοθήκη Κρήτης 24/6/25  φέισμπουκ· 

Επισήμανση: το Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (το τζαμί του Μικρού Χασάν) στα Χανιά ΔΕΝ είναι γυάλινο! Γιαλί Τζαμισί το σωστό (Παραθαλάσσιο Τζαμί), αφού η λέξη προέρχεται από τον αιγιαλό (το τζαμί του γιαλού).

Καλό θα είναι να το μάθουν κάποιοι - κυρίως αυτοί που συντάσσουν έγγραφα και Δελτία Τύπου θεσμικών φορέων και οι ασχολούμενοι με τα έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ.




Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

 

 Κι η "έγκυρη" Βικιπαίδεια ή Wikipedia της Cia και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε πεθάνει τον Esmail Qaan...

Ω του θαύματος! Ο στρατηγός Esmail Qaani του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Διοικητής της Δύναμης Κουντς του IRGC, της επίλεκτης Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων,  εθεάθη χθες (24/6/2025) ανάμεσα στα εκατομμύρια των Ιρανών που γιόρτασαν τη Νίκη του Ιράν στην Πλατεία της Επανάστασης στην Τεχεράνη...

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia... παρουσιαζόμενη ως "ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια" και που δυστυχώς χρησιμοποιείται πλέον ακόμη κι από έγκυρους αναλυτές, για τους "συνωμοσιολόγους" ήταν πάντα μια επιχείρηση της Cia και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ασχέτως του γεγονότος πως χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται -μάλιστα εθελοντικά χωρίς αμοιβή με την ιδιότητα του "συντάκτη" και κωδικούς- εκατοντάδες χιλιάδες "χρήσιμοι ηλίθιοι", ως επί το πλείστον προοδευτικοί πολίτες που σε κάθε χώρα οι πλούσια αμειβόμενοι στρατιώτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιώντας αφανώς κομματικούς μηχανισμούς τους πέρασαν στο μυαλό πως επιτελούν "κοινωνικό, επιστημονικό, μορφωτικό και πολιτιστικό έργο"... 6 Αυγούστου 2018  Wikipedia... Πώς καταστρέφεις έναν "ενοχλητικό" δημοσιογράφο...

Το ξέπλυμα του Βασιλιά της κοκαΐνης έχει αναλάβει και η Βικιπαίδεια-Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν επιβάλει ως "αξιόπιστη" πηγή και χρησιμοποιούν μάλιστα πολλοί πανεπιστημιακοί της κακιάς ώρας. Ας δούμε τι περιγράφει σήμερα:



Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Κι η "έγκυρη" Βικιπαίδεια ή Wikipedia της Cia και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
είχε πεθάνει τον Esmail Qaani, Διοικητή 
της Δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης...


Ενδεικτικά για το εργαλείο των αμερικανοσιωνιστών κι "έγκυρο" ακόμη και για "πανεπιστημιακούς" δασκάλους, αλλά και "πηγή" αναζήτησης-τεκμηρίωσης στα σχολικά  βιβλία ακόμη και του Δημοτικού μας σχολείου:

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia... παρουσιαζόμενη ως "ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια" και που δυστυχώς χρησιμοποιείται πλέον ακόμη κι από έγκυρους αναλυτές, για τους "συνωμοσιολόγους" ήταν πάντα μια επιχείρηση της Cia και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ασχέτως του γεγονότος πως χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται -μάλιστα εθελοντικά χωρίς αμοιβή με την ιδιότητα του "συντάκτη" και κωδικούς- εκατοντάδες χιλιάδες "χρήσιμοι ηλίθιοι", ως επί το πλείστον προοδευτικοί πολίτες που σε κάθε χώρα οι πλούσια αμειβόμενοι στρατιώτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιώντας αφανώς κομματικούς μηχανισμούς τους πέρασαν στο μυαλό πως επιτελούν "κοινωνικό, επιστημονικό, μορφωτικό και πολιτιστικό έργο"... 

6 Αυγούστου 2018  Wikipedia... Πώς καταστρέφεις έναν "ενοχλητικό" δημοσιογράφο...

Το ξέπλυμα του Βασιλιά της κοκαΐνης έχει αναλάβει και η Βικιπαίδεια-Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν επιβάλει ως "αξιόπιστη" πηγή και χρησιμοποιούν μάλιστα πολλοί πανεπιστημιακοί της κακιάς ώρας. Ας δούμε τι περιγράφει σήμερα:

Ελληνική Βικιπαίδεια:  Έβελιν Μπάνεφ, Συγγραφέας
Μετάφραση από αγγλικά- Ο Έβελιν Μπάνεφ, γνωστός και με το παρατσούκλι του Μπρέντο, είναι προγραμματιστής ακινήτων, συγγραφέας και πρώην παλαιστής... 8 Μάη 2022 
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο "βασιλιάς της κοκαΐνης" προστατευόμενος του Ζελένσκι!

25 Δεκέμβρη 2020... Η "δημοσιογραφία" -κι η "Βικιπαίδεια ή Wikipedia" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πολλοί θεωρούν κι έγκυρο ενημερωτικό μέσο-, αναλαμβάνουν να τροφοδοτούν τη διεθνή κοινή γνώμη με τις κατασκευασμένες "κατάλληλες ειδήσεις" και για τα Χριστούγεννα. Δεν αφήνουν τίποτα να πάει στράφι!

Βικιπαίδεια ή Wikipedia: Η αποστολή Ανοιχτές Πόρτες υποστηρίζει ότι η πιο σοβαρή καταδίωξη των Χριστιανών γίνεται στην Βόρεια Κορέα [...] Χριστιανοί συλλαμβάνονται... Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε στρατόπεδα εργασίας, και η καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι απάνθρωπη. Περίπου 50.000 και 70.000 Χριστιανοί υποφέρουν σήμερα σε στρατόπεδα εργασίας... [...]...  Ο "ψυχοπαθής δικτάτορας Κιμ κατάργησε τα Χριστούγεννα στην κομμουνιστική Κορέα"!

6 Οκτώβρη 2021... Η δήθεν έγκυρη "Βικιπαίδεια ή Wikipedia" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα της προπαγάνδας του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος: «Ο πόλεμος τελείωσε με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, που ακολουθήθηκε από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας στο Συνέδριο της Γενεύης. Η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε το Μάιο του 1974. Το Ισραήλ εξαρχής επιθυμούσε ειρήνη γι' αυτό και συμφώνησε σε υποχωρήσεις...»...  Ο "Πόλεμος του Οκτώβρη"... Η διαστρέβλωση της ιστορίας στο μεγαλείο της ως σήμερα

21 Νοέμβρη 2019... Σ' ολόκληρο τον πλανήτη και ο "ιμπεριαλιστικός φεμινισμός" που αναδεικνύει με κατάλληλη επένδυση κι η "Βικιπαίδεια Στέιτ Ντιπάρτμεντ" ως "Pinkwashing (LGBT)"
Σε κάθε χώρα του πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη τις "εθνικές" συνθήκες, φυτρώνουν αυτά τα ιμπεριαλιστικά κατασκευάσματα με την κατάλληλη αποκριάτικη φορεσιά, για κάθε περίσταση...  Η Λαϊκή Εξέγερση εναντίον του Ρατσιστικού Μισογυνικού δικτάτορα Έβο Μοράλες!

5 Μάη 2020... Βέβαια, αν κάποιος έχει ως σημείο αναφοράς, μελέτης κι οδηγό "ανάλυσης" το γνωστό ιμπεριαλιστικό εργαλείο της "Βικιπαίδεια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Cia, θα θεωρήσει ασήμαντο το γεγονός της μετονομασίας της πρωτεύουσας σε "Στάλιν", μιας και καταγράφουν τη Νότια Οσσετία ως περιοχή της Γεωργίας. Πως θα συνέβαινε διαφορετικά όταν έτσι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση του 4ου Ράιχ, οι Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ, η Ιαπωνία, κ.α. Έτσι θα νομίσει πως μόνον η Ρωσία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα κι η Ναουρού στο Νότιο Ειρηνικό, έχουν σχέσεις με τη Νότια Οσσετία...  Η πρωτεύουσα της Νότιας Οσσετίας μετονομάστηκε σε "Στάλιν"!

4 Ιούνη 2021... Αν εμπιστευτείς την "ειδησιογραφία" της αμερικανικής Cia και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ή την "ανεξάρτητη δημοσιογραφία" του tvxs, του "αριστερού ριζοσπάστη ευρωβουλευτή" Κούλογλου, της Νατοϊκής "αριστεράς [βλέπε, 4 Ιούνη 2021  Η νύχτα που η Τιενανμέν βάφτηκε κόκκινη, ή την "Βικιπαίδεια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν, ή την "αριστερή Αυγή", τη διαχρονικά αντικομουνιστική ΕΡΤ -ειδικά την περίοδο Τσίπρα, της "αριστεράς" των τραπεζιτών και σήμερα του "δημοκρατικού καπιταλισμού" σύμφωνα με τους λογογράφους του υπαλλήλου των ΗΠΑ-, με "αφιέρωμα"  Η σφαγή στην πλατεία Τιεν-αν-μεν – 4 Ιουνίου 1989, το κρατικό ΑΠΕ  Τριάντα χρόνια από την εξέγερση της Τιενανμέν, όλων των αστικών ΜΜΕ... Τότε κατανοείς γιατί σήμερα η "πολιτισμένη" δύση δίνει γενναίες απαντήσεις υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Στην Ελλάδα αναλαμβάνει το...  Ο μύθος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και της Νατοϊκής "αριστεράς" για την "σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν"!

16 Μάρτη 2019... Φυσικά δεν απουσιάζει από αυτό το συγκλονιστικό παγκόσμιο γεγονός η "Βικιπαίδεια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την οποία η κυρίαρχη αντίληψη είναι πλέον πως αποτελεί το παγκόσμιο κι έγκυρο μέσο εγκυκλοπαιδικής γνώσης, απαραίτητο όργανο για να τεκμηριώσει ο καθένας στην άγνοιά του τις θέσεις κι απόψεις της νέας τάξης...  "Καταστρέψτε το αιδοίο μου, όχι τον πλανήτη μου"! Το σύνδρομο της "κλιματικής αλλαγής"

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν, μπορούν ν' ακολουθούν... Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram  ΕΔΩ