Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Οι μυστικές συνομιλίες Στάλιν-Τίτο για τη Μακεδονία. Η άρνηση Στάλιν στον επεκτατισμό του Τίτο αιτία της στροφής Τίτο στις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

"Συμπερασματικά:
1)      Ο αλυτρωτισμός στη FYROM θα πρέπει να αναζητηθεί αρχικά στις προσπάθειες της Τιτοϊκής ηγεσίας να κυριαρχήσει εντός του κινήματος αντίστασης απέναντι στο σερβικό στοιχείο. Στοιχείο που, αντικειμενικά πιο πλειοψηφικό, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ηγετική ομάδα. Η ένταση των αντιθέσεων αυτών αποκαλύφθηκε μετά τη ρήξη Βελιγραδίου-Μόσχας, όταν χιλιάδες στελέχη και μέλη του κόμματος και του στρατού, δώσανε ένοπλες μάχες ενάντια στον γιουγκοσλαβικό στρατό και περάσανε σε σχηματισμούς στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Δεκάδες χιλιάδες επίσης διώχθηκαν και εξορίστηκαν.  
2)      Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τιτοϊκής ηγεσίας, τόσο στο χώρο της Βαλκανικής, όσο και της κεντρικής Ευρώπης δεν έγιναν δεχτές από τη σοβιετική ηγεσία και αποτέλεσαν τη σοβαρότερη αιτία της ρήξης. Στο πλαίσιο αυτό ο «μακεδονικός» αλυτρωτισμός ήταν τμήμα μιας συνολικότερης λογικής ηγεμονίας, τόσο απέναντι στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.
3)      Μετά τη ρήξη Τίτο- Στάλιν, ο αλυτρωτισμός έγινε αποδεκτός από την επίσημη ελληνική ηγεσία, στα πλαίσια της προσέγγισης Τίτο-ΝΑΤΟ και της προσπάθειας δημιουργίας προβλημάτων στον άξονα Σόφιας-Μόσχας.
4)      Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο των ποσοτικών μεγεθών. Η αξιοποίηση του UCK είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια πηγάζουν από τις αστικές τάξεις της περιοχής, απαιτείται όμως και η έξωθεν ιμπεριαλιστική ενίσχυση τους, ώστε να αναδυθούν στο επίπεδο του κινδύνου. Ο ιμπεριαλισμός θα τους αξιοποιήσει, όποτε και εάν, για τα δικά του στρατηγικά σχέδια.
5)      Όση ανάγκη έχει ο ιμπεριαλισμός τους εθνικισμούς, ώστε να «βασιλεύει, διαιρώντας», άλλο τόσο ανάγκη έχει και τα εθνικά κράτη μειωμένης ισχύος και κυριαρχίας. Κόσοβο, Ιράκ, Λιβύη, Συρία είναι χαρακτηριστικά δείγματα μιας λογικής.
6)      Μέσα σε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό του ευρωτλαντικού ιμπεριαλισμού, το δίπολο «πατριδο-αρνητισμός (κοσμοπολιτισμός)/εθνικισμός» αποτελεί όχημα, φαινομενικά μόνο αντιφατικό/αντιθετικό. Και η αριστερά οφείλει να διεξάγει απέναντί του σκληρό αγώνα, με τη δική της ατζέντα."

Dostoevsky Institute -Институт им. Ф.М. Достоевского
                                  :
Εδώ όλες οι πτυχές και ιστορικό του ζητήματος:
Dostoevsky Institute -Институт им. Ф.М. Достоевского : Οι μυστικές συνομιλίες Στάλιν-Τίτο για τη Μακεδονία.: Οι ρίζες του αλυτρωτισμού της FYROM και η Αριστερά. Με αφορμή την συζήτηση για το «μακεδονικό», το θέμα του αλυτρωτισμού της  FYROM ...


Επιμέλεια εύρεσης και παρουσίασης κειμένων και ιστορικών πηγών, Κώστας Σ. Ντουντουλάκης, ιστορικός ερευνητής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: