Ακούμε κάποιους παλιούς γεωργούς να λένε:
"Απόψε έχει πανσέληνο, θα φυτέψω πατάτες".
"Για να φυτέψεις τα φασόλια να περιμένεις το δεύτερο μισό του φεγγαριού."
Αυτές είναι κάποιες από τις εκφράσεις που ακούμε από κάποιους ηλικιωμένους έμπειρους γεωργούς.
Στα πολύ παλιά χρόνια, πριν να εφευρεθεί το ρολόι, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη μέτρηση του χρόνου ήταν η θέση του ήλιου, το φεγγάρι και τα αστέρια.
Επίσης οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολόγιο σποράς με βάση τις φάσεις της σελήνης. Η κάθε κοινότητα είχε το δικό ημερολόγιο προσαρμοσμένο στη δική της γεωγραφική θέση.
Το ημερολόγιο αυτό καθώς περνούσε από μια γενιά στην επόμενη εξελίχθηκε έτσι ώστε να καλυφτούν οι διατροφικές τους ανάγκες με διάφορα λαχανικά και φρούτα και επίσης διαμόρφωναν τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας.
Είχε παρατηρηθεί ότι μερικά λαχανικά, είχαν καλύτερη παραγωγή ή είχαν πιο έντονο χρωματισμό όταν φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της σελήνης ή όταν η σελήνη είχε μπει κάποιο συγκεκριμένο αστερισμό.
Η πρακτική αυτή δεν εφαρμοζόταν μόνο κατά τη διάρκεια της σποράς αλλά και κατά την διάρκεια της συγκομιδής.
Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι αν συγκομιδή ξεκινούσε την κατάλληλη στιγμή τότε ήταν περισσότερη.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ποσότητα του νερού που αποθηκεύεται από τα φυτά, μεταξύ άλλων, εξαρτάται από τη φάση της σελήνης, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει τις παλιές πεποιθήσεις και παρατηρήσεις.
Πώς η Σελήνη επηρεάζει τα φυτά;
Η Σελήνη ασκεί μια βαρυτική έλξη στη γη. Οι παλίρροιες οφείλονται σε αυτή την έλξη και είναι το πιο ορατό αποτέλεσμα της έλξης της Σελήνης στη Γη. Ο Ήλιος επίσης ασκεί μια βαρυτική έλξη στη γη, αλλά της Σελήνης είναι ισχυρότερη, επειδή το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη από τον Ήλιο.
Η περίοδος όπου η Γη επηρεάζεται περισσότερο από τη Σελήνη και την βαρυτική έλξη του Ήλιου είναι όταν τα δύο αυτά ουράνια σώματα είναι ευθυγραμμισμένα με τη Γη.
Η θέση αυτή συμπίπτει όταν έχουμε ολόκληρο το φεγγάρι δηλαδή πανσέληνο.
Στη συνέχεια, το νερό στην επιφάνεια της Γης τραβιέται από τη Σελήνη και αυτό οδηγεί στην άνοδο της στάθμης του νερού. Επίσης η δράση αυτή επηρεάζει το ίδιο στο νερό που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό στα φυτά και στους οργανισμούς που ζουν στη Γη. Κατά τη διάρκεια της πανσέληνου και νέες φάσεις της σελήνης η υγρασία του εδάφους αυξάνεται και τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό.
Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν το φεγγάρι μεγαλώνει, ενθαρρύνει την αύξηση στα φυλλώδη , ενώ όσο μικραίνει το φεγγάρι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών.
Ο κύκλος της σελήνης διαρκεί 29,6 μέρες, χωρίζεται σε 4 φάσεις ή τέταρτα και τα φυτά χωρίζονται σε 4 ομάδες.
Ομάδα 1: φυτά με συγκομιδή ριζών.
Ομάδα 2: φυλλώδη φυτά.
Ομάδα 3: φυτά με σπόρους στο εσωτερικό του καρπού.
Ομάδα 4: φυτά με σπόρους εκτός του καρπού.
Κάθε ομάδα έχει συνδεθεί για κάθε φάση της σελήνης, έτσι ώστε τα φυτά να μεγαλώνουν καλύτερα.
Νέα Σελήνη
Στη νέα σελήνη είναι μια καλή ευκαιρία να φυτέψουμε φυλλώδη λαχανικά και λαχανικά με εξωτερικούς σπόρους π.χ. σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ.
Η βαρύτητα του φεγγαριού θα τραβήξει προς τα πάνω τους χυμούς λαχανικών, οι σπόροι θα βλαστήσουν ταχύτερα και σταδιακά καθώς μεγαλώνει το φεγγάρι θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη σποροφύτων.
Πρώτο τέταρτο
Επί του πρώτου τετάρτου της σελήνης ευνοούνται τα λαχανικά με εσωτερικούς σπόρους όπως φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η αυξημένη βαρυτική έλξη και το σεληνόφως αντανακλώνται από την ενέργεια του ήλιου και αυτό βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν, ιδιαίτερα τα φυλλώδη.
Πανσέληνος
Η πανσέληνος ευνοεί τη σπορά των καλλιεργειών ρίζας (βολβοί, κόνδυλοι) π.χ. καρότα, παντζάρια, πατάτες, κρεμμύδια κλπ. Η βαρυτική έλξη είναι πολύ ισχυρή και η υγρασία τραβιέται μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Καθώς το φως του φεγγαριού αρχίζει σταδιακά φθίνει μετά την πανσέληνο, η ανακλώμενη ηλιακή ενέργεια από τον ήλιο συγκεντρώνεται στις ρίζες.
Τελευταίο τέταρτο
Κατά το τελευταίο τέταρτο υπάρχει μικρότερη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και γι ‘αυτό θα πρέπει να είναι μια περίοδος ανάπαυσης. Μπορείτε να κάνετε λίπανση, μπορείτε να κλαδέψετε ή άλλες εργασίες.
Πηγή: http://biofresh.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου