Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

 

Πολεμικές ανατροπές: Η φυγή κεφαλαίων ρίχνει το ευρώ, σε νέο ιστορικό υψηλό χρυσός και λίρα, «καίει» το φυσικό αέριο με άνοδο 1.152,5% στο 12μηνο


Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι εκείνο που πληρώνει τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει ανεβάσει κατακόρυφα την αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Δέκα μέρες μετά από τη ρωσική εισβολή, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 3,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το οποίο και αναδεικνύεται ως ο ισχυρότερος πόλος, ενισχύοντας τη ζώνη επιρροής του στη διεθνή σκακιέρα.

Εκ των πραγμάτων η φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει τη βαθιά ανησυχία για τις σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε και εν γένει της Γηραιάς Ηπείρου. Με αιχμές του δόρατος την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη ραγδαία άνοδο στα κόστη των πρώτων υλών και τη συνακόλουθη έξαρση του πληθωρισμού.

Στο επενδυτικό στίβο και με βάση τα όσα διαδραματίζονται στα χρηματιστήρια, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι εκείνες που έχουν δεχτεί τα περισσότερα πλήγματα. Καθώς από την παραμονή της εισβολής των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία (23 Φεβρουαρίου) έως και την προχθεσινή Παρασκευή, ο δείκτης των 600 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών  –  Stoxx Euro600 – έχει χάσει το 7% της αξίας. Στο ίδιο διάστημα ο αμερικανικός δείκτης των 500 μεγαλύτερων  εταιρειών (S&P 500) καταγράφει άνοδο 2,4%… Αν και η συγκριτική βάση τον ευνοεί λίγο, αφού στις 22 Φεβρουαρίου είχε καταγράψει ημερήσια πτώση 1,84%. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δείχνουν να ξεκάθαρα πιο ευάλωτες στις πιέσεις από ότι οι αμερικανικές. Τουλάχιστον με τα όσα μέχρι τώρα συμβαίνουν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Το αδύναμο ευρώ στέλνει χρυσό και λίρα σε ιστορικά υψηλά

Στον κύκλο των ανατροπών που συντελούνται κάτω από τη βαριά σκιά του πολέμου συγκαταλέγεται και ο χρυσός, ο οποίος έχει γίνει πόλος έλξης για όσους αναζητούν επενδυτικά καταφύγια. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η αποτίμηση του ‘’βασιλιά’’ των μετάλλων είναι διπλής όψεως. Καθώς η διαπραγμάτευσή του γίνεται μεν δολαριακά, αλλά υπολογίζεται ταυτόχρονα και σε ευρώ.

Στο διάστημα των τελευταίων 10 ημερών, η αντιστοιχία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει υποχωρήσει από τα 1,134 στα 1,093 δολάρια. Φλερτάροντας πλέον ανοικτά με το 1 προς 1.

Η τελευταία, προχθεσινή τιμή του χρυσού βρέθηκε στα 1.972,90 ευρώ ανα ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων, που ισοδυναμεί με 1.804,91 ευρώ. Το οποίο ταυτόχρονα συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ για το πολύτιμο μέταλλο, με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Το δεύτερο κατά σειράν μέσα σε λίγες μέρες.

Με τα δεδομένα αυτά, αναπροσαρμόστηκαν ανοδικά και οι τιμές της χρυσής λίρας, σε νέα υψηλά όλων των εποχών… Το κατά σειράν δεύτερο δελτίο μέσα στη μέρα, που εκδόθηκε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής από την τράπεζα Ελλάδος, έδινε τιμή  αγοράς της χρυσής λίρας στα 401,68 ευρώ και πώλησης στα 484,17 ευρώ. Κατά τι αυξημένες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό της 24ης Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν στα 401,22 και 483,58 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, μετά από την έκδοση του δελτίου τιμών της Παρασκευής, η τιμή του χρυσού συνέχισε να ανεβαίνει κερδίζοντας άλλα 27 δολάρια ανά ουγγιά… Και αν ληφθεί υπόψη ότι η χρυσή λίρα περιέχει 7,322 γραμμάρια καθαρού χρυσού, τότε η δίκαιη τιμή της διαμορφώνεται στα 424,9 ευρώ.  Όπως και να ’χει οι έχοντες χρυσές λίρες, έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις τους κατά 10% από την αρχή της εφετινής χρονιάς…

Με όρους δολαρίου, που έχει πλέον σκληρύνει, το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 4% μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Πιστεύεται ότι άνοδος θα ήταν ισχυρότερη, αν ορισμένοι μεγάλοι παίκτες των προθεσμιακών αγορών, δεν έπαιρναν σύνθετες θέσεις. Στοιχηματίζοντας συνδυαστικά στην πτώση του χρυσού και στην άνοδο του πετρελαίου…

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου τύπο brent, από τα 95 δολάρια το βαρέλι που είχε την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έφτασε τώρα 118,11 δολάρια. Καταγράφοντας άνοδο 24,3%. Ενώ σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου ο «μαύρος χρυσός» έχει πάει…70,3% ψηλότερα.

Το «ράλι» του φυσικού αερίου και των τιμών στην Ελλάδα

Όλα αυτά όμως φαντάζουν μικρογραφία μπροστά στην απογείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι οποίες μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο και όπως φαίνεται από την πορεία του Ολλανδικού συμβολαίου (TTF Gas) που αποτελεί το κέντρο αναφοράς για την Ευρώπη, πήγαν από τα 93,30 στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καταγράφοντας άνοδο 119,7%. Το εκπληκτικό είναι  οι τωρινές τιμές είναι αυξημένες κατά…1.152,5%  σε σχέση με εκείνες , πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τις ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό κόστος.

Επί ελληνικού εδάφους, η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, έχει αυξηθεί μέσα στις 10 μέρες του πολέμου, από τα 175,6 στα 336,12 ευρώ. Δηλαδή…91,4% πιο πάνω. Καταστάσεις ακραίες, με προς τα παρόν αχαρτογράφητες τις μελλοντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τα αλματωδώς αυξανόμενα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά μάλιστα όταν τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν κάποια ‘’ασπίδα προστασίας’’ καθώς ακόμη και τα συμβόλαια σταθερών τιμών που δίνονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στην πραγματικότητα στον αέρα. Δίνοντας την ευχέρεια στους παρόχους να τα ακυρώνουν μονομερώς…

Κατά τα άλλα και σε ότι αφορά της πυρακτωμένη ζώνη των παράπλευρων επιπτώσεων του πολέμου, η τιμή στο στάρι έχει ανέβει 31,% τις τελευταίες 10 μέρες και 75% στο τελευταίο 12μηνο. Τα γάλα, έχει ενισχυθεί στις προθεσμιακές αγορές 38,3% από την αρχή του έτους, το καλαμπόκι είναι 34,1% πιο ψηλά σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου, ενώ στο ίδιο διάστημα το ρύζι έχει ενισχυθεί κατά 27,4%, η τιμή του καφέ κατά 74,4% και το Λίθιο που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, βρίσκεται…600% ψηλότερα.

Όταν η τιμή του Αλουμινίου έχει πάει 16,7% πιο πάνω και του Νικελίου έχει ανέβει κατά 21,2% από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος. Και οι τιμές αυτές είναι 76,4% και 80,6% ψηλότερα σε διάστημα 12μηνου.

Μάλλον ωραίοι καιροί για απαισιόδοξους…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: