Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Δρ Καρδιολογίας Κώστας Αρβανίτης: Τι δείχνει η σύγκριση ολικής θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού των ετών από 2015 ως και Σεπτέμβριο 2021

 



Από Konstantinos Arvanitis facebook 17/10/21  
Τα νεότερα στοιχεία που έβγαλε η ΕΛΣΤΑΤ πριν 5-6 μέρες, επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε διαπιστώσει και αναδείξει εδώ και μήνες.
Εχει ξεκινήσει ένα πρωτοφανές θανατικό στον ελληνικό πληθυσμό, από τα τέλη Φεβρουαρίου, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η σημερινή μας ανάλυση όμως, θα περιέχει περισσότερα στοιχεία από όσα είχα παραθέσει σε προηγούμενες αναλύσεις, για το πρόβλημα αυτό.
Εκτός από την σύγκριση της φετινής ολικής θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού, με την ολική θνησιμότητα του 2020, όπως τις προηγούμενες φορές, σήμερα θα ασχοληθούμε και με την σύγκριση προς την ολική θνησιμότητα της προηγούμενης 5ετίας, του 2015-2019.
Φυσικά δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την φετινή ολική θνησιμότητα, προς εκείνη του καθενός έτους αυτής της 5ετίας ξεχωριστά, αλλά αρκεί και μόνο η σύγκριση προς τον Μέσο Ορο της 5ετίας.
Για να μην γεμίσω την ανάρτηση με πολλές εικόνες, προτίμησα όπως πάντα να συμπτύξω τις 4 εικόνες σε μία μεγάλη.
Μία με τα αριθμητικά στοιχεία και 3 με διαγράμματα.
_________________________________________
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Στην αριστερή πλευρά της εικόνας βλέπουμε τα αριθμητικά δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
- Στην 1η στήλη είναι ο αριθμός της εβδομάδας του έτους.
- Στην 2η στήλη η ολική θνησιμότητα κάθε εβδομάδας του 2020.
- Στην 3η στήλη η ολική θνησιμότητα κάθε εβδομάδας του 2021.
- Στην 4η στήλη η διαφορά θνησιμότητας, ανάμεσα στις αντίστοιχες εβδομάδες.
Βλέπουμε ότι οι πρώτες 7 εβδομάδες έχουν αρνητικό πρόσημο, γιατί εφέτος είχαμε λιγότερους νεκρούς από πέρυσι. Από την 8η εβδομάδα και μετά και για όλες τις επόμενες, η φετινή θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.
- Στην 5η στήλη το άθροισμα των διαφορών, από την αρχή του 2021.
- Στην 6η στήλη το άθροισμα των διαφορών, ξεκινώντας από την 8η εβδομάδα, όταν αρχίζει να εμφανίζεται η αύξηση της ολικής θνησιμότητας.

Μέχρι την 35η εβδομάδα (5 Σεπτεμβρίου) έχουμε μία υπερβάλλουσα θνησιμότητα, κατά 10.731 θανάτους.
Αυτό ποσοστιαία είναι μία πολύ μεγάλη υπερβάλλουσα θνησιμότητα, της τάξης του 16,2%.
Ομως, αυτό αφορά μόνο 28 εβδομάδες. Οπότε, αν το ανάγουμε σε ετήσια βάση (που είναι 52 εβδομάδες) έχουμε ένα ετήσιο ρυθμό σχεδόν 20.000 θανάτων, υπερβάλλουσα θνησιμότητα, σε σχέση με το 2020.

- Στις στήλες 7η-10η κάνω την ίδια ανάλυση, αλλά αυτή τη φορά με τον Μέσο Ορο της ολικής θνησιμότητας, της 5ετίας που προηγήθηκε, δηλαδή 2015-2019.
- Στην 7η στήλη οι Μέσοι Οροι θνησιμότητας της 5ετίας 2015-2019, ανά εβδομάδα.
- Στην 8η στήλη οι διαφορές θνησιμότητας ανά εβδομάδα, μεταξύ της φετινής και του Μέσου Ορου 5ετίας.
- Στην 9η στήλη το άθροισμα των διαφορών, από την αρχή του 2021.
- Στην 10η στήλη το άθροισμα των διαφορών, ξεκινώντας από την 8η εβδομάδα, όταν αρχίζει να εμφανίζεται η αύξηση της ολικής θνησιμότητας.

Μέχρι την 35η εβδομάδα (5 Σεπτεμβρίου) έχουμε μία υπερβάλλουσα θνησιμότητα, κατά 13.424 θανάτους!
Αυτό ποσοστιαία είναι μία τρομακτική υπερβάλλουσα θνησιμότητα, της τάξης του 21,1%.
Ομως, αυτό αφορά μόνο 28 εβδομάδες. Οπότε, αν το ανάγουμε σε ετήσια βάση (που είναι 52 εβδομάδες) έχουμε ένα ετήσιο ρυθμό σχεδόν 25.000 θανάτων, υπερβάλλουσα θνησιμότητα, σε σχέση με το Μέσο Ορο θνησιμότητας της 5ετίας 2015-2019.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η οριζόντια κόκκινη γραμμή εκφράζει την χρονική στιγμή έναρξης της αυξημένης ολικής θνησιμότητας, (τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου).
________________________________________
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Στην δεξιά πλευρά της εικόνας βλέπουμε 3 διαγράμματα, στοιχισμένα προσεκτικά το ένα κάτω από το άλλο και με την ίδια κλίμακα.
- Το μεσαίο διάγραμμα, με το πράσινο χρώμα, είναι η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και είναι παρμένο από το Our World in Data, όπως άλλωστε γράφει στο πάνω μέρος του.
- Το πάνω διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη της αύξησης της ολικής θνησιμότητας του 2021, σε σχέση με το 2020, με την καμπύλη του μπλε χρώματος.
- Το κάτω διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη της αύξησης της ολικής θνησιμότητας του 2021, σε σχέση με τον Μέσο Ορο ολικής θνησιμότητας της 5ετίας 2015-2019, με την καμπύλη μπλε χρώματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η κατακόρυφη κόκκινη γραμμή που διατρέχει και τα 3 διαγράμματα, από πάνω μέχρι κάτω, εκφράζει ότι ακριβώς εκφράζει η οριζόντια κόκκινη γραμμή στα αριθμητικά δεδομένα, αριστερά στην εικόνα.
Δηλαδή την χρονική έναρξη της αύξησης της ολικής θνησιμότητας και αντιστοιχεί στην έναρξη της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου (21-22 Φεβρουαρίου).
Παρατηρούμε ότι από την χρονική αυτή στιγμή και μετά, οι 3 καμπύλες ακολουθούν παρόμοια πορεία και κλίση. Σχεδόν ταυτίζονται, σε μεγάλο βαθμό.
______________________________________
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Αν και ακόμη δεν έχουμε σαφείς αποδείξεις για τα ακριβή αίτια της πρωτοφανούς αυτής υπερβάλλουσας ολικής θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού, που ξεκίνησε από τα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζεται αμείωτο, υπάρχουν ωστόσο αρκετές ενδείξεις για να κάνουμε μία αρχική πιθανολόγηση.

1ο ΠΙΘΑΝΟ ΑΙΤΙΟ
Η ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Η καραντίνα είναι ένα μέτρο επείγουσας ανάγκης, που μπορεί να εφαρμοστεί για 15-20 μέρες, για να ελέγξεις μία κατεπείγουσα κατάσταση και μετά να την λύσεις.
Μία πολύ παρατεταμένη καραντίνα, για μήνες και μήνες, μπορεί να αυξήσει την θνητότητα, σχεδόν όλων των αιτιών θανάτου σε ένα πληθυσμό, με πολλούς και διαφόρους τρόπους:
- Καθυστερημένη αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, λόγω του φόβου των ασθενών να προσέλθουν στα νοσοκομεία, μην τυχόν κολλήσουν κορονοϊό. Ετσι, πηγαίνουν συνήθως όταν είναι πολύ προχωρημένη μία νοσηρή κατάσταση και συχνά για μερικούς είναι πια αργά...
- Καθυστερημένη διάγνωση νέων σοβαρών ασθενειών, για τους ίδιους λόγους, όπως περιγράφησαν ανωτέρω.
- Αναβολή των ήδη προγραμματισμένων χειρουργείων και καθυστέρηση προγραμματισμού νέων χειρουργείων, αφού εκτελούνται μόνο τα θεωρούμενα κατεπείγοντα. Στο μεταξύ τα αναβληθέντα περιστατικά επιδεινώνονται...
- Ο παρατεταμένος εγκλεισμός φέρνει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων, ακριβώς λόγω της έλλειψης συγχρωτισμού με άλλους ανθρώπους, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις, φυσικά και σε εκείνη για την οποία έγινε ο εγκλεισμός!
- Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, λόγω φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, (εξ αιτίας της ανεργίας ή της μερικής ή περιοδικής απασχόλησης τους) είναι επίσης ένας πολύ γνωστός και πολύ σημαντικός παράγοντας, που προκαλεί αύξηση της ολικής νοσηρότητας και της ολικής θνησιμότητας του πληθυσμού.
.......................................................
2ο ΠΙΘΑΝΟ ΑΙΤΙΟ
Οι μαζικοί οριζόντιοι εμβολιασμοί, σε πρωτοφανή κλίμακα και επί δικαίων και αδίκων!
Για να εκτιμήσεις τι προκαλεί μία τόσο μαζική ιατρική πράξη, που εφαρμόζεται επί τόσο μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ο ΜΟΝΟΣ αξιόπιστος δείκτης είναι να πάρεις την Ολική Θνησιμότητα του πληθυσμού από κάθε αίτιο, ΠΡΙΝ την έναρξη των εμβολιασμών και να την συγκρίνεις με την Ολική Θνησιμότητα ΜΕΤΑ την έναρξη των εμβολιασμών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε μήνα) και να το κάνεις αυτό για πολλά χρόνια (τουλάχιστον 5 χρόνια).
Ο λόγος που παίρνουμε την Ολική Θνησιμότητα από κάθε αίτιο, για να εκτιμήσουμε τι κάνει ένα εμβόλιο σε έναν πληθυσμό, είναι γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο το τι κάνει στο νόσημα για το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός, αλλά μας ενδιαφέρει και να μην επιδεινώνει όλα τα άλλα υπάρχοντα νοσήματα και φυσικά να μην προκαλεί καινούργια.
Επειδή δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων, αν εκτός από βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες δράσεις έχει και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, για αυτό και η παρακολούθησή του πρέπει να διαρκεί για αρκετά χρόνια.
Αν π.χ. ένα σκεύασμα προκαλεί καρκινογένεση, αυτό δεν θα φανεί μέσα στον 1ο ή 2ο, ούτε ίσως και στον 3ο χρόνο, γιατί ο μέσος χρόνος "επώασης" ενός καρκίνου, τυπικά θεωρείται η 5ετία.
_________________________________________
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σε ποιο βαθμό συμβάλλει το καθένα από τα δύο παραπάνω αίτια (παρατεταμένη καραντίνα και εμβολιασμοί) στην πρωτοφανή αυτή υπερβάλλουσα Ολική Θνησιμότητα του ελληνικού πληθυσμού, είναι μάλλον νωρίς ακόμη για να το πούμε με βεβαιότητα.
Ενα πράγμα όμως είναι βέβαιο: ότι και τα δύο αυτά πιθανά αίτια έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός ονομάζεται "αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης".

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται και κείμενο που λέει "ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΔΟΜΑΔΑ 2020 2021 ΟΛΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ 2.923 2015-2019 2.648 -541 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ 2.990 2.493 10.000 -38/ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ 2.666 000 197 252 177 1.53 182 141 10.731 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ στοιχεία Εμβολιασμοί αενημέρωση: ημέρες 2.315 Συνέχεα 19Map 3.881 665 201ouA 30Auy 2.560 262 3.685 ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ 2.102 8.000 6.000 ΑΥΞΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ 11.925 ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ 19.929 ΤΡΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ meT ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ 13.424 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021"



All-cause deaths certified by a doctor
Tracking the number of doctor certified deaths against historical averages for similar time periods provides an initial indication of when excess deaths may occur. This is of particular relevance because of the many potential public health impacts of the COVID-19 pandemic. The number of COVID-19 infections by week in Australia is highlighted alongside total deaths. This is to enable insights into patterns of mortality from all causes of death during the COVID-19 pandemic, especially during peak infectious periods.

There were 71,503 deaths that occurred in the six months between January and June 2021 and were registered by 31 August.

This is 4,199 deaths (6.2%) more than the 2015-19 average and 1,766 deaths (2.5%) more than in 2020.
There was an average of 395.0 deaths per day between January and June 2021, compared to 383.2 at the same point in 2020 and a baseline average of 371.3.
For the month of June, there were 12,807 deaths, which is 4.4% more deaths than average, and 10.0% more than in 2020.
Note: This analysis does not include coroner referred deaths. Any changes in patterns of coroner referral could affect counts of doctor certified deaths. Some conditions have higher coroner referral rates (ischaemic heart disease, cerebrovascular diseases and to a lesser extent, respiratory diseases and diabetes) so counts for those conditions would be more likely to be affected by such changes.

Deaths are presented by counts only. Counts of death do not account for changes in population. See data downloads for weekly and monthly age-standardised death rate calculations.
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.abs.gov.au%2Fstatistics%2Fhealth%2Fcauses-death%2Fprovisional-mortality-statistics%2Flatest-release%3Ffbclid%3DIwAR1LGg-omW3u3SpMLkpLDszu3hCsB6eN9mNaTMbJMuS_CWsnJbMfpy9q7ac&h=AT3mNzDiin7z1wR959Wl4R7EXup3VEWyMePWInWC4TaLgRXPKhGOWN68vuWCYRt1HS030-89voWRvvLoWmn6GvcJvQjC2WOVGpTV0SArmeOqvbXZoJ4BNPRe1Mx1RxTPkj28pskgjMOcLxvRdBhkqSZb9nKWscE&__tn__=R]-R&c[0]=AT0KoKPbEoI-RY6LJo8fxuv-NYAwqKIBUzWK0Zb8dUHprUCQ8-mNgUzASg0kE8laRZovshLUdsmfc73y5BKOQEvaZl52PizPbqEXlvkHJnrqlrTi64yg6mNx7TqoswTLwA6YT4Xp6cb8YpZucNfJEizL







Lygeros Panos, Κωστας Μπαρκατσας και 223 ακόμη
15 σχόλια
54 κοινοποιήσεις




Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

15 σχόλια

  • Μιχάλης Αριδάς
    Το πρώτο πιθανό αίτιο άρχισε να σκοτώνει από Μάρτιο, ενώ τους πρώτους δύο μήνες δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών; Έτσι ξαφνικά;
    Μάλλον πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και να επικεντρωθούμε στο δεύτερο "πιθανό" αίτιο.
    12
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 4 ώρ.
  • Alice Looper
    Η χρήση μασκας σε τέτοιο βαθμό θα μπορούσε επισης να αποτελεί ένα καποιο ποσοστό ένοχου;;
    3
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 4 ώρ.
    • Konstantinos Arvanitis
      Δύσκολα. Μιλούμε για τεράστια νούμερα.
      3
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
      • 4 ώρ.
    • Ernestos Ernestos
      Alice Looper Μπορει αλλα επειδη αυτες ειναι αναδρομικες μελετες παρατηρησης, ειναι πολυ δυσκολο να το αποδειξεις....
      1
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
      • 4 ώρ.
    • Alice Looper
      Ernestos Ernestos ναι οντως είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο. Χρειάζεται συγκεκριμένη έρευνα εθελοντών με ποσοτικές μετρήσεις σε δείκτες που μπορούν να παρουσιάσουν ποσοστά μεταβολων ως προς τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα κ… 
      Δείτε περισσότερα
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
      • 3 ώρ.
  • Vasileios Zafeiropoulos
    Προσωπικος μου φίλος και γείτονας μολις το έκανε έπαθε οξεία λευχαιμία , ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου λένε και θα βγει.
    Τρεις γνωστοί εκ των οποίων ένας πολύ φίλος πέθαναν 20 μέρες ως δύο μήνες μετα
    5
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 1 ώρ.
  • Van Goal
    Ευτυχώς που είστε και μερικοί τολμηροί που μας ενημερώνετε. Γιατί αν περιμέναμε από τα "παπαγαλακια"...
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 1 ώρ.
  • Στάθης Καρακίτσος
    Πάμε για ρεκόρ των ρεκόρ φέτος. Αν το συνδυασουμε με τη μείωση των γεννήσεων, μιλάμε για ολική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Εγκληματίες απλά όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση.
    1
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 49 λ.
    • Leonidas Spyroglou
      Στάθης Καρακίτσος εγκληματίες με ασυλία...
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
      • 1 λ.
  • Tom Labrakis
    Κύριε Αρβανίτη. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία
    Provisional Mortality Statistics, Jan 2020 - Jun 2021
    ABS.GOV.AU
    Provisional Mortality Statistics, Jan 2020 - Jun 2021
    Provisional Mortality Statistics, Jan 2020 - Jun 2021
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 33 λ.
  • Pantelis Margetis
    Φαίνεται λοιπόν, πως επαληθεύεται ο Μπιλ Γκέιτς, και πετυχαίνει ο στόχος του Great Reset. Μέχρι που εντός ολίγου θα τους σταματήσει ο Θεός.
    2
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 21 λ.
  • Natasa Hassapopoulou
    Συγχαρητήρια
     για το έργο σας.
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 9 λ.
  • Theo Vogiannou
    δεν μπορει να οφειλεται στον κοβιτ?
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 2 λ.
    • Theo Vogiannou
      αν και πριν τον φλεβαρη δεν παρατηρειται
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
      • 1 λ.
  • Ειρηνη Κομινη
    Αφού μεσολαβήσει ο χειμώνας, πού θα εκτοξευτεί ο αριθμός; ;;
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 2 λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: